Last van vulling/Biologische composiet

Author:
Luus82
Posted:
wo, 06/22/2022 - 11:19
Hoi (ervarings)deskundigen, :)

8 weken geleden had ik een klein gaatje.
Dat werd gevuld.. Het was niet diep aldus mijn tandarts.
En toch.... bleef ik last van houden.
3 keer verlaagd/bijgeslepen.
Maar helaas mocht dat niet baten.
En ik weet dat composiet een krimpende werking heeft en de tandwanden naar elkaar toetrekt waardoor het best nog een poosje gevoelig kan blijven.
Maar ik kreeg echt vreselijk beangstigende zenuwscheuten telkens.
Soms was het wel een paar uur weg en dan kwam het weer terug.
Ik had dat nog nooit meegemaakt na een vulling.

Na 8 weken vond ik dat ik het lang genoeg had afgewacht dus ben terug naar mijn tandarts gegaan.
Hij heeft op mijn verzoek de vulling opnieuw gedaan.

Hij heeft het nu in laagjes opgebouwd en en de bodem met een speciale biologische composiet gedaan en daarna pas de normale composiet.
In deze biologische vulling zou een bepaald materiaal niet zitten wat in normale composiet wel zit.
Het materiaal wat er nu niet in zit zou voor minder krimpspanning moeten zorgen.

Nu een dag na het opnieuw vullen is de kies nog steeds gevoelig met scheutjes. Natuurlijk! Want er is weer aan geboord en zo. Ook met er langs af flossen krijg ik zenuwpijn. Alsof ik dat stokje recht in een zenuw prik. Dat had ik bij de eerste keer vullen niet eens.

Ik zou heel graag willen weten of dat normaal is.
En of iemand ervaring heeft met een biologische vulling of mij hier meer over kan vertellen. Ik had er nog nooit van gehoord namelijk.
Zou dit echt een oplossing kunnen zijn?

Als ik klachten blijf houden wordt het toch een wkb en dat voor maar een klein gaatje? Ik hoop dat de pijn nu wel gewoon over gaat.
Tandarts_Richa…

Toevallig vandaag een boos client. Ook een vulling gelegd waar hij last v bleef houden... twee keer ingeslepen maar het mocht niet baten. Ook alle uitleg ten spijten. Hij kon precies aangeven waar de pijn in de kies was met zijn vinger. Vandaag de vulling opnieuw gelegd. Gevraagd of hij nu de "pijn" met zijn vinger kon initiëren, gelukkig niet meer . Nu maar afwachten of het zo blijft. Wij doen ons best maar voor een kies is zo'n vulling een mega operatie waar de kies soms langer v moet bijkomen. Moet u voorstellen dat een evenredig deel/percentage v uw lichaam geopereerd wordt. Hoe lang moet u dan herstellen. Waarschijnlijk heeft uw tandarts glasionomeer gebruikt. Een prima materiaal maar geen wondermiddel. Dus afwachten of u er baat mee heeft. Mocht het ongemak veranderen in kloppende pijn als u slaapt, tja dan zal waarschijnlijk een WKB de oplossing bieden. Er zijn zoveel redenen waardoor een kies , de zenuw het begeeft. Heb zelfs soms een WKB gedaan in een volledig gaaf kies. Houd de lezers svp op de hoogte.
wo, 06/22/2022 - 16:59 Permalink
Luus82

Echt super fijn dat u tijd vrij maakt om op dit forum vragen te beantwoorden.
Heel dankbaar voor!

Ik ben zelf geen boze patiënt maar een wanhopige patiënt met angst voor pijn.
De tandarts doet wat ie kan en kan idd helaas geen wonderen verrichtten. Soms eigenlijk toch wel haha.
Wel ben ik bang dat het gat misschien toch dieper is dan hij heeft ingeschat. Want het moet ergens vanaf komen. Pijn is een signaal van het lichaam dat er iets niet goed gaat.
Ik snap de uitleg volledig en klinkt allemaal heel logisch.
Maar deze heftige scheuten zijn gewoon niet meer iets waar ik mee wil leven.
Dus ik ga morgen toch vragen om een wkb. De pijn is me te heftig om af te wachten.

Zeker laat ik weten hoe het is afgelopen.
Super irritant die mensen die niet meer terug reageren. Zowel voor de raadgever als voor de lezer die wanhopig op zoek is naar antwoorden.
wo, 06/22/2022 - 22:32 Permalink
Luus82

De zenuw is er uit.
Het was maar 1 kanaal in de 25. Één wat breder kanaal.
In de 15 waren toen 2 kanalen(ook een wkb in gehad vorig jaar). Maar volgens de tandarts kan dat verschillen ookal is het "dezelfde" kies.
Hij heeft alleen de endo geopend vanwege tijd gebrek en ook omdat sluiten nog te risicovol is in mijn situatie. Mocht de pijn niet afnemen/complicaties optreden kan ie er namelijk meteen bij. Dus het kanaal is gereinigd en medicamenten er in en een noodvulling.
Over 2 weken wordt het afgesloten.

Hij gaf ook hetzelfde aan als u tandarts Richard. Dat het soms gewoon onverklaarbaar is. En dat een klein gaatje niets hoeft te zeggen over het herstel van de zenuw. Dat een grote geen problemen kan geven en een kleine wel.
Eigenlijk was het ook nog te vroeg om nu al iets over het herstel te zeggen.
Maar omdat ik zoveel pijn had heeft ie hem toch uitgevoerd. Ik wilde dat zelf heel graag. En hij zei ook: zaak is dat je nu van de pijn af bent. Ik zal nu nooit weten of het nog reversible was geweest of niet. Maar het is goed zo.
Ben al een half jaar een het kwakkelen met mijn gebit. (Wrs vanwege mijn schildklier aandoening). Want mijn mond hygiëne is echt heel goed. 2x per dag goed poetsen, iedere avond flossen en tong poetsen. Het enige wat ik nog kan doen is op aanraden van de mondhygiënist: spoelmiddel.
Ben nu al ver over de 1250 euro verzekering heen voor dit jaar.
Maar het is het investeren waard.. Alleen telkens die pijn is gewoon hels. Mijn leven staat op stop. Kan bijna aan niks anders meer denken dan mijn gebit.

Het was ook vrij snel al klaar. Dat is normaal bij maar 1 kanaal denk ik?
Er is ook geen foto meer gemaakt. Is het ook niet te zien op een foto of een zenuw zich nog hersteld? Is een pulpa ontsteking te zien? Vaak komen de vragen pas als de stress is gezakt.
Ik heb nu ibu 600 voor de napijn en hopelijk ga ik nu geen last meer krijgen van die kies.

Ik schrijf ook nog wel hoe het de komende 2 weken is gegaan en na endo sluiten.
do, 06/23/2022 - 15:13 Permalink
Tandarts_Richa…

U heeft een noodbehandeling gehad. Dus nog geen foto maar waarschijnlijk was de ontsteking nog niet te zien.Als de ontsteking er al langere tijd is kan men dat op een foto zien als een zwarting aan de wortelpunt. Heeft nu geen zin meer terug te kijken. 7 dgn na de definitieve behandeling zouden de klachten ver over moeten zijn. soms hebben de vijven maar een kanaal of het kan zijn dat de spilitsing v kanalen dichgt bij de wortelpunt is. Goed opletten voor de tandarts als de beh afgemaakt wordt.
do, 06/23/2022 - 18:01 Permalink