Keuze; brug of frameprothes

Author:
vzet
Posted:
wo, 01/23/2019 - 16:12
Beste,

Ik heb al lange tijd last van parodontitis en de situatie is nu zo erg, dat mijn voortanden los staan en getrokken moeten worden.

Ik zie hier heel erg tegen op, maar heb volgens mij weinig keus.
Ter vervangen moet ik nu dus een brug of een frameprothese.
De arts adviseert een frameprothese, maar ik denk dat ik liever voor een brug wil gaan, omdat ik dan niet met een “los element” in mijn mond zit.
Wat zouden jullie adviseren en waarom? (Voor/nadelen van een brug t.o.v. frameprothese)

Bij voorbaat dank voor de antwoorden.

Mvg
vV

hangt van de ernst van de parodontitis af (welke ernstig is zo te lezen) en van de prognose van de rest van het gebit. Een uitgebreide brug heeft meerdere pijlers nodig, ook zonder parodontitis. als er al 1 pijler dubieus is , moet die er gelijk ook uit en de brug dus verder doorgetrokken.
wo, 01/23/2019 - 17:01 Permalink
Lieneke

Parodontitis beperkt zich niet tot enkele elementen. Waarschijnlijk zijn de buurelementen van die losse tanden niet al te stevig en kan dus ook geen brug dragen. Je hebt het ook over meerdere tanden dus waarschijnlijk is de overspanning ook nog eens te groot. Een frame-prothese is dan een goede optie, maar belast wel weer het tandvlees. Dus je overige tanden worden er qua tandvlees niet beter op. Ben je wel onder behandeling voor de parodontitis of laat je dit op zijn beloop?
za, 01/26/2019 - 14:16 Permalink
vzet

Dank jullie voor de antwoorden.
En ja, (natuurlijk) ben ik onder behandeling voor parodontitis.

Maar mijn vraag is meer (wanneer ik de keuze heb tussen een brug en een frame prothese (en ja, ik moet dit ook nog met mijn tandarts overleggen)):
Wat zijn de voor en/of nadelen van een frame-prothese, tov een brug en vise versa? En wat zijn jullie persoonlijke ervaringen?
di, 02/05/2019 - 12:20 Permalink
vzet

Als antwoord op door vV

Dat snap ik.
Maar ik ben op voorhand benieuwd naar de ervaringen van de mensen hier m.b.t. de voor en/of nadelen van een frame-prothese, tov een brug en vise versa?
(Zodat ik dit mee kan nemen in mijn besluit, wanneer beide mogelijk zijn)
wo, 02/06/2019 - 12:42 Permalink
vzet

Als antwoord op door vV

Omdat ik enorm op zie tegen a.s. behandeling, wil ik graag op voorhand zoveel mogelijk informatie.

En dank je voor je reacties, maar ik ben niet op zoek naar akkoord, dat het op voorhand vergaren van informatie wel of geen nuttige tijdbesteding is voor mij, maar ik hoor graag ervaringen en adviezen omtrent een frame prothese en/of een brug. Dit, zodat ik mij een goed beeld kan vormen van wat me te wachten staat en wanneer er een keuze mogelijk is, dat ik mijn voorkeur (gegrond) kan uitspreken.
wo, 02/06/2019 - 13:39 Permalink