Kies gevuld en toch nog veel pijn

Author:
Chan79
Posted:
ma, 03/06/2023 - 12:09
Goedemiddag,
3 weken geleden kreeg ik ineens last van mijn bovenste 2 kiezen aan de rechterkant. 1 gevoelig voor kou en beide drukkend gevoel van binnen. Tandarts geweest en in eerste instantie weggestuurd met, kijk het maar even aan. Na het weekend weer terug want voelde niet oke. Toen is er en foto gemaakt en moest van de ene laatste kies de vulling vervangen worden. Donderdag geboord en opnieuw gevuld, bleek inderdaad tandbederf onder te zitten. Vrijdag terug want vulling was wat te hoog en na het weekend weer terug want had nog steeds last. Toen is aan de laatste kies nog een klein gaat gevuld want ook daar was toch wel wat te zien. Na het weekend toch weer terug want de eerste kies die gevuld was deed nog steeds zeer... Weer verder gepolijst en minder hoog gemaakt en de boodschap mee gekregen, niet te veel mee bezig zijn:-(

Afgelopen woensdag naar een andere tandarts gegaan, want eigen was met vakantie, omdat ik toch nog steeds last had. Weer foto gemaakt en er was op de laatste kies toch nog iets niet goed. Die heeft mij, dit keer met verdoving, opnieuw gevuld en daar bleek gewoon tandbederf onder te zitten. Ook was er op de foto een verstandskies te zien maar die zit nog in het kaakbot. Kan wel wat druk geven gaf ze aan. Eigenlijk ging het daarna beter tot zaterdagmiddag. Ineens toch weer last van de eerste kies die gevuld was, was ook een grote vulling. Ik ga nu morgen naar een andere tandarts voor een second opinion. Heb vannacht weer niet kunnen slapen en loop ondertussen op paracetamol en ibu. En ik heb normaal nooooooit wat met mijn gebit. Ga netjes naar de tandarts 1 keer per half jaar. Maar sinds vorig jaar bij deze tandarts omdat de vorige overleden was. Ik voel mij zo niet serieus genomen, werd weggestuurd met de boodschap niet zeuren en kijk het aan en vervolgens bleek er wel degelijk tandbederf onder een vulling te zitten. Ik ben dus bang dat de eerste kies, waar ik nu last van heb, ook niet goed gevuld is en dat dit de pijn veroorzaakt. Een drukkende pijn, niet kloppend. Gisteren ook een vieze smaak in mijn mond, dat is nu weer beter.
Wat kan ik nu verwachten? Ik ben als de dood voor de tandarts, maar verga van de pijn. Zal opnieuw vullen van deze kies de oplossing kunnen zijn? Of is het toch die verstandskies die zit te drukken...
Help!
Tandarts_Richa…

Witte vullingen kunnen in het begin door krimpspanning extra gevoeligheid geven zo ook een vulling dat te "hoog" is. Soms zelfs weken. Voor een kies is een dergelijke ingreep een mega operatie. Daar is tijd voor nodig om te herstellen en soms herstelt het niet waardoor een wortelkanaal behandeling nodig zal zijn. Als dezelfde percentage v uw kies dat gevuld is uw lichaam zou zijn heeft u ook tijd nodig om te herstellen. Mijn knie operatie 9 maanden. Als de pijn te veel wordt dan waarschijnlijk een wortelkanaal behandeling. Heeft de tandarts gezegd "niet zeuren" dat is niet netjes. Aankijken kan ik begrijpen zou ik ook zeggen na een nieuw vulling. Of het de verstandkies is kan ik zo niet zien.
ma, 03/06/2023 - 14:40 Permalink
Chan79

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Dank u wel voor de reactie.

Er werd mij verteld dat ik er maar niet zo mee bezig moet zijn en niet zo moet zeuren. Wat napijn begrijp ik, en daar zal je mij ook niet over horen. Maar wakker liggen van de pijn met een druk vanuit de kaak op die twee kiezen lijkt mij niet geheel de bedoeling en schaart ook niet onder de te verwachten napijn m.i. Een witte vulling geeft inderdaad meer napijn, maar na 3 weken met erger wordende klachten lopen... Ik voel mij een beetje in de hoek gezet als zeur:-( Mijn gevoel bij deze tandarts is niet goed, mede omdat ik dus vorige week met pijnklachten bij een andere tandarts ben geweest die de vulling in de laatste kies heeft vervangen en waar dus wel degelijk tandbederf onder zat. Ook dat werd door de huidige tandarts weggewimpeld en daarvan werd ook aangegeven dat als dat zo zou zijn ze het wel gezien hadden... Ik geef aan pijn te hebben van een kies naast de behandelde kies, minste wat je dan kan doen is deze klacht serieus nemen, toch? Overigens doet tikken tegen de kies geen pijn, ook kan ik ze goed op elkaar klikken. Dat is dan een goed teken toch?

De verstandskies zit ook te drukken en zorgt naar mijn gevoel ook voor pijn, die hangt nu ter hoogte van de wortels van de laatste kies. Morgen ga ik naar de nieuwe tandarts om te horen hoe of wat. De verstandskies moet er waarschijnlijk sowieso uit, daar heb ik nu een afspraak voor bij de kaakchirurg aanstaande woensdag al. Dat is heel snel, dacht daar zit weken wachttijd op.
ma, 03/06/2023 - 16:21 Permalink
Tandarts_Richa…

Zeuren kan ik niet goedkeuren...hebben zij dat woord letterlijk gebruikt????. Niet bezig zijn ...moeilijk maar ok. Als een caviteit heel dicht bij de zenuw ligt dan laat ik ook soms wat caries onder de nieuwe vulling. Anders zit ik in de zenuw en moet een wkb gedaan worden. Door niet alles te reinigen geef ik de zenuw de kans te herstellen en een nieuw laag tandbeen te vormen...althans dat hoop ik. Als iemand anders de vulling opnieuw doet kan die tandarts vinden dat wel alles verwijderd moet worden..verschillende strategieën. Klachten, hoe vreemd klinkend , neem ik altijd serieus. Geen reactie is goed maar hoeft niet te betekenen dat er niets aan de hand is,,,,sorry. De verstandkies hoeft er niet altijd uit, soms wacht ik totdat het verder uitgegroeid is en makkelijker te trekken dan operatief te verwijderen. Maar als verwacht wordt dat het niet goed door zal komen en het klachten veroorzaakt dan verwijderen. KC kan dan ook de andere kiezen beoordelen.Vraag dat.
ma, 03/06/2023 - 21:00 Permalink
Chan79

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Helaas is dat woord letterlijk gebruikt, en dat steekt misschien nog wel t meest. Alsof ik er blij van wordt om iedere keer terug te moeten met pijn in de mond.

Hm, geen reactie zegt dus ook niet alles… Ik heb in ieder geval niet echt een fijn gevoel ( letterlijk en figuurlijk) over gehouden aan de behandeling en ga morgen naar de andere tandarts en woensdag de KC. Ik heb in de kaak geen ruimte, dat is een feit dus het gaat voor problemen zorgen. De verstandskies rechtsonder groeide horizontaal en ging ontsteken. Deze moest er met 20 weken zwangerschap uitgesneden worden…. Voordeel is dat ik nu wel goed verdoofd kan worden, ik probeer positief te blijven:-)

Wordt vervolgd en dank voor de input.
ma, 03/06/2023 - 21:45 Permalink
Tandarts_Richa…

Boven is meestal niet zo'n probleem als onder. Als een Tandarts een second opinion doet is het niet de bedoeling de client in de praktijk aan te nemen. Dit om onafhankelijkheid te waarborgen. Zo ook een tandarts die waarneemt voor de eigen tandarts...tenzij u zelf een willekeurige tandarts geraadpleegd hebt. Maar ik ben ouderwets...bepaalde normen en waarden worden tegenwoordig anders geïnterpreteerd.
ma, 03/06/2023 - 23:09 Permalink
Chan79

Ik heb nu zelf een willekeurige tandarts geraadpleegd waar vrienden goede ervaring bij hebben. De tandarts die vorige week waargenomen heeft is een ander dus die onafhankelijkheid blijft gewaarborgd evenals het stukje normen en waarden als we overstappen naar de tandarts waar ik vandaag heen ga. Belangrijk aspect om over te stappen, naast dit dossier, is dat er bij de huidige tandarts niet 1 behandelaar is, maar meerdere. Je hebt dus geen vaste tandarts. Dat is in deze praktijk wel zo. 1 tandarts en niet iedere keer een andere.
Vooralsnog ben ik nu de nacht doorgekomen met ibuprofen en paracetamol. Hopelijk wordt straks duidelijk waar de pijn vandaan komt en wat er aan gedaan kan worden
Wat bedoelt u met dat er boven minder problemen zijn dan onder?
di, 03/07/2023 - 08:23 Permalink
Chan79

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Vreselijk dat dat de standaard wordt. Ik ben dan ook blij dat ik nu over ben naar deze tandarts. 1 tandarts die je behandeling doet, weet wie je bent en weet wat er gedaan is. Het was een verademing vandaag. Ondanks de pijn…

Ik moet overigens morgen naar de KC omdat er nog geen goede diagnose gesteld kan worden. De verstandskies drukt en de kies die gevuld is kan daar last van hebben. Het kan ook zo zijn dat de pijn uit de gevulde kies komt omdat de vulling vrij diep zit en tegen het zenuwuiteinde lijkt te duwen. Maar dat kon dus ook komen door druk vanuit de verstandskies. Kortom, morgen hopelijk opheldering en een concrete diagnose.
Nu dus nog op paracetamol en ibuprofen de dag/nacht door. Wel ibuprofen 600 meegekregen voor de nacht.
di, 03/07/2023 - 18:18 Permalink
Chan79

Update, mijn verstandskies zit er nog in. Probleem zit hem dus in de kies die zwaar gevuld is. Morgen krijg ik een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts en hopelijk gaat dat verlichting geven. Had een fijne kaakchirurg die uitlegde hoe of wat, gerust stelde en er een btje humor in gooide.
Hopelijk na morgen van deze ergste pijn af.
wo, 03/08/2023 - 17:57 Permalink
Chan79

Behandeling is uitgevoerd en moet over 2 weken terug voor de definitieve vulling. Viel me 100% mee, tot nu toe dan. Verdoving is aardig uitgewerkt en op wat irritatie na, beetje beurs gevoel, gaat het goed. Nu alleen last van de kies die eronder zit maar dat zou zo maar uitstraling kunnen zijn of door weken aan 1 kant te hebben gekauwd wellicht spierspanning.

Ik hoop dat ik nu het ergste achter de rug heb en geen complicaties meer krijg..
do, 03/09/2023 - 15:51 Permalink
Chan79

Helaas gaat het nog niet goed. Vrijdag weinig last behalve niet kunnen kauwen op die kies. Zaterdag en ook vandaag toch weer veel pijn/druk op de kies. Straalt ook door. Gisterenavond was t ook kloppend, nu gelukkig niet meer. Geen opgezet of rood tandvlees. Ga morgen maar weer bellen.
Of is dit napijn die erbij hoort?! Ik weet het echt even niet meer en voel me steeds ellendiger en verdrietiger worden…
zo, 03/12/2023 - 15:51 Permalink
Tandarts_Richa…

Napijn na initieel behandelen kan eerste 3 dgn oplopen...onderdrukken met pijnstilling. Klachten moeten 7 dgn na afbehandelen over zijn. Ook hier weer ..eerste 3 dgn na afbehandelen kan het ongemak oplopen.
zo, 03/12/2023 - 17:44 Permalink
Chan79

Oké, dus het is normaal dat je 3 dagen erna nog pijn hebt en zelfs meer dan voor de behandeling?

En als ik 24 maart de 2e behandeling krijg kan dat ook weer zo zijn…

Oef, dat geeft de burger moed. Hoop dan dat het daarna wel echt klaar is.
zo, 03/12/2023 - 19:08 Permalink
Chan79

Helaas toch weer veel last gehad en weer terug geweest. Vandaag is de noodvulling eruit gehaald, alles weer gespoeld en weer dichtgemaakt. Nu ook antibiotica gekregen omdat er toch ook een ontsteking zit… nu wel opgelucht gevoel en geen pijn. Hopelijk gaan we nu de betere kant op.
di, 03/14/2023 - 15:52 Permalink
Tandarts_Richa…

Dus de wekb moet afgemaakt worden voordat de ontsteking weg gaat. AB kuur onderdrukt alleen maar maar geneest niet, dat kan pas na afbehandelen. Het spoelen is uitlaat klep, druk is dan v d ketel maar gevoel komt terug zodra er weer druk opgebouwd wordt.
di, 03/14/2023 - 19:11 Permalink
Chan79

Wat doet het afmaken van de wkb in deze?! Dan is de ontsteking ook niet weg toch?! Of zorgt dat dat het wel beter gaat? TA geeft juist aan dat de ontsteking weg moet zijn of in ieder geval minder moet zijn alvorens de wkb afgemaakt kan worden..
Volgende week vrijdag wordt de wkb afgemaakt.
di, 03/14/2023 - 19:48 Permalink
Tandarts_Richa…

De vontsteking is nog niet weg maar wel de oorzaak zodat het lichaam de ontsteking verder kan opruimen. Meningen zijn verdeeld. Ik heb geleerd dat je ook een wkb kan afmaken op de grootste ontsteking bel. Voorwaarde is dat de kanalen goed gereinigd zijn en vooral droog te krijgen. Het lichaam ruimt de rest op. En dat kan nog last geven.
di, 03/14/2023 - 22:59 Permalink
Chan79

Nou, vrijdag is de behandeling afgemaakt. Ik was heel bang, maar het viel me uiteindelijk erg mee. Alles gaat zonder verdoving en dat vond ik toch wel spannend… maar het ergste was de foto maken met al die klem om hè kies ed. Heb niet een hele grote mond dus was best passen en meten.
Al met al, geen pijn meer aan die kies!
zo, 03/26/2023 - 11:00 Permalink
Chan79

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Klopt! Over 12 maanden idd nacontrole en een kroon.

Voor nu, het is nog wel wat gevoelig na alles, maar niet meer die continu drukkende pijn die er zat. En het feit dat de behandeling zonder verdoving uitgevoerd kon worden was ook positief gaf de tandarts aan. Dus nu vertrouwen dat het goed komt. Is nog best lastig na al die weken ellende….
zo, 03/26/2023 - 14:51 Permalink