Apexresectie (wortelpuntbehandeling) noodzakelijk?

Author:
Dons13
Posted:
vr, 02/18/2005 - 20:55
Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum, dus neem mij nog niet kwalijk als ik tegen de mores van dit forum zondig.

Vroeger had ik een tandarts (door mijn ouders) die zeer autoritair zelf wel
bepaalde of hij zou gaan verdoven of niet. Nooit dus :cry:
Daardoor heb ik een vreselijke tandartsangst ontwikkeld.

Nadat ik zelfstandig ging wonen in een andere stad, vond ik een tandarts met menselijker opvattingen: hij had zelf ook tandartsangst 8)
13 Behandelingen waren nodig om mijn gebit te saneren!
Mijn angst verdween en 5 jaar (10 maal) ging het goed, inclusief vullingen die bij twijfel-aan-angstpijn gewoon verdoofd werden.
Op mijn 25ste vond mijn nieuwe vertrouwde tandarts het noodzakelijk om verstandskiezen te verwijderen. Ik keek er tegenop, maar 3 vielen ontzettend mee: Ik voelde alleen dat nare gekraak in mijn kaak en 1 à 2 weken dat je tandvlees gevoelig was. Geen probleem!
De 4-de verstandskies brak echter af en hij verwees mij naar de kaakchirurg om de restanten te verwijderen (kromme wortels).
Ik ging niet en nu 20 jaar later zitten ze nog steeds in mijn kaak!
Nooit last van gehad...

Wel duurde het jaren alvorens ik weer naar hem terug durfde te gaan!

Twee jaar geleden heeft deze tandarts een WKB uitgevoerd op een kies in mijn onderkaak. Vervolgens heeft hij een kroon geplaatst om het resterende element te redden.
Na 2 jaar kreeg ik nare pijnscheuten bij koffiedrinken en lichamelijke inspanning. Dat vertelde ik mijn tandarts afgelopen maandag, die vervolgens een foto nam. Wortelpuntontsteking was zijn conclusie en gaf mij een verwijsbrief naar de kaakchirurg en een recept voor een antibioticum!
(Antibioticum? In geval ik pijn zou krijgen in periode tussen afspraak en Apexresectie, wortelpunt-wegfrezing-door-het-kaakbot-heen, kan de ontsteking onderdrukken.) Ontstoken Apex is niet pijnloos te behandelen.

Ik geloof mijn tandarts al te graag! Maarrrr....
Had ik mijn mond toch gehouden! Nergens meer last van :wink:

Ik heb nu al meer dan een maand geen last van die ontsteking meer.
Ik weet dat meerdere ontstekingen door het afweersysteem van het lichaam onschadelijk kunnen worden gemaakt.
Maar vooral: Mijn oude tandartsangst heerst weer in al zijn glorie!
Ik kan redelijk tegen pijn. Ik kan zeer goed tegen tand/kies-pijn, want door mijn tandartsangst heb ik veel pijn geleden...

Mijn vraag is: Als ik geen pijn heb, is mijn lichaamsafweermechanisme er in geslaagd om de (nog) aantoonbare onsteking op de Röntgen-foto te verdrijven? En dat volgend jaar ook het bot is kunnen aangroeien, zodat ook de volgende R-foto geen ontsteking meer toont?

Sorry, ik weet dat er een ander Forum is voor tandartsangst, maar dit gaat om "behandeling icm angst".

Groet van

Gert
raphael

Hoi Gert, helaas ruimt het lichaam zulke ontstekingen pas op nadat de oorzaak is weggenomen. Ik heb zelf 4 x een apex gehad, dat was ook echt nodig en zelfs dat was niet afdoende en ik heb twee tanden moeten laten trekken om van de ontsteking af te komen.
Wat je wel zou kunnen doen is je tandarts vragen of hij je naar een kaakchirurg kan doorverwijzen die angstpatienten behandelt.
Ik kan je wel vertellen dat het reuze meevalt, maar daar schiet je niets mee op. Je zou je eventueel kunnen laten behandelen onder narcose, laat je hier goed over informeren.
Heel veel sterkte en succes ermee.
vr, 02/18/2005 - 21:07 Permalink
Dons13

Hoi Gert, helaas ruimt het lichaam zulke ontstekingen pas op nadat de oorzaak is weggenomen. Ik heb zelf 4 x een apex gehad, dat was ook echt nodig en zelfs dat was niet afdoende en ik heb twee tanden moeten laten trekken om van de ontsteking af te komen.
Wat je wel zou kunnen doen is je tandarts vragen of hij je naar een kaakchirurg kan doorverwijzen die angstpatienten behandelt.
Ik kan je wel vertellen dat het reuze meevalt, maar daar schiet je niets mee op. Je zou je eventueel kunnen laten behandelen onder narcose, laat je hier goed over informeren.
Heel veel sterkte en succes ermee.


Hartelijk dank voor je antwoord Raphael.
Lullig dat zo'n ontsteking je 2 tanden heeft gekost!
Tanden wil je natuurlijk altijd vervangen door protheses.
(Brr, eng!)

Weet jij waarom er nog steeds een oorzaak bestaat voor een ontsteking van wortelpunt als de rest van het kanaal geheel en sceptisch afdoende is afgesloten? (Daar ga ik vanuit.)

Dat je mij vertelt dat het "reuze meevalt", daar schiet ik wèl mee op.
Omdat ik naast die irrationele angst, toch ook wel begrijp dat dat nergens voor nodig is!

Bedoel je behandeling of het na-effect?
Ik heb altijd angst voor behandeling, nooit voor napijn.
Ook heb ik geen angst voor nare prikken in tandvlees of gehemelte.
Als ik weet dat behandeling "meevalt" en dat je met zo'n kaakchirurg kunt praten, dan lukt het mij misschien wel om ooit te bellen voor een afspraak...

Anders overweeg ik om gewoon die duur-gekroonde kies door mijn vertrouwde tandarts te laten trekken...


Nogmaals bedankt voor je reactie,

Groeten van

Gert

[angst voor de tandarts is als pleinvrees: onbegrijpelijk als je er wel of geen last van hebt]
za, 02/19/2005 - 00:02 Permalink
minique

Je angst is heel begrijpelijk en ook je gedachte 'had ik mijn mond maar gehouden.' Maarrrrrr...... Realiseer je heel goed dat er op een gegeven moment toch wel echte kiespijn was gekomen.

Een wortelpuntontsteking kan gewoon ontstaan, ook na lange tijd nog, bijv. omdat er wat zijkanaaltjes zaten, waar de vijltjes niet inpassen en dat er dus 'beestjes' zijn achtergebleven.

Gebruik de zoekfunctie van het forum maar eens, bijv. met termen als zijkanaaltjes, wortelpuntontsteking en apex resectie.

Je kunt je tandarts vragen of hij een kaakchirurg weet die goed met angstige patiënten kan omgaan en daar een afspraak te maken. Lijkt mij heel verstandig!

Laat je het even weten als je een afspraak hebt gemaakt?

:smt006 Monique

P.s.: liever niet quoten, maar op 'nieuw antwoord' klikken als je wilt reageren!
za, 02/19/2005 - 07:27 Permalink
dj

Het zijn niet alleen de zijkanaaltjes (laterale kanalen) waarin nog zenuwcellen kunen zitten maar ook in de zogenaamde "tubuli", microscopisch kleine kanalen.

Na een wkb zit er dus volgens mij altijd nog wel zenuwweefsel in een element (tenzij het element al heel lang dood is). Na de wkb zal dit weefsel langzaam afsterven en afgebroken worden. Deze afbraakprodukten vormen vaak een voedingsbodem voor bacterieen.
za, 02/19/2005 - 12:01 Permalink
raphael

Hoi Gert, het antwoord op je vraag over de oorzaak van de ontsteking heb je van de deskundigen al gehad.
Ik zou zeker niet zomaar mijn kies laten trekken hoor, eerst die apex proberen.

Het reuze meevallen was voor mij zowel de behandeling als de dagen erna, ik heb ibuprofen geslikt en werkt prima tegen de napijn, paar daagjes wat rustig aan doen en alle ellende is weer snel voorbij.

Dat de apex bij mij uiteindelijk niet heeft geholpen vind ik jammer, maar ik heb wel mijn voortanden bijna 15 jaar langer kunnen behouden en dat vind ik ook wel belangrijk.

Nogmaals, maak je angst bespreekbaar bij je tandarts en de kaakchirurg.

Veel sterkte.
za, 02/19/2005 - 18:13 Permalink
dj

:oops: Tja dat krijg je van 2 jaar veel op deze site rondhangen (en er wat omheen lezen).

Trouwens, die afbraakprodukten kunnen volgens mij ook op zichzelf (dus zonder bacteriele infectie) een ontsteking veroorzaken.
za, 02/19/2005 - 22:40 Permalink
Dons13

Rafael, mede dankzij jou ga ik mij laten "apex"-en!

Wat dj betreft; dat laat ik over aan eerdere discussies op in deze site.

Ik ben vanaf het ontstaan van "usenet" bekend met dit soort forums.
Ca 1978. Ik weet ook hoe vervelend het is dat mensen niet eerst gaan eten met elkander alvorens elkaar uit te voeteren.
Ook jij, dj!

Groet van

Gert
ma, 02/21/2005 - 01:54 Permalink