kunstgebit

Author:
Sabine E.
Posted:
vr, 06/20/2003 - 21:00
Hallo

Ben 26 jaar en zou zo ontzettend graag een volledig kunstgebit willen.Niet omdat mijn tanden zo slecht zijn maar gewoon omdat ik het heel erg mooi vind. Ik benijd mensen met een mooi kunstgebit. Zo'n prachtige, stralende lach zou ik ook zo graag willen hebben. Mijn tanden zien er niet mooi uit. In het leven kun je zoveel keuzes maken, behalve als het om een kunstgebit gaat. Dan heb je niets te kiezen. Tandartsen weigeren immers een kunstgebit aan te meten als dat niet nodig is. Ze willen volgens mij alleen maar geld verdienen aan dure behandelingen.
Dit is echt frustrerend voor mij. Ik begrijp ook wel dat een kunstgebit problemen kan geven, maar dat heb je ook met eigen tanden. Daar kun je ook veel last en pijn van hebben.
Maar als een kunstgebit goed past heb je er toch weinig problemen mee.
Er zullen veel mensen zijn die dit niet begrijpen maar ik zou echt zo graag een kunstgebit hebben. Ben ik nou de enige die er zo over denkt?
Zijn er misschien tandartsen of klinieken die wel doen wat je zelf zo graag wil?
Lieneke

Een kunstgebit heeft zoveel nadelen! Je moet het ook gewoon poetsen. Je kaken slinken. Je wangen gaan hangen. Eten gaat niet fijn. Zoenen is vreemd. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik denk ook niet datje het verzekerd krijgt. Het is nogal een duur geintje.
Misschien kan je overwegen om je tanden te bleken en naar de orthodontist te gaan of je kunt naar een tandarts gaan die gespecialiseerd is in esthtische tandheelkunde.
Er is denk ik echt geen enkele tandarts die zomaar je tanden gaat trekken.
vr, 06/20/2003 - 21:07 Permalink
janny1970

Hoi,

Een goed kunstgebit is geen probleem zolang je het niet bij een tandarts laat maken, je kaken slinken niet zo snel, je hebt geen problemen met eten of zoenen(als dat wel zo is heb je gewoon een slecht gebit) en je wangen gaan echt niet hangen............ja of je moet het nooi laten opvullen.
Er zijn in nederland een paar prive klinieken die doen wat de patient wil(gelukkig).
En de prijs die valt wel mee.

groetjes Janny
za, 06/21/2003 - 10:37 Permalink
Sabine E.

Dank je wel Janny voor deze bemoedigende woorden. Weet je ook adressen van die klinieken? Ik wil echt zo graag een kunstgebit.
za, 06/21/2003 - 11:09 Permalink
de digitale tandarts

Iedereen is baas in eigen mond en ik kan me voorstellen dat het afraden van een kunstgebit door de tandarts, soms gezien wordt als een manier dat hij/zij meer behandelingen kan verkopen.

Toch is het echt zo dat na verlies van de tanden en kiezen het kaakbot zal gaan slinken en hierdoor na verloop van jaren het gebit steeds losser zal gaan zitten en ook uiterlijke kenmerken van het gezicht kunnen hierdoor veranderen.

De mate waarin het bot slinkt kan van persoon tot persoon zeer verschillen. Hetzelfde geldt voor de tevredenheid met het kunstgebit, de een is zeer lovend over de ander diep ongelukkig.

Misschien dat je ook eens zou kunnen kijken naar de mogelijkheid om implantaten aan te brengen onder het kunstgebit. Hierdoor zal het kunstgebit vaster zitten en het bot zal rondom de implantaten nauwelijks slinken.

Verder kunt u met deze link een soortgelijke discussie vinden: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=189&forum=4

Met vriendelijke groet.
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-06-23 10:13 ]
ma, 06/23/2003 - 10:10 Permalink
Sabine E.

Natuurlijk weet ik dat een kunstgebit ook nadelen heeft en dat je gezicht na verloop van tijd kan gaan invallen doordat het bot gaat slinken.Dit nadeel wil ik op de kop toe nemen.De mensen die ik ken met een kunstgebit hebben er echter weinig of geen last van. Dat geldt ook voor mijn naaste omgeving.Mijn moeder heeft wel eens last van zuigplekjes maar voor de rest heeft ze weinig klachten.Het ligt er gewoon aan of het kunstgebit goed gemaakt is, volgens mij. Als het goed past denk ik dat je weinig problemen hebt.Ik denk ook dat het beter is het kunstgebit door een tandtechniker te laten vervaardigen omdat die toch meer gespecialiseerd is dan een gewone tandarts.Nogmaals ik wil heel graag een kunstgebit en ik vind dat je die keuze zelf moet kunnen maken. Maar als het om een kunstgebit gaat kan dat blijkbaar niet en ben je geen baas in eigen mond. Mijn huidige tandarts wil het gewoon niet doen.
Zo frusterend voor mij.
Hoe gaat het eigenlijk in zijn werk bij een tandtechniker? Wat is de procedure en hoe lang duurt het voordat het kunstgebit klaar is. Ik zou hierop graag een antwoord krijgen zodat ik weet wat me eventueel te wachten staat.
ma, 06/23/2003 - 20:46 Permalink
de digitale tandarts

Een tandtechnieker mag niet op zelfstandige basis alle handelingen voor een prothese uitvoeren.

De tandprotheticus is een tandtechnicus die een extra opleiding heeft gevolgd en deze is wel in staat om een kunstgebit te vervaardigen.
Hij/zij kan zowel het tandtechnische deel als het patientdeel (o.a afdrukken) uitvoeren.

Ervaring is bij het maken van een protheses redelijk belangrijk, ik kan me voorstellen dat een tandprotheticus die meer dan 150 gebitten per jaar maakt mogelijk kundiger is dan een tandarts die er enkele per jaar maakt. Maar laten we niet vergeten dat er nog steeds veel tandartsen zijn die op grote schaal protheses vervaardigen en hier zeer kundig in zijn. Tevens is al het wetenschappelijk onderzoek en een groot deel van de technieken en theorieen aangaande protheses ontwikkeld door tandartsen.

Zelfs met een technisch perfect kunstgebit kunnen als de anatomie ongustig is, er problemen ontstaan. Het blijft gewoon een feit dat je met eigen tanden en kiezen meer kauwvermogen hebt dan met een kunstgebit.

Een prothese wordt over het algemeen in vier tot zeven zittingen gemaakt. Tussen elke zitting kan enkele dagen tot +/- een week zitten.

Met vriendelijke groet.[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-06-23 21:48 ]
ma, 06/23/2003 - 21:46 Permalink
Sabine E.

Kunt u mij nog uitleggen wat precies gedaan wordt in die zittingen?
Wat wordt precies gedaan in de eerste zitting, tweede zitting etc. Ik had nooit gedacht dat er 5 tot 7 zittingen nodig zijn. Dan duurt het dus best lang voordat het kunstgebit klaar is. Zeker als er telkens een week tussen zit. Moet je dan al die weken zonder lopen?
ma, 06/23/2003 - 21:55 Permalink
miranda

Ik ga naar kerkrade.
Daar trekken zo morgen mijn hele gebit, en plaatsen meteen een kunstgebit. De kosten vallen mee, buiten de narcose en een kleine eigen bijdrage aan het gebit wordt alles vergoed!
Je hoeft dus echt niet 7 keer terug! Dan wordt je gebit in fases getrokken, dus eerst je keizen rechts boven, dan je kiezen linksboven, dan je kiezen rechtsonder enz.
Veel te tijdrovend en je loopt weken met een onvolledig gebit.
di, 06/24/2003 - 07:26 Permalink
bibi80

hoi allemaal ik ben 35 jaar ik ben als de dood voor de tandarts en daardoor nu een heel slecht gebit nu heb ik de stappen gezet en krijg een kunstgebit maar oh wat ben ik bang
zijn der nog meer die zo bang zijn als ik
di, 06/07/2016 - 12:51 Permalink
tandyman

Als antwoord op door bibi80

Beste bibi80,
Mij is niet helemaal duidelijk waarvoor jij zo bang bent. Ik heb sinds twee weken een volledig kunstgebit gekregen en daarvoor zijn al mijn tanden en kiezen in een keer getrokken. Ik had namelijk behoorlijk veel tandvleesontsteking en herstel was niet goed mogelijk. Ook ik ga liever naar de film dan naar de tandarts. En alles in een keer trekken leek me geen pretje. Maar: Het viel me zo ontzettend mee. Het enige wat ik voelde waren de prikjes, maar hoe vreemd ook, na drie prikken stel je je daarop in en voel je die ook haast niet meer. Het trekken verliep dus zonder enige pijn. Je hoort wel een beetje kraken bij het loswrikken. Ik was enigszins emotioneel. Moest, sorry, gewoon wat huilen. Maar dat komt omdat een belangrijk deel van je lichaam (zomaar) wordt verwijderd. Dat is, met name in het gezicht, toch een hele ingreep. Samengevat: Kijk uit naar de verbetering, geef je er even aan over. pijn is er nauwelijks. De napijn van het trekken kun je goed verdoven met een middel dat je tandarts je voorschrijft. Het grootste karwei is het " wennen". je moet opnieuw leren eten, in stapjes, en praten gaat ook niet helemaal zoals je deed. (slissen) Maar ook dat gaat na een paar weken voorbij.
Tot slot; Ik ben zo blij dat ik de stap heb gezet. Geen kies/tandpijn meer, geen verrassingen bij de tandarts. En mijn omgeving? Ik hoor:" Wat heb jij (nog) een mooi gebit!".
Pak er even doorheen, je zlt merken dat het meevalt.
di, 06/14/2016 - 11:05 Permalink
moedertje

Als antwoord op door bibi80

Ik herken het maar al te goed, dat bang zijn. Want: oooooow wat was ik bang! Weken van tevoren sliep ik amper van de angst.
Toen "de" grote dag aangebroken was, beefde ik echt over heel mijn lichaam en ik huilde zelfs.
Achteraf gezien: was voor niks nodig. Ik was boos op mezelf waarom ik het niet eerder gedaan had. Echt hoor!
Ik heb geen centje pijn gehad, amper napijn en verder nooit ergens last van gehad op 2 kleine drukpuntjes na. Het is nu 4,5 jaar geleden en ik ben nog steeds blij met mijn mooie tandjes!
Toch dit: bij mij viel er niks meer te behandelen. Ik had geen keuze. Voor mensen die nog hun eigen gebit kunnen laten herstellen: doen!
za, 07/09/2016 - 17:13 Permalink
Bep32

Als antwoord op door bibi80

Hallo
Ik ben 41 jaar ook heel bang voor de tandarts en voor spuiten ik heb gister een verwijsbrief gekregen ( mijn tandarts vindt het niet nodig maar ik blijf bij mijn standpunt) ik ga onder algehele nacose en alles wordt in 1x getrokken en dan gelijk mijn gebit er in.. Ik laat mijn gebit wel bij iemand maken die daar een praktijk voor heeft en niet bij de gewonen tandarts
do, 02/15/2018 - 11:30 Permalink
enirac

Als antwoord op door Bep32

Hallo Bep
Ik ben ook heel bang. Afspraak over een 6-al weken maar ik kan nu al bijna niet meer in slaap geraken van de stress. Mijn lichaam staat gewoon stijf van de stress, heb ook al veel geweend.
Ik ben 50 en heb een kunstgebit sinds ik 16 ben, dat was maar voor 1 tand vooraan. De andere tanden waren toen ook al in erbarmelijke staat zodat het kunstgebitje redelijk snel aangevuld moest worden. Uiteindelijk heb ik nu bovenaan nog 6 eigen tanden (2 hoektanden, verstandskies en tussenin nog 2). Tot vorig jaar is dit redelijk goed gegaan, dus toch een 35 jaar. De laatste jaren onderhoud ik de overige tanden (onderkaak nog intact) zeer goed, ga 2 x per jaar op controle, bij het minste euvel naar de tandarts ondanks mijn angst en toch gaat het verval onherroepelijk door van de boventanden. Eerste tandarts waar ik jaren ging is met pensioen en heb dan een andere tandarts gevonden, ik wou persé iemand die alleen een praktijk doet omwille van mijn schaamte omdat niemand mij ooit zonder tanden te zien krijgt, ook thuis niet. Deze laatste tandarts ben ik nooit echt tevreden over geweest, zeer bruut, bij afbreken van een tand/pijn niet direct mogen komen,... wat voor mij wel zeer belangrijk is omdat ik net dit de laatste 2 jaar dus voor heb. Nog maar een half jaar geleden heeft ze een verstandskies getrokken, die behandeling heeft een uur geduurd, ze kreeg hem er maar niet uit. Het angstzweet brak mij langs alle kanten uit. Verleden week bovenaan pijn aan alweer een verstandskies. Afspraak, ze begint er onmiddelijk met iets op te kletsen maar dat deed geen pijn, enkel als ik iets eet en er op bijt krijg ik dus een zenuwscheutpijn. Eerst deed ze alsof ik het me inbeeld maar toen begon ze te blazen met zo'n ding en zei ze dat ze het toen rook dat er bacteriën inzaten, heeft ze toch een foto genomen en zei ze me dat er niks meer aan te doen is, ze wou hem gelijk er eruit halen maar ik zei haar dat ik dat niet zag zitten want dat ik niet zonder mijn kunstgebit kan. Ik ben onthaalbediende en kom de ganse dag in contact met mensen. Dan moeten we het afspreken zei ze, 1 dag zonder en dan kom je het terug halen. Maar ik heb het niet laten doen en heb thuis een afspraak met een grote tandartspraktijk gemaakt die alle behandelingen kunnen doen, ik had wel gevonden in reviews dat ze hardstikke duur zijn. Ben dus geweest, daar hebben ze met grote apparatuur een volledige screening gedaan. Verdict: ondertanden nog vrij goed. Boventanden moeten eruit, totaal versleten, als ik ze laat zitten zullen ze één voor één de geest geven en dat is ook een hele grote stressfactor voor mij, stel dat ik ineens zo'n erbarmelijke hoektand afbijt... Afspraak is dus gemaakt. Onder lokale verdoving trekken ze alle tanden in 1 x bovenaan die er nog staan, krijg dan onmiddellijk een voorlopig kunstgebitje in en na 3 maanden moet ik terugkomen voor het definitieve gebit, dan kan ik nog beslissen tussen een gewoon kunstgebit of een klikgebit. Prijs klikgebit: net geen 10000 euro. Niets wordt teruggebetaald buiten een 450- euro omdat ik 50+ ben voor het gebitje zelf, ik heb hiervoor geen extra verzekering en het gewone ziekenfonds komt niet tussen. Heb intussen al veel opzoekwerk gedaan en heb gevonden dat een klikgebit ook niet zaligmakend is en in sommige gevallen er zelfs terug uit moet en je dan toch een gewoon kunstgebit moet. Ze zeiden dan ook nog dat ik grote sinussen heb en dat die dan misschien ook nog moeten 'opgehaald' worden. Dit lijkt me allemaal ontzettend eng. Voor het gewone kunstgebit zal het me in totaal een 1700 euro kosten waarvan het ziekenfonds ongeveer 450 euro zal vergoeden. Financieel zou een klikgebit een zeer grote financiële aderlating betekenen, het zou net kunnen. Het zal er vanaf hangen hoe het kunstgebit aanvoelt wat de uiteindelijke beslissing wordt. Is het hetzelfde gevoel zoals ik nu reeds al jaren heb, dan hoeft zo een klikgebit voor mij niet maar als ik er niet mee kan eten of het niet kan inhouden dan moet ik natuurlijk wel voor zo een klikgebit gaan. Ik heb voor mezelf uitgemaakt dat ik naar de huisarts erna zal gaan en dat die me de eerste week ziekte moet schrijven want ik weet uit ervaring dat je in het begin met een nieuwe prothese bijna niet kunt praten en ik moet dus op mijn werk de ganse dag tegen mensen praten. Vorige keer met een nieuw gebitje (in al die jaren heb ik er 3 gehad) kwamen veel collega's me vragen wat er met mijn tanden was maar ik heb nooit tegen iemand gezegd dat ik dus een vals gebit heb hé, ik schaam me er toch wel over. Ze kunnen het alleen maar vermoeden want je ziet het niet. Ik heb toen gezegd dat ik er niet wou over praten omdat ik een grote behandeling achter de rug had en er een trauma aan over gehouden had. Misschien kunnen wij elkaar hier wat op de hoogte houden en elkaar steun en raad geven?
vr, 02/16/2018 - 10:32 Permalink
Lientjuh

Hoi allemaal,

Ik heb sinds 8 november een volledige prothese, en ik ben nu dus 4 maanden verder.
In het begin was het uiteraard wennen, ik kon mijn ondergebit niet inhouden want dat deed mij zoveelpijn. Na twee weken, toen mijn hechtingen waren opgelost, kreeg ik er een zacht laagje in. Dat hielp echt, heerlijk. Alles zat meteen veel comfortabeler en strakker. Ben denk ik zo’n 2 keer terug gegaan vanwege drukpunten. Het strakker zitten bleef uiteraard niet, je kaken slinken nu eenmaal, en ben na een week daarna begonnen met plakken. Dat is heel goed gegaan ik kon vrij snel al weer alles eten. Na drie maanden mag het worden gerebased en ik heb het dus vorige week laten doen. Wel even rekening houden met een dag zonder gebit, smorgens brengen en einde van de middag weer ophalen. Wat een verschil is dit, niet meer het gevoel dat je een boksbeugel in je mond hebt. Die dikke randen zijn weg dus ook niet meer, voor mijn gevoel dan, een snavel mondje. Ben er super blij mee, moet nog wel plakken want zodra ik het idee heb dat er iets los zit in mijn mond krijg ik kokneigingen. Maar ik hoef nu nog maar heel weinig pasta tegebruiken. Oh ja en het praten klinkt nu ook natuurlijker. Kijk je kaken slinken enorm maar je immediaat gebit blijft hetzelfde dus je hebt een enorm vol gevoel in je mond na een tijdje.

Over drie maanden krijg ik mijn permanente gebit. Ik ben super blij met hoe het nu voelt en het ziet er geweldig uit. Je dient echt een mindset te maken, het wordt nooit meer zoals je eigen tanden en kiezen. Het accepteren van dit helpt je al zoveel.

Gr. Lien
do, 03/08/2018 - 11:40 Permalink
Tarkan

Als antwoord op door tandyman

Ik krijg ook een volledig kunstgebit, en moet binnenkort naar de tandarts en word eerst mijn hele bovenkaak getrokken en week later mijn volledige onderkaak,dus niet onder volledige narcose.
Ik ben als para als ik daar aan moet denken.
Heeft iemand ervaring met trekken in een keer van 10 tanden en niet onder volledige narcose?
za, 10/12/2019 - 19:57 Permalink
AxelP

Als antwoord op door Tarkan

Ik, ik heb me volledige gebit (boven en onder) nu 1,5 week geleden laten trekken met enkel plaatselijke verdoving. Viel me alles mee en met een uurtje was ik klaar. Eerste paar dagen waren even moeilijk maar de pijn is ondertussen weg en ik begin langzaam maar zeker aan me gebit te wennen. Echt afbijten kan ik nog niet maar ik verwacht dat dat met de tijd beter zal gaan, kwestie van geduld en wennen.
zo, 10/13/2019 - 14:04 Permalink