composiet facings: een trauma

Author:
inpaniek
Posted:
wo, 03/04/2009 - 20:32
Beste,
bij deze wil ik even mijn traumatische ervaring ventileren.
Ik ben een vrouw van 35, die heel erg op een mooi en gezond gebit gesteld ben.
Ik heb altijd een perfect gebit gehad, met mooie, witte regelmatige tanden. Doordat ik enkele jaren terug koffie ben beginnen drinken, begonnen mijn tanden een beetje te verkleuren, en ik had ook vooraan een oude vulling die begon te verkleuren.

Een vriendin van me raadde me aan naar de tandarts van haar moeder te gaan, die gespecialiseerd is in estetische ingrepen.
Ik had een bleaching in gedachten, en wou de verkleurde vulling laten vervangen.
De man in kwestie deed geen bleaching en stelde mij zijn techniek voor: een nieuw laagje wit 'glazuur' in composiet bovenop mijn bestaande tanden en vullingen. (20 tanden)
Ik vertelde hem dat ik in geen geval de gezondheid van mijn tanden in gevaar wou brengen, en hij verzekerde mij dat dat dus niet het geval was, integendeel, dat laagje maakt de tand juist sterker.

Ik maakte een afspraak., 2 dagen voor de ingreep probeerde ik te annuleren, omdat het me toch niet zinde dat de ingreep 'onomkeerbaar' was, maar hij overtuigde me, zij me dat mijn twijfels normaal waren, maar dat ik dolgelukkig zou zijn achteraf. (Ik ging toch en zal die beslissing voor de rest van mijn leven beklagen)
Ik ben daar in complete 'shock' doorgegaan.
1. hij had mij niet verteld dat dat laagje enkel aan de voorkant zit (als je dus spontaan lacht, zie je dus dat het nep is, door het kleurverschil met de natuurlijke tand)
2. het composiet is niet transparant
3. op 3 uur tijd had hij boven en onderkaak gedaan, terwijl hij een hele dag had voorzien
4. hij heeft te tanden ook niet 'per tand' behandelt: ik had het gevoel dat hij een muur tegen mijn tanden had gezet, daar een paar lijntjes in het composiet had ingetrokken om de tanden te scheiden van elkaar. die lijntjes komen echter niet overeen met mijn echte tanden aan de achterkant, waardoor de donkerdere tand die erachter zit, erdoor schijnt, en dat is vreselijk lelijk. Is dit normaal??
5. verder heeft hij ook mijn natuurlijke vorm van mijn tanden niet gerespecteerd, en had ik achteraf het gevoel dat mijn 'beet' compleet veranderd was. ik heb trouwens ook het gevoel dat mijn natuurlijke tanden, gevochten hebben met de 'muur' die hij er had voorgemetst, en mijn gehele boven en onderkaak uit zijn oorspronkelijke positie is geforceerd.

toen ik buitenkwam kreeg ik een briefje mee waarop stond dat ik met deze facing o.a. niet kon flossen (Is dit
gebruikelijk?), en dat ijzerinname verkleuring kan veroorzaken (en ik heb vaak last van ijzertekort)
ik kon mezelf wel door het hoofd schieten, hoe heb ik me zoiets laten overkomen!!

maar enfin soite, het resultaat is onomkeerbaar. (mijn vrienden vinden het 'mooi', maar volgens mij zeggen ze dat om mij gerust te stellen, want ik vind het afgrijselijk, en als ik eraan denk dat ik over 5 jaar die dingen opnieuw moet laten vervangen, dan krijg ik al stress.

nu, ik heb echt een lichtpuntje nodig in deze toestand.
In de toekomst wil ik dat plastiek eraf, en graag vervangen door porselein facings, daar begin ik alvast voor te sparen.
maar een vraagje, een andere tandarts vertelde me dat ik mij 4 bovenste voorste tanden die achteraan gevuld zijn, dat ik daar kronen zal moeten plaatsen. Maar met kronen heb je vaak een lelijke rand, waar de tand aansluit bij het tandvlees, is dit te voorkomen?

Help, graag een beetje positief advies, want ik heb het echt nodig! Bedank!
Redridinghood

Beste,
Ik hoop dat ik je enigszins kan geruststellen.
Ten eerste is het zeker niet normaal dat je niet kan flossen tussen de facings! Een goede facing is slechts een laagje op de tand, gemaakt van kunsthars/composiet in tandkleur. Deze kleur dient overeen te komen met jouw eigen tandkleur, mits je expliciet verzocht hebt om een andere kleur (vaak lichter is het verzoek). Echter het laagje dient de hele tand te bedekken, dat wil zeggen dat als jij lacht of dat wanneer je gebit van een andere kant bekeken wordt dat je niets van je eigen tand dient te zien, maar slechts het laagje wat de tandarts heeft aangebracht. Flossen is absolute noodzaak voor het gezond houden van je tanden en tandvlees. Dus dat je nu niet meer kan flossen is niet juist. Ook moet je gewoon gebruik kunnen maken van tandenstokers.
Mocht je in de toekomst denken aan porseleinen facings dan bestaan deze tegenwoordig uit alleen maar tandkleurig keramiek wat inhoudt dat je geen metaalrand ziet langs je tandvlees. Ook kan ervoor gekozen worden de rand van de facing iets onder je tandvlees te leggen waardoor je echt geen randje ziet! Ook kronen kunnen in compleet keramiek worden uitgevoerd. Doorgaans zijn de kosten iets, maar niet veel hoger hiervoor in vergelijking met een conventionele kroon. (dus porselein op goud)
Als je het mentaal nog kan opbrengen om de composietfacings opnieuw te laten maken zou ik dat zeker doen. Overleg met je tandarts of hij dit wil doen, maar kaart sowieso het probleem bij hem/haar aan! Laat het niet zo zitten, want als je het niet goed schoon kan houden kunnen er onder de facings ook weer gaatjes ontstaan of anders tandvleesproblemen.

Ik wens je veel succes. Mocht je nog vragen hebben plaats ze op dit forum dan kan ik proberen ze voor je te beantwoorden.

Vriendelijke groeten & sterkte...!
wo, 03/04/2009 - 22:22 Permalink
inpaniek

beste,
bedankt voor jouw snelle reactie.
Toen ik bij de tandarts doorging met de vraag of ik ging kunnen flossen, vroeg hij me verbaasd ' oh u wil kunnen flossen? neen dat zal niet meer gaan....' Toen ik thuis kwam, ben ik als een gek met flosdraad aan de slag gegaan, en gelukkig, na enkele dagen, brak het cement en lukte het.

Nu verzorg ik mijn gebid maniakaal, en flos ik iedere dag.
Maar wat ik bedoel is, die tandarts, dat zijn toch geen normale praktijken? Dat zijn toch echt wanpraktijken?
Nu ik door heb wat die ingreep inhoud, besef ik dat die man mij dat nooit had mogen adviseren! Hij heeft daar echt aan zijn portemonnee gedacht, en alles behalve aan mijn wensen en welzijn! Dat je met deze techniek bepaalde problemen kan oplossen, akkoord, maar in mijn geval, heeft hij een exta probleem gecreeërd.

En ik laat voorlopig niemand meer aan mijn tanden prutsen, ik ben echt wel getraumatiseerd! en zeker niet door die arts!

Bent arts en waar heeft u een praktijk?
wo, 03/04/2009 - 22:46 Permalink
Redridinghood

Hallo,
Ik begrijp je situatie en ik vind het ook heel erg dat dit je is overkomen. Zelf ben ik tandarts in Amsterdam. Vaak zie ik patienten met dezelfde klachten en vaak herstel ik deze ook. Hoewel de behandeling die je hebt ondergaan over het algemeen als de wat minder invasieve tandheelkunde word beschouwd (wat wil zeggen dat er weinig van je tanden af word geslepen en de behandeling in principe weinig ongemak zou moeten geven) lijkt het alsof het bij jou alleen maar meer schade heeft aangericht dan goeds. Het is op zich een behandeling die een vrij specifieke vaardigheid van de tandarts met zich mee brengt. Een goede facing is niet zo 1 2 3 gelegd.
Ben je al ergens geweest voor een second opinion? Het is aan te raden om het toch opnieuw te laten doen. Ik begrijp dat je daar helemaal geen zin in hebt, maar als je er aan toe bent zou ik het zeker doen als ik jou was! Probeer in ieder geval een second opinion te regelen en laat desbetreffende tandarts naar dit probleem kijken zodat die kan beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van onjuist handelen van jouw (vorige?) tandarts.
Ik wens je heel veel succes.
wo, 03/04/2009 - 23:06 Permalink
inpaniek

Beste lieve tandarts,
dank je wel om mij te proberen gerust te stellen. Op dit moment zie ik het echt niet zitten om dit opnieuw te laten doen.
Ik ben uit belgie (oost vlaanderen) en heb enkel de opinie gekregen van een tandarts die zelf geen composiet facings doet (of hij is er in ieder geval geen voorstander van) dus zijn opinie was niet echt positief. Heeft u collega's in belgië die u mij kan aanbevelen? Ik heb echt geen vertrouwen meer in artsen die ik niet ken, of die mij niet worden aanbevolen door een andere arts.

Misschien is het me wel een trip naar amsterdam waard, in de toekomst dan, zou ik dan bij u terecht kunnen, of mogen jullie via dit forum enkel adviseren?

met oprechte dank...
wo, 03/04/2009 - 23:36 Permalink
robinson

Deze methode is gemeengoed in België.
Je wilt niet weten wat voor troep er hier in de grensstreek gemaakt wordt.
Onder het mom van "lasertherapie" via een mal de tanden verblokken.Ja,belasertherapie is het.
Als je dan na meerdere afspraken alles weer aardig hebt opgeknapt en gaat afrekenen met de patient zijn ze weer verbaasd over de prijs.In positieve zin.5x zo lang bezig zijn voor de helft van het geld en een heel stuk fraaier.
Ja,wie zei dat ook al weer?
"De mens wilt belaserd worden".
do, 03/05/2009 - 08:14 Permalink
vV

"De mens wilt belaserd worden".
die was toch van jezelf? :smt003

Ja trieste verhalen dit.. In princiepe wel te corrigeren natuurlijk, al was het alleen maar door alle ellende eraf te halen. Ik weet niet hoe het zit met tuchtrecht in Belgie trouwens..Een papiertje meegeven waarop staat wat er allemaal niet meer kan (achteraf) hoe verzint ie het. In NL ging ie aan de hoogste boom denk ik.
do, 03/05/2009 - 09:25 Permalink
Lieneke

Heeft u collega's in belgië die u mij kan aanbevelen? Ik heb echt geen vertrouwen meer in artsen die ik niet ken, of die mij niet worden aanbevolen door een andere arts.

Misschien is het me wel een trip naar amsterdam waard, in de toekomst dan, zou ik dan bij u terecht kunnen, of mogen jullie via dit forum enkel adviseren?


Alleen in uitzonderingen mag de eigen praktijk gepromoot worden op het forum. Ook alle andere namen van tandheelkundigen en praktijken mogen hier niet plein public worden genoemd. Dit mag echter wel via de pb worden doorgegeven.

mvg
het beheer
do, 03/05/2009 - 17:43 Permalink
Redridinghood

Ik ben inderdaad tandarts. Probeerde Lieneke en inpaniek al een pb te sturen maar helaas zegt mijn computer steeds dat het te versturen formulier onjuist is? Graag informeer ik Lieneke over mijn BIG nummer en inpaniek wilde ik nog graag een hart onder de riem steken.
M.vr.gr.
di, 03/17/2009 - 21:52 Permalink
Spiegeltje

Waarom zou je haar over je BIG nummer informeren?
Dat wordt standaard gevraagd aan tandartsen die zich als zodanig op het forum profileren met rank en avatar. Zodat ze bij forumbeheer bekend zijn (overige moderatoren hebben die info niet).

Dat PB niet werkt kan nog te maken hebben met de recente update van forumsoftware die heeft plaatsgevonden. Daar wordt aan gewerkt.
wo, 03/18/2009 - 13:56 Permalink
inpaniek

dag beste,

ik apprecieer het echt te volle dat u mij een hart onder de riem wil steken, want loop hier echt zwaar mee rond.
het lukt mij echter ook niet u een pb te sturen, mag ik u mij email adres doorgeven via dit forum?

Bedankt, ik kan uw professioneel advies echt wel gebruiken.
inpaniek
vr, 03/20/2009 - 10:37 Permalink
Lieneke

vreemd, is mij nooit gevraagd. 8)


Hahah, dat klopt. Maar toen was ik ook nog geen beheerder. :wink:
Maar komt wel een keer in orde van dat nummer. Voorlopig geef ik je het voordeel van de twijfel. :smt003

Voor de TS: Pas op met persoonlijke gegevens in het openbaar droppen..voor je het weet, wordt er misbruik van gemaakt..Aan de functie van de pb wordt gewerkt!
vr, 03/20/2009 - 11:59 Permalink
Redridinghood

Tsja. Nu zou die PB toch wel van pas kunnen komen... Het posten van je email adres op een openbaar forum zou ik je ook niet aanraden, ikzelf begin er ook niet aan, maar als je het geen bezwaar zou vinden is het natuurlijk geen probleem dan zou ik contact kunnen maken via de mail. Anders maar even afwachten tot het systeem weer ge-update is en je weer PB-tjes kunt sturen.
Vr. gr.
vr, 03/20/2009 - 19:11 Permalink