Sonische elektrische tandenborstel: Philips of Oral-B?

Author:
rimave
Posted:
zo, 10/16/2005 - 12:04
Ik zit ook met een dilema, want ik heb nu de Professional Care 7000 en ik wil graag zo'n sonische elektrische tandenborstel. Ik weet nu alleen niet of ik nu moet gaan voor de Philips of de Braun.

Kwa kwaliteit heb ik met de Braun slechte ervaring. In een jaar tijd heb ik al drie body's versleten, omdat ze gewoon ermee stopten en niet meer op te laden waren. Ze zijn wel prima onder de garantievoorwaarden vervangen door Braun. Zelfs de laatste die zelfs een week over de garantie periode heen was. De service van Braun is dus super.

Maar de kwaliteit is niet het belangrijkste bij mij. Zeker niet omdat de service van Braun top is. Ik vraag me alleen af welke borstel het beste doet wat de fabrikant beloofd dat ie moet doen. Philips heeft een goede reputatie als het om sonische tandenborstels gaat in Amerika.

Als ik bijvoorbeeld op kieskeurig kijk dan is de ene borstel bedeeld met een 9 en de andere met een 9.5, dus dat verschil is ook minimaal. Feit is wel dat de Braun stukken goedkoper is en ik de Braun er persoonlijk ook beter en degelijker uit vind zien.

Ik zie nu net op de Braun site (amerikaanse site: oralb.com) dat er ook een nieuwe Braun is met ronde borstel. Het borsteltje is weer anders van vorm zodat ie ook tussen de tanden zou reinigen. Maar ja, het is geen soinische tandenborstel en persoonlijk geef ik daar momenteel de voorkeur aan.

Ik krijg ook een beetje het idee dat Philips met de sonische tandenborstels gestopt is? En Oral-B ook? Dat vraag ik mij af, omdat het model met de ronde kop wel doorontwikkeld wordt en van de sonische borstels komen geen nieuwe modellen uit.

Maar ja, misschien zijn hier mensen die ervaring hebben met beide?
Wie kan me verder helpen in deze elektrische tandenborstel jungle?
Lieneke

Braun zegt dat hun sonische tandenborstel niet beter plak verwijderd
dan met de hand. Philips zegt dat de Sonicare wel beter plak verwijderd dan met de hand.

Het mechanisme van Braun zit in het handvat. In die van Philips zit het in de borstelkop. De borstelkop zou je dan elk half jaar moeten vernieuwen. Dus dan heb je eigenlijk elk half jaar een nieuwe borstel. Het kopje is wel veel duurder dan die van de Braun. De luxe uitvoering van de Philips is in het geheel duurder dan de Braun, maar de veel mindere luxe uitvoering is vergelijkbaar met die van de Braun. Er wordt hierop niet aangegeven of de acu nog vol zit en dat soort dingen. Er komen dus wel nieuwe modellen uit van de Sonicare (Philips).

Succes met kiezen!
zo, 10/16/2005 - 12:43 Permalink
carabelli

De enige reden dat philips de sonicare naar nederland heeft gesleept was om de doodeenvoudige reden dat ze het qua gewone electrische borstels af moesten leggen tegen Braun. Braun had nl. als eerste het ronde roterende borsteltje en dit uiteraard ook gepatenteerd, dit gaf voor Philips het probleem om een roterende borstelkop te ontwerpen die hetzelfde deed als die van Braun zonder ruzie te krijgen met de Braun patenten.

Dit probleem resulteerde uiteindelijk in het ronde roterende borsteltje met het losse tuftje er op, dit tuftje was (en is) een onding en als je slim was sneed je m er gewoon af en had je in principe hetzelfde als een braun borsteltje, echter Philips had het qua marktaandeel al verloren van Braun en moest met iets 'nieuws' komen. Dit 'nieuws' was de 'Sonicare', 's werelds eerste sonische tandenborstel. Klein detail: de Sonicare was al jaaaren op de markt in Amerika en was daar gewoon een van de vele soorten electrische tandenborstels, het enige dat Philips heeft gedaan is Sonicare opkopen en vervolgens deze borstel in Europa aan de man brengen met een grote promotie-campagne als zijnde iets 'nieuws'. Met deze truc heeft Philips vervolgens weer marktaandeel gewonnen. In een later stadium heeft Philips het lompe uiterlijk van de originele Sonicare verpakt in een wat slanker jasje en een wat mooier borsteltje.

Braun kon dit natuurlijk niet zomaar over zijn kant laten gaan en heeft vervolgens een eigen sonische tandenborstel ontwikkeld (waarvan de borsteltjes overigens in Nederland zijn ontwikkeld) als tegenwicht voor de Sonicare, niet omdat Braun gelooft in de sonische tandenborstel, maar alleen om niet teveel marktaandeel aan Philips kwijt te raken. Maar het is duidelijk (kijk ook maar eens naar het eigen promotiemateriaal van Braun) dat zij hun geld blijven zetten op de normale (roterende ) electrische tandenbortstel.

De claim dat deze ultrasoonborstels beter reinigen dan handtandenborstels, is natuurlijk een dooddoener (het zou niet best zijn als je 130 euro uit moet gaan geven voor iets dat minder presteert dan een borstel van 3 euro...), wat ik graag wil weten is of deze ultrasoonborstels van pak em beet 130 euro beter schoonmaken dan een standaard electrische borstel van ongeveer 60-80 euro.

En dan komt ineens de aap uit de mouw want uit onderzoek is keihard naar voren gekomen dat een gewone electrische tandenborstel effectiever is in het verwijderen van plaque dan zijn ultrasoonbroertje....... Een ultrasoonborstel poetst dus niet voor 50-70 euro beter...(Het Juni nummer van het Journal of dentistry is gewijd aan onderzoek naar de sonische tandenborstel en de onderzoeken wijzen de klassieke electrische tandenborstel toch aan als meest effectieve borstel)

Goed ik ben dus niet echt een fan van het ultrasoon-geweld. Maar als je toch graag een sonische tandenborstel wilt hebben is het handig om te weten dat de ultrasoonborstel van Braun en Sonicare niet echt voor elkaar onder doen, hou daarbij in je achterhoofd dat de borsteltjes van Sonicare een stuk duurder zijn dan die van Braun (zoals braces ook al zegt). Puur op prijstechnische aspecten kom je dan bij Braun uit, maar misschien vind je de Sonicare prettiger in de hand liggen en geeft dat voor jou de doorslag, je zult er immers elke dag mee gaan poetsen.

Succes!
zo, 10/16/2005 - 13:56 Permalink
carabelli

Uiteraard zal een fabrikant nooit onderzoeken publiceren die nadelig zijn voor zijn eigen product. Daarnaast moet je bij onderzoeken altijd op je hoede zijn wat de invloed van de fabrikant op het onderzoek is geweest.

Een bekende onderzoeker zei wel eens: 'Give me the data you want to see, and i'll design you a test that wil provide that data'. Hiermee wilde hij duidelijk maken dat fabrikanten soms veel invloed kunnen hebben op de uitkomsten van (vaak door henzelf betaald) onderzoek. Je moet dergelijke onderzoeken dan ook goed lezen om te beoordelen wat er nu uiteindelijk getest is en wat de relevantie van de test is.

Uiteindelijk zijn de verschillen vaak niet zo groot en door statistisch wat te sleutelen kun je iets wat eerst niet significant was ineens significant maken...en met grote economische belangen zoals bij de tandenborstels wordt het natuurlijk heel erg verleidelijk om dan toch maar even te sleutelen zodat je iets hebt om te gebruiken binnen je marketing.

Waarmee ik overigens geenszins wil insinueren dat dit in het door jou aangehaalde onderzoek het geval zou zijn geweest, daarvoor zou je het hele onderzoek met alles erop en eraan door moeten lezen en de statistiek die bedreven is tegen het licht moeten houden.
zo, 10/16/2005 - 14:40 Permalink
vV

ik heb uit aardig betrouwbare bron vernomen dat het verhaal van Carabelli geheel klopt, de braun sonische borstel is alleen uit concurrentieoverwegingen op de markt gekomen.. de ouderwetse gewone electrische borstel doet het zeker zo goed.

mbt de vele kapotte borstels: misschien eens kijken hoe ermee omgegaan wordt, want er kan er eens een kapot gaan, maar dit klinkt wel als erg vaak...
Maar Braun is inderdaad goed met sevice, naar ik vernomen heb ook na garantietermijn.
ma, 10/17/2005 - 07:15 Permalink
FireShade

Ik ken die onderzoeken waar Carabelli naar verwijst niet en eerlijk gezegd snap ik de resultaten niet. Er zijn namelijk ook onderzoeken die het tegengestelde concluderen (voorbeeld: http://www.joponline.org/doi/abs/10.1902/jop.2003.74.7.1017;jsessionid=…). En nee, die zijn niet betaald door de fabrikanten ;-) Maar ik kan iig mijn ervaring vertellen.

Ik gebruik al bijna 10 jaar elektrische tandenborstels (Philips en Braun), en ook de gewone handtandenborstel, en sinds een maand ook de Philips Sonicare.
En ik moet zeggen, gebaseerd op mijn ervaring, dat de Sonicare absoluut het meest effectief is. Om het resultaat te bereiken van 2 minuten poetsen met een Sonicare, heb ik met de elektrische roterende tandenborstel zeker 8-10 minuten nodig, en met een gewone handtandenborstel iets van 15 minuten. Klinkt misschien alsof er een obsessief poetsgedrag ten grondslag ligt, maar ach zo zij het :) Het viel me al na de eerste keer poetsen met de Sonicare al op.

Philips mag dan wel de technologie gekocht hebben, en ook al is die technologie er al jaren in Amerika, dat wil nog niet zeggen dat het alleen maar "marketing" is. Er steken wel degelijk biomechanische theorie en klinische testen achter het patent. Hier staat een verhaal over de uitvinders van de Sonicare: http://www.inc.com/magazine/19971015/1464.html
Ik weet niet hoe de Braun Sonic Complete is, maar als ze zeggen dat het niet beter poetst dan hun gewone elektrische tandenborstel, dan ligt het misschien aan hun technologie. Als Philips met klinische tests kan aantonen dat hun Sonicare beter werkt dan de Braun Sonic Complete in een simpele "duel", dan mag je dat wel aannemen, want die tests zijn objectief herhaalbaar. Als dat niet zo was, was Philips gelijk al aangeklaagd door Braun voor misleiding etc.
Ik heb wel een onderzoek gelezen dat de Braun 3D vlekken op je tanden (koffie, roken, etc) beter verwijdert dan de Sonicare.

Er is aan de ene kant onderzoek (wat manipuleerbaar kan zijn), aan de andere kant is er eigen ondervinding. Bij deze.

Ik hoop dat het je helpt met je keuze, rimave.
di, 11/01/2005 - 21:12 Permalink