107 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 11
Beugeldrama dochter 7 jaar
LK3
Offline
Laatst gezien: 2 maanden 4 weken geleden
Geregistreerd: 04/07/2017 - 10:40
door LK3 ma, 11/20/2017 - 11:11
#1

Mijn dochter heeft een extreem scheef gebit. Dat ze ooit een beugel zou krijgen, was al heel lang duidelijk, daar hoef je geen orthodontist voor te zijn om te zien dat dat nodig is. In januari gingen wij voor controle naar de tandarts. Hij gaf aan zich zorgen te maken over de enorme scheefstaand van haar gebit en met name de groeiontwikkeling van de kaken. Ze heeft namelijk een enorme overbeet en een open beet. Daarom besloot hij ons door te sturen naar de orthodontist. Dochter was toen 6,5 jaar. In april konden we bij de orthodontist terecht. Deze vond haar nog wel erg jong, maar na een nadere inspectie van haar gebit begreep hij meteen waarom ze al zo vroeg werd doorgestuurd. Hij gaf eveneens aan dat dochter een zeer complex geval was en verwees ons naar een gespecialiseerde orthodontist in het ziekenhuis. Daar konden we in augustus terecht. Dochter was inmiddels 7 geworden. Deze ortho schrok nogal van de ernst van de toestand van haar gebit/kaken en besloot direct actie te ondernemen. Er werden foto’s en gipsafdrukken gemaakt en een week later kreeg ze de eerste beugel (in de toekomst zullen er nog meerdere volgen). Het volledige traject gaat naar verwachting zo'n acht tot tien jaar duren en er bestaat een kans dat er in de puberteit nog een of twee kaakoperaties plaats zullen moeten vinden. Een behoorlijk heftig vooruitzicht dus.
De beugel die ze nu heeft, is een activator met een tonghekje. Deze moet ze dag en nacht dragen voor minimaal een jaar. Alleen met eten, tandenpoetsen en sporten mag de beugel er even uit. Het is al vanaf het begin een drama. Dochter wil geen beugel (maar wel rechte tanden) en ze kan er moeilijk mee praten en niet mee duimen (wat ze graag en veel deed, maar waarmee ze vanwege haar gebit echt moet stoppen). Ze draagt de beugel slecht. Ze haalt hem heel vaak uit haar mond als ze iets wil zeggen en snachts doet ze hem uit om te duimen. Ze is ook heel prikkelbaar; ze wordt snel boos om niks en huilt om alles. Afgelopen week de derde controle gehad bij de ortho en de verbetering is zeer minimaal. De ortho heeft net als de vorige bezoeken een hartig woordje met haar gesproken over het belang van het dragen van de beugel. Dochter wordt dan boos en verdrietig, maar belooft wel beterschap. Wat er vervolgens niet van komt. Thuis hebben we ook elke dag wel ruzie over het dragen van de beugel. Ik moet haar er constant aan herinneren en ze blijft het ding maar uit haar mond halen met praten en ook 's nachts.
Wat kan ik nog meer doen om mijn dochter de beugel wel te laten dragen? Tot nu toe werkt niks en ik word nogal moedeloos van het idee dat dit nog jaren zo door moet gaan, want echt gezellig is het hier thuis niet momenteel.
Op school draagt ze de beugel volgens haar juf overigens wel, maar de juf geeft wel aan dat dochter erg stil en teruggetrokken is in de klas.

Ach gos, wat sneu, en wat een
afbeelding van Romy32
Romy32
Offline
Laatst gezien: 6 maanden 3 dagen geleden
Geregistreerd: 12/14/2006 - 14:39
door Romy32 ma, 11/20/2017 - 16:28

Ach gos, wat sneu, en wat een moeilijke situatie zeg.
Je zegt dat je alles al geprobeerd hebt, dus ik denk niet dat ik echt iets kan toevoegen, maar heb je al met een beloningssysteem gewerkt?
Bijvoorbeeld: elke dag dat ze de beugel goed draagt een sticker, en bij zoveel stickers iets leuks doen/iets langer opblijven/iets bijzonders eten/...vul maar in.

Ik zou het anders ook niet weten.
Sterke!

beloningssysteem
LK3
Offline
Laatst gezien: 2 maanden 4 weken geleden
Geregistreerd: 04/07/2017 - 10:40
door LK3 wo, 11/22/2017 - 13:26
(Reply to #2)

Beste Romy32,
Bedankt voor je reactie. Een beloningssysteem heb ik nog niet geprobeerd. Dit omdat ik geen fan ben van het belonen van 'normaal' gedrag, waar het dragen van een beugel wat mij betreft onder valt. Ik heb ook nooit beloningen gegeven voor tandenpoetsen, aankleden, speelgoed opruimen, afval in de prullenbak gooien, bord leeg eten, etc. Hoewel ik er wat dit betreft enigszins in kan komen, daar het dragen van een dergelijke lastige beugel voor een zevenjarige best een uitdaging en een belasting kan zijn. Maar de vraag is dan ook hoe lang ik ermee door moet gaan. Want dit is zeker niet de laatste beugel die ze zal moeten dragen.

beloningssysteem
afbeelding van Romy32
Romy32
Offline
Laatst gezien: 6 maanden 3 dagen geleden
Geregistreerd: 12/14/2006 - 14:39
door Romy32 wo, 11/22/2017 - 17:32
(Reply to #3)

Ik snap je gedachtegang, maar het dragen van zo'n beugel is wat mij betreft niet helemaal te vergelijken met dingen als tanden poetsen en aankleden.
Ik vind het nogal wat, zeker voor zo'n jong kind.
En het belonen van positief gedrag (in dit geval het dragen van de beugel) werkt nou eenmaal vaak het beste.
Wel begrijp ik dat je je afvraagt of het einde dan niet zoek is, aangezien ze nog erg lang beugels zal moeten dragen.
Maar je zou misschien met haar af kunnen spreken dat ze in het begin vaker een sticker kan verdienen, omdat ze nog moet wennen.

Ik roep maar wat hoor. Het is natuurlijk een beetje 'omkoperij', maar als dat het enige middel is...

Maar misschien zijn er anderen met betere ideeën.
Als je iets gevonden hebt wat werkt, hoop ik dat je het nog even met ons komt delen hier.
Ik hoop echt dat het gaat lukken!

beloningssysteem
LK3
Offline
Laatst gezien: 2 maanden 4 weken geleden
Geregistreerd: 04/07/2017 - 10:40
door LK3 do, 11/23/2017 - 11:31
(Reply to #4)

Ik heb er nog eens goed over nagedacht en heb besloten toch een beloningssysteem te gaan proberen omdat ik het verder ook echt niet meer weet. Heb nadat ze vannacht alweer haar beugel niet heeft gedragen, vanochtend met dochter afgesproken dat ze voor elke dag dat ze de beugel goed draagt (dus niet onnodig uit haar mond halen en ook de hele nacht dragen) een sticker krijgt en bij tien stickers mag ze op zaterdagavond langer opblijven en dan gaan we een film kijken met wat lekkers erbij dat zij dan mag uitkiezen. Ik heb er wel bij gezegd dat ik dit doe om het voor haar makkelijker te maken om aan de beugel te wennen maar dat ik er wel streng in ga zijn. Ze leek wel enthousiast en heeft alvast bepaald welke film er als eerste gekeken gaat worden en wat daarbij aan lekkers gegeten gaat worden. Hoop echt dat het nu eindelijk beter gaat. De ortho heeft wel al gezegd dat wanneer de volgende keer weer niets of te weinig verbeterd is, er een vast tonghekje geplaatst gaat worden dat dochter niet uit haar mond kan halen. De activator moet dan wel evengoed nog los gedragen worden.

beloningssysteem
afbeelding van Romy32
Romy32
Offline
Laatst gezien: 6 maanden 3 dagen geleden
Geregistreerd: 12/14/2006 - 14:39
door Romy32 do, 11/23/2017 - 22:32
(Reply to #5)

Wat goed dat je het gaat proberen zeg.
Kinderen van haar leeftijd zijn gewoon heel gevoelig voor zo'n aanpak.
Ik hoop van harte dat het gaat lukken.
Veel succes!

beloningssysteem
LK3
Offline
Laatst gezien: 2 maanden 4 weken geleden
Geregistreerd: 04/07/2017 - 10:40
door LK3 ma, 11/27/2017 - 11:39
(Reply to #6)

Helaas tot nu toe nog weinig succes. Dochter is heel erg op zoek naar de grens tussen haar beugel zo weinig mogelijk dragen en toch een sticker verdienen, waardoor er een soort machtsstrijd tussen ons is ontstaan. Desondanks blijf ik daar heel streng in; hele dag en nacht beugel dragen is een sticker, zo niet, dan ook geen sticker. Dochter roept dan dat ze de beugel helemaal niet meer gaat dragen. En op dit moment heb ik ook zoiets van 'dan niet, jouw feestje, ga het maar uitleggen bij de ortho de volgende keer'. Misschien maakt me dat wel een nare moeder, maar ik ben echt klaar met dat gedoe over die beugel. Ik snap echt wel dat het ding vervelend is, maar het zal toch moeten. En dat weet zij ook dondersgoed. Maar goed, de ortho heeft al gezegd dat er de volgende keer een tonghekje vastgezet gaat worden in haar mond als ze de beugel te weinig blijft dragen. Dat weet ze en dat wil ze niet, dus het is nu aan haar om de beugel netjes te gaan dragen.
Ik vrees wel voor wat de toekomst gaat brengen qua beugelperikelen.

beloningssysteem
afbeelding van Romy32
Romy32
Offline
Laatst gezien: 6 maanden 3 dagen geleden
Geregistreerd: 12/14/2006 - 14:39
door Romy32 ma, 11/27/2017 - 14:00
(Reply to #7)

Ah, jammer zeg!
Je hebt groot gelijk hoor, dat je er heel streng in bent.
Hopelijk schrikt het vaste tonghekje haar genoeg af om toch de strijd op te geven.
Succes ermee hoor.
Houd je ons op de hoogte?

beloningssysteem
vV
Offline
Laatst gezien: 2 dagen 21 uur geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV di, 11/28/2017 - 09:33
(Reply to #8)

erg jammer idd. Je bent mi pas een nare moeder wanneer je haar toelaat de grenzen te overschrijden en daarmee weg te komen. Die grenzen bewaken en daaraan vasthouden maakt je denk ik juist een prima moeder...

beloningssysteem
LK3
Offline
Laatst gezien: 2 maanden 4 weken geleden
Geregistreerd: 04/07/2017 - 10:40
door LK3 wo, 11/29/2017 - 15:25
(Reply to #9)

Het wil nog steeds niet zo vlotten met het beugeldragen. Ze heeft inmiddels wel al één sticker verdiend, maar blijkbaar werkt het niet motiverend genoeg, want tijdens speelafspraakjes doet ze de beugel bijna niet in. Als ze bij anderen speelt, doet ze het helemaal niet volgens mij. Vaak genoeg als ik haar ergens ophaal, heeft ze hem niet in. Na school wordt er dan wat gegeten en gedronken waarbij ze de beugel even uit doet en vervolgens doet ze hem niet meer in. En thuis gaat ze wel eens boven spelen met een vriendinnetje en dan doet ze hem ook uit. Als ik dan boven kom om iets op te ruimen of zo, ligt de beugel doodleuk op haar nachtkastje.
Inmiddels denk ik 'laat dat vaste tonghekje maar komen, dan draagt ze het tenminste'. Het zal zeker even een strijd worden bij de ortho met veel tranen en frustratie, maar dat zij dan maar zo. Het is dat dit echt (nu al) moet, anders had ik het hele circus al lang afgebroken.
's avonds als ik naar bed ga controleer ik wel of ze de beugel in heeft en zo niet, maak ik haar wakker. Maar als ik 's ochtends op sta, heeft ze vaak de beugel toch weer voor haar duim ingewisseld op een moment dat ze 's nachts wakker is geworden.

beloningssysteem
afbeelding van Romy32
Romy32
Offline
Laatst gezien: 6 maanden 3 dagen geleden
Geregistreerd: 12/14/2006 - 14:39
door Romy32 wo, 11/29/2017 - 20:06
(Reply to #10)

Als ik dit zo lees, is een beugel die vast zit waarschijnlijk de enige oplossing.

Pagina 1 van 11