Knarsen en slijtage

Author:
Knarsmiep
Posted:
do, 07/05/2007 - 23:43
Hoi,

Ik weet dat ik 's nacht regelmatig lig te knarsen en ik heb inmiddels al diverse splints versleten.

Ik ben me er de laatste tijd ook steeds meer bewust van dat als ik mijn mond dichtdoe dat ik mijn voortanden via mijn ondertanden laat "afglijden". Mijn boventanden rusten met de achterkant op mijn ondertanden. Je kunt er niet eens een speld tussen krijgen. Tevens rust er 1 boventand volledig op een ondertand. Verder staat de rest zo strak in de rij dat mijn tandarts zich regelmatig afvraagt of ik misschien ooit een beugel heb gehad.

Ik begin me echter een beetje zorgen te maken omdat mijn onder- en boventanden langzaam maar zeker afslijten en mijn snijtanden inmiddels geen scherpe hoeken meer hebben. Ik heb dit al eens aangegeven bij mijn tandarts, maar na 2x mijn mond open en dichtdoen vond hij niet dat ik een verkeerde beet had. Verder heb ik ook geconstateerd dat ik mijn kaak wel naar links maar niet goed naar rechts kan verplaatsen. Het is net of ie blokkeert.

Zijn dit herkenbare problemen en wat voor tips/oplossingen zijn er?
Anoya

Klinkt zeker herkenbaar, ik heb het namelijk ook en bij mij noemen ze het een dwangbeet, omdat mijn onderkaak ook nog iets naar achteren schuift wanneer ik dan mijn mond helemaal dicht doe.

Tips? Vraag nogmaals of je tandarts er naar kijkt. Bij mij is er ook ernstige slijtage te zien aan mijn voortanden (zowel boventanden binnenkant als ondertanden buitenkant, plus kiezen van het knarsen). Misschien kun je anders eens naar een tandarts-gnatholoog voor een eventuele second opinion. De dwangbeet heeft namelijk bij mij ook zeker effect gehad op mijn kaakgewrichten en ik kan mijn kaak net als jou, wél naar links bewegen maar vrijwel niet naar rechts. En bij mij was ik ook nét op tijd volgens de adviserend tandarts van Univé, i.v.m de ernstige slijtage dus. Paar maanden later en mijn voortanden (en kiezen) waren op den duur afgebroken.
vr, 07/06/2007 - 17:46 Permalink
Knarsmiep

Een dwangbeet klinkt wel erg heftig. Heb gelijk even op google gezocht, maar zo heel veel is er niet over te vinden.

Het rare vind ik dat mijn tanden verder mooi in lijn staan (misschien wel te mooi :wink: ) en dat je daardoor ook geen problemen zou verwachten. Intussen zijn mijn snijtanden al aardig afgevlakt en voel ik aan mijn voortanden dat er een soort dunne randjes gaan ontstaan. Dit laatste waarschijnlijk omdat mijn boventanden met de achterkant tegen de ondertanden aankomen.

Mijn tandarts heeft me vorige keer mijn mond dicht laten doen, en nog een keer. Ik weet dat er toen geen contact tussen onder en boventanden was. Als ik heel bewust mijn mond dichtdoe dan is er inderdaad geen contact, maar ik weet gewoon dat bij dagelijks gebruik die contacten tussen onder en boven er wel zijn. Als ik bewust mijn mond dichtdoe heb ik het gevoel dat ik aan het forceren ben.
ma, 07/09/2007 - 17:32 Permalink
Anoya

Bij mij zie je op het eerste gezicht ook niets. Ze zijn er achter gekomen met verschillende testjes en onderzoeken, gipsafdrukken en foto's :wink:

Wat forceer je dan precies? Je tanden op elkaar of meer druk op je kaakgewrichten bijvoorbeeld?
ma, 07/09/2007 - 18:12 Permalink
Knarsmiep

Als ik mijn mond gewoon dicht doe dan glijden mijn boventanden over mijn ondertanden. Dit gebeurt als ik mijn mond gewoon dicht doe. Als ik wil voorkomen dat mijn tanden elkaar raken dan ga ik geforceerd mijn onderkaak naar achteren trekken en dan is het net of het scharniergewricht niet lekker soepel loopt. Niet dat het dan knakt ofzo, maar het is geen automatisme. Nadeel is dan weer dat mijn snijtanden precies op elkaar sluiten.
ma, 07/09/2007 - 20:34 Permalink
Anoya

Klinkt óók bekend. Zou ik toch 's iemand naar laten kijken, misschien iemand anders dan je eigen tandarts. Gnatholoog toch misschien?
ma, 07/09/2007 - 21:08 Permalink
Knarsmiep

Ik ga op korte termijn maar eens een afspraak bij mijn tandarts laten maken. Misschien dat hij er nu wel serieus naar wil kijken.

Weet je toevallig of je ook zonder doorverwijzing een afspraak bij een gnatholoog kunt maken, of is een afspraak bij een orthodontist beter?
ma, 07/09/2007 - 22:40 Permalink
Anoya

Volgens mij moet het allebei kunnen, al weet ik niet zeker of je ook zonder doorverwijzing naar de ortho kunt. Tandarts-gnatholoog volgens mij sowieso, maar ik denk dat je gewoon even rond moet bellen of vragen aan je eigen tandarts. Als je aangeeft bij je eigen tandarts dat je klachten hebt, moet deze er serieus naar kijken. Anders kun je gewoon om een doorverwijzing vragen. Ik loop trouwens bij alle bovenstaanden; tandarts, tandarts-gnatholoog én orthodontist. Moet dus allemaal kunnen :)
di, 07/10/2007 - 10:58 Permalink
Knarsmiep

Ga eerst mijn eigen tandarts maar bellen. Hoop dat hij wat ruimte heeft en dat het nu in verband met vakantie niet zo druk is. Kijken wat hij zegt.

Je hebt waarschijnlijk een aardig volle agenda als je ze alle drie regelmatig moet/wilt bezoeken?
di, 07/10/2007 - 14:33 Permalink
Anoya

Hehe, dat valt gelukkig wel mee. Vorig jaar wel een paar keer vlak na elkaar naar de gnatholoog moeten gaan, maar dat was in verband met onderzoeken. Als het goed is hoef ik pas weer naar hem toe wanneer mijn slotjes er bijna uit mogen. Ik ga elke maand naar de orthodontist, 2x per jaar naar de tandarts en elke week naar de kaakfysiotherapeut.
di, 07/10/2007 - 15:18 Permalink
Knarsmiep

Worden je kosten eigenlijk vergoed door het ziekenfonds? Ik weet dat mijn knarsplaatjes wel (deels) worden vergoed. Volgens mij is orthodontie niet in mijn ziektekostenverzekering gedekt en de gnatholoog weet ik niet.

Kan met wel voorstellen dat er op basis van een medische indicatie weer uitzonderingen zouden kunnen zijn.

Ga maar vast met m'n baas overleggen dat ik eens in de maand een vrije dag moet hebben om naar de diverse specialisten te gaan :wink:
di, 07/10/2007 - 19:22 Permalink
Anoya

Bij mij word de orthodontie 100% vergoed, maar wel na 'keuring' bij de adviserend tandarts van Univé. De operatie wordt helemaal vergoed. En van de onderzoeken bij de gnatholoog heb ik volgens mij ook nooit een rekening gezien. Er was één onderzoek waarvan hij aangaf dat het buiten de verzekering viel, maar die wilde hij 'extra' doen en was dus gratis :lol:

Kunt het altijd vragen aan je verzekering natuurlijk :)

Haha, ja, bereid je baas maar voor. Weet hij ook waar hij/zij aan toe is! :P
di, 07/10/2007 - 23:02 Permalink
Knarsmiep

Nou we zitten in de mallemolen. :smt010

Eerst naar de eigen tandarts toe om het probleem goed vast te stellen. Zeer waarschijnlijk dan gelijk een doorverwijzing naar een andere specialist. Gnatholoog of orthodontist is afhankelijk van de mogelijkheden die de tandarts zelf heeft. Zou kunnen zijn dat hij een aangepaste splint laat maken of dat er eventueel toch aanvullende onderzoeken nodig zijn. Oftwel gipshappen, beetregistratie enz. We zijn dus wel weer even zoet met de tandjes......
wo, 07/11/2007 - 13:57 Permalink
Anoya

Dat is in ieder geval een begin! :)

Ik kreeg als eerste ook een splint van mijn tandarts, daar ben ik doorheen geknarst in 2,5e maand. Toen zei de gnatholoog dat ik deze splint nooit had mogen krijgen omdat het mijn knars'reflexen' erger maakte. Die onderzoeken lijken me dus goed, voordat het bij jou hetzelfde gaat!

Succes in ieder geval, laat je het vervolg ook weten? :)
wo, 07/11/2007 - 14:10 Permalink
Knarsmiep

Uiteraard zal ik je op de hoogte houden van mijn behandelingsvoortgang. Ben wel benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren. Stel dat ik inderdaad een beugel moet. :-? Nooit gedacht dat ik met mijn mooie rechte tanden hier ooit over zou beginnen....

Ik moet in ieder geval mijn splint meenemen. De vorige die ik kreeg had ik binnen 2 weken al doorgebeten. Was ook veel te dun. Die ik nu heb is zo dik dat ik nog wel een jaartje nodig heb om doorheen te komen. :lol:
wo, 07/11/2007 - 14:54 Permalink
Anoya

Mijn tanden stonden op zich ook niet scheef hoor. Mijn beet was alleen niet goed (beten eigenlijk, 3 'verkeerde' dingen :P ). En het valt best mee zo'n beugel! Ik krijg er ook meer positieve dan negatieve reacties op! :D

Ja, splint mee is zeker een goed idee! Wanneer moet je er heen?
do, 07/12/2007 - 19:25 Permalink
Knarsmiep

Toch wel raar eigenlijk dat je met mooie reachte tanden :smt003 toch aan een beugel moet. Ben benieuwd wat ik te horen ga krijgen. Begin nu overal op te letten en aan het vergelijken. Wanneer doe ik mijn mond dicht, wat doe ik dan, welke tanden raken elkaar eerst, is dat dan altijd zo. Krijg nu bijna het gevoel dat m'n hele gebit niet meer goed is :cry:

Ik kan pas over 3 weken terecht dus tot die tijd kan ik nog lekker bezig blijven met het lezen van verhalen, ervaringen en oplossingen. Ach zo leer je nog eens wat. Leuk ook om te lezen dat veel mensen zich toch afvragen of ze wel of geen beugel moeten nemen. Ik weet zelf eigenlijk ook nog niet zo goed wat ik zou doen als ik dat als advies zou krijgen. Als ik jouw verhaal nog eens teruglees dan vind ik het eigenlijk wel vrij heftig dat er ook nog een kaakoperatie moet volgen. :(

Welke 3 verkeerde beten zijn er bij jou nou precies vastgesteld?
vr, 07/13/2007 - 11:29 Permalink
Anoya

Ja, daarom werden de problemen ook pas zo laat bij me vast gesteld, behalve een klein spleetje tussen mijn voortanden zag je niets verkeerds van buitenaf. En dat spleetje staat nog los van de problemen ook :lol:

Ze hebben bij mij inderdaad ook gevraagd welke tanden elkaar als eerste raakten, met welke kant ik het meeste knarste, etc. Ik heb eigenlijk nooit echt gemerkt dat mijn gebit 'niet goed' was, maar ik begin nu steeds meer te voelen dat het wél goed gaat staan door de beugel. Dat voelt best fijn! :)

Over 3 weken? En dan bij je eigen tandarts, gnatholoog of orthodontist? Toen ik hoorde dat ik een beugel zou moeten dacht ik ook echt van 'nee, he?!', maar nu ik hem heb krijg ik eigenlijk alleen maar positieve reacties en veel complimentjes.
Ik was wel heel zenuwachtig voor de operatie, maar dat wordt eigenlijk steeds minder naar mate ik meer heb gelezen en geïnformeerd over de operatie. Je schijnt vrijwel geen pijn te hebben na de operatie en het herstel gaat vrij snel, ondanks dat de zwelling wel wat langer blijft. Ik ben alleen nog wel vrij zenuwachtig over hoe het er uit gaat komen te zien, maar daarvoor heb ik over een x-aantal maanden opnieuw een consult bij de kaakchirurg.

Ik heb een bijzonder diepe beet (mijn ondertanden staan/stonden in mijn verhemelte), een dekbeet (je ziet mijn ondertanden niet als ik mijn kiezen op elkaar zet) en een dwangbeet (mijn ondertanden raken mijn boventanden, en daardoor wordt mijn onderkaak naar achteren gedwongen. Er is sprake van zeer ernstige slijtage aan de achterkant van mijn voortanden, ze zijn helemaal hol). Klinkt allemaal zeer ernstig.. is het ook best wel, maar daarom juist des te meer raar dat niemand er ooit wat van gezien/gezegd heeft.
vr, 07/13/2007 - 11:51 Permalink
Knarsmiep

Ik mag eerst naar mijn eigen tandarts. Hij gaat dan kijken welke problemen er zijn en of hij er zelf iets aan kan doen. Mocht hij het zelf niet kunnen oplossen dan zal hij me doorsturen naar iemand anders. Dit is dan afhankelijk welke klachten er zijn.

Als ik het zelf zo beoordeel (met mijn eigen kennis :wink: ) dan heb ik het vermoeden dat er wat tanden verplaatst moeten worden. M'n snijtanden raken elkaar, mijn ondertanden raken de binnenkant van mijn boventanden en ik heb zo'n gevoel dat mijn kiezen aan de rechterkant als het ware naar binnen vallen. Misschien dat dit op een of andere manier de bewegingsbeperking van mijn kaak aan de rechterkant verklaart, maar dat is meer een eigen conclusie.

Voor m'n gevoel zou mijn onderkaak als het ware iets naar binnen moeten (of mijn ondertanden) zodat er iets meer ruimte tussen mijn onder en boventanden komt zodat die elkaar in ieder geval niet meer raken. Dat zou in ieder geval slijtage van de voortanden voorkomen.

Simpel gedacht misschien maar als je je onderkiezen iets naar buiten kantelt dan komt er ruimte in je onderste tandboog, waardoor je je voortanden weer iets kunt verplaatsen. Klinkt simpel toch :o
vr, 07/13/2007 - 12:24 Permalink
Anoya

Klinkt redelijk simpel, ja. Heb je wel een beugel voor nodig, dus ik denk dat je daar sowieso van uit zou moeten gaan. Ik weet niet of je tandarts deze ook verzorgt, maar anders dus een doorverwijzing naar ortho. Misschien ook alsnog gnatholoog, want ik kan mijn onderkaak niet naar rechts bewegen doordat de discus in het kaakgewricht niet naar behoren functioneert.

Ik ben benieuwd wat je eigen tandarts nu gaat zeggen. Ik neem aan dat hij jou en je klachten nu wél serieus neemt.
vr, 07/13/2007 - 13:43 Permalink
Knarsmiep

M'n tandarts reageerde in ieder geval positief op mijn verzoek om zo spoedig mogelijk een afspraak te maken. Door m'n eigen agenda (m'n baas he :wink: ) kon ik niet eerder.

Ben inmiddels als een aan het kijken wat de voorwaarden zijn bij mijn eigen ziektekostenverzekering en aan welke kosten ik voor een beugelbehandeling moet denken. Misschien wat voorbarig, maar goed kan me er maar beter vast in verdiepen en voorbereid zijn dan dat ik straks voor onverwachte zaken kom te staan.

Jij hebt nu een slotjesbeugel. Dat valt op zich wel mee of heb je er toch wel last van, witte of zilveren slotjes en heb je nog meer beugels gehad? (zo wat een aanvullende vragen :D )
vr, 07/13/2007 - 15:31 Permalink
Anoya

Oh, dat is zeker fijn dat hij positief reageerde.

Een slimme meid is op de toekomst voorbereid :wink:

Ik ben vanaf september 2006 aan het beugelen. Ik kreeg eerst een beugelplaatje (niet zichtbaar voor de buitenwereld, het zit tegen je verhemelte en kan uit elkaar gedraait worden) om mijn bovenkaak wat te verbreden. Vanaf december heb ik een slotjesbeugel op mijn ondertanden, dat voelde de eerste dagen wel wat vervelend, maar niets noemenswaardig. Sinds 8 juni heb ik mijn slotjesbeugel ook op mijn boventanden. De eerste paar dagen had ik het gevoel alsof ik was aangereden door een vrachtwagen, dat deed écht zeer, maar voornamelijk omdat ik inmiddels 9 spleetjes had tussen mijn tanden door het plaatje. Die pijn was trouwens na een paar dagen ook weer weg, maar wel meer pijn dan met mijn ondertanden dus. Nu moet ik dinsdag weer naar de ortho, dus nu heb ik er helemaal geen last meer van. Soms wel 's morgens omdat mijn slotjes door mijn droge mond dan wat vast zitten aan mijn wangen en lippen maar met een slokje water is dat al snel weg.
Ik heb lang getwijfeld tussen witte of zilveren slotjes, maar heb uiteindelijk gekozen voor de zilveren naar aanleiding van een eerdere ervaring met 'rubbertjes' om mijn slotjes onder* (ik beet met mijn voortanden op de brackets), deze verkleurden al na het eten van een mandarijn. Ik heb dus de zilveren gekozen zodat ik me niet een jaar lang bezig hoef te houden met de vraag 'verkleuren mijn slotjes/elastiekjes hiervan?'. Ik kan nu gewoon lekker (bijna) alles eten wat ik wil! Bijna, omdat je geen appels mag afhappen, bijvoorbeeld. Kauwgom mocht ik sowieso al niet, in verband met mijn kaakgewrichten.

Nog meer aanvullende vragen mogen altijd hoor :P



*ik had al zilveren slotjes onder. Mijn ondertanden zijn niet vaak zichtbaar bij het praten of lachen. Sommige mensen hadden pas na 3 maanden door dat ik slotjes had op mijn ondertanden :lol:
vr, 07/13/2007 - 15:40 Permalink
Knarsmiep

Is een beugelplaatje zo'n beugel waar veertjes inziten of een ijzeren voor je tanden zit? Dat lijkt me op zich niet zo heel storend, omdat je dat ding uit kunt doen (toch?). Dat zou op zich wel makkelijk zijn omdat ik veel met klanten aan tafel zit. Stel dat communiceren moeilijk gaat dan kan ie in ieder geval uit. :smt003

Het gekke is dat ik me langzaam aan een beetje onzeker begin te voelen over het eventueel krijgen van een beugel. Ik heb de verschillende verhalen wel gelezen van de andere mensen. Veel zijn er erg positief, maar toch. :oops:

Verder lees je ook veel dat men inderdaad voor een zilverkleurige slotjesbeugel kiest, ook vanwege de problemen van verkleuring. Maar zo'n doorzichtige beugel maakt het toch allemaal wat minder zichtbaar.
vr, 07/13/2007 - 16:01 Permalink
Anoya

Nee, er zitten geen veertjes in, en er zat ook geen ijzer voor mijn tanden. Ik had een soort 'haakjes' tussen een paar kiezen. Hij zat gewoon echt klem om mijn kiezen. Er zaten drie schroefjes in het midden, die elke maand wat meer uit elkaar werden gedraaid. Niemand zag het dus. Ze zagen alleen op een zeker moment het resultaat (gleufjes).

Da's niet gek hoor! Dat had ik ook. Ik bleef maar zeuren tegen mijn vriend over hoe stom ik me zou voelen, over hoe mensen me ineens járen jonger zouden schatten en dat ik ook geen vlechtjes meer in mijn haar zou doen, etc. Pas sinds ik hem heb en mensen positief reageren voel ik me pas écht op mijn gemak met mijn beugel, daarvoor was ik juist heel onzeker, maar ik bleef maar aan het resultaat denken. Het is voor een goed doel! Nu maakt het me niets uit dat ik een beugel heb, mensen reageren dus leuk op het feit dat ik een beugel heb, en ik zie mijn tanden steeds beter gaan staan, en nog belangrijker; ik voel het verschil.

Ik wilde in eerste instantie ook witte slotjes vanwege de verkleuring, maar ik hoor veel mensen toch over enigszins verkleuringen. En mijn orthodontist zei ook al dat hij me wel witte brackets kon geven, maar geen witte draad. Dus of 'de buitenwereld' nou een draad over mijn tanden ziet (en daarna dus ook brackets) of een zilveren beugel. Nu kan ik eten wat ik wil, spinazie, tomaat, mandarijnen, zonder dat ik me druk hoef te maken over verkleurde brackets of elastiekjes (de laatste vergelen snel, heb ik gehoord en gezien).
Mijn overbuurjongen heeft trouwens een witte beugel, maar daar zie ik het ook gewoon bij. Het is toch niet net zo wit als zijn tanden.
Maar goed, ik snap dat je er over twijfelt. Ik heb ook in dat schuitje gezeten :)
vr, 07/13/2007 - 16:19 Permalink
Knarsmiep

Dank je wel voor je toelichting. Neemt niet weg dat de vragen voorlopig nog wel even zullen blijven. Misschien dat een bezoek aan de tandarts en misschien de orthodontist me meer over de streep kunnen trekken. Het is net wat je zegt: je doet het voor jezelf. Als je het zelf al voelt dat je tanden beter gaan staan en dat als positief ervaart dan is het het allemaal wel waard lijkt me.

Die elastiekjes die je nu hebt zitten die aan je slotjesbeugel vast om bedoel je daar die blauwe elastiekjes mee die ze om je kiezen doen. Die elastiekjes aan je slotjesbeugel schijnen soms nogal pijnlijk te zijn omdat ze nog meer druk uitvoeren.

Sorry hoor dat ik je lastigval met al mijn vragen, maar het is wel goed om advies te krijgen van een "erkend beugeldraagster". :wink:
vr, 07/13/2007 - 17:26 Permalink
Anoya

Ik twijfelde nog of ik écht wel een beugel wilde toen ik hem al een paar dagen had :P Het begint het nu waard te worden, ja. Met dat beugelplaatje werd het alleen maar erger, dus toen had ik wel mijn dipjes, maar met deze slotjes eigenlijk niet, omdat ik dus inderdaad de vooruitgang goed kan merken :)

Nee, ik bedoel de elastiekjes waarmee ze het draadje vast zetten. Sommige mensen hebben die in verschillende kleurtjes :P Ik heb geen extra elastieken tussen mijn boven- en ondertanden, als je die bedoelt. Die krijg ik geloof ik wel een tijdje als ik mijn operatie gehad heb.

Ik vind het niet erg om je vragen te beantwoorden, hoor! :)
vr, 07/13/2007 - 17:44 Permalink
Knarsmiep

In ieder geval al bedankt voor al je antwoorden. Leuk om te horen dat je zo positief over je beugel bent. Mocht het bij mij zover komen dan hoop ik dat ik er net zo over ga denken en dat ik anderen dan ook kan overtuigen. Ook die kaakoperatie van je vind ik wel knap hoor. :smt038
Als dat bij mij zou moeten gebeuren zal ik nog wel heel goed nadenken of dat het me allemaal wel waard is.

Ik snap wat je bedoelt met die elastiekjes, terwijl ik inderdaad die andere elasstieken bedoelde. Nou daar wil ik eigenlijk nog helemaal niet op vooruit lopen welke kleuren wel en niet. Ik vind het allemaal gewoon heel erg spannend worden. Zo maak je je nergens druk over en binnen een week ben je heel erg met je gebit bezig en komen er allemaal vragen. En dat allemaal door 1x iets op het forum te vragen. Je wordt bedankt :wink:
vr, 07/13/2007 - 19:26 Permalink
Anoya

Hahaha, graag gedaan! :P Eerst maar 's afwachten wat je tandarts zegt! :wink:

Die operatie moet wel. Aleen de beugel had ook wel gekunt, maar dan zou het qua uiterlijk niet meer kloppen omdat ik dan een overbeet zou hebben en mijn kaak dus gewoon te ver naar achteren zou staan. Het was dus gelijk A én B, niet A of B.

Ik heb gewoon zilveren elastiekjes op zilveren brackets. Ik hoef geen hippe kleurtjes :lol:

Ben benieuwd wat je tandarts zegt! :)
vr, 07/13/2007 - 19:37 Permalink
Knarsmiep

Gelukkig merkte ik het. Er brak circa 2 centimeter van m'n splint af. De rechterkant bij m'n verstandskiezen. Nou jou nog een week en dan kan ik bij de tandarts terecht. Weet in ieder geval dat ik minimaal een nieuwe splint ga krijgen. :smt002 (dat wordt de vierde dan....)
ma, 07/23/2007 - 19:23 Permalink
Knarsmiep

Naarmate het langer het duurt voor ik naar de tandarts kan des te harder ik ga knarsen en des te harder m'n tanden slijten (althans zo lijkt het). Op een of andere manier heb ik ook het gevoel dat het door die laatste splint is gekomen. Ben benieuwd wat me allemaal nog te wachten staat.
ma, 07/23/2007 - 20:25 Permalink
Anoya

Bij mij werd het door die splint dus ook alleen maar erger in plaats van beter. Ben ook benieuwd wat je tandarts zegt. Ik vind 4 al érg veel.
ma, 07/23/2007 - 20:39 Permalink
Knarsmiep

De eerste is op advies van m'n tandarts vervangen van een soort hockeybitje naar een opbeetplaat tegen m'n verhemelte aan. Deze laatste heb ik volledig doorgeknarst op de snijtanden. Daarna overgestapt op een bitje dat over mijn boventanden viel. Binnen 4 weken doorgeknarst op verschillende plaatsen (was ook te dun. Deze laatste ongeveer 1 jaar in gebruik gehad en viel ook over mijn boventanden heen. Deze was een flink stuk dikker, maar goed die heeft het nu ook begeven.... :cry:
ma, 07/23/2007 - 20:58 Permalink
Knarsmiep

Ben echt heel erg benieuwd wat m'n tandarts gaat zeggen volgende week.
Ach als het maar beter wordt dan het nu is :wink: .
wo, 07/25/2007 - 23:05 Permalink
Knarsmiep

Vraag is natuurlijk wel wat er allemaal moet/gaat gebeuren :o
2 jaar beugelen, kiezen trekken, kaakoperaties...... Als ik sommige verhalen allemaal lees dan denk ik wel eens: wil ik dit allemaal wel. Maar ja het is voor het goede doel zullen we dan maar denken :lol:
do, 07/26/2007 - 10:37 Permalink
Anoya

Dat is wel waar ik mezelf steeds mee motiveer, ja. Het eindresultaat zal een stuk beter zijn dan nu! :)

Kiezen hoeften er bij mij niet getrokken te worden. Ja, alleen mijn verstandskiezen, maar die moesten er toch al uit. Voor de beugel niet, wel voor de operatie (die er nu misschien niet eens hoeft te komen :lol: )
do, 07/26/2007 - 10:43 Permalink
Knarsmiep

Toch blijf ik het een rare gedachte vinden dat ik iets aan mijn gebit moet laten doen. Zoals eerder aangegeven staan mijn tanden allemaal netjes in de rij. Alleen de beet is verkeerd en die gaat dus nu problemen veroorzaken. Raar dat ik daar al die jaren niet echt last van heb gehad en dat je nu ineens erg bewust wordt van het verkeerd sluiten van je gebit.

Stel dat ik een beugel zou moeten dan zal menigeen zich afvragen: Jij aan een beugel? Maar je tanden staan toch recht??
do, 07/26/2007 - 13:51 Permalink
Anoya

Dat is dezelfde soort reactie als die ik krijg op mijn kaakoperatie. "Mijn onderkaak staat te ver naar achteren". 'Echt niet, grapje zeker?'. Dat soort dingen. Het was mijzelf ook nooit opgevallen dat ik een bijzonder diepe beet en een dekbeet had. Hoe vaak kijkt iemand in de spiegel met zijn kiezen op elkaar om te zien hoe zijn/haar tanden staan als je geen problemen hebt? Ik had wel 's last van mijn verhemelte, ja. Beetje opgezwollen achter mijn voortanden door wondjes van mijn ondertanden. Maar dat mijn voortanden werden uitgehold door een dwangbeet wist ik zelf ook niet. Ik wist niet eens dat mijn tanden elkaar eigenlijk niet eens horen te raken. Ik was me er ook nooit van bewust dat mijn kiezen elkaar amper raakten, en dat ze niet in een goede boog stonden.

Recht staan is dus ook niet alles :lol:

Maar inderdaad een hele rare gedachte dat er ineens zoveel dingen 'mis' zijn terwijl je zelf denkt dat het eigenlijk allemaal wel goed staat.
do, 07/26/2007 - 16:09 Permalink
Knarsmiep

Ik heb me er nooit druk om gemaakt. Ik heb het wel een keer bij de tandarts aangegeven dat ik dacht dat ik mijn tanden verkeerd op elkaar beet, maar volgens hem was er niets aan de hand. Nou ja daar vertrouw je dan maar op. Foutje ? :-?

Een week of 4 geleden voelde ik ineens een soort geultje in mijn onderste tanden. Dan ga je eens voelen en dan voel je dat geultje ook in een andere tand en in mijn boventanden. Vervolgens ga je op alles letten en voor je het weet ben je met van alles bezig. Als je dan jouw verhaal vervolgens hoort herken je ook wel een heleboel dingen en voor je het weet lig je in de stoel bij de tandarts. En hoe nu verder..... :-?

Inmiddels ken ik bijna alle pagina's van orthodontisten uit m'n hoofd en weet ik bijna precies de werking van alle beugels. Ik weet meer over tandenknarsen dan de gemiddelde tandarts denk ik en als ik tegen iemand zeg dat ik misschien naar een gnatholoog moet kijken ze me aan van: wat heb je dan voor ziekte :o.
do, 07/26/2007 - 16:48 Permalink
Anoya

Nou ja daar vertrouw je dan maar op. Foutje ? :-?

Ja, dat heb ik dus ook met dat hij mij die splint heeft gegeven toen.


Ik weet meer over tandenknarsen dan de gemiddelde tandarts denk ik en als ik tegen iemand zeg dat ik misschien naar een gnatholoog moet kijken ze me aan van: wat heb je dan voor ziekte :o.


Veel tandartsen weten niet eens wat CMD/TMD is volgens mij. Knarsen kennen ze wel, maar dat het bruxisme kan zijn volgens mij niet allemaal, zelfde geldt dus voor CMD/TMD. Daarentegen weten veel mensen het zelf ook niet, dus kunnen ze er ook niet naar vragen bij hun tandarts. En inderdaad, 'gnatholoog' schijnt ook niet zo bekend te zijn in de volksmond. :lol:
do, 07/26/2007 - 17:13 Permalink
Knarsmiep

Ik begin me ook een beetje af te vragen of de klachten niet verergerd zijn door m'n laatste splint. Gelukkig ligt die nu in 2 stukken, maar omdat ik 'm nu 's nachts niet meer inheb, heb ik het gevoel dat alles niet meer zo geforceerd wordt..... :D

Neemt niet weg dat m'n tanden nog steeds op elkaar komen en dat ik daar ook iets aan wil laten doen. Ik ga nog maar eens een paar websites doorlezen, zodat ik in ieder geval goed ben voorbereid volgende week. Weet je nog een goede site?? :wink:
do, 07/26/2007 - 20:22 Permalink
Anoya

Hangt er vanaf waar je precies meer over zou willen weten :P Ik weet ook niet echt of je je heel erg voor kunt bereiden. Ik denk dat je eerst even moet wachten op wat er volgende week gezegd wordt en wat er daarna (eventueel) gaat gebeuren. Ik vermoed hetzelfde als bij mij, dus gnatholoog en orthodontist, maar dat is ook maar afwachten natuurlijk!

Wel goed om te horen dat het voor je gevoel neit meer zo geforceerd wordt! :D
do, 07/26/2007 - 20:46 Permalink
Knarsmiep

Zojuist bij de tandarts geweest. Niet tevreden teruggekomen omdat er in 1 van mijn verstandskiezen een gaatje zit: :oops: . Beter poetsen voortaan :smt001 . Wat met echter nog meer teleursteld is dat m'n tandarts niet of nauwelijks ingaat op mijn problemen met betrekking het knarsen en het verkeerd sluiten van m'n gebit. Hoe een kaakgewricht werkt snap ik inmiddels ook wel, maar dat ik liever een oplossing voor mijn proble(e)m(en) heb dat begreep de goede man waarschijnlijk niet :smt011

Volgende week moet ik terugkomen om het gaatje te laten vullen en een nieuwe splint te laten maken. Weet eigenlijk niet of ik nog wel zin heb om naar deze tandarts terug te gaan. Wie zou de aangewezen persoon zijn om verder naar dit probleem te kijken? Is dat standaard een tandarts of denken jullie dan eerder toch aan de orthodontist of de gnatholoog?
ma, 07/30/2007 - 14:39 Permalink
Anoya

Ik denk dan eerder de tandarts-gnatholoog. Die heeft tenslotte meer inzicht op je kaken dan een orthodontist. Een gnatholoog kan je vervolgens wel doorsturen naar een orthodontist voor de beugel, maar een gnatholoog gaat over je gewrichten, e.d.

Jammer dat je tandarts zo doet. Dit is je 5e splint dan? Lijkt me toch redelijk voor de hand liggend dat dat niet een normaal aantal is. Heb je wel gevraagd om een doorverwijzing?
ma, 07/30/2007 - 15:11 Permalink
Knarsmiep

Dit gaat inderdaad de 5e splint worden. Ik heb besloten om morgen telefonisch een doorverwijzing naar de gnatholoog te vragen. Ik weet niet of hij nu in eerste instantie de aangewezen persoon is, maar om nu direct naar een orthodontist te gaan.... Ik moet wel zeggen dat mijn problemen (voor m'n gevoel althans) niet zozeer in het kaakgewricht zitten. Ik heb geen pijnklachten en ook geen vermoeide spieren ofzo, maar het is meer de dwangbeet die volgens mij de problemen van de tandslijtage veroorzaakt.
ma, 07/30/2007 - 17:32 Permalink