Waar doe ik goed aan?

Author:
Mila2244
Posted:
di, 11/22/2022 - 10:19
Ik heb een probleem met de kiezen van mijn rechter bovenkaak, althans inmiddels ontbrekende kiezen. Ik heb 11 jaar geleden na een plaatje waar ik niet aan kon wennen vanwege het vrij dichte gehemelte, een vierdelige brug gekregen. De pijlers zijn een hoektand en de een na achterste kies. Twee kiezen ertussen ontbreken aldus. De kies die als pijler dient heeft helaas een wortelkanaalbehandeling moet hebben, er is destijds door de brug heen geboord. Drie zenuwen. Ḧelaas houd ik daar zenuwpijn, ondanks dat mijn (goede) tandarts aangeeft dat ik dat niet zou moeten kunnen voelen. Helaas is dit wel het geval. Er is nu sinds enige tijd een hoekje af van de brug op deze pijler. Sindsdien heb ik nog meer zenuwpijn. Foto gemaakt, niets te zien. Maar ik zie ook dat er niet door de brug heen te kijken is, dus wat zie je van de kies zelf in dit geval?

Nu mijn dilemma: de tandarts raadt een implantaat aan (1 implantaat met twee kronen voor de ontbrekende twee kleinere kiezen. Dit met name omdat de achterste pijler (de pijnlijke kies) door de wortelkanaalbehandeling niet stevig genoeg zou zijn om de brug jarenlang te 'dragen'. Is een met wortelkanaal behandelde kies echt zo'n stuk zwakker? Hij wilde liefst niet wachten tot de brug vanzelf loslaat (zit nu nog goed vast) omdat deze vaak dan breekt en er dan kans bestaat dat de pijlerkies (ik noem m maar even zo) afbreekt , waardoor de kans bestaat dat ik nog een kies kan verliezen.

Ik heb echter een immuunprobleem (te weinig IgG) en heb een pacemaker en ben astmapatient. Toch zag hij wel een goede kandidaat in mij voor een implantaat. Ik houd wel mijn mond goed schoon en behalve deze ellende rechtsboven (ooit ontstaan na langdurige gedoe bij een vorige tandarts) heb ik verder geen caries ergens anders. Het enige dat ik wel heb, is opgetrokken tandvlees op beide hoektanden, onder en boven.

Ik weet niet waar ik goed aan doe. De verzekering heb ik waarschijnlijk niets aan, in de aanvullende verzekering die ik nu heb, worden geen kronen/bruggen vergoed en men heeft voor komend jaar ineens wachttijden ingevoerd, die helaas ook voor mij gelden. Dat maakt dat ik niet kan doen wat de tandarts het liefst zou doen, namelijk in het nieuwe jaar beginnen met de procedure. Dus zou ik het zelf moeten bekostigen.

Maar gezien mijn medische geschiedenis, vraag ik mij af of dit bij mij de beste keuze is. Hij vond blijkbaar van wel, want hij weet ervan. Aan de andere kant vraag ik mij af, als ik een nieuwe brug zou laten maken, of mijn pijlerkies het echt zo moeilijk heeft? (het zit nu al elf jaar vast?) Of is er iets om een brug te nemen waarbij de pijlerkies extra ondersteuning krijg om de brug te dragen als pijler?

En dan zit ik nog met de pijlerkies die echt toch wel zenuwpijn geeft. Er is dus nog steeds iets, dat irriteert in deze kies. Maar daarvoor zou de brug eraf moeten.

Wat raden jullie mij aan? welke zaken zijn het belangrijkst om in mijn overweging mee te nemen? Aanvullende vragen zal ik proberen te beantwoorden.
Mila2244

aanvulling: ik zou zelf liefst weer een brug willen, dat bevalt goed. Als deze eraf gaat kan er wel gekeken worden naar de kiespijler die zeurende pijn geeft (trouwens met eten of drinken, koud of warm geen extra last, maar wel gedurende de hele dag aanwezig). Vanzelfsprekend vindt ik het eventueel afbreken van zo'n pijler een eng idee. Maar is dit een reeel risico? Is er iets dat gedaan kan worden om deze pijler extra te ondersteunen in een brugconstructie?
di, 11/22/2022 - 10:25 Permalink
Mila2244

Ik heb inmiddels een afspraak gemaakt omdat de pijlerkies een zeurende pijn blijft houden en ook de wang is wat dik. Aangezien de brug bij de dummies nooit helemaal tot het tandvlees heeft aangesloten, bestaat er denk ik misschien ook wel een kans dat er iets onder de brug is gekomen.
di, 11/22/2022 - 18:39 Permalink
Tandarts_Richa…

Een boven kies heeft vaak een vierde kanaal. Laat de kies beoordelen door de specialist hierin, de Endodontoloog. Een WKB behandelde kies wordt vaak brozer maar kan vaak nog jaren mee mits goed behandeld. Bij verlies kunnen implantaten uitkomst bieden mits er voldoende bot is. Implantaten in een betande kaak wordt meestal niet vergoed...de kroon waarschijnlijk wel. Van hier moeilijk advies te geven. Uw tandarts kent uw gebit. Ik zou eerst het advies v e endodontoloog horen, die kan een betere prognose geven voor de achterste pijler. Niet te lang wachten voor dat advies anders kan het te laat zijn. Ik heb vaak bruggen gemaakt op endodontisch behandelde kiezen die jaren meegaan.
di, 11/22/2022 - 21:15 Permalink
Mila2244

Dank voor uw reactie! Mijn tandarts is ook implantoloog en een goede tandarts. Zou hij dit ook niet moeten kunnen zien? Als de brug eraf is wellicht, want met brug is het geloof ik niet zichtbaar. Hij heeft wel een foto gemaakt. er is destijds door de brug geboord moeten worden voor de wortelkanaalbehandeling. Hiervoor zal dan toch de brug verwijderd moeten worden. Helaas wordt in mijn pakket wel de orthodontische behandeling van onze zoon vergoed, maar niet de kroon. Kronen, bruggen en implantaten, het is blijkbaar voor veel verzekering het heikele punt. Maar er is een hoek van de kroon af op die pijlerkies, ik neig ernaar de brug eraf te laten halen. En dan de kies goed te laten behandelen. Dat krijg ik wel vergoed, mocht er nog een wortelkanaalbehandeling moeten plaatsvinden. Maar wellicht lukt dat al niet meer dit jaar..... zucht. Nog even de vraag: ondanks dat de pijler dan 'verzwakt' zou zijn, kan hij doorgaans wel met goede toekomstigbestendigheid een brug van twee dummies dragen? En mijn andere vraag is eigenlijk nog steeds: als ik elf jaar geleden mijn brug al heb, zou dat tandvlees nu al niet teruggetrokken zijn dan? Om nog een switch naar een implantaat te maken? En als ik opnieuw voor een brug kies, wordt dat dan op een gegeven moment niet meer mogelijk, omdat dat tandvlees steeds verder terugtrekt? Ik begrijp niet helemaal hoe dit werkt.... kunt u mij nog een keer beantwoorden?
wo, 11/23/2022 - 07:19 Permalink
Mila2244

Nog even een aanvulling? Op een normale rontgenfoto zou de tandarts denk ik moeten kunnen zien of de kies drie of vier wortels heeft? of is dit niet altijd zo te zien? Als deze kies toch drie wortels heeft, waar kan dan mijn pijn vandaan komen? Kauwen of eten/drinken doet geen extra pijn, het is de hele dag een zeurende zenuwpijn en een wat dikke wang. Het is wel echt die kies, daar ben ik wel zeker van. Hoe komt het eigenlijk dat kiezen vatbaar blijven voor caries,als er een kroon op zit? Dit kan ik nergens vinden. Mocht deze kies verloren zijn, wat is dan mijn beste optie? Ik heb dan:
- een afgeslepen hoektand, met opgetrokken tandvlees, maar daar zit de brug goed en deze deze tand heeft geen wortelkanaalbehandeling ondergaan
- twee kleinere dummies (brugdeel)
- pijlerkies (een na laatste hoektand). Pijn, wel wkb gehad. Brug sluit boven niet mooi aan aan het tandvlees bij deze pijler. Heeft hij ook nooit gedaan. misschien een oorzaak voor verder verderf?
Mocht deze kies niet te redden zijn, wat is dan mijn beste optie? Dan heb ik drie 'gaten' naast elkaar. De tandarts sprak over de plek van de dummies inruilen voor 1 implantaat en twee kronen. Maar wat is dan mijn beste optie als de kies erachter niet te redden is? Ik krijg in elk geval niets vergoed.... het gaat mij om de duurzaamste oplossing.

En als hij wel te redden is (geen idee of ik dan alsnog een wkb krijg, maar die pijn moet ergens vandaan komen)
wo, 11/23/2022 - 09:20 Permalink
Mila2244

Mijn tandvlees boven de brug is altijd wel roder geweest dan het tandvlees aan de andere bovenzijde. Is dit gewoonlijk bij een brug?
Ik voeg voor de verduidelijking van mijn specifieke brug even een foto toe. Nu ik de foto bekijk, schrik ik wel. Wat is dat zwarte deel en dat gekleurde erboven? Deze pijler heeft dus qua passing nooit mooi aangesloten tot bovenaan het tandvlees, zoals de dummies en de andere pijler.
Attach
wo, 11/23/2022 - 09:41 Permalink
Tandarts_Richa…

Niet vier wortels maar 4 kanalen. En neen dat is niet altijd opo een x-foto te zien, vaak niet. Daar heb je vaak een microscoop bij de WKB voor nodig. Dat zwarte deel is uwe kies dat bloot is komen te liggen na terug trekken plaatselijk v uw tandvlees. Op zich ziet uw tandvlees , op deze foto, niet verontrustend uit. Niet speculeren maar eerst vaststellen wat er aan de hand is en dan opties bedenken. Nogmaals miojn advies laat het door de endodontoloog beoordelen.
wo, 11/23/2022 - 17:18 Permalink
Mila2244

Bedankt weer! De brug heeft altijd zo gezeten, zoals hij nu is. Er heeft altijd een ruimte gezet bij deze kies die niet opgevuld was. Dat zwarte is mijn kies, echt? Ik ga het morgen horen van de tandarts/implantoloog, wat hij ervan gaat vinden. Ik ben bang dat een endodontoloog ook niet vergoed wordt? Niets met kronen en bruggen wordt sowieso meer vergoed vanuit mijn aanvullende verzekering, daar er vanaf komend jaar nagenoeg bij alle aanvullende verzekeringen een wachttijd en/of medische selectie plaatsvindt. Ik moet kijken of dat tot de financiele mogelijkheden behoort, om daarheen te kunnen. Bedankt voor uw input, ik neem het mee en wacht af wat ik morgen te horen krijg.
wo, 11/23/2022 - 19:15 Permalink
Tandarts_Richa…

Soms is goedkoop duurkoop.....Kijk/herzie uw thk verzekering eind v dit jaar.. Het kost geld maar bespaart soms ook . Ga naar de endodontoloog. Misschien voor niets maar dan heeft u alles gedaan wat u heeft kunnen doen.
wo, 11/23/2022 - 22:44 Permalink
Mila2244

Beste tandarts, dank voor uw bericht. U moet zich echter wel beseffen dat niet iedereen dit geld zo op tafel kan leggen. Daarnaast kan er niet meer opgehoogd worden sinds dit jaar zomaar in aanvullende pakketten, er geldt bijna bij alle verzekeringen een medische selectief en/of wachttijd van een jaar.
do, 11/24/2022 - 09:13 Permalink
Mila2244

Consult gehad vandaag bij de tandarts. Hij heeft al vier kanalen gevuld in 2014 (een kanaal is dus een gesplitste). Er zou een vijfde kunnen zijn, komt niet vaak voor. Of een breuk in de wortel. Hij heeft inderdaad doorgestuurd naar een endodontoloog. Echter..... deze zou alle vullingen van de kanaal eruit gaan halen, van de wkb. Dan kijken met microscoop, dan weer vullen enz enz. Ik vermoed dat deze gespecialiseerde tandarts nog vele malen duurder is en een rekening voor een vijfdelige wkb, waar moet ik dan aan denken in totaal? Ondanks dat ik een goede aanvullende verzekering heb en een wkb erbij in zit, kom ik denk voor het eind van jaar uberhaupt niet meer aan de beurt. En dan blijft alles over voor eigen rekening, zoals ik al aangaf is er t.a.v. komend jaar een wachttijd en/of medische selectie. Daarbij geeft de tandarts aan dat de kies zwakker blijft, nu al, door de wkb. Ik overweeg als optie om de kies eruit te laten halen, daar een implantaat met kroon te laten zetten. Wat is de levensduur van een implantaat en van een kroon? Hoeveel jaren moet ik aan denken?

Is het eventueel mogelijk om de achterste kies naar voren te plaatsen met een soort van orthodontie? Geen idee of dat uberhaupt mogelijk is, daarom vraag ik het maar.

Als laatste vroeg ik mij af of de 'plaatjes' van tegenwoordig veranderd zijn misschien tov vroeger, waardoor er minder ruimte zit tussen je tandvlees en het vasthoudende deel van zo'n plaatje? Omdat ik er eerder eentje gehad heb voor de twee dummies, maar steeds met speeksel zat.Dit zou voor mij nog een derde optie kunnen zijn.
do, 11/24/2022 - 13:01 Permalink
Tandarts_Richa…

U heeft volkomen gelijk. Was het maar zo dat iedereen alles kon betalen voor de gezondheid. En er zijn vaak meerdere potjes waar voor gespaard wordt. Er is voor uitgebreider zorg een selectie maar nooit geschoten nooit raak. Ik verbaas mij soms wie wel en wie niet aangenomen wordt. De endodontoloog gebruikt dezelfde codes als een tandarts. U moet idd aan de hand v d informatie die u ontvangt een beslissing maken wat u denkt voor u het beste is. Implantaten gaan tegenwoordig heel lang mee met een slaging percentage v 95-98%. Maar net als dat natuurlijke tanden /kiezen parodontitis kan krijgen...bestaat er ook zo iets als peri implantitis. Met orthodontie kan men veel maar geen wonderen. Of het bij u mogelijk zou zijn moet een ortho beoordelen. Ik raad niemand een plaatje aan. Ik noem ze het sterfbed v h gebit. Beter, als men kiest voor uitneembare voorzieningen, is een frame prothese.
do, 11/24/2022 - 14:20 Permalink
Mila2244

Een plaatje als sterfbed van het gebit....u heeft me toch, ondanks de pijn, laten lachen. Ik begrijp dat wel. Ik ga weer overleggen met de tandarts over de verschillende mogelijkheden (ik denk te kiezen voor een implantaat met twee grotere kronen ipv kleintjes) en de kies te laten verwijderen. Maar... ik zal de intake ook doen en vragen wat de endodontoloog denkt, je weet nooit maar aan de andere kant zou ik het fijn vinden een bevestiging van de optie te krijgen die op dit moment mijn voorkeur heeft. Hartelijk dank voor al het meedenken en de genomen moeite! Ik waardeer het enorm!
do, 11/24/2022 - 19:02 Permalink