Pijn door Overdag "klemmen" / kaakspieren spannen?

Author:
trommel
Posted:
do, 07/21/2005 - 12:17
Ik zit met het volgende:

Overdag span ik door diverse spannings/stressfactoren de spieren in mijn gezicht nogal. Ook spanning eigenlijk continu mijn kaakspieren. Ik probeer het te vermijden en er op te letten maar als ik druk bezig ben vergeet ik dat ik de spieren span en hou ik eigenlijk mijn kaken heel gespannen. Ik druk daarbij juist niet mijn kiezen op elkaar maar hou ze geforceerd een beetje van elkaar. Hierdoor heb ik savonds stijve kaken en pijnscheuten door mijn bovenkiezen. Deze pijn voelt overigens net als kiespijn. Er is bij mij rechtsboven al 2 maal een wkb uitgevoerd op de 1-7 en 1-6 als gevolg van vreemde pijnklachten. Pas nu ben ik er uit waar het eigenlijk allemaal door komt. Overbelaste kaakspieren.

Hoe kom ik hier het beste vanaf? Mijn tandarts heeft het over een splint, maar daar wil ik overdag niet mee lopen. Snachts dragen heeft geen zin, want dan klem ik eigenlijk niet (sochtendsvroeg ben ik zo goed als pijnvrij).

Zijn er geschikte ontspannings / massageoefeningen die je bij jezelf kan doen? of homeopatische spierverslappers (ik slik zo nu en dan al valeriaanpillen, maar dat helpt eigenlijk niet)?
joek

beste Trommel,
Ik heb zelf iets soortgelijks gehad.
Ik heb het mezelf afgeleerd, door er goed op te letten.
Gewoon af en toe aandacht er aan schenken en dan je kaken ontspannen.
Op den duur wordt het een gewoonte om ze ontspannen te houden.
Succes.
Joke
ma, 07/25/2005 - 19:45 Permalink
femm

het is ook belangrijk om uitlaatkleppen voor de stress en spanning te zoeken in je leven. Dus als je iets moet doen, je jezelf daarna volledig ontspant, zodat je de stress beter kunt dragen..

En idd telkens op letten..
di, 07/26/2005 - 07:49 Permalink
dj

De beroepsvereniging kaakchirurgen heeft een website met een pdf over oefeningen. Moeilijk vindbare en relatief onbekende site, niet helemaal terecht. Zal nog eens zoeken, herinner me er anders aan.
di, 07/26/2005 - 07:53 Permalink
trommel

Bedankt voor alle reacties. Savonds als ik rustig op de bank zit houd ik mn kaken slap en voel ik dat ze helemaal stijf worden (kan ze dan nog wel normaal bewegen overigens). Daarna zakt de pijn die ik heb opgebouwd gedurende de dag wel iets af. sochtends na het slapen heb ik niet veel last.

Ik zal proberen wat oefeningen aan te leren. bedankt voor de hulp
di, 07/26/2005 - 08:25 Permalink
egypte

Bedankt voor alle reacties. Savonds als ik rustig op de bank zit houd ik mn kaken slap en voel ik dat ze helemaal stijf worden (kan ze dan nog wel normaal bewegen overigens). Daarna zakt de pijn die ik heb opgebouwd gedurende de dag wel iets af. sochtends na het slapen heb ik niet veel last.

Ik zal proberen wat oefeningen aan te leren. bedankt voor de hulp
Beste Trommel,

Ben blij (eigenlijk best gek) te horen dat ik inderdaad niet de enige ben met kaakklemproblemen. Ook ik heb er last van tijdens mijn werkzaamheden en andere inspanningen. Ik herken het dat 's morgens mijn hele mond tot rust is gekomen om 's avonds met pijn in mijn mond te gaan slapen. De tandarts adviseerde inderdaad een splint maar ik zie me al achter mijn bureau met zo'n ding zitten. Nu ik er zelf meer op let en me meer bewust ben dat ik dat doe gaat het al wat beter. Ik denk wel dat het me 4 kiezen achter in mijn mondhoeken heeft gekost (4x endo-behandelingen) Toch een onderkend probleem. Sterkte ermee!!!
do, 07/28/2005 - 15:27 Permalink
trommel

Hallo Egypte, bedankt voor je reactie. Het is zeker een onderkend probleem. Tandartsen zijn mijns inziens te snel geneigd om een endo uit te voeren bij pijn. Natuurlijk hebben ze dat gedaan met mijn toestemming want de pijn bij overbelasting van de kaakspieren voelt soms echt net als kiespijn.

Kun jij de pijn die je hebt eens omschrijven?. Soms zit de pijn in een hoekje en voelt het alsof mn verstandskies (die ik niet meer heb) doorkomt. Soms, meestal savonds als ik weer tot rust kom, tintelt mn hele tanden rij en voel ik mn hart kloppen in mn tanden en kiezen. Vreemd dat ik het eigenlijk nooit echt kan onderscheiden van kiespijn. Komt misschien omdat ik ook nog nooit echte kiespijn heb gehad:)

Nog 1 vraag, is overbelasting van de kaken slecht voor je tanden kiezen zelf?
vr, 07/29/2005 - 11:11 Permalink
egypte

Beste Trommel,

Het voelt net als over je hele rij tanden kiespijn. En inderdaad alsof er een kies/tand doorkomt. Mijn tandarts vertelde wel dat het niet goed is voor je tanden/kiezen. Door de te grote druk die je op je tanden plaatst kun je dus enorme klachten krijgen. Wellicht heeft dat bij mij geleid tot een brug, 3 kronen, een plaatje en wel 4 endo's in de achterste kiezen. Ook breekt in die achterste kiezen, waar ik denk ik steeds de druk leg, al voor de 2e x een stuk van mijn kiezen af. Nogmaals ik ben wel door schade en schande aan mijn gebit wel wat gewend maar dat klemmen voelt echt als kiespijn aan. Soms weet ik niet meer wat er in mijn gebit nu echt aan de hand is, wel of niet een gaatje. Ik zit de laatste tijd dan ook al weer bijna iedere week bij de tandarts. Maar of een splint nu een oplossing is ik weet het niet wellicht heeft iemand hier ervaring mee. Maar ons probleem is, als ik het goed begreep, dat wij er overdag last van hebben en nogmaals ik ga daar overdag niet mee zitten. Kan echt qua werk niet. Ik heb denk ik meer aan ontspanningsoefeningen e.d.

Groetjes Cynthia :smt006 :smt102
vr, 07/29/2005 - 19:55 Permalink
trommel

Beste Egypte,

Volgens mij hebben we precies dezelfde klachten. Ik vind dat dit onderwerp meer aandacht verdiend. Ik heb volgens mij 1 vd 2 wkb's onnodig laten uitvoeren door deze klachten. Tevens heb ik ooit zelfs uitgebreide fotos laten maken van mn bijholten omdat ik af en toe ook druk voel in mn holtes en mn neusvleugels. Uiteindelijk komt dat ook bij mn kaak en gezichtsspieren weg.

De volgende keer bij erge klachten denk ik wel eerst heel goed na voor ik een behandeling bijv. een wkb laat starten. Ben op zich wel blij dat ik nu weet waar het van komt en dat ik weet dat meer mensen hetzelfde hebben met exact dezelfde klachten.

Trommel
:smt001
za, 07/30/2005 - 11:55 Permalink
plientje

Hier bericht van een ervaren "knarser/klemmer". Bij mij zo'n 2 jaar geleden geconstateerd toen ik voor de zoveelste keer met kiespijn bij de tandarts zat en er niets gevonden kon worden.
Ik heb toen een splint gekregen voor de nacht, maar dat is niet ter voorkoming van het klemmen!!! Het voorkomt alleen meer het knarsen (wist niet dat ik dat deed maar blijkbaar ongemerkt in mijn slaap) en het beschermt mijn gebit. Want reken maar dat je met klemmen en knarsen een hoop schade kan aanrichten aan je tanden. Een tandarts vertelde mij eens dat je het moet vergelijken met een stilettohakje dat met 80 kilo op 1 kies drukt!!!
Ook zijn afgelopen jaar de "contactpuntjes" geslepen om het knarsen te verminderen. Spierverslappers heb ik ook gehad en de stressfactoren, ook daar is aan gewerkt. Heb fysio gehad voor mijn kaakspieren en wat oefeningen die ik zelf kan doen.
Al met al moet ik zeggen dat het zeker beter gaat maar voor mijn gevoel zal het nooit over gaan. Bij stress merk ik ook meteen dat het weer opspeelt, zo mag ik vanmiddag weer naar de tandarts omdat ik al 6 dagen met een pijnlijke kies loop. Maar dat kan dus evenwel van het klemmen komen.

Ik verwacht niet dat een tandarts je een splint voor overdag zal adviseren, met die van mij mag je niet eten en drinken...maar goed ik weet er ook niet alles van natuurlijk. Wel weet ik dat ik niet meer zonder splint in de nacht kan, ben veels te bang dat ik nog meer schade aanricht.

Voor de rest kan ik alleen maar zeggen, vermeid stressfactoren, bij acute klachten werkte het bij mij ook verlichtend om een warme hand op mijn kaakgewrichten te leggen.
Kauwgom kauwen, nagel bijten, pennen kauwen, velletjes van je lip bijten, van een appel happen...proberen niet te doen. Zijn namelijk funest voor je kaakgewricht!

En inderdaad herkenning en erkenning doen al een hoop. Ik hoop dat je er wat aan hebt!
ma, 08/01/2005 - 08:30 Permalink
trommel

Bedankt voor de reactie.

Ik ben inderdaad ook reeds overtuigd dat je dit soort klachten klachten moet bestrijden bij de bron, namelijk stress.

Ik moet zeggen dat het de laatste weken beter gaat nu ik weet waar alle klachten van komen.

Nog 1 vraag over kaugom kauwen: een half jaar geleden had ik mijn 1e wkb en sindsdien nooit meer kaugom gekauwd. Ik was juist van plan om weer te gaan kaugom kauwen omdat ik dan overdag mijn kaken misschien minder stijf hou. Kaugom kauwen kan toch ook juist een soort "goeie" spierbeweging zijn? Ik bedoel, RSI voorkom je toch ook door juist goed te blijven bewegen en niet stijf te blijven zitten?

Met andere woorden, is overbelasting van de kaken niet te vergelijken met RSI in je kaakspieren? Pijn door eentonige bewegingen?
ma, 08/01/2005 - 09:58 Permalink
plientje

Dat durf ik je niet te zeggen. Zoals je het zegt klinkt het logisch, het was alleen voor mij 1 van de dingen die me afgeraden werd toen ik mijn splint ging halen bij de kaakchirurg. Ik had namelijk ook dat mijn kaken "knapten" bij kauwen. Dus vandaar...maar toegegeven, ben een kauwgomjunkie en na een poos zonder heb ik het weer "opgepikt", alleen nu weer week niet ivm kiespijn....
Lijkt wel gebed zonder end!
Ik zou zeggen, probeer het met je kauwgom, heb je het idee dat de klachten verergeren...tja dan weet je gelijk dat dat niet bevordelijk is...
Sterkte ermee!
ma, 08/01/2005 - 10:18 Permalink
dj

Kauwgom kauwen is een hele efficiente manier om de grootste kauwspieren (masseter en de temporalis) te trainen. Deze kunnen daardoor reuwesterk worden, vergelijk het maar met andere krachttraining. Als je knarst of klemt is dat errug ongewenst.

Buiten dat kauw je kauwgom meestal "scheef" en in ieder geval enkele scheve bewegingen zijn voor het kaakgewicht ongelukkig.
ma, 08/01/2005 - 10:41 Permalink
trommel

Ik kan jullie redeneringen volgen, maar mijn klachten komen volgens mij niet zozeer omdat ik mijn kaakspieren te hard gebruik, maar omdat ik mijn mond overdag op een geforceerde manier stil hou. Ik hou mijn kiezen en tanden geforceerd iets van elkaar en druk daarbij licht met mijn tong tegen mijn gehemelte. Dit gebeurt vooral als ik druk in de weer ben met van alles. ik span dan continu de spieren die ik ook gebruik als ik lach. En door die continue lichte belasting gaan mijn kaakspieren pijn doen aan het eind van de dag. Ik verwacht dit met kaugom kauwen te doorbreken. In voorgaande jaren (ben gestopt met kauwen sinds januari 2005) had ik echt een kaugomverslaving en heb nooit echt last gehad. Kan het natuurlijk es een weekje proberen met kaugom.
ma, 08/01/2005 - 10:49 Permalink
egypte

Beste Trommel,

En weer zie ik overeenkomsten tussen ons. Ook ik druk mijn tong tijdens het overdag klemmen tegen mijn gehemelte. Was me daar helemaal niet bewust van. Inderdaad een geforceerde manier van mijn mond. :lol:

Ik kauw ook al sinds vorig jaar mei geen kauwgum meer om dezelfde reden.... een wkb. Ik durf dat nog steeds niet te doen. Ben als de doods dat ik er iets mee kapot maak of iets afbreek. :o

Ben benieuwd wat jouw ervaring is!!

Groetjes Cynthia :smt006
ma, 08/01/2005 - 19:42 Permalink
trommel

ja nou doet volgens mij iedereen dat hoor, tong tegen gehemelte en/of voortanden houden, maar k hou daarbij de spieren rond het gewricht (vlak voor je oor) bijna altijd aangespannen, tenzij ik er bewust op let om het niet te doen.

Ik vraag me af hoe ik mezelf kan aanleren te ontspannen. Moet ik andere zenuwtrekjes gaan aanleren ofzo? zodat ik het spannen van de kaken dan automatisch weer afleer? 8)

Maar goed, mijn klachten zijn nog niet zo erg dat ik pijnstillers moet slikken, maar k ben een beetje bang dat ik straks iets blijvends (pijn door slijtage ofzo) er aan over hou.
ma, 08/01/2005 - 19:48 Permalink
mariette2

Even een vraagje, hoe lang gaat zo'n splint/bitje mee? Moet dat eens in de zoveel tijd vervangen worden? Dank alvast voor de informatie! groeten :smt006
wo, 08/03/2005 - 15:16 Permalink
plientje

Ik heb mijn splint nu 2 jaar en hij is nog prima. Hoewel die van mij vergoed is door mijn ziektekostenverzekeraar, begreep ik van iemand die em zelf moest betalen dat een splint rond de 250 euries kost. Maar hij gaat dus lang mee. Ligt wel een beetje aan je knars/klem gedrag...die van mij daar zie je nu wel de contactpuntjes van mijn bovengebit in! :oops: Maar ik denk erover volgend jaar een nieuwe aan te vragen.
wo, 08/03/2005 - 15:24 Permalink