Bijna 2 weken met tandabces

Author:
Lindsey
Posted:
vr, 02/15/2019 - 22:31
Mijn zoontje van 6 heeft sinds vorige vrijdag last van zijn tandjes. Maandag was zijn wang verdikt en zijn we direct naar de tandarts gegaan. Omdat hij ondanks de zwelling niet (voldoende) pijn leek te hebben (voor een tandabces) en er geen verdikking van het tandvlees te zien was leek het erop dat de zwelling niet tangerelateerd was. De pijn zat / zit hem vooral in de wang. Op dinsdag was de wang nog dikker en zijn we terug gegaan. Maar ook nu kon een abces niet met zekerheid worden bevestigd, zeer waarschijnlijk geen abces. We zijn naar de huisarts en vervolgens naar de kinderarts gegaan. Onderzoek, echo, oorzaak onbekend wel ontsteking van het vetweefsel in de wang en lichte pus vorming bij de uitgang van een speekselklier. Breed spectrum antibiotica gekregen vanaf dinsdag. Woensdag werd pijn minder maar wang dikker. Donderdag nog dikker dus weer contact met kinderarts. Verdikking, uitstulping op tandvlees zichtbaar. Weer naar tandarts nu wel, serieus abces waarneembaar. 1 of 2 kiezen verwijderen, volgens tandarts spoed spoed spoed liever vandaag dan morgen. Andere breder spectrum antibiotica gekregen en volgende dag, vandaag vrijdag, naar kaakchirurg voor verdere behandeling. Vanmorgen zagen we gelukkig dat deze antibiotica wel werkt. Zwelling was niet toegenomen zelfs iets afgezwakt en een stuk minder pijn. De tandchirurg kon echt niet met kinderen omgaan, wat ik echt verschrikkelijk vond en daarnaast heeft hij geen snelle actie ondernomen. Pas volgende week donderdag (!) wordt mijn zoontje geholpen. Er is sprake van een flink abces met fistelvorming waarbij zijn wang tot onder zijn oog is gezwollen.

Ik snap niet waarom er niet sneller gehandeld wordt. Bij zo'n abces moet toch snel gehandeld worden?! Ik ben bang voor allerlei doomscenario's / complicaties. Tegen dan loopt hij al twee weken met een groot abces! Kinderarts zit er bovenop, komende maandag weer telefonisch contact waardoor ik echt er van uit ga dat dit serieus is. (Deze week meerdere keren contact gehad) Wat kan ik doen? Moet ik actie ondernemen voor snellere behandeling? Wie moet ik benaderen? Ziekenhuis zegt dat het niet sneller kan. Of kan dit wachten omdat de antibiotica nu wel aanslaat? Kan iemand mij hierin geruststellen?

Groetjes Lindsey, een erg bezorgde mama :(
Lieneke

Jeetje wat ontzettend sneu voor de kleine man!

Mijn eerste gedachte: Kan het niet de bof zijn? Is er gevaccineerd?

Er is een tandartsen tekort...en een flinke ook...er zijn helaas momenteel meer mensen die met spoedklachten lopen. Erg jammer dat de kc het klusje niet geklaard kreeg. Normaal gesproken wordt je inderdaad dezelfde dag nog geholpen bij de tandarts. Bij de KC moeten mensen bij mij in de regio enkele weken wachten. Fijn dat de kinderarts gaat overleggen! Wie weet zet dat toch nog zoden aan de dijk.

Ik zou je ook alvast willen vragen om nadat deze kies (kiezen?) zijn verwijderd actie te gaan ondernemen: hoe voorkom je dat dit een tweede maal moet gebeuren....Neem aan dat dit niet uit de lucht kwam vallen...

Veel sterkte!
ma, 02/18/2019 - 14:12 Permalink
Lindsey

Als antwoord op door Lieneke

Goedemorgen,

Ik heb de afgelopen week verschillende keren geprobeerd om een reactie te plaatsen. Maar ik kreeg telkens een foutmelding van de captcha... geen idee hoe het kan. Misschien omdat ik het via mijn telefoon deed? Maar hopelijk lukt het nu wel via de pc.

Heel erg bedankt voor je snelle reactie. Ondertussen is er veel gebeurd. De antibiotica heeft gelukkig goed zijn werk gedaan. Hij heeft wel 14 dagen 3x per dag moeten innemen. Vorige week donderdag zijn er twee kiezen verwijderd. Daarboven zat een ontsteking die voor de dikke wang heeft gezorgd. Het lijkt er nu niet op dat er nog meer aan de hand was. De kiezen hebben ze verwijderd onder narcose en gelukkig met een andere kaakchirurg. Ik had er nog een melding van gemaakt. Ik twijfel niet aan de expertise van die man maar zijn communicatieve vaardigheden vooral met kinderen liet te wensen over. Ik denk dat ze daar naar hebben geluisterd of het moest zo zijn dat er een ander in zijn plaats kwam. Toeval bestaat niet ;) De narcose zelf was toch wel beangstigend voor mijn zoontje. Hij sloeg echt in paniek dus er is wat actie voor nodig geweest om hem te doen slapen. Zo is hij er dan ook weer uitgekomen. :( Maar toen dat uitgewerkt was hadden we snel weer een blij mannetje. Nu een week later kan hij weer alles eten en hij klaagt niet echt over het grote gat dat er nu is. Wat waren die kiezen groot! Dat had ik echt niet verwacht van melktandjes.

Wat was nu de oorzaak? In die twee kiezen was een gaatje gevuld door de tandarts. Die was ook al eens opnieuw gevuld omdat de vorige de vulling er uit was gevallen. De laatste keer gaf de tandarts aan dat ze niet gevuld heeft zoals het eigenlijk hoort maar dat ze hem niet nog meer stress wilde geven. Toen heb ik ook gevraagd of dat geen problemen zou geven en zij dacht van niet. Dus wel... boven die vulling is er blijkbaar nog een gaatje ontstaan of is het verder gegaan? En zo heeft zich de ontsteking uitgebreid. Ik denk dus aan de combinatie van de angst van mijn zoontje en het daardoor niet correct kunnen vullen door de tandarts.
Ik ga kijken om een aanvraag in te dienen bij het ziekenfonds om naar een angsttandarts te gaan. Ik hoor goeie verhalen van de Amalia kliniek hier in de buurt. Ik hoop dan als hij anders benaderd wordt dat de tandarts dan ook beter zijn werk kan doen. Al hoop in de eerste plaats dat het helemaal niet meer nodig is om nog meer te moeten wroeten aan die tandjes. Het ligt hem zeker niet aan het poetsen. Wij poetsen nog altijd na en veel snoepen of zoete dranken hebben we niet in huis.

Nu vraag ik mij wel nog af hoelang het zou duren eer de andere kiezen zouden doorkomen. (54-55) Iemand een idee?

Groetjes Lindsey
Attach
vr, 03/01/2019 - 08:53 Permalink
Chris888

Als antwoord op door Lindsey

<blockquote>Het ligt hem zeker niet aan het poetsen. Wij poetsen nog altijd na en veel snoepen of zoete dranken hebben we niet in huis.</blockquote>
Juist als de oorzaak niet zo voor de hand ligt kan het goed zijn hierover nog eens te overleggen met een mondhygienist of tandarts. Misschien kan er toch nog iets beter in de manier van poetsen, aantal eetmomenten, tijd tussen eetmomenten, fluoride-applicatie etc. Het kan ook goed zijn voor je kind om een keer een afspraak te hebben met alleen voorlichting en uitleg, zonder dat er verder veel in de mond gebeurt.
vr, 03/01/2019 - 12:19 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Chris888

Fijn om weer even wat te horen en heel fijn dat het nu weer beter gaat.
Weet je, alle kinderen die in mijn stoel komen met veel gaatjes zeggen de ouders dat er niet gesnoept wordt en dat er goed gepoetst wordt. Dat is dus schijnbaar dan niet genoeg en is er meer nodig. Een gaatje komt niet uit de lucht vallen...Het is ook niet de schuld van de tandarts dat het gaatje zo diep is gaan zitten. Het is zelfs heel knap dat er zelfs 2 keer gepoogd is om het goed te vullen. De tandarts kon niet verder boren omdat de zenuw in zicht was. Dat kan goed gaan...dat kan misgaan....
Alsjeblieft, bezoek een mondhygienist en laat je begeleiden en coachen. Dit is echt heel hard nodig en effectief. Zoiets wil je niet nog een keer meemaken...
ma, 03/04/2019 - 12:01 Permalink