Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Parodontitis | Tandarts.nl
30 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 3
Parodontitis
Geinteresseerde12
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 09/26/2012 - 23:44
door Geinteresseerde12 do, 09/27/2012 - 00:10
#1

Goedenavond,

Ik heb helaas parodontitis. Ik heb een begroting meegekregen en heb al een onderzoek tandvleesbehandeling en het maken en beoordelen kleine rontgenfoto's gehad.

Hieruit bleek dat ik vele pockets van 8 mm heb. Ik schrok hier behoorlijk van en wil snel aan de verdere behandeling beginnen. Helaas zit mijn tandarts al aardig vol en heb begin oktober een nieuwe afspraak staan.

We gaan dan de foto's bespreken, tandplaque score doen en een behandelplan opstellen en krijg ik een nieuwe begroting mee. Is dit logisch? Omdat het verwijderen van tandsteen en tandplaque toch heel belangrijk is.

Ik heb liever dat er meteen alvast tandsteen verwijderd word zodat het niet snel kan uitbreiden of in ieder geval de tandvleesontsteking te bestrijden. Kan ik dat aangeven?

Tevens doet de gebitsreiniging uitgebreid bij mij zo'n pijn in mijn mond. Kan ik hiervoor verdoving vragen in de toekomst? Ik zie er namelijk erg tegenop.

Re: Parodontitis
Geinteresseerde12
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 09/26/2012 - 23:44
door Geinteresseerde12 do, 09/27/2012 - 16:35

Heeft er iemand nog tips of antwoorden

Re: Parodontitis
Illuminus
Offline
Laatst gezien: 4 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 12/28/2008 - 13:35
door Illuminus do, 09/27/2012 - 21:57

Pockets 8mm is fors en ik neem aan dat u met onderzoek tandvleesbehandeling bedoelt dat alle pockets zijn opgemeten, de bloeding, recessies en furcaties genoteerd zijn en dat op basis hiervan een parodontaal behandelplan wordt gemaakt.

In principe wordt altijd begonnen met initiele gebitsreiniging waarbij de pockets in het gebit (meestal 1 kaakhelft per keer, tenzij het minder ernstig is en het sneller kan) gereinigd worden door de tandarts/mondhygienist. In sommige gevallen kan er aanleiding zijn dit te combineren met antibiotica, danwel valt dit besluit bij de herbeoordeling. Dit hangt af van uw specifieke situatie (leeftijd, roken, familiair voorkomen etc).

Na 3 maanden volgt eenzelfde meting van het tandvlees en wordt bekeken in hoeverre de pockets zijn afgenomen, of de bloeding en plaquescore is verbeterd en hoe het met de recessies en furcaties staat. Afhankelijk van deze herbeoordeling wordt besloten hoe verdere behandeling vorm krijgt (recall schema, evt chirurgie, antibiotica etc).

Deze behandeling kan door de tandarts, mondhygienist of parodontoloog uitgevoerd worden. Er zijn tandartsen die prima paroproblematiek kunnen behandelen (inclusief chirurgie) al dan niet in combinatie met de mondhygienist. Er zijn echter ook tandartsen die liever doorverwijzen naar de parodontoloog, in principe verschilt de behandeling in essentie niet, maar een parodontoloog kan soms op chirurgisch vlak meer bereiken, zeker in lastige situaties bij individuele tanden of kiezen (furcatiedefecten en specifieke angulaire defecten waarbij evt botregeneratie nodig kan zijn).

Uiteraard is verdoving altijd mogelijk Biggrin

Re: Parodontitis
Geinteresseerde12
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 09/26/2012 - 23:44
door Geinteresseerde12 do, 09/27/2012 - 22:09

Hartelijk dank!!!!

Mijn tandarts zegt:
De therapie kan beginnen, als wij in uw gebit een plakscore kunnen meten die aanvaardbaar is van rond de 20%.

Mijn tandarts is niet eerst begonnen met grondig reinigen.

Wat vindt u van het vorenstaande?

Re: Parodontitis
advies
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 5 dagen geleden
Geregistreerd: 04/09/2010 - 10:36
door advies vr, 09/28/2012 - 10:04

Complimenten voor Illuminus voor de heldere en goed leesbare uitleg van het paro-protocol. Deze tekst kan werkelijk zo in een folder.

Als antwoord op uw vraag. De opstelling van uw tandarts doet mij vermoeden dat u zelfzorg verbetering behoeft. Meestal krijgt u daar advies over in de trant van elektrisch poetsen en dagelijks gebruik van tandenstoker of ragertje. Indien u rookt, daarmee te stoppen.

Ik heb de indruk dat uw tandarts u tracht te motiveren / stimuleren door te melden dat er pas wordt begonnen met de behandeling als de “plakscore aanvaardbaar is rond de 20%” . Zelf houd ik er niet zo van als op die manier de druk op de patiënt wordt opgevoerd. Neemt niet weg dat het signaal wat er vanuit gaat erg belangrijk is. U heeft zelf een grote rol in de verbetering van de conditie van uw tandvlees. Het gedisciplineerd opvolgen van het advies wat u krijgt over uw mondverzorging heeft in grote mate invloed op het uiteindelijke resultaat. Of anders geformuleerd, als u als patiënt geen goede dagelijkse zelfzorg heeft, dan blijkt het behandelen over het algemeen zinloos. Tandsteen zal zich weer snel vormen en uw tandvlees blijft onrustig.

Re: Parodontitis
Geinteresseerde12
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 09/26/2012 - 23:44
door Geinteresseerde12 vr, 09/28/2012 - 10:20

Dank voor uw antwoord.

Ik ben gemotiveerd zat. Ik heb alles aangeschafd reinig elke dag grondig.

Eigenlijk nog meer na het horen van de scores tijdens behandeling tandvleesonderzoek.

Ik heb aangegeven dat ik mijn gebit zo grondig en spoedig wil laten reinigen en hij blijft aanhouden dat hij eerst mijn plaque score om laag wil.

Ik wil dat niet. Kan ik tegen de tandarts zeggen dat ik het er niet mee eens ben en dat ik wil dat hij eerst gaat beginnen met reinigen. Het is mijn mond, mijn gebit en ik betaal.

Uiteraard wil ik tips over het verzorgen van mijn gebit maar dan wel eerst beginnen met reinigen zodat mijn gebit niet verder achteruit gaat.

Re: Parodontitis
Geinteresseerde12
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 09/26/2012 - 23:44
door Geinteresseerde12 vr, 09/28/2012 - 10:33

Ik bedoel met reinigen.

2 x per dag tandenpoetsen 2 minuten met electrische tandenborstel
raggeren 5 x tussen elke tand en kies
Tandenstokers gebruiken na elke maaltijd
En 2 maal daags mijn mondspoelen met perio aid

Hij vertelde me als ik niks aan mijn gebit doe dat mijn gebit na 5 jaar helemaal kapot is. Dus dan wil ik ook meteen aan de slag en uiteraard mochten er tips zijn dat het nog beter moet met poetsen dan neem ik dat advies graag aan.

Tevens heb ik vreselijke last van mijn hormonen, dat is bekend bij mijn huisarts en heb ook al een keer zoladex voorgeschreven gekregen. Rond mijn menstruatie heb ik erge last van mijn tandvlees en doet het kauwen ook zeer en heb vreselijke hoofdpijn en buikpijn. Mijn tandvlees bloed dan meer dan normaal en als mijn menstruatie over is dan heb ik nauwelijks last van mijn gebit en bloed mijn tandvlees een stuk minder. Kan dit er mee te maken hebben?

Re: Parodontitis
advies
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 5 dagen geleden
Geregistreerd: 04/09/2010 - 10:36
door advies vr, 09/28/2012 - 11:17

Hmmm, dat wat ik vermoedde lijkt u nu ook te bevestigen in uw antwoord. Er is verschil van inzicht over uw mondverzorging. U bent naar uw idee goed en gemotiveerd met uw mondverzorging aan slag. De tandarts ziet echter (nog) geen verbetering en treft te veel plak aan.

Lijkt met erg frustrerend voor u. U doet u best, helaas zonder resultaat. Bij mondverzorging kan het om kleine dingen gaan. Net even anders poetsen of stoken. Misschien is het voor u nuttig eens een mondhygiëniste te bezoeken. Soms wil het wel eens helpen als iemand anders het toelicht. Op een andere manier. Dan kan het zomaar zijn dat er wel vooruitgang is.

Het is heel goed denkbaar dat er een relatie is tussen uw hormoonhuishouding en de conditie van uw tandvlees. Zwangere vrouwen kunnen dat ook ervaren. Er zijn op dit forum experts die u daarover meer kunnen vertellen.

Overigens is de relatie met plak er (meestal) niet. Het tegengaan van tandplak heeft alles te maken met de juiste zelfzorg.

U heeft het in uw bericht over: ….ik wil…..want ik betaal. Niet doen. Wekt over het algemeen alleen maar negatieve reacties op.

Als antwoord op uw vraag of u de tandarts kan verzoeken de behandeling eerder te starten: vragen kan altijd, afdwingen kunt u het niet. Als u het met de tandarts niets eens bent, dan heeft u wel de vrijheid opzoek te gaan naar een alternatief. Dat is uw goed recht. Bijvoorbeeld een andere tandarts, een mondhygieniste of een parodontoloog. Want zoals Illuminus schrijft, dat zijn de voor de hand liggende zorgverleners om parodontitis te behandelen.

Parodontitis
Geinteresseerde12
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 09/26/2012 - 23:44
door Geinteresseerde12 vr, 09/28/2012 - 11:46

Helder.

Ik ga een gesprek met tandarts aan.

Re: Parodontitis
vV
Offline
Laatst gezien: 6 uur 26 min geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV wo, 10/03/2012 - 08:28

en wat is uit dat gesprek gekomen? (in relatie met de andere topics eigenlijk over hetzelfde)?

Re: Parodontitis
Geinteresseerde12
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 09/26/2012 - 23:44
door Geinteresseerde12 vr, 10/05/2012 - 19:57

Tot op heden heb ik nog geen bericht ontvangen.

Vorige week vrijdag heb ik gebeld. Ik kreeg de assistente. De tandarts was druk bezet en heb toen een mail gestuurd.

Tot op heden nog geen antwoord gekregen op mijn mail.

Ik zal zo meteen een herinneringsmail sturen

Pagina 1 van 3