Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Rontgenfoto bij intake verplicht? | Tandarts.nl
23 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 3
Rontgenfoto bij intake verplicht?
akkelien
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 2 weken geleden
Geregistreerd: 06/13/2018 - 10:07
door akkelien wo, 06/13/2018 - 13:40
#1

Ik heb me net ingeschreven bij een nieuwe tandarts en gezegd dat ik alleen visuele inspectie wil en geen foto's. Dit was eerst akkoord, maar nu komen ze erop terug en zeggen ze dat ze juridisch verplicht zijn foto's te nemen. In ieder geval bij de intake.
Ze spelen het zo hard dat ik foto's moet nemen, anders ben ik niet welkom. Klopt het dat ik verplicht kan worden een product af te nemen wat ik niet wil?

Ik heb hen al ingelicht dat ik een gevoelige schildklier heb en dat ik onderzoeken heb gelezen dat röntgenfoto's de kans op schildklierkanker vergoten. Ze kunnen mij volgens mij ook geen schildklierbeschermer aanbieden. Is dit niet in strijd met het voorzorgsprincipe ("First: do no harm")?

in principe is de
vV
Offline
Laatst gezien: 23 uur 10 min geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV wo, 06/13/2018 - 14:03

in principe is de stralingsbescherming met de digitale technieken ed inmiddels zo ver dat extra maatregelen niet nodig zijn. Wel moet het alara principe gehanteerd worden. dus als er recente foto's beschikbaar zijn, niet te oud (in relatie tot staat gebit) en van goede kwaliteit is nieuwe foto's nu nog niet nodig.
Wanneer ze ouder worden wel. het is heel simpel zo: juist de gebieden die op de foto's staan zijn visueel lastig tot onmogelijk goed te beoordelen. Wanneer er geen foto's mogen vraag ik mij af wat u precies van de tandarts verwacht, want het wordt het bijna onmogelijk gemaakt zijn werk goed te doen. Dat stukje visuele beoordeling wat overblijft heeft u hem niet voor nodig...Hij is juridisch niet verplicht foto's te maken, wanneer hij goed noteert, liefst door u bevestigd dat u het niet wilt en de negatieve gevolgen die dat voor uw mondgezondheid kan hebben accepteert en hem daar niet verantwoordelijk voor houdt omdat het immers uw eigen keuze is is er voor hem juridisch niets aan de hand. Aan de andere kant kan ik mij voorstellen dat hij er ook geen zin in heeft op deze manier en hij mag nee zeggen tegen inschrijving.
foto's leveren nauwelijks stralenbelasting op, maar leveren wel heel veel info die problemen met mondgezondheid maar ook op andere vlakken als indirect gevolg kunnen voorkomen of beperken. Eigenlijk si er geen goede reden meer denkbaar om het niet te doen. Stralenbelasting is relatief, zeker in de huidige maatschappij. Een keer vliegen levert grotere stralenbelasting op. wanneer u geen fotos wilt prima, maar wees dan consequent: niet vliegen, niet wintersport of de bergen in.

in principe is de
akkelien
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 2 weken geleden
Geregistreerd: 06/13/2018 - 10:07
door akkelien wo, 06/13/2018 - 15:24
(Reply to #2)

Bedankt voor je reactie. Ik ga heen voor donkere randjes op mijn tanden. Hiervan is bekend dat het een bacterie is op de tand en niet in de tand.
Los daarvan is mijn vraag vooral: ben ik verplicht een product af te nemen wat ik niet wil? Ik kan geen enkele andere dienstverlener bedenken waarbij dit zo is. Ik neem mondzorg af, maar een foto is daar slechts een onderdeel van. Als ik uw tekst goed lees, is dit dus niet juridisch verplicht, maar wellicht een voorkeur van de tandarts? Mag hij mij weigeren op deze basis?

in principe is de
vV
Offline
Laatst gezien: 23 uur 10 min geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV wo, 06/13/2018 - 15:53
(Reply to #3)

is niet verplicht maar wel onverstandig...en ja de tandarts mag inschrijving weigeren en ik geef hem niet geheel ongelijk eigenlijk... mondzorg is iets integraals. en u kiest ervoor dat niet integraal te willen doen.

Ik vind het wel heel star als
Chris888
Offline
Laatst gezien: 3 uur 51 min geleden
Geregistreerd: 04/18/2004 - 02:00
door Chris888 wo, 06/13/2018 - 21:27

Ik vind het wel heel star als een tandarts een patient niet wil ontvangen om op zijn minst de voordelen van het maken van foto’s face to face uit te leggen, alsook de risico’s van het niet laten maken van foto’s. Voorlichting en uitleg vind ik ook een taak. Als een praktijk telefonisch al meldt dat foto’s juridisch verplicht zijn terwijl ik ze niet zou willen zou ik daar niet eens meer een afspraak willen maken. Ik durf namelijk alleen te vertrouwen op een tandarts met wie ik ook iets kan overleggen, en deze houding doet vrezen dat dat wel eens niet altijd het geval zou kunnen zijn.

Ik laat wel regelmatig foto’s maken, en vind het ook prettig dat dat gebeurt omdat ik liever een kleine restauratie laat doen dan afwacht tot een grotere ingreep nodig is. Mijn persoonlijke ervaring is echter dat ik in de afgelopen 25 jaar ieder gevuld gaatje zelf al gezien of gevoeld had. Niet als pijn maar omdat ik de onregelmatigheid van een beginnend gaatje altijd al voelde met flossdraad. De foto diende vervolgens als bevestiging of soms om ingrijpen met verstand uit te stellen, oftewel te besluiten het beginnende gaatje op te volgen om niet eerder in te grijpen dan nodig. Ik vraag me dus wel eens af of je röntgenfoto’s deels zou kunnen vervangen door te voelen met dun flossdraad. Smile

in principe is de
akkelien
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 2 weken geleden
Geregistreerd: 06/13/2018 - 10:07
door akkelien wo, 06/13/2018 - 22:03
(Reply to #5)

Bedankt voor de input. Kunt u ook zeggen op welke basis de tandarts de inschrijving dan kan weigeren? Voor mij voelt het vooral heel aanmatigend, om mijn wens niet serieus te nemen. Wat mijn redenen voor het niet willen van een foto ook moge zijn.

Ik vind het wel heel star als
akkelien
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 2 weken geleden
Geregistreerd: 06/13/2018 - 10:07
door akkelien wo, 06/13/2018 - 22:06
(Reply to #6)

Chris888 Bedankt voor het genuanceerde commentaar. Ik denk inderdaad dat er ook meerdere wegen naar Rome leiden en meerdere wegen naar een gezonde mond:-) Ik twijfel nu ook of ik de discussie aanga, omdat het meteen als harde eis neergelegd wordt. Dit voelt heel aanmatigend. En geloof in je vak is 1 ding, maar het verplicht laten afnemen van diensten vind ik niet getuigen van vertrouwen in het beoordelingsvermogen van de klant. Ik geloof dat je mij erg geholpen hebt Smile

Een tandarts mag inschrijving
vV
Offline
Laatst gezien: 23 uur 10 min geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV wo, 06/13/2018 - 23:00

Een tandarts mag inschrijving weigeren vanuit de WGBO, wet op de geneeskundige behandelovereenkomst. Daarin staan de rechten en plichten van zowel zorgverlener als patient ( niet klant, de zorgsector is nog steeds in de basis echt iets anders dan de hema of blokker)

Als ik tandarts was, zou ik u
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 dag 20 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke do, 06/14/2018 - 11:47

Als ik tandarts was, zou ik u weigeren als patient op het moment dat er geen recente foto's zijn en u wilt ze niet laten maken. Als tandarts ben je verantwoordelijk over de patient zijn mondgezondheid. Zonder foto's kan er geen volledige diagnose worden gesteld en dus ook niet verantwoord behandeld worden. Mocht blijken dat u straks vergaat van de kiespijn dan loopt hij risico dat u hem beticht van een onheuse behandeling / controle. Hetzelfde geldt voor het niet invullen van de medische anamnese of weigering van een parostatus en wel behandeld willen worden voor parodontitis.

Een tandarts mag inschrijving
akkelien
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 2 weken geleden
Geregistreerd: 06/13/2018 - 10:07
door akkelien do, 06/14/2018 - 21:00
(Reply to #9)

vV Ik heb gekeken naar de WGBO, maar kan niet precies vinden waar je op doelt. Welke plicht zou ik verzaken?

Als ik tandarts was, zou ik u
akkelien
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 2 weken geleden
Geregistreerd: 06/13/2018 - 10:07
door akkelien do, 06/14/2018 - 21:02
(Reply to #10)

@Lieneke Mijn kans op schildklierkanker niet willen vergroten hoeft niet meegewogen te worden? Ik zie het als mijn taak om dat te doen wat voor mijn gezondheid het beste is.

Pagina 1 van 3