Zeurende kies, half jaar na WKB

Author:
piece
Posted:
vr, 08/26/2022 - 16:30
Beste forumleden,

Nou ik heb alweer wat, er lijkt echt geen einde aan te komen met mijn gebitsproblemen… :(
Jaren lang was alles naar mijn idee stabiel en nu ineens??

Sinds afgelopen zondag heb last van mijn achterste kies rechts onder.
Die dag voelde ik een paar keer mijn hartslag in mijn kies voor een seconde of 30, niet echt pijnlijk maar wel akelig en even schrikken…wat nu weer??
Savonds trok het weer weg en ging het beter.
Volgende dag de hele dag een heel licht en zeurderig gevoel in die kies. Savonds trok het weer weg. Volgende dag leek alles weer prima…tandarts dus niet gebeld.
Die avond kwamen de klachten weer opzetten…licht en zeurderig gevoel in de kies en ook bij het stokeren proefde ik toen iets van pus.
Volgende dag(afgelopen woensdag) direct tandarts gebeld en langs geweest voor een beoordeling.

Half jaar geleden heb ik een WKB gehad in die kies omdat de zenuw was ontstoken, (waarschijnlijk een diepe vulling)
Daarna ging alles prima, tot nu toe dus.

Tandarts heeft een foto gemaakt en alles zag er schoon en rustig uit. Ook het implantaat daarvoor zag er ook allemaal prima uit.

Geen idee dus wat er aan de hand zou kunnen zijn? Tandarts zij dat er waarschijnlijk niks aan de hand is. Fijn dat ik bij de vorige klachten geen AB heb genomen (die ik voor noodgeval kreeg voorgeschreven)
Nu ben ik ze direct na thuiskomst de kuur wel gestart. Om het één en ander te kunnen uitsluiten…weet alleen niet meer heel zeker of mijn TA me dat nou wel of niet heeft geadviseerd…ben erg gestrest hierdoor en we hebben een lang gesprek gehad met veel informatie voor mij…

Wel zag de tandarts op de foto dat er achter de kies direct onder het tandvlees een holte in de kaak zit, ik schat een mm of 5-7?? Daar was de kaak aangetast zei de mijn TA en daarvoor moest ik spoelen met een zoutoplossing.

Zou die holte in de kaak achter mijn kies deze klachten kunnen geven? Het voelt alsof het echt mijn kies is en aan mijn tandvlees voel ik niks…het is voor zo ver ik kan zien ook nergens rood of opgezwollen.

Achter deze kies zit nog een verstandskies, die licht horizontaal en is compleet ingekapseld met tandvlees. Er loopt een zenuwbaan langs de wortels van die kies. Verwijderen daarvan is dus niet mogelijk zonder die zenuwen te beschadigen. Heel vervelend maar ik heb niet het idee dat deze verstandskies de klachten geeft…tandarts maakte zich daar ook geen zorgen over.
Zelf ben ik wel bang dat die verstandskies wel aangetast gaat worden indien die holte in de kaak achter mijn achterste kies zich verder gaat uitbreiden??

Heel verhaal weer…mijn vraag is; waar zouden deze klachten vandaan kunnen komen? Is het een beginnende wortelpuntontsteking of zou het van die aantasting van de kaak achter de kies kunnen komen?
Of iets anders?

Woensdag ben ik gestart met AB , die avond zakten de klachten weer sinds gisteravond zijn klachten weer begonnen, nog steeds lichte klachten in die kies, (althans zo voelt het.) Soms lijkt het ook weer even te verdwijnen voor 30 minuten ofzo, gaat een beetje met ups en downs nu.

Ook spoel ik met een zoutoplossing 3xmaal daags sinds woensdag.

Voor de pus had de tandarts geen verklaring, hij zag geen aanwijzing waar dat vandaan zou gekomen kunnen zijn. Daarvoor zou er een kanaaltje op de foto zichtbaar moeten zijn en dat was niet zo.
Mogelijk een gefermenteerd etensrestje.. zei hij. Iets wat ik me bijna niet kan voorstellen omdat ik het heel goed schoon houdt met een gum stick. Bovendien proefde het als pus en niet als een gefermenteerd restje eten…
Wel of geen pus uitvloei dat weet ik dus niet….zou kunnen maar misschien toch een etensrestje?

Toevallig heb ik as donderdag weer de halfjaarlijkse controle, kijken hoe het zich ontwikkeld en hopelijk een oplossing. Of in ieder geval een lichtje aan de horizon.

De foto durf ik niet te vragen, zou hem hier graag willen uploaden. Hoe moet ik zoiets vragen? Ik ben bang dat ik mijn tandarts dan beledig. (Alhoewel het hier niet om hem gaat maar om mijn gebit :)

Nogmaals, wat zou dit kunnen zijn? Ik heb zoiets inmiddels van trekken maar…of doorverwijzing naar endodontoloog? Maar de foto ziet er helemaal schoon uit bij de wortels…endodontoloog zou dan ook niks kunnen zien toch?

Toevoeging, niet warm/koud gevoelig

Alvast bedankt!
Tandarts_Richa…

Het kan v die holte komen... Daarom nacontrole of doorsturen naar Kaakchirurg om ook te laten beoordelen. Nooit zelf doctoren. Dus niet op eigen houtje een AB kuur. Ik geef haast nooit meer een kuur. Is meestal niet nodig als probleem wordt aangepakt. AB is geen snoepje... u kunt er resistent voor worden dus zeer terughoudend handelen. Maar eenmaal begonnen altijd kuur afmaken. Hert heeft geen zin te denken/zorgen maken, het is zoals het is. Waarom zou je niet om de foto kunnen vragen... het is uw mond en digitaal kan dus zo meegegeven worden. Als het schoon is is het schoon. Maar een pas ontstane ontsteking is niet altijd gelijk op de foto te zien. Is er niet op een plaats een pocket dus echt op een plaats want dat kan de oorzaak zijn , een fractuur v d wortel maar ik neem aan dat uw tandarts helemaal; rondom de kies met een pocket sonde heeft gesondeerd. Hoezo trekken... dan komen er kosten voor vervanging. Als je een kaart trekt uit een met speelkaarten gebouwd huis trekt dan stort dat in zo ook een gebit maar dat zit steviger inmekaar dus de gevolgen komen pas na jaren tot uiting. Misschien ziet de specialist, endodontoloog iets wat wij niet zien, twee weten meer dan een.
vr, 08/26/2022 - 21:30 Permalink
piece

Hartelijk bedankt voor uw antwoord Richard!

Toen ik thuis kwam was ik er van overtuigd dat mijn TA me AB adviseerde… maar sinds vandaag twijfel ik daaraan.. wellicht heb ik hem verkeerd begrepen. Helaas.
Hopelijk wordt ik niet resistent.

Tot nu toe zijn de klachten niet afgenomen.. maar het is te doen , heb best kunnen genieten van de dag en mijn gezin.

Het voelt wel een beetje als een beginnende wortelpuntontsteking, in dat geval zal de tijd het moeten leren dan. Maar dan zouden de klachten toch minstens even moeten verdwijnen door de AB zou men zeggen.

Ben ook zeker terughoudend met AB, stel ik heb het echt nodig mocht er iets met mijn implantaten gebeuren en ik ben resistent geworden, daar zit ik zeker niet op te wachten.
(Heb al eerder dit jaar een AB kuur gehad, achteraf voor niks. Tussen een endo start en een endo afronding in. Dat was protocol volgens de TA. Klachten kwamen direct weer terug na de AB en toen is hij opnieuw gespoeld, paar dagen daarna afgerond. Hopelijk heb ik daar geen resistentie opgebouwd.)

Mijn tandarts was heel blij dat het implantaat er prima uit zag.

Volgens mijn TA heb ik geen pockets. Hij heeft niet met een pocket sonde gesondeerd, wel met met zo'n gebogen metalen spriet gevoeld overal.
Ik ga hem hier donderdag naar vragen.

Volgens mijn TA zou een fractuur van de wortel meer hevige pijnklachten geven.

Heb net over kaakklemmen gelezen, (dat was misschien ook mogelijk volgens mij TA) en daar herken ik me niet in…wordt niet met spierpijn oid wakker, denk van niet, bovendien is aan de bovenkant de achterste kies er uit.
Ik ga daar wel nog wat meer over lezen...

Trekken zou idd de laatste optie zijn, maar ik ben naar huis gegaan met oorzaak onbekend en het voelt vrij duidelijk als deze kies. Ook wil ik die holte in de kaak achter deze kies tegen de kies aan vlak onder het tandvlees gefixed hebben ivb met de verstandskies die bij aantasting/verwijdering veel problemen zou kunnen geven. Dan liever deze kies opofferen. Maar wellicht zie ik dat(hopelijk) helemaal verkeerd.

Ook wil ik idd niet dat mijn implantaat voor deze kies scheef zakt oid … liever niet trekken dus idd. (Alhoewel dat vast opgelost kan worden)

Donderdag ga ik dan overleggen met mijn TA over doorverwijzing kaakchirurg en of endodontoloog…

En ik ga nog wat vragen stellen over die holte hoe dat te fixen? Hij maakte zich daar zo te zien geen zorgen over. Lijkt me niet dat vanzelf over gaat? Voorlopig nog even spoelen met zoutoplossing op advies van TA.
Ook de mondhygiënist mag zich daar dan even over buigen/ advies geven…daar heb ik ook een afspraak mee donderdag.

En ik ga de foto mee naar huis vragen. Mijn TA is een zeer aardige aangename persoon die me altijd graag en oprecht wil helpen en als het even kan ook uitgebreid de tijd neemt voor een gesprek, omdat ik vaak veel zorgen heb over mijn gebit...Ben daar heel blij mee en wil dat graag zo houden.

Ben inmiddels gelukkig wel weer wat rustiger geworden:)

Hartelijk bedankt en wordt vervolgd.
vr, 08/26/2022 - 23:30 Permalink
Tandarts_Richa…

Een AB kuur onderdrukt alleen dus als de oorzaak niet gevonden/geholpen wordt komt het terug. Kuur afmaken en begint pas na 2-3 dgn te werken. Een fractuur hoeft geen pijn te geven maar vaak wel. Wel sonderen om uit te sluiten, maar zelfs dan. Niets is uit te sluiten. Niet te veel lezen...wordt vaak op het verkeerde spoor gezet en gaat te veel denken.
za, 08/27/2022 - 00:32 Permalink
piece

Hartelijk bedankt voor uw antwoord Richard!

Oké dan behoort een breuk dus ook tot de mogelijkheden…

A.s. donderdag dus vragen om te sonderen. Of mogelijk eerder, ik ga dan even bellen maandag of het eerder in de agenda past.
Hoe en door wie is een breuk dan wel met redelijke zekerheid vast te stellen?
En hoe lang na het ontstaan van een breuk zou die eveneens ontdekt kunnen worden met sonderen?
Mijn TA zei een breuk kan ik niet zien op de foto, volgens mij bedoelde hij daarmee dat als er een breuk zou zijn die dan niet(altijd) zichtbaar zou zijn op de foto.

Na het lezen van uw bericht vanmorgen bedacht ik me ineens dat ik 2-3 weken geleden bij het eten van pinda 's ineens een raar gevoel in mijn mond had precies bij deze kies. Dacht op dat moment aan een breuk. Omdat het meer een soort kriebelend en gek gevoel was en geen heftige pijnscheut oid dacht ik later het zal wel een vliesje van een pinda zijn geweest die in mijn gehemelte onder mijn tong geprikt heeft… heb er later nooit meer aan gedacht en was dat alweer vergeten.

Heb nu precies 3 dagen AB gebruikt en de klachten zijn niet minder geworden/onderdrukt tot nu toe. Heb nu een beetje een beurs gevoel achter in mijn mond, na het opstaan uit bed heb ik daarnaast mijn kies af en toe even heel licht gevoeld.

Zou AB ook de klachten van een eventuele breuk ook tijdelijk moeten onderdrukken?

Eten gaat normaal zonder pijn. Wel is de kies bij de eerste hap heel soms een beetje gevoelig maar dus lang niet altijd. En dat is alleen sinds de klachten zijn begonnen afgelopen zondag.

Verder is de kies niet gevoeliger dan normaal sinds de WKB. Hij is sinds de WKB wel gevoeliger dan andere kiezen… maar dat schijnt niet ongebruikelijk te zijn voor een WKB kies.

Mogelijk dat ik maandag direct weer even ga bellen voor een bezoek als het past in zijn agenda en/of een doorverwijzing… kaakchirurg en/of endodontoloog betekent vaak ook weer wachttijd, elke dag minder last is meegenomen.

Wat de AB betreft.. mijn TA zei fijn dat ik dat de vorige keer (maand geleden met andere kies)niet heb genomen, dan kan ik dat nu nemen. Maar dat was voor het onderzoek, na het onderzoek waarbij geen ontsteking is vastgesteld hebben we het daar niet meer over gehad. Waarschijnlijk was dat dus niet de bedoeling denk ik nu en heb ik mij daarin vergist (door de stress en onzekerheid.)
En idd dat neemt de oorzaak niet weg, er is dan gedacht dat de oorzaak al weg zou zijn. Ik ga de kuur zeker afmaken.

Ben inmiddels weer wat rustiger, inslapen gaat tot nu toe prima, uitslapen lukt niet, ben na 5 uur wakker.

Bedankt weer en een fijne dag/weekend! Wordt vervolgd.
za, 08/27/2022 - 09:36 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik laat het definitieve oordeel aan de endodontoloog tenzij het voor mij heel duidelijk is. en hoe lang...dat is niet te zeggen voor ieder situatie verschillend. En meestal niet te zien op een foto tenzij echt doormidden. Neen de ontsteking wel maar het drukken door de barst/breuk niet. Ik zou de endo eerst proberen voor de kies, de holte de KC dus eerst de KC. Nooit zelfd doctoren en bij onzekerheid even bellen/informeren.
za, 08/27/2022 - 11:24 Permalink
piece

Dankjewel Richard!

Ik zal een update geven zodra er meer bekend is.

Klachten zijn na een beurs gevoel vanochtend en nog een paar hele lichte scheutjes verdwenen sinds vanmiddag.
Even afwachten hoe lang ze weg blijven. Tot nu toe twee keer eerder ongeveer een dag nagenoeg klachtenvrij geweest sinds afgelopen zondag.

Ik heb een prima tandarts maar zoals hij denkt dat er waarschijnlijk niks aan de hand is dat lijkt me sterk inmiddels…
Ben wel vaak bij de tandarts geweest terwijl er achteraf niks aan de hand was maar dat was dan enkele weken na een afgeronde WKB. Heeft uiteindelijk maanden geduurd.

Deze WKB was na een dag of 4-5 klachtenvrij en afgelopen 6 maanden geen last gehad van deze kies.
za, 08/27/2022 - 21:48 Permalink
piece

Heb net even gecheckt wat een pocketsonde eigenlijk is.
Klinkt als een elektrisch apparaat maar dat is dus een metalen haakje zag ik :-)

Zou best kunnen dat de tandarts daar wel mee aan de slag is geweest, wel met een soort haakje in ieder geval.
Er waren geen pockets was de conclusie.

Maar ik heb hem nergens in voelen prikken?
za, 08/27/2022 - 22:20 Permalink
Tandarts_Richa…

Je prikt niet maar glijdt al voelend tussen de tandhals en tandvlees helemaal rondom de tand/kies. Als je ergens opeen dieper in glijdt alleen lokaal dan kan je vermoeden dat er een breuk is. Niet denken nu voel ik een paar dagen niets dus het hoeft niet meer maar wel in de gaten blijven houden onder controle bij de tandarts..
zo, 08/28/2022 - 00:00 Permalink
piece

Bedankt Richard!

Ja ik zal dat zeker in de gaten houden. Of het wel of niet is gedaan bij het onderzoek afgelopen keer durf ik niet met zekerheid te zeggen maar ik ga uit van wel. Zal het navragen.

Momenteel zijn de klachten nog steeds afgezakt. Zal misschien van de AB komen? Voel mijn kies heel af en toe nog heel licht. Wel af en toe nog een beurs gevoel in die regio. Kan niet zeggen dat het goed voelt.
Af en toe lijk ik ook wat irritatie te voelen vlak onder of onderkant jukbeen rechts paar centimeter van mijn oor sinds gisteren. Volgens mij lopen daar spieren Heel apart. Kan dat alleen op geen enkele manier zelf opwekken. Als ik het masseer voelt het net als links.

Liefst zou ik morgen bellen (voor afspraak en/of doorverwijzing) ipv de controle a.s. donderdag afwachten. Vind dat alleen wel een beetje gek omdat de klachten juist zijn afgenomen.

Ben ook nog steeds 3xdaags 1-2 minuten met een zoutoplossing aan het spoelen.
zo, 08/28/2022 - 17:11 Permalink
piece

Dankjewel weer Richard!

Zal ik zeker doen. Maar ik zou wel graag een doorverwijzing naar een specialist willen hebben. Hopelijk zijn de wachttijden te doen…

Hopelijk gaat er snel een oorzaak gevonden worden. Dat een kies 6 maanden na een WKB spontaan klachten gaat geven die ook weer vanzelf over zouden moeten gaan dat gaat er bij mij (weliswaar als leek) niet in. Zou wel mooi zijn natuurlijk, zou niks liever willen :-)

De controle donderdag is samen met mijn vrouw en kind van bijna 3 die voor het eerst controle krijgt.
Ik verwacht dat even rustig praten hem dan niet gaat worden mijn zoon kennende :-) en ook qua tijd gaat het dan krap worden…mogelijk dat ik dinsdag dan in ieder geval even contact ga opnemen om te overleggen. Hij heeft soms wel eens een gaatje in de planning.

Had die AB nooit moeten nemen…voel inmiddels van alles in ups en downs (geen pijn) behalve de betreffende kies.

Begin ook weer behoorlijk wanhopig te worden… ben vanochtend wakker geworden na dik 4 uur slaap. Ik kan daar niks aan doen. Ik doe mijn best om er niet te veel over te denken en het gewoon te accepteren.

Maar goed het is zoals het is… thx 🙏
zo, 08/28/2022 - 22:44 Permalink
piece

Bedankt Richard!

Afgelopen maandag een uur of 12 na het laatste AB tablet kwamen de klachten lichtjes terug in de betreffende kies.

Nu woensdagavond kan ik wel zeggen dat het lijkt alsof het langzaam aan het herstellen is. Mogelijk dat dat het gat in kaak achter de kies de oorzaak is en weer langzaam hersteld.. . ik spoel nog steeds 3x daags 1 minuut met een zoutoplossing. En geef de plek ook extra aandacht met reinigen.

Ook heb ik ineens behoor last van weer een andere kies waarvan de hals bloot ligt…heb daar nooit eerder last van gehad, sinds maandag overdag milde klachten, savonds na warm eten echter behoorlijk last voor een uur of 3-4 daarna neemt de pijn weer af…ook dit is een kies waar de zenuw verwijderd is.

Morgen naar de tandarts… hopelijk komt hij met oplossingen.
wo, 08/31/2022 - 21:49 Permalink
piece

Vandaag halfjaarlijkse controle gehad bij de TA.
Wel weer wat wijzer geworden maar helaas nog geen oorzaak gevonden voor de klachten.

Goede nieuws is dat dat links boven waar ik sinds maandag ook last van had vooral s avonds vandaag in ieder geval niet of nauwelijks klachten heeft gegeven, meende dat het gister ook al veel beter was dan eergister.

Recht onder de achterste kies, vannacht had ik een soort beurs gevoel in de kies. Vanochtend viel het allemaal wel mee. Vanmiddag leek het alsof hij werd geknepen net onder de kroon zeg maar, soort drukkend gevoel maar geen pijn. En vanaf een uur of vijf verplaatste hetzelfde drukkende gevoel naar boven. (Rechts boven achter is ook ontzenuwd en is een paar weken geleden nog helemaal onderzocht door endodontoloog… oorzaak was toen sinus ontsteking en klachten verdwenen weer)
Ik kan op het moment even niet duidelijk aangegeven welke kies de klachten geeft…maakt het er allemaal niet eenvoudig op lijkt me.

Volgens TA is ontsteking vrijwel uitgesloten omdat AB de klachten voor 3-6 maanden zouden moeten onderdrukken.

Vorige week had ik begrepen dat er achter de kies een soort holte zat (aantasting) maar dat verhaal had ik verkeerd begrepen. Wel zit er achter de kies een pocket maar die is niet diep genoeg voor een indicatie voor een scheutje. Verder ook geen aanwijzing voor een scheutje. Scheurtje zou wel kunnen.

Maar goed… nu voel ik het dus boven ipv beneden.

Wel zijn klachten heel duidelijk beneden begonnen, met een kloppend gevoel alsof ik mijn hartslag voel in de kies.
Het beurse gevoel is ook altijd duidelijk in de kies beneden.

TA wist het echt niet meer… het is een zeer oprechte man die altijd erg zijn best doet en zeer begaan is met zijn patiënten.

Ik heb op eigen wens een doorverwijzing gevraagd naar de kaakchirurg voor een extractie…

Maar vooral ook omdat ik op dit moment niet meer duidelijk kan aangeven welke kies heb ik natuurlijk erge twijfels daarover.

Wel is daarvoor een wachttijd van ongeveer twee maanden…heb dus nog wat bedenktijd en heb afspraak nog niet gemaakt.

Zelf weet ik het ook echt niet meer.
(Of mogelijk toch de verstandskies maar dat gevoel heb ik niet en ook die is volgens mij onderzocht met een foto.)

Eerst toch maar even afwachten lijkt me om te kijken hoe het zich ontwikkeld…?

En misschien eventueel een doorverwijzing naar de endodontoloog vragen voordat ik de kies eruit laat halen?
Of doorverwijzing ergens anders naar toe?

Of nog een keer terug naar de TA voor meer foto's van meer kiezen onder en boven? Maar goed, volgens TA is ontsteking vrijwel uitgesloten. En ook resistentie zou vrijwel uitgesloten zijn omdat ik lage dosis AB heb gehad en ook bijna nooit AB gebruikt heb. Kan me herinneren dat ik een jaar of 10 geleden twee kuren heb gehad.

Foto heb ik meegekregen en bijgevoegd.
Attach
do, 09/01/2022 - 20:36 Permalink
piece

45 minuten geleden 1000mg paracetamol en 200 mg ibuprofen genomen en dat helpt behoorlijk... Af en toe voel ik rechts boven achter nog iets heel even....

Heb boven een brug van drie elementen waar een aantal maanden geleden een WKB is uitgevoerd bij de achterste kies en die is normaal genezen en (daarna behalve door sinusitus) geen klachten aan gehad.
do, 09/01/2022 - 21:28 Permalink
Tandarts_Richa…

3-6 mnd.... Neen als oorzaak niet verholpen is dan kan als de AB kuur gestopt is de klachten weer terug komen. AB onderdrukt tijdelijk. Hoelang is niet te zeggen.Kies trekken bij KC ??? welk kies. Wachtijd ...nog geen afspraak???. waarom niet want als u wacht tot u klachten heeft en dan 2 mnd moet wachten...Auw!!. Doorverwijzing zodat de KC verder kan onderzoeken naar de oorzaak. Nogmaals waarom de kies eruit als niet duidelijk is welk kies. En gaat u op de stoel v d tandarts zitten om het beleid te bepalen....bent u toevallig een collega om die kennis te hebben. WKB ziet er goed uit. Heb alleen twijfel of aan de voorkant onderin de vulling goed afsluit maar dat is niet altijd 100% goed op een foto te zien. Ga naar de KC om verder onderzoek tot oorzaak gevonden is. Geen pijnstillers of medicatie,. Als de klachten dan erger zijn makkelijker te vinden.. Wel vervelend voor u vanwege de pijn.
do, 09/01/2022 - 23:12 Permalink
piece

Hartelijk dank weer Richard.

Ik heb zeker de kennis niet van tandarts, zelfs niet een klein beetje :)

Ook zou ik niks liever willen dan dat de oorzaak wordt gevonden en eventueel verholpen kan worden…en kies behouden.

Naast mijn klachten heb ik ook een jong gezin en een baan…als ik slecht slaap gaat mijn functioneren ook achteruit.

Dus doorverwijzing naar KC zou een efficiënte vervolgstap zijn volgens u? Ik kan mij TA daar morgen over bellen.
Als ik niet om extractie had gevraagd weet ik niet wat me te wachten had gestaan, tandarts kan niks vinden wat aanleiding zou kunnen geven voor de klachten…dan had ik gewoon weer buiten gestaan.

Zou het zin hebben om de vulling opnieuw te leggen volgens u? Gewoon om te proberen? Ik zou dat prima vinden in ieder geval.

Ook zou ik naar een andere tandarts of endodontoloog kunnen vragen voor een eenmalig onderzoek (Er zit hier ook een tandarts met een cbct in de buurt)
Dan is de wachttijd behoorlijk wat korter als ik het goed heb.

Ook gebruik ik liever geen pijnstillers, helaas kan ik me niet permitteren om s nachts heel weinig te slapen, zou op mijn werk ook gevaar kunnen opleveren…kan me ook niet weken lang ziek melden.
Ik ga proberen zonder pijnstilling en anders zo weinig mogelijk en dan paracetamol.

Wordt vervolgd en nogmaals mijn dank is heel groot!
do, 09/01/2022 - 23:56 Permalink
piece

Daar zegt u wat Richard... Heb vandaag na een ontspannen en tot zo ver vrijwel klachten vrije dag(en ook ontspannen nacht) even wat dingen op een rijtje gezet met stress in het achterhoofd en dat zou er idd heel goed mee te maken kunnen hebben, Ik hoop het van harte 🙏

Morgen een meer uitgebreide reactie, dan zijn we ook weer een dagje verder.

Hartelijk dank!!
vr, 09/02/2022 - 21:22 Permalink
piece

Dankjewel Richard!

Waarschijnlijk is de oorzaak idd stress zoals het nu lijkt.
Afgelopen donderdag verplaatsten de klachten wonderlijk genoeg van rechts beneden naar rechts boven. Die dag waren de klachten behoorlijk aanwezig en dat was tijdens/na een werkdag die wel wat stress opleverde( twee spoedklussen) De dag daarop waren de klachten verdwenen en kreeg ik in de middag hele lichte klachten die meer in de spieren leken te zitten.

Door alle ellende van de afgelopen maanden heb ik een soort zenuwtrekje ontwikkeld om mijn kaakspieren continu te spannen en daarbij niet te klemmen of knarsen maar om geforceerd mijn tanden en kiezen net van elkaar af te houden.
Was me daar maar half van bewust en heb daar geen kwaad achter gezocht.
Blijkbaar doe ik dit voornamelijk overdag en dan voornamelijk tijdens stressmomenten.
En blijkbaar gaven mij dat uiteenlopende klachten in mijn achterste kiezen zonder last te krijgen van mijn spieren.. (behalve dan af en toe een beetje en in een later stadium wat vaker)
Op dit forum vond ik deze oude post en daarin herken ik verschillende klachten(hartslag in mijn kies voelen, vaag drukgevoel, soort van kiespijn, scheutjes door de kies/wortels en bij mij ook een beurs gevoel)

https://www.tandarts.nl/forum/tandheelkunde/problemen-tanden/pijn-door-…

Hopelijk en zoals het mij op dit moment lijkt is dit het enige wat er bij mij aan de hand is..(tandarts kon ten slotte niks vinden wat aanleiding zou kunnen geven voor klachten)

Gister en vandaag tot nu toe is nagenoeg klachtenvrij nu ik probeer er op te letten en mijn kaken te ontspannen.

En wat betreft de kaakchirurg (die hopelijk weer af gebeld kan worden) Ik heb contact gehad voor een afspraak die over twee maanden is en de assistente zei dat de chirurg eerst gaat onderzoeken en alleen gaat trekken als daar aanleiding toe is.

Voor nu ga ik proberen om er zoveel mogelijk op te letten en mijn kaken te ontspannen. Hopelijk is dat voldoende en wordt alles weer normaal en anders idd eventueel naar de gnatholoog.
zo, 09/04/2022 - 13:32 Permalink
piece

Dankjewel Richard!

Gaat de kiespijn daar ook van over?
Gek genoeg lijkt de betreffende kies(rechts onder) niks te raken als ik voorzichtig mijn kiezen op elkaar zet? Mijn gebit raakt elkaar vooral bij mijn snijtanden lijkt met… maar goed dat is eigen oordeel, niet van de TA.

Met deze nieuwe inzichten ga ik weer contact opnemen met mijn tandarts.

Nu is het zo dat ik ook een doorverwijzing heb gekregen maar een tandarts/endodontoloog, wellicht kan dat zij ook zou kunnen bepalen of het wellicht klemmen of knarsen is?

Vorige week tijdens de AB leek het alsof ik last had van alle achterste kiezen behalve deze (rechts onder) … die klachten zijn inmiddels allemaal weer verdwenen, donderdag nog last van rechtsboven gehad maar ook niet meer inmiddels.

Tot zo ver had ik vrijdag last vanaf wakker worden, last verplaatste zich in de middag naar vlak onder mijn oor(buiten mijn gebit leek het wel) zaterdag geen last,zondag vanaf wakker worden tot een uur of 3 in de middag. Maandag geen last gehad en vandaag weer vanaf wakker worden en vanaf een uur of 3 verplaatste de klachten zich van de kies maar 2 cm onder mijn oor (buiten mijn gebit dus) zo lijkt het. Soms ook lastig aan te geven. Last is dan een heel licht beurs gevoel. (Afgelopen donderdag was het echt drukkende last)


Wordt vervolgd.
di, 09/06/2022 - 18:51 Permalink
Tandarts_Richa…

Dat hangt ervan af of dat de oorzaak is. Door slijtage vlakken kan je een vermoeden hebben v knarsen etc, maar alleen door uit te proberen kan je uitsluiten. Heb ik al genoemd dat het ook een barst in de kies kan zijn???. "Cracked Tooth Syndrome". Dat kan een endodontoloog wel bepalen/vermoeden.
di, 09/06/2022 - 22:18 Permalink
piece

Heel erg bedankt weer Richard!

A.s. maandag staat er een afspraak gepland met een endodontoloog… hopelijk gaat zij de oorzaak achterhalen.

Ook heb ik contact opgenomen met een kliniek waar meerdere kaakchirurgen werken. Daar zou ik eventueel veel eerder aan de beurt kunnen zijn dan pas over twee maanden zoals er nu een afspraak gepland staat.( Ziekenhuis) Dat geeft me weer een beetje rust.

Fijne avond en update volgt!
wo, 09/07/2022 - 21:11 Permalink
piece

Er is inmiddels weer wat gebeurt dus even een update…

Woensdag best wel klachten gehad, vanaf s ochtends en duidelijk bij de betreffende kies. Donderdag ging iets beter maar aan het einde van de werkdag (tussen 3 en 4 uur) begonnen klachten weer behoorlijk heftig op te spelen en deze keer leek het wel meer achterin te zitten dan de betreffende kies.. dacht dus zelf aan de verstandskies die begon op te spelen.

In paniek toen toch snel de kaakchirurg kliniek gebeld om alvast een afspraak te plannen voor komende week, dus na een bezoek aan de endodontoloog.
Dat was helaas niet mogelijk maar vrijdag (gisteren) zou er wel wat gecreëerd kunnen worden. Zo gezegd zo gedaan.

Gister dus naar de kaakchirurg geweest.
Na het maken van een overzichts foto(OPG?) Was het plan om behalve de kies eruit te halen ook meteen de verstandskies te verwijderen. Het ligt dan toch open en na het verwijderen van de kies zal de verstandskies hoe dan ook doorkomen en klachten gaan geven binnen een paar jaar.
Over de ligging van de zenuwen en eventuele blijvende klachten na eventuele beschadiging maakte hij zich geen zorgen alhoewel garantie nooit gegeven kan worden. Wel kon hij goed uitleggen dat het op basis van de foto, ((afwezigheid van)schaduwen, onderbrekingen etc) de kans op beschadigingen klein was.

Toen verder gepraat over de klachten en nog wat kijken in de mond en ook bevoelen van de spieren. Zijn conclusie was dat mijn klachten niet leken op de klachten van een ontsteking. Op de foto was wel een kleine ontsteking te zien maar dat was mogelijk een residu en zou als het goed is verdwijnen (6 maanden geleden endo gehad deze kies)
Foto van eigen tandarts staat dat wortelpuntje net niet mooi op.
Waarschijnlijk overbelaste kauwspieren en waarschijnlijk deed ik ook s nachts aan knarsen of klemmen.
Dat de kies geen andere kiezen raakt (niet functionele kies) wil niet zeggen dat hij geen pijnklachten kan geven. De spieren die pijn signalen geven worden dan door de hersenen geïnterpreteerd als kiespijn( weet niet meer precies hoe hij het zei maar zoiets was het wel)

Dus zijn advies, eerst een therapie met een opbeetplaat s nachts. Zelfde als slint therapie denk ik? Waarschijnlijk gaan de klachten dan over.
Zo niet dan extractie. (Of de endo weer opnieuw, dat was dan aan mij.)
Hij gaat een brief schrijven aan mijn tandarts met zijn bevindingen en advies.

Ben zelf zeer tevreden over het consult bij de kaakchirurg.

Komende week dus tandarts bellen en dan ga ik een therapie met een opbeetplaat beginnen.

Endodontoloog waar ik maandag een afspraak mee had gepland, ook direct maandagochtend het verhaal uitleggen en afbellen plus excuses aanbieden… ga dat consult natuurlijk betalen en dan alsnog ik hoop dat ze dat plekje nog kunnen opvullen. Voel me er niet prettig onder omdat ze erg hun best gedaan hebben om op deze termijn een plekje te kunnen regelen…
Voor mij lijkt me dit op dit moment niet zinvol maar ook dat ga ik met ze overleggen… Anders ga ik er alsnog heen.

Met het verhaal van de kaakchirurg ga ik voor een heel groot deel in mee. Klachten zijn idd vaak erger na een stressvolle dag, dat was ook zo afgelopen week.
Ik ga nu goed opletten wanneer de klachten precies ontstaan, ook dat was advies kaakchirurg.
En ook s nachts lijkt er idd wel wat te gebeuren. Werd vanochtend wakker met raar gespannen gevoel in mijn kaak en kies was erg gevoelig (maar verder niet pijnlijk deze keer)
Wel eventjes milde klachten bij achterste kies bovenkant.
Maar over het algemeen geen klachten vandaag tot nu toe. Ook gisteren weinig klachten, toen kwamen de klachten af en toe even opspelen en trokken ze s avonds helemaal weg.(was na een ontspannen werkdag)

Lang verhaal kort, best wel goed nieuws dus… en wordt vervolgd.

Afgelopen nacht ook eindelijk weer eens wat beter geslapen, heb hele week heel matig geslapen, vier uur per nacht ongeveer. Voel me een stuk beter nu.
za, 09/10/2022 - 16:43 Permalink
Tandarts_Richa…

Kan mij goed vinden in de conclusie v d KC. Ik zou ook niet beginnen met verwijderen. Maar stel dat uiteindelijk dat het besluit zou zijn dan ook de verstandskies, mits de wortelpunt niet te dicht bij de hoofdzenuw ligt. Op deze foto niet te beoordelen. Denk dat ik ook de afspraak bij endodontoloog zou laten doorgaan, om de WKB te laten beoordelen en mogelijke klachten daarvan uit te sluiten. GEEN STRESS/spanning.... heeftvaak vervelende gevolgen. Daarvoor anders splint therapie.
zo, 09/11/2022 - 23:32 Permalink
piece

Bedankt Richard!

Ja idd, geen stress en spanning… wat mij de meeste stress geeft de laatste maanden is mijn gebit :-) soort van vicieuze cirkel lijkt het wel. Wel ben ik een stuk rustiger de laatste dagen wat dat betreft.

Vandaag bij de endodontoloog geweest om de kies te laten beoordelen, kies 46 als ik het goed heb onthouden.

De vulling zou ze graag opnieuw willen. Die leek niet goed aan te sluiten wat u ook al zei.
Wat betreft de ontsteking die er (nog) zit daar schrok ze niet van zei ze maar ze heeft geen vergelijkings foto van vlak na de endo dus was het moeilijk voor haar om daar iets over te zeggen.
Endo is 6 maanden geleden uitgevoerd.
(Gek genoeg meen ik bij mijn eigen TA een compleet schone foto te hebben gezien anderhalve week geleden… zal hem daar komende woensdag naar vragen…)
Verder leek het alsof twee wortelpuntjes (waar ontsteking onder zit) wel iets dieper kunnen, maar omdat de foto plat is is dat niet altijd goed te beoordelen, het zou kunnen dat de dieptemeter wel heeft aangegeven dat hij diep genoeg is, en dan is dat ook zo. Mijn TA heeft een dieptemeter gebruikt dus ik neem aan dat dat wel goed is.

Ze gaat een verslag maken voor mijn TA.

Ook heeft ze nog even gevoeld aan de kauwspieren, de rechterkant was wat dikker en de aanhechting is ook behoorlijk pijnlijk bij aanraking. Links doet geen pijn.

Ze vond eerst een splint en daarna(3 maanden) eventueel verder behandelen een goed plan.

Wat klachten betreft, een beurs gevoel zou idd kunnen komen van een overbelaste kauwspier. Ook kan het heen en weer floepen tussen onder en boven. Dat gebeurt af en toe ook dus dat klopt.

Wel gek dat de klachten van deze kies toch wel anders zijn dan de drie andere achterste kiezen waar ik ook klachten heb gehad.Deze kan hele dag zeuren terwijl bij de andere de klachten vooral kwamen na belasting en voelde ik bij de andere kiezen echt scheutjes aan de wortels leek het wel, deze geeft een beurs of drukkend gevoel. En klachten van andere kiezen zijn zo goed als voorbij, deze blijft maar zeuren. (Volgens KC kan dat allemaal wel) Wel af en toe goede dagen en na stress momenten op het werk nemen klachten duidelijk toe... Dan span ik mijn spieren onbewust waarschijnlijk. Mijn werk is fysiek. Ik probeer daar wel heel erg op te letten laatste week...

Van eerdere ontstekingen kan ik me herinneren dat die af en toe een knauw geven, zeg eens om de 10-20 minuten… tot nu toe heb ik dat niet bij deze kies.

Aanstaande woensdag een afspraak met mijn eigen TA om een opbeetplaat aan te meten. Knarsbeugel noemde de assistent het. Is allemaal hetzelfde als een splint neem ik aan.

Wat de hoofdzenuw bij de verstandskies betreft, die lijkt er op de foto heel dicht bij te liggen, zelfs aan te raken. Maar volgens de KC was het een platte foto en aan de hand van de afwezigheid van schaduwen en bepaalde onderbrekingen kon hij zien dat het geen probleem was om hem te verwijderen. Garantie kon hij uiteraard niet geven.

Dus... overbelaste kauwspieren is een feit, of de endo wel of niet geslaagd is dat is nog even afwachten... Mocht de foto van anderhalf week geleden wel echt compleet schoon zijn dan is de endo niet geslaagd lijkt me. Er zit duidelijk een kleine onsteking. Jammer dat mijn TA mij zo'n onduidelijk foto heeft meegegeven, hij had er meerdere gemaakt.
ma, 09/12/2022 - 22:01 Permalink
Tandarts_Richa…

Geen enkel kies of klacht is hetzelfde dus niet vergelijkbaar. Als de de foto geen onregelmatig heden aangeeft, dan zou men kunnen aannemen dat de WKB geslaagd is maar er is niet altijd alles op een foto te zien dus na een jaar controle foto.
ma, 09/12/2022 - 22:26 Permalink
piece

Dankjewel Richard!

Ja zal daarom vragen over een jaar die controle foto.
Ben vandaag geweest om te happen, volgens TA zat dat vlekje er op zijn foto ook al en zal dat na verloop van tijd verdwijnen.

Na het happen voor een splint kreeg ik de mededeling dat ik hem over ongeveer een week kan ophalen bij de balie en ik moest hem s nachts in doen.

Is dat de normale procedure? Ik had namelijk ook een afspraak verwacht om even te passen.

De klachten zijn nog ongeveer hetzelfde, wel heb ik het idee dat het meer heen en weer lijkt te floepen tussen rechts onder/boven dan voorheen.
Over het algemeen milde klachten de laatste tijd voornamelijk aan de kiezen.
Als ik voel lijkt het alsof de spier iets minder pijnlijk is geworden bij aanraking.
Overdag let ik erg op dat ik mn kaak ontspannen houd.
wo, 09/14/2022 - 21:01 Permalink
piece

Goed, dankjewel.

Nog een vraag, hoe lang kan het wachten om die vulling te overnieuw te doen?
Het lijkt namelijk wel alsof ik af en toe een vieze smaak proef bij het ragen juist op die plaats waar de vulling niet goed lijkt aan te sluiten. Dat zou misschien met elkaar te maken kunnen hebben?
do, 09/15/2022 - 20:43 Permalink
piece

Dankjewel weer Richard.

Ik lees je bericht nu pas dus te laat om vandaag nog te bellen, zal dan maandag de assistente bellen.

Ze verwachten dat de splint na ongeveer een week klaar was en opgehaald kan worden. Maar precies wanneer dus niet.
En verder heb ik mijn tandarts niks over de vulling horen zeggen. Het lijkt alsof hij de vulling zelf wel goed vind…?
Hij heeft de kies uitgebreid onderzocht.

Als het goed is staat het wel verslag van de endodontoloog. Zei zij het direct…

Was eigenlijk van plan om de vulling door de endodontoloog te laten doen :-) Maar idd bij mijn eigen tandarts is veel handiger…
vr, 09/16/2022 - 17:10 Permalink
piece

Een tandarts en endodontoloog. (De praktijk die ze heeft werkt ook nog een tandarts implantoloog.)

Ik had het idee dat ze naast endodontoloog ook tandarts werkzaamheden doet maar weet dat niet zeker.

Zou daar maandag eerst even heen kunnen bellen of ze dat doet en of het met dezelfde doorverwijzing kan en of ze daar ruimte voor heeft in de agenda. Het is een behandeling die voortkomt uit een doorverwijzing naar haar toe, dus als ze dat wil doen lijkt me dat fair voor haar.

(En dan liefst eind deze week of de week daarop… dan kan ze ook meteen de splint een beetje aanpassen als dat nodig is.)

Zo niet dan bel ik daarna mijn eigen tandarts…

Is dat een goed plan?
za, 09/17/2022 - 10:36 Permalink
piece

Bedankt Richard!

Gisteren heb ik mn tandarts gebeld, morgen kan ik er naar toe. Het bitje zou vandaag komen als het goed is.

Waar ik voorheen af en toe een vieze smaak kreeg bij het ragen van de kies heb dat nu iedere keer… verder geen klachten maar daar is zeker iets aan de hand.

De klachten van het klemmen worden ook zonder bitje steeds beter. Vanaf donderdagavond nagenoeg geen klachten meer, alleen soms s ochtends nog een beetje een raar gevoel. Blijkbaar klem of knars ik s nachts al minder wat heel mooi is. Ook de spier is zo goed als pijnvrij. Overdag probeer ik nog steeds goed op te letten… af en toe betrap ik mezelf nog wel eens op een gespannen kaak maar ook dat gaat steeds beter.

Update volgt.
di, 09/20/2022 - 18:02 Permalink
piece

Ja idd Richard, en dat zit bij mij een beetje in de aard van het beestje…

Ik zal kijken wat ik daar aan doen, af en toe even lekker gaan vissen ofzo.

Gisteren voor het eerst met het bitje in geslapen, hij gaat over de bovenkant van het gebit. Was even wennen maar het viel mij mee gelukkig. Ik denk dat ik er wel aan kan wennen.

Ook de lekkende vulling is gerepareerd en de vieze geur/smaak is verdwenen.

Bedankt Richard voor alle hulp, dat wordt zeer gewaardeerd.

Af en toe zal ik even updaten hoe het verloopt.
do, 09/22/2022 - 20:42 Permalink
piece

Dankjewel Richard! Hopelijk gaat het goed komen en anders idd professionele hulp. Tot nu toe gaat het prima met het bitje in slapen, af en toe nog lichte klachten maar zeker beter dan een aantal weken geleden. Ook zonder het bitje ging het al een stuk beter.

Maar helaas lijkt het erop dat de gerepareerde vulling niet helemaal goed is gegaan… ik ben behoorlijk teleurgesteld nu ik sinds gister toch weer een behoorlijk vieze lucht ruik aan mijn rager bij die kies.
De tandarts heeft de vulling deels vervangen maar niet helemaal.
Zelf kan ik daar natuurlijk niet over oordelen en alleen maar zeggen wat ik ruik in dit geval…

Zou de vulling nog steeds lekken omdat de tandarts mogelijk onvoldoende heeft vervangen omdat het misschien moeilijk zichtbaar is?

Of zou het in het tandvlees zitten? Daarbij moet ik wel zeggen dat ik na de behandeling twee dagen niks heb geroken. En het tandvlees om die kies heen al een een hele tijd goed schoon houd. Zowel ragen als spoelen met zoutoplossing of met oxyfresh. (En dat dan ook weer niet te vaak.)
Ook tijdens het boren in de vulling meende ik de geur op te vangen… ik dacht toen nog van "goed bezig".
Verder heb ik zowel de tandarts als de mondhygiënist niks horen zeggen over het tandvlees. De kaakchirurg en endodontoloog zeiden dat het tandvlees er rustig uit zag.

Zal ik direct weer contact opnemen met de tandarts of nog even de tijd geven?

Zelf heb ik het idee dat de hele vulling eruit moet en opnieuw… maar ik ben natuurlijk geen tandarts..
Misschien dat er ook wel heel iets anders aan de hand is/ de geur veroorzaakt.

Ook heb ik het idee dat zowel de tandarts als de assistente inmiddels denken van "daar heb je hem weer" terwijl ik er weinig aan kan doen dat er soms meerdere afspraken nodig zijn voor de juiste diagnose/behandeling… Ja en soms is er idd niks aan de hand ook dat gebeurt wel eens.
Nu weet ik niet meer goed wat ik met deze situatie aan moet.. ik zou graag deze kies weer helemaal lek en reukvrij willen hebben zodat hij hopelijk nog een hele tijd mee kan.
za, 09/24/2022 - 15:27 Permalink
piece

Dan ga ik de tandarts maar weer eens bellen... Hopelijk kan het eenvoudig opgelost worden.

Gelukkig geen pijnklachten hiervan dankzij de wkb, ook het boren de laatste keer kon zonder verdoving. (Geen pijnklachten kan natuurlijk ook een nadeel zijn aan de andere kant)
Het geurtje is trouwens wel iets minder tot nu toe dan voor de reparatie van de vulling.

Alle ellende van het afgelopen half jaar begon trouwens met deze kies. Toen ik naar huis fietste van mn werk voelde ik ineens een sterkende pijn die vrij snel weer weg trok. Enkele dagen later kwam er pijn langzaam opzetten die boven leek te zitten. Dat bleek een paar weken later een onsteking te zijn in deze kies, benedenkant dus.
Zelf vermoedt ik achteraf dat die stekende pijn die snel weg trok het scheuren of losknappen van de diepe vulling is geweest.
Kan het nuttig zijn om dit met mijn tandarts te bespreken?
Ben destijds naar hem toe gegaan met pijnklachten boven omdat de pijn toen daar heen straalde.

In ieder geval, hopelijk is het snel weer klaar en is er nog wat aan te doen en natuurlijk ook bedankt weer Richard!
zo, 09/25/2022 - 22:08 Permalink