Totale extractie gebit

Author:
Wilma buma
Posted:
zo, 06/19/2022 - 10:26
Hallo allemaal,

Door zware paradontitis en nalatigheid van mijn eigen tandarts vorige maand een second opinion aangevraagd bij een andere tandarts. Ik kreeg de mededeling dat alles er uit moet en werd doorgestuurd naar de kaakchirurg. Ook deze is van mening dat er niets meer aan te doen is en ik dus een kunstgebit moet. Op zich heb ik daar geen moeite mee omdat ik nu al maanden veel pijn heb, niet meer kan eten en ook m'n kaken kunnen niet meer wijd open. Wel kijk ik enorm op tegen de ingreep. Alles wordt in 1 x getrokken (ik heb al m'n tanden en kiezen nog, inclusief verstandskiezen). Dit gebeurt met lokale verdovingen en krijg dormicum 7,5 mg vantevoren. Ik vraag me af hoe zo'n ingreep zal gaan, mede omdat ik m'n mond niet goed meer open kan krijgen. Een lepel met een beetje kwark lukt nog netūüôą.

Heeft iemand hier een soortgelijke ingreep gehad? Hoe ging dat? En wat zijn de ervaringen met dormicum?
Ik kan niet onder narcose want dan zou ik te lang moeten wachten...
Tandarts_Richa…

Meestal doe ik eerst in meerdere zittingen de achter kiezen. Als laatste de voortanden voor een "immediaat "prothese. Waarom dit ...omdat ik dan een beter eerste nood "gok"prothese afdruk kan maken. Het zal waarschijnlijk toch niet goed passen maar is beter als er minder tanden en kiezen zijn om te "gokken". Behalve het gevoel dat iemand in je mond bezig is zult u , door de verdoving, niets voelen. Als je vertrouwen in de behandelaar hebt dan is dormicum niet eens nodig. Ik geef de voorkeur aan eertst zondert tanden en kiezen lopen en pas een afdruk nemen als de wonden genezen zijn. Je loopt wel even zonder maar ik kan dan een beter passend gebit maken.
zo, 06/19/2022 - 12:18 Permalink
Tandarts_Richa…

Uit nieuwsgierigheid:. Rookt u of heeft u in het verleden gerookt. Is het verval v uw ophanging v tanden in de laatste twee jaar ontstaan of is het een geleidelijk proces geweest. Wanneer is parodontitis gediagnostiseerd, wanneer heeft u voor het eerst gehoord v parodontitis in uw gebit. Hoe vaak heeft u de tandarts in de laatste twee jaar bezocht. Wat doet u om uw gebit te reinigen. Deze vraag zodat anderen, die hier lezen, kunnen begrijpen hoe en eventueel wat je eraan kan doen.
zo, 06/19/2022 - 12:47 Permalink
Wilma buma

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Wat betreft het verloop: ik ging keurig elk half jaar naar de tandarts. Vier jaar geleden werd er paradontitis geconstateerd. Daarna elke 3 maanden naar de mondhygi√ęnist, antibiotica kuren gehad, speciale spoeling, tandpasta en een dure elektrische tandenborstel aangeschaft. Ik floste en raggerde met regelmaat. Uiteindelijk vorig jaar nog een uitgebreide behandeling gehad bij de paradontoloog in 5 sessies maar dat heeft dus allemaal niet geholpen. Ik rook af en toe maar gebruik ook medicatie. Waarschijnlijk is stress op een gegeven moment de grote boosdoener geweest van mijn probleem waardoor het niet goed behandeld kon worden. Al vind m'n nieuwe tandarts, zo ook de kaakchirurg dat ik veel eerder doorgestuurd had moeten worden naar een specialist. Ik heb nu veel te lang door moeten lopen met een ontsteking die alles van binnen kapot heeft gemaakt en dat had niet gehoeven volgens hun.
wo, 06/22/2022 - 19:10 Permalink
Tandarts_Richa…

Heel vervelend dat het zo gelopen is. Het hangt ervan af welk medicatie, maar bijwerkingen staat ook in de bijsluiter. Stress kan veel teweeg brengen. Zo ook is roken een groot negatief factor. Er is een duidelijk relatie , bewezen, tussen roken en verlies v tanden en kiezen. Door stress blijft men roken, een vicieuze cirkel met desastreuze gevolgen voor het gebit. Vaak zie ik dat paro patienten niet kunnen/willen stoppen. U bent vier jaar naar de mondhygi√ęnist, elke 3 maanden, geweest. Waarom bent u niet eerder doorgestuurd door de mondhygi√ęnist. Of bent u pas doorgestuurd door de mondhygi√ęnist toen hij/zij uw mond niet meer kon stabiliseren. U bent vorig jaar naar de parodontoloog geweest met 5 sessies. Was toen alles al opgegeven . een laatste poging om "te redden". Of zag de parodontoloog nog mogelijkheden. Wat was de nazorg v d parodontoloog. Vindt de parodontoloog , uw specialist ook dat uw gebit verloren is. Fijn dat u dit met ons wil delen. Hoop dat anderen door dit te lezen eerder geholpen kunnen worden. https://www.tandarts.nl/nieuws/9484/gele-tanden-en-een-onwelriekende-ad‚Ķ https://www.tandarts.nl/nieuws/9528/wel-niet-stoppen-met-roken-met-een-‚Ķ
wo, 06/22/2022 - 23:43 Permalink
Wilma buma

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Dat is dus het probleem. De mondhygi√ęnist heeft mij pas doorgestuurd toen zij er niets meer aan kon doen. Ik kreeg al te horen van mijn toenmalige tandarts dat mijn ondergebit waarschijnlijk getrokken moest worden. De paradontoloog wilde graag nog een poging wagen om deze te redden. Maar zei wel gelijk dat ik niet later had moeten worden doorgestuurd. Vijf zeer uitgebreide sessies volgden met een controle afspraak. Mijn tandvlees was nog niet helemaal goed maar werd weer terug gestuurd naar mijn eigen mondhygi√ęnist voor controle. Binnen een paar maanden was de ontsteking weer terug en zeer heftig. Ik was het vertrouwen verloren en ben daarom op zoek gegaan naar een andere tandarts. Waarna het verhaal volgde wat ik in het begin heb verteld. Het is dus niet zo dat ik de tandarts heb ontweken maar juist actie ondernomen. De kaakchirurg gaf na uitgebreid onderzoek aan dat de bezoeken aan de paradontoloog in zijn ogen overbodig zijn geweest. Als ik een jaar eerder was doorgestuurd naar hem had hij ook alles getrokken ondanks dat ik zo jong ben en hij altijd voor behoud van het gebit is... Ik had tot een paar jaar geleden altijd een mooi en wit gebit maar daar is niets meer van over. Door de ontstekingen is het geel en scheef geworden en zitten de diepe pockets vol met pus. Het was 1 van de ergste ontstekingen die de kaakchirurg had gezien die de afgelopen jaren altijd heeft kunnen doorsluimeren omdat de behandeling niet goed en veel te laat is gestart. Dat is dan ook de reden waarom het ook in de kaken en het bot is gaan zitten. Het is erg wrang dat, ondanks ik iedere keer al aangaf naar een specialist te moeten, dit steeds uitgesteld is. En dat ik nu moet horen dat alles er uit gaat omdat ik niet ben doorgestuurd. Aan de andere kant ben ik opgelucht dat ik eindelijk gehoord wordt en het probleem wordt erkend. Ik leef al zo lang met pijn 24 uur per dag en niet te vergeten wat het mentaal met me doet. Ik verheerlijk een kunstgebit zeker niet maar het zal op den duur wel m'n leven weer terug geven zonder pijn. Ik ga nog een intensieve periode tegemoet, daar ben ik me zeker van bewust. Maar ik weet dat het uiteindelijk goed komt
zo, 07/03/2022 - 11:10 Permalink
Tandarts_Richa…

Met alle respect voor de KC's maar een parodontoloog kijkt er vaak anders tegenaan en doet er alles aan om het parodontium beter te krijgen. Een chirurg zal idd vaak eerder chirurgisch handelen. Jammer dat het u niet gelukt is te stoppen met roken. Zoals ik al eerder aangaf vaak een reden dat wij moeten dweilen met de kraan open. Achteraf is het makkelijk praten, als ik alles v tevoren wist.... maar uw mondhygi√ęnist heeft nog een jaar, nadat de tandarts aangaf dat uw ondergebit verloren was, geprobeerd te rekken. Als idd uit uw dossier/x-foto's etc. blijkt dat u eerder doorgestuurd had moeten worden dan ben ik benieuwd naar de motivatie waarom dat niet gebeurd is. Ik hoop dat u de uitzondering zal blijken te zijn die geen problemen zal hebben met een kunstgebit.
zo, 07/03/2022 - 20:27 Permalink
Wilma buma

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Ik vind u nogal pessimistisch in uw reacties naar mij toe... Blijven hameren op het roken, hopende dat ik een uitzondering ben die wel kan leven met een kunstgebit.... Feit is dat mijn eigen gebit z'n werk niet meer kan doen. Of ik het nu wil of niet, ik moet een prothese. Ik heb hierin een keuze: mezelf zielig vinden en alles maar negatief en somber in zien of m'n rug recht trekken en er voor gaan. Het zal niet makkelijk worden maar zoals het nu is kan het ook niet meer. Ik heb met verschillende mensen gesproken die al overgestapt zijn naar een prothese. En 9 van de 10 keer zijn ze erg blij met deze keuze ondanks dat de eerste periode ff doorbijten is.
di, 07/12/2022 - 15:05 Permalink
Tandarts_Richa…

Blij dat u met zoveel positieve mensen gesproken hebt. Mijn ervaring is helaas anders vandaar mijn pessimisme. maar goed mijn specialisme is de moeilijke prothese vandaar waarschijnlijk zoveel negatieve ervaringen. Als idd een gedeeltelijk gebit niet meer kan dan is idd geen weg meer terug en zult u moeten accepteren. Een positieve houding kan u er goed doorheen slepen. En dat hameren op roken is voor anderen die meelezen en misschien nog tijdig kunnen stoppen zodat wij niet moeten dweilen met de kraan open. Sterkte.
di, 07/12/2022 - 22:29 Permalink
netje59

Als antwoord op door Wilma buma

Veel sterkte, maar t komt goed. Het is in het begin pittig, maar daarna gaat t iedere dag beter. Bij mij is het nu 7 weken geleden. Ik eet alweer heel veel dingen. Gewoon goed oefenen. Je mond went dan t snelste aan de nieuwe manier van eten. Nogmaal sterkte en veel succes.
do, 07/28/2022 - 22:36 Permalink
Wilma buma

Als antwoord op door netje59

Morgen rond deze tijd is alles getrokken. Kijk er enorm tegenop maar hoop dat de dormicum mij er doorheen zal slepen ūüôą. Ik zal proberen om de komende tijd zo nu en dan iets te posten hier. Wellicht voor mensen die dezelfde ingreep moeten ondergaan een houvast.

Wel fijn om te horen dat het nu een stuk beter gaat met je. Ik hou me daar dan ook maar aan vast. De eerste 2 weken schijnen de ergste te zijn maar aan de andere kant.... Wat is 2 weken als je al zo lang problemen hebt. ‚ėļÔłŹ
di, 08/02/2022 - 10:51 Permalink
Tandarts_Richa…

U behoort gelukkig tot de kleine percentage die tot nu snel aan went. Helaas is dat niet bij velen. Het is niet negatief bedoeld maar ben zo bang dat anderen denken "oh dat wil ik ook" terwijl er vaak alternatieven zijn die beter zijn voor de kaak. Zij zitten dan met de gebakken peren die wij moeten begeleiden.
ma, 08/08/2022 - 06:34 Permalink
Tandarts_Richa…

Voorkomen is beter dan genezen... een zeer oude cliche. Kom maar een weekje meelopen en luister naar de klachten. En niet iedereen is zo eerlijk om toe te geven dat een verkeerde beslissing gemaakt is. Vaak schaamt men zich ervoor en doet zich groot voor.
di, 08/09/2022 - 23:50 Permalink
Wilma buma

Als antwoord op door netje59

Hallo netje, inmiddels zijn we 11 dagen verder. De ingreep zelf viel mee maar kreeg een behoorlijke nabloeding dus moest weer naar het ziekenhuis voor controle. M'n onderprothese past niet omdat er teveel kaakbot is weggehaald. Nu dus alleen bovenprothese in. Pas als de hechtingen er uit zijn dan kan de onderprothese aangepast worden. Pijn had ik na 2 dagen niet meer maar wennen is het zeker. Tot nu toe alleen nog maar vloeibaar gegeten en 7 kilo afgevallen. Dat het niet makkelijk zou zijn is een feit en neem dit dan maar op de koop toe. De ontstekingen zijn in ieder geval uit m'n lijf en kan geen schade meer toebrengen. Hopelijk eind deze week de onderprothese in. Dan kan ik echt beginnen met oefenen en herstel. De kaakchirurg was geschrokken van wat hij aantrof tijdens de ingreep dus ik had niet langer zo moeten doorlopen want mijn gezondheid wasecht in gevaar. Al met al gaat dit nog wel even duren voordat ik alles weer kan. Ben ondanks dat wel heel erg blij dat ik deze stap genomen heb want ik had net zo goed een zware complicatie kunnen krijgen van de ontstekingen en het niet meer kunnen navertellen... Dus wat heb je dan aan het behoud van je eigen gebit als het je dood wordt terwijl dit niet hoeft. Mensen gaan er altijd vanuit dat een slecht gebit komt door slecht onderhoud maar dit is lang niet altijd het geval.... Bij mij was het erfelijk, medicatiegebruik en slecht handelen van de tandarts.
ma, 08/15/2022 - 10:21 Permalink
Wilma buma

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Ik snap uw punt als tandarts maar niet alles kan worden voorkomen.... Ook niet in mijn geval. Het had m'n dood kunnen worden... Ik snap dat u wilt waarschuwen, maar door blijven hameren op voorkomen en negatief reageren helpt niet. Er zijn ook behoorlijk wat mensen die geen andere keuze hebben om wat voor reden dan ook. Als mensen deze reacties lezen kunnen ze juist angstig worden en besluiten om het uit te stellen met alle gevolgen van dien. Juist als tandarts zou u dat niet moeten willen... En eerlijk gezegd heb ik deze post ook niet gemaakt voor dit soort reacties, maar voor ervaring met deze ingreep. Het helpt mij en anderen niet verder in de toch al ingrijpende periode. Hoop dat u dit ook snapt.
ma, 08/15/2022 - 10:32 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik schrik ervan dat het uw dood had kunnen worden en ben dan erg benieuwd wat de reden is voor die opmerking. In 40 jr dat ik als tandarts werk ben ik het nog niet tegen gekomen. Dus het zal wel heel bijzonder zijn. Blijven hameren op voorkomen van de negatieve ervaringen ( wat ik niemand gun) voorkomt misschien dat anderen in uw situatie terecht komen maar dat zullen er gelukkig niet veel zijn met dezelfde uitzonderlijke combinatie v factoren. . Ik hoop juist dat mensen er net zo angstig voor worden als ik ben zodat zij juist, om dat te voorkomen, naar de tandarts gaan en juist niet uitstellen. Waarschijnlijk was de KC juist geschrokken omdat er zo lang gewacht is met doorsturen maar dat kasn ik niet v hier beoordelen. . Ben juist blij dat u deze post begonnen bent zodat anderen uit uw ervaring lering kunnen trekken en niet denken: "wow ik laat alles trekken en hosanna". Er kan veel maar niet alles voorkomen worden daar heeft u gelijk in daar zijn wij voor om zo veel mogelijk in goede banen te leiden. Geef ons daar de kans voor. Hoop dat u in de komende 5 jaar jaarlijks verslag doet v hoe gaat.sterkte
ma, 08/15/2022 - 17:02 Permalink
netje59

Als antwoord op door Wilma buma

Hoi Wilma,
Tjeetje wat een ingreep, gelukkig is het nu achter de rug. Op naar herstel! Ik hoop dat je onderkaak snel geneest en dat je de onder prothese ook snel in kunt. Je hebt zo gelijk over het behoud van eigen tanden , niet ten koste van je gezondheid. Gelukkig zijn de ontstekingen nu weg.
Soms heb je idd geen ander keus. Ik ben nog steeds blij met mijn beslissing. En ik zeg heus niet dat het traject makkelijk is, maar het valt zeker niet tegen. Na 9 weken kan ik nagenoeg alles weer eten. Praten gaat prima. En bovendien heb ik een stralend lach. Durf ik ook weer te lachen, zonder mijn hand voor mijn mond. En dat is alles waard. Veel succes Wilma met het traject. Laat nog eens horen hoe het gaat. Dat is het fijne van dit forum, elkaar evt tips geven, horen hoe het een ander vergaat zonder negatief oordeel. Daar hebben we immers niets aan
Veel succes meid!!
di, 08/16/2022 - 10:56 Permalink
Tandarts_Richa…

Jeetje 9 weken maar blij voor je dat het steeds beter gaat. Houd ons hier elke jaar op de hoogte svp. Ben benieuwd of en hoe snel uw kaak gaat slinken. Vergeet niet s'nachts als u gaat slapen uw boven en onder gebit uit te laten. Dan kan uw kaak ook rusten en slinkt het minder hard. Het is dan donker dus niemand merkt dat u geen tanden in heeft.
wo, 08/17/2022 - 00:43 Permalink