Totale extractie gebit

Author:
Wilma buma
Posted:
zo, 06/19/2022 - 10:26
Hallo allemaal,

Door zware paradontitis en nalatigheid van mijn eigen tandarts vorige maand een second opinion aangevraagd bij een andere tandarts. Ik kreeg de mededeling dat alles er uit moet en werd doorgestuurd naar de kaakchirurg. Ook deze is van mening dat er niets meer aan te doen is en ik dus een kunstgebit moet. Op zich heb ik daar geen moeite mee omdat ik nu al maanden veel pijn heb, niet meer kan eten en ook m'n kaken kunnen niet meer wijd open. Wel kijk ik enorm op tegen de ingreep. Alles wordt in 1 x getrokken (ik heb al m'n tanden en kiezen nog, inclusief verstandskiezen). Dit gebeurt met lokale verdovingen en krijg dormicum 7,5 mg vantevoren. Ik vraag me af hoe zo'n ingreep zal gaan, mede omdat ik m'n mond niet goed meer open kan krijgen. Een lepel met een beetje kwark lukt nog netūüôą.

Heeft iemand hier een soortgelijke ingreep gehad? Hoe ging dat? En wat zijn de ervaringen met dormicum?
Ik kan niet onder narcose want dan zou ik te lang moeten wachten...
Tandarts_Richa…

Meestal doe ik eerst in meerdere zittingen de achter kiezen. Als laatste de voortanden voor een "immediaat "prothese. Waarom dit ...omdat ik dan een beter eerste nood "gok"prothese afdruk kan maken. Het zal waarschijnlijk toch niet goed passen maar is beter als er minder tanden en kiezen zijn om te "gokken". Behalve het gevoel dat iemand in je mond bezig is zult u , door de verdoving, niets voelen. Als je vertrouwen in de behandelaar hebt dan is dormicum niet eens nodig. Ik geef de voorkeur aan eertst zondert tanden en kiezen lopen en pas een afdruk nemen als de wonden genezen zijn. Je loopt wel even zonder maar ik kan dan een beter passend gebit maken.
zo, 06/19/2022 - 12:18 Permalink
Tandarts_Richa…

Uit nieuwsgierigheid:. Rookt u of heeft u in het verleden gerookt. Is het verval v uw ophanging v tanden in de laatste twee jaar ontstaan of is het een geleidelijk proces geweest. Wanneer is parodontitis gediagnostiseerd, wanneer heeft u voor het eerst gehoord v parodontitis in uw gebit. Hoe vaak heeft u de tandarts in de laatste twee jaar bezocht. Wat doet u om uw gebit te reinigen. Deze vraag zodat anderen, die hier lezen, kunnen begrijpen hoe en eventueel wat je eraan kan doen.
zo, 06/19/2022 - 12:47 Permalink
Wilma buma

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Wat betreft het verloop: ik ging keurig elk half jaar naar de tandarts. Vier jaar geleden werd er paradontitis geconstateerd. Daarna elke 3 maanden naar de mondhygi√ęnist, antibiotica kuren gehad, speciale spoeling, tandpasta en een dure elektrische tandenborstel aangeschaft. Ik floste en raggerde met regelmaat. Uiteindelijk vorig jaar nog een uitgebreide behandeling gehad bij de paradontoloog in 5 sessies maar dat heeft dus allemaal niet geholpen. Ik rook af en toe maar gebruik ook medicatie. Waarschijnlijk is stress op een gegeven moment de grote boosdoener geweest van mijn probleem waardoor het niet goed behandeld kon worden. Al vind m'n nieuwe tandarts, zo ook de kaakchirurg dat ik veel eerder doorgestuurd had moeten worden naar een specialist. Ik heb nu veel te lang door moeten lopen met een ontsteking die alles van binnen kapot heeft gemaakt en dat had niet gehoeven volgens hun.
wo, 06/22/2022 - 19:10 Permalink
Tandarts_Richa…

Heel vervelend dat het zo gelopen is. Het hangt ervan af welk medicatie, maar bijwerkingen staat ook in de bijsluiter. Stress kan veel teweeg brengen. Zo ook is roken een groot negatief factor. Er is een duidelijk relatie , bewezen, tussen roken en verlies v tanden en kiezen. Door stress blijft men roken, een vicieuze cirkel met desastreuze gevolgen voor het gebit. Vaak zie ik dat paro patienten niet kunnen/willen stoppen. U bent vier jaar naar de mondhygi√ęnist, elke 3 maanden, geweest. Waarom bent u niet eerder doorgestuurd door de mondhygi√ęnist. Of bent u pas doorgestuurd door de mondhygi√ęnist toen hij/zij uw mond niet meer kon stabiliseren. U bent vorig jaar naar de parodontoloog geweest met 5 sessies. Was toen alles al opgegeven . een laatste poging om "te redden". Of zag de parodontoloog nog mogelijkheden. Wat was de nazorg v d parodontoloog. Vindt de parodontoloog , uw specialist ook dat uw gebit verloren is. Fijn dat u dit met ons wil delen. Hoop dat anderen door dit te lezen eerder geholpen kunnen worden. https://www.tandarts.nl/nieuws/9484/gele-tanden-en-een-onwelriekende-ad‚Ķ https://www.tandarts.nl/nieuws/9528/wel-niet-stoppen-met-roken-met-een-‚Ķ
wo, 06/22/2022 - 23:43 Permalink