Waar doe ik goed aan?

Author:
Mila2244
Posted:
di, 11/22/2022 - 10:19
Ik heb een probleem met de kiezen van mijn rechter bovenkaak, althans inmiddels ontbrekende kiezen. Ik heb 11 jaar geleden na een plaatje waar ik niet aan kon wennen vanwege het vrij dichte gehemelte, een vierdelige brug gekregen. De pijlers zijn een hoektand en de een na achterste kies. Twee kiezen ertussen ontbreken aldus. De kies die als pijler dient heeft helaas een wortelkanaalbehandeling moet hebben, er is destijds door de brug heen geboord. Drie zenuwen. Ḧelaas houd ik daar zenuwpijn, ondanks dat mijn (goede) tandarts aangeeft dat ik dat niet zou moeten kunnen voelen. Helaas is dit wel het geval. Er is nu sinds enige tijd een hoekje af van de brug op deze pijler. Sindsdien heb ik nog meer zenuwpijn. Foto gemaakt, niets te zien. Maar ik zie ook dat er niet door de brug heen te kijken is, dus wat zie je van de kies zelf in dit geval?

Nu mijn dilemma: de tandarts raadt een implantaat aan (1 implantaat met twee kronen voor de ontbrekende twee kleinere kiezen. Dit met name omdat de achterste pijler (de pijnlijke kies) door de wortelkanaalbehandeling niet stevig genoeg zou zijn om de brug jarenlang te 'dragen'. Is een met wortelkanaal behandelde kies echt zo'n stuk zwakker? Hij wilde liefst niet wachten tot de brug vanzelf loslaat (zit nu nog goed vast) omdat deze vaak dan breekt en er dan kans bestaat dat de pijlerkies (ik noem m maar even zo) afbreekt , waardoor de kans bestaat dat ik nog een kies kan verliezen.

Ik heb echter een immuunprobleem (te weinig IgG) en heb een pacemaker en ben astmapatient. Toch zag hij wel een goede kandidaat in mij voor een implantaat. Ik houd wel mijn mond goed schoon en behalve deze ellende rechtsboven (ooit ontstaan na langdurige gedoe bij een vorige tandarts) heb ik verder geen caries ergens anders. Het enige dat ik wel heb, is opgetrokken tandvlees op beide hoektanden, onder en boven.

Ik weet niet waar ik goed aan doe. De verzekering heb ik waarschijnlijk niets aan, in de aanvullende verzekering die ik nu heb, worden geen kronen/bruggen vergoed en men heeft voor komend jaar ineens wachttijden ingevoerd, die helaas ook voor mij gelden. Dat maakt dat ik niet kan doen wat de tandarts het liefst zou doen, namelijk in het nieuwe jaar beginnen met de procedure. Dus zou ik het zelf moeten bekostigen.

Maar gezien mijn medische geschiedenis, vraag ik mij af of dit bij mij de beste keuze is. Hij vond blijkbaar van wel, want hij weet ervan. Aan de andere kant vraag ik mij af, als ik een nieuwe brug zou laten maken, of mijn pijlerkies het echt zo moeilijk heeft? (het zit nu al elf jaar vast?) Of is er iets om een brug te nemen waarbij de pijlerkies extra ondersteuning krijg om de brug te dragen als pijler?

En dan zit ik nog met de pijlerkies die echt toch wel zenuwpijn geeft. Er is dus nog steeds iets, dat irriteert in deze kies. Maar daarvoor zou de brug eraf moeten.

Wat raden jullie mij aan? welke zaken zijn het belangrijkst om in mijn overweging mee te nemen? Aanvullende vragen zal ik proberen te beantwoorden.
Mila2244

aanvulling: ik zou zelf liefst weer een brug willen, dat bevalt goed. Als deze eraf gaat kan er wel gekeken worden naar de kiespijler die zeurende pijn geeft (trouwens met eten of drinken, koud of warm geen extra last, maar wel gedurende de hele dag aanwezig). Vanzelfsprekend vindt ik het eventueel afbreken van zo'n pijler een eng idee. Maar is dit een reeel risico? Is er iets dat gedaan kan worden om deze pijler extra te ondersteunen in een brugconstructie?
di, 11/22/2022 - 10:25 Permalink
Mila2244

Ik heb inmiddels een afspraak gemaakt omdat de pijlerkies een zeurende pijn blijft houden en ook de wang is wat dik. Aangezien de brug bij de dummies nooit helemaal tot het tandvlees heeft aangesloten, bestaat er denk ik misschien ook wel een kans dat er iets onder de brug is gekomen.
di, 11/22/2022 - 18:39 Permalink
Tandarts_Richa…

Een boven kies heeft vaak een vierde kanaal. Laat de kies beoordelen door de specialist hierin, de Endodontoloog. Een WKB behandelde kies wordt vaak brozer maar kan vaak nog jaren mee mits goed behandeld. Bij verlies kunnen implantaten uitkomst bieden mits er voldoende bot is. Implantaten in een betande kaak wordt meestal niet vergoed...de kroon waarschijnlijk wel. Van hier moeilijk advies te geven. Uw tandarts kent uw gebit. Ik zou eerst het advies v e endodontoloog horen, die kan een betere prognose geven voor de achterste pijler. Niet te lang wachten voor dat advies anders kan het te laat zijn. Ik heb vaak bruggen gemaakt op endodontisch behandelde kiezen die jaren meegaan.
di, 11/22/2022 - 21:15 Permalink
Mila2244

Dank voor uw reactie! Mijn tandarts is ook implantoloog en een goede tandarts. Zou hij dit ook niet moeten kunnen zien? Als de brug eraf is wellicht, want met brug is het geloof ik niet zichtbaar. Hij heeft wel een foto gemaakt. er is destijds door de brug geboord moeten worden voor de wortelkanaalbehandeling. Hiervoor zal dan toch de brug verwijderd moeten worden. Helaas wordt in mijn pakket wel de orthodontische behandeling van onze zoon vergoed, maar niet de kroon. Kronen, bruggen en implantaten, het is blijkbaar voor veel verzekering het heikele punt. Maar er is een hoek van de kroon af op die pijlerkies, ik neig ernaar de brug eraf te laten halen. En dan de kies goed te laten behandelen. Dat krijg ik wel vergoed, mocht er nog een wortelkanaalbehandeling moeten plaatsvinden. Maar wellicht lukt dat al niet meer dit jaar..... zucht. Nog even de vraag: ondanks dat de pijler dan 'verzwakt' zou zijn, kan hij doorgaans wel met goede toekomstigbestendigheid een brug van twee dummies dragen? En mijn andere vraag is eigenlijk nog steeds: als ik elf jaar geleden mijn brug al heb, zou dat tandvlees nu al niet teruggetrokken zijn dan? Om nog een switch naar een implantaat te maken? En als ik opnieuw voor een brug kies, wordt dat dan op een gegeven moment niet meer mogelijk, omdat dat tandvlees steeds verder terugtrekt? Ik begrijp niet helemaal hoe dit werkt.... kunt u mij nog een keer beantwoorden?
wo, 11/23/2022 - 07:19 Permalink
Mila2244

Nog even een aanvulling? Op een normale rontgenfoto zou de tandarts denk ik moeten kunnen zien of de kies drie of vier wortels heeft? of is dit niet altijd zo te zien? Als deze kies toch drie wortels heeft, waar kan dan mijn pijn vandaan komen? Kauwen of eten/drinken doet geen extra pijn, het is de hele dag een zeurende zenuwpijn en een wat dikke wang. Het is wel echt die kies, daar ben ik wel zeker van. Hoe komt het eigenlijk dat kiezen vatbaar blijven voor caries,als er een kroon op zit? Dit kan ik nergens vinden. Mocht deze kies verloren zijn, wat is dan mijn beste optie? Ik heb dan:
- een afgeslepen hoektand, met opgetrokken tandvlees, maar daar zit de brug goed en deze deze tand heeft geen wortelkanaalbehandeling ondergaan
- twee kleinere dummies (brugdeel)
- pijlerkies (een na laatste hoektand). Pijn, wel wkb gehad. Brug sluit boven niet mooi aan aan het tandvlees bij deze pijler. Heeft hij ook nooit gedaan. misschien een oorzaak voor verder verderf?
Mocht deze kies niet te redden zijn, wat is dan mijn beste optie? Dan heb ik drie 'gaten' naast elkaar. De tandarts sprak over de plek van de dummies inruilen voor 1 implantaat en twee kronen. Maar wat is dan mijn beste optie als de kies erachter niet te redden is? Ik krijg in elk geval niets vergoed.... het gaat mij om de duurzaamste oplossing.

En als hij wel te redden is (geen idee of ik dan alsnog een wkb krijg, maar die pijn moet ergens vandaan komen)
wo, 11/23/2022 - 09:20 Permalink
Mila2244

Mijn tandvlees boven de brug is altijd wel roder geweest dan het tandvlees aan de andere bovenzijde. Is dit gewoonlijk bij een brug?
Ik voeg voor de verduidelijking van mijn specifieke brug even een foto toe. Nu ik de foto bekijk, schrik ik wel. Wat is dat zwarte deel en dat gekleurde erboven? Deze pijler heeft dus qua passing nooit mooi aangesloten tot bovenaan het tandvlees, zoals de dummies en de andere pijler.
Attach
wo, 11/23/2022 - 09:41 Permalink
Tandarts_Richa…

Niet vier wortels maar 4 kanalen. En neen dat is niet altijd opo een x-foto te zien, vaak niet. Daar heb je vaak een microscoop bij de WKB voor nodig. Dat zwarte deel is uwe kies dat bloot is komen te liggen na terug trekken plaatselijk v uw tandvlees. Op zich ziet uw tandvlees , op deze foto, niet verontrustend uit. Niet speculeren maar eerst vaststellen wat er aan de hand is en dan opties bedenken. Nogmaals miojn advies laat het door de endodontoloog beoordelen.
wo, 11/23/2022 - 17:18 Permalink
Mila2244

Bedankt weer! De brug heeft altijd zo gezeten, zoals hij nu is. Er heeft altijd een ruimte gezet bij deze kies die niet opgevuld was. Dat zwarte is mijn kies, echt? Ik ga het morgen horen van de tandarts/implantoloog, wat hij ervan gaat vinden. Ik ben bang dat een endodontoloog ook niet vergoed wordt? Niets met kronen en bruggen wordt sowieso meer vergoed vanuit mijn aanvullende verzekering, daar er vanaf komend jaar nagenoeg bij alle aanvullende verzekeringen een wachttijd en/of medische selectie plaatsvindt. Ik moet kijken of dat tot de financiele mogelijkheden behoort, om daarheen te kunnen. Bedankt voor uw input, ik neem het mee en wacht af wat ik morgen te horen krijg.
wo, 11/23/2022 - 19:15 Permalink
Tandarts_Richa…

Soms is goedkoop duurkoop.....Kijk/herzie uw thk verzekering eind v dit jaar.. Het kost geld maar bespaart soms ook . Ga naar de endodontoloog. Misschien voor niets maar dan heeft u alles gedaan wat u heeft kunnen doen.
wo, 11/23/2022 - 22:44 Permalink
Mila2244

Beste tandarts, dank voor uw bericht. U moet zich echter wel beseffen dat niet iedereen dit geld zo op tafel kan leggen. Daarnaast kan er niet meer opgehoogd worden sinds dit jaar zomaar in aanvullende pakketten, er geldt bijna bij alle verzekeringen een medische selectief en/of wachttijd van een jaar.
do, 11/24/2022 - 09:13 Permalink
Mila2244

Consult gehad vandaag bij de tandarts. Hij heeft al vier kanalen gevuld in 2014 (een kanaal is dus een gesplitste). Er zou een vijfde kunnen zijn, komt niet vaak voor. Of een breuk in de wortel. Hij heeft inderdaad doorgestuurd naar een endodontoloog. Echter..... deze zou alle vullingen van de kanaal eruit gaan halen, van de wkb. Dan kijken met microscoop, dan weer vullen enz enz. Ik vermoed dat deze gespecialiseerde tandarts nog vele malen duurder is en een rekening voor een vijfdelige wkb, waar moet ik dan aan denken in totaal? Ondanks dat ik een goede aanvullende verzekering heb en een wkb erbij in zit, kom ik denk voor het eind van jaar uberhaupt niet meer aan de beurt. En dan blijft alles over voor eigen rekening, zoals ik al aangaf is er t.a.v. komend jaar een wachttijd en/of medische selectie. Daarbij geeft de tandarts aan dat de kies zwakker blijft, nu al, door de wkb. Ik overweeg als optie om de kies eruit te laten halen, daar een implantaat met kroon te laten zetten. Wat is de levensduur van een implantaat en van een kroon? Hoeveel jaren moet ik aan denken?

Is het eventueel mogelijk om de achterste kies naar voren te plaatsen met een soort van orthodontie? Geen idee of dat uberhaupt mogelijk is, daarom vraag ik het maar.

Als laatste vroeg ik mij af of de 'plaatjes' van tegenwoordig veranderd zijn misschien tov vroeger, waardoor er minder ruimte zit tussen je tandvlees en het vasthoudende deel van zo'n plaatje? Omdat ik er eerder eentje gehad heb voor de twee dummies, maar steeds met speeksel zat.Dit zou voor mij nog een derde optie kunnen zijn.
do, 11/24/2022 - 13:01 Permalink
Tandarts_Richa…

U heeft volkomen gelijk. Was het maar zo dat iedereen alles kon betalen voor de gezondheid. En er zijn vaak meerdere potjes waar voor gespaard wordt. Er is voor uitgebreider zorg een selectie maar nooit geschoten nooit raak. Ik verbaas mij soms wie wel en wie niet aangenomen wordt. De endodontoloog gebruikt dezelfde codes als een tandarts. U moet idd aan de hand v d informatie die u ontvangt een beslissing maken wat u denkt voor u het beste is. Implantaten gaan tegenwoordig heel lang mee met een slaging percentage v 95-98%. Maar net als dat natuurlijke tanden /kiezen parodontitis kan krijgen...bestaat er ook zo iets als peri implantitis. Met orthodontie kan men veel maar geen wonderen. Of het bij u mogelijk zou zijn moet een ortho beoordelen. Ik raad niemand een plaatje aan. Ik noem ze het sterfbed v h gebit. Beter, als men kiest voor uitneembare voorzieningen, is een frame prothese.
do, 11/24/2022 - 14:20 Permalink
Mila2244

Een plaatje als sterfbed van het gebit....u heeft me toch, ondanks de pijn, laten lachen. Ik begrijp dat wel. Ik ga weer overleggen met de tandarts over de verschillende mogelijkheden (ik denk te kiezen voor een implantaat met twee grotere kronen ipv kleintjes) en de kies te laten verwijderen. Maar... ik zal de intake ook doen en vragen wat de endodontoloog denkt, je weet nooit maar aan de andere kant zou ik het fijn vinden een bevestiging van de optie te krijgen die op dit moment mijn voorkeur heeft. Hartelijk dank voor al het meedenken en de genomen moeite! Ik waardeer het enorm!
do, 11/24/2022 - 19:02 Permalink
Mila2244

...... en we hebben besloten de afspraak bij de endodontoloog af te zeggen. Ik wil geen wkb meer in die kies met vier (of vijf) kanalen terwijl ze al eerder een wkb gehad hebben. Wel hebben we besloten voor de optie te gaan, als de voorliggende voorziening niet werkt, om de kies te trekken en er een implantaat in te zetten met kroon. Ook de dummies worden dan voorzien van een implantaat met kroon. Mijn voorliggende voorziening heb ik over nagedacht en zou graag uw mening horen, morgen heb ik een afspraak bij mijn tandarts. Ik heb nagedacht en de zeurende pijn is begonnen toen er een stukje (schuin, onderkant naar buitenzijde) is afgebroken van de pijlerkies. Ik heb het genegeerd, want de tandarts gaf aan dat lijmen ed vaak afbreekt. En het zou geen kwaad kunnen. Dus ben ik er mee blijven lopen. Toch ging het zeerder doen in de loop van de tijd. Dus ben ik terug geweest uiteindelijk. Vorige week plaatste hij een watje aan de binnenzijde van de pijler en voelde ik niets. Toen ging het vrieswatje naar de buitenzijde en sprong ik vrij direct ongeveer van de stoel. Dat was dus de plek. Maar nadien is er niet meer gesproken over waarom de ene kant wel zeer deed en de andere niet, zo'n consult gaat altijd zo snel. En nu zou ik morgen de kies laten trekken. Maar ik wil eigenlijk iets uitproberen: ik wil de kroon van de pijler weer laten aansmeren met ....... (vul maar in, ik weet niet wat tandartsen daarvoor gebruiken), zodat het niet meer 'bloot' ligt. Ik heb namelijk het gevoel dat de zenuw die er blijkbaar toch nog inzit na een wkb van 4 kanalen, geirriteerd is door het afbreken. Volgens mij kan het niet he, door het afgebroken porselein irritatie krijgen aan de zenuw? Alleen zo voelt het wel..... Omdat het en begonnen is toen het stukje afbrak en het alleen aan de buitenzijde van de kies zeer doet, heb ik vandaag gebeld om morgen wel te komen maar misschien in overleg de kroon weer goed dicht te maken. Misschien dat die irritatie dan verdwijnt, daar hoop ik zo op. Zou het kunnen? Is dit mogelijk, wat ik beschrijf? Of gaat de pijn dan niet meer weg en is het al 'te laat'?
Dan zou ik morgen toch de kies moeten laten trekken. Wat zou u doen, kroon repareren en kijken of de pijn vermindert of toch de kies laten trekken? Ik heb besloten, om geen uitgebreide wkb meer te ondergaan.
do, 12/01/2022 - 16:31 Permalink
Tandarts_Richa…

Denk niet dat een stuk afgebroken porselein een dergelijk reactie kan geven. Als alle kanalen behandeld zijn met een wkb dat kunt u aan de kies niets meer voelen hooguit de omringende tandvlees maar dat zal niet een dergelijk reactie geven. Mijn voorkeur heb ik al aangegeven. Als u dat niet doet zou ik de kies niet behouden. Maar kan dat zo niet stellen. Dan zou ik eerst de situatie zelf moeten beoordelen. Smeren kan altijd maar dat zou ik aan de tandarts vragen of dat in uw situatie zinvol is. Dat kan ik zo niet beoordelen.
do, 12/01/2022 - 21:51 Permalink
Mila2244

Beste tandarts, dank voor de reactie. De kies zal dan denk ik vanmiddag verwijderd worden. Het gekke is dat ik nu helemaal geen last heb, terwijl op andere momenten van de dag is de zeurende pijn zo aanwezig, dat ik ter plekke naar de tandarts zou kunnen rijden. Het gaat best op en af qua intensiteit. De reden waarom ik ook geen wkb meer heb besloten, is omdat de tandarts zelf heeft aangegeven dat ik moest denken over een nieuwe constructie voor de huidige brug, omdat hij vindt dat er de brug teveel 'hangt' aan de pijler en omdat deze een wkb heeft ondergaan, hij de kies zwakker vindt. Ik los dus, als ik deze visie volg, weinig op met verder wkb van deze kies. Ik heb geprobeerd een meer toekomstbestendiger keus te maken wat niet wegneemt dat ik het een grote stap en erg jammer vind dat de kies verwijderd moet gaan worden.
vr, 12/02/2022 - 08:17 Permalink
Mila2244

Dank. Ben inmiddels geweest en de kies zit er nog in.......
Vanmorgen bij opstaan geen pijn, later ook niet. Wel paracetamol gehad, misschien lag het daaraan, maar gisteren hielp paractamol niet eens tegen de pijn, dus het was vreemd. Helemaal vreemd om bij de tandarts te staan terwijl je kies op dat moment geen pijn doet. Ik dacht misschien gaat kiespijn op en af, ik ben gelukkig niet zo ervaren in kiespijn hebben. Maar de tandarts gaf aan dat je dan continue pijn hebt, niet meer of minder, golvend zeg maar.
Goed.....toen weer het watje. Dat deed nu geen pijn! En van de week sprong ik zowat van de stoel. Kies erachter iets gevoelig na langere tijd watje erop houden. Tandarts dacht het is de andere kies. Zou kunnen, maar ik kon nog steeds niet plaatsen waarom het dan echt op de pijlerkies zeer doet EN het watje afgelopen week daar ook zo'n zeer deed. Hij wist het ook niet. Ik ook niet meer nu. Goed, besloten werd een soort ct scan te maken (tien seconden op je hoofd heen). Ik had zo'n hoop dat daaruit zou blijken wat het nu is, de tandarts vast ook. Maar helaas, hij zag er geen afwijkingen op. Geen grote bijzonderheden. Zucht...... Toen zijn we toch bezig gegaan met afslijpen van contactpunten aangezien ik s nachts soms blijk te knarsen (heb wel een bitje). Achterste kies had wel contact. Dat dus nu weggeslepen. En ben ontslagen nu.....afwachten hoe het verloopt. Wordt vervolgd........ (hopelijk is het nu voorbij en blijven de implantaten nog even op de plank)
vr, 12/02/2022 - 13:38 Permalink
Mila2244

Ik heb de foto's bekeken van een CBCT scan op Google. Dit apparaat was het wel waar ik gisteren in stond, met het 'bijtbitje' in het midden en de twee haken op het hoofd. Dan de cirkel om je hoofd heen met scannen. Hij kon er geen aanvullende verklaringen op zien, wat heel jammer is. Inmiddels vanmorgen opgestaan en toch weer de zeurende pijn, wat balen. Het feit dat ik er 's ochtends last van heb al een aantal keer laat voor mij de optie open dat er 's nachts ook iets 'speelt', ondanks dat ik dat niet merk. Het zou fijn geweest zijn al op de beelden iets te zien was geweest. Ik zit nu inderdaad nog met het probleem, had gehoopt dat met afslijpen het euvel was verholpen, maar dit lijkt helaas niet het geval.
za, 12/03/2022 - 08:42 Permalink
Mila2244

De tandarts gaf gister aan dat de vulling van de achterste kies (dus de kies achter de pijler) een beetje dicht bij de zenuw zit, dat wel (deze is gevuld aan de zijkant, aan de kant van de pijlerkies. Maar dat is alles wat naar voren kwam.
za, 12/03/2022 - 08:46 Permalink
Mila2244

Jazeker! (ben zo gewend, kan inmiddels niet zonder meer slapen). Gisteren dus aanwezig zeurende pijn gehad, de hele dag, later op de avond trok het meer weg. En vandaag gewoon geen pijn. Schiet mij maar lek. Ik zou echt denken als het zo wisselend in intensiteit en zelfs in wel/niet aanwezig, dat het dan niets kan zijn met de wortel of in de kies.... dan is het toch op sommige moment niet weg? Maar voor tandenknarsen vind ik de hele dag zenuwpijn hebben ook bijzonder of is het dat niet? Ik wacht af hoe het morgen is. Ivm mogelijk tandenknarsen hebben we voor deze nacht eens een camera neergezet.
zo, 12/04/2022 - 22:45 Permalink