Kosten implantaat; wat is gangbaar???

Author:
a. schalke
Posted:
do, 11/10/2005 - 20:05
Doordat onlangs een voortand bij verwijderd moest worden ben ik aan het kijken naar de mogelijkheid van een implantaat op die plek.

Omdat ik niet genoeg bot meer heb en de ingreep dus wat gecompliceerder wordt wil ik graag alle mogelijkheden onderzoeken. Inmiddels ben ik bij twee implantologen geweest.
Nu ben ik erg in de war over de verschillen in behandeling en vooral: de verschillende offertes die ik heb gekregen.

Volgens één implantoloog moet de behandeling in 2 facen; eerst bottransplantatie, dan later implantaat erin. Nogal vervelend lijkt mij, maar de begroting van deze tandarts kwam neer op ongeveer 1800 euro. Deze berekening was dan zonder de kosten van de kroon die er later op komt.

De andere implantoloog dacht dat hij de botopbouw en implantaat in 1 operatie combineren. Dat lijkt mij natuurlijk veel fijner, maar van de offerte van deze man ben ik nogal geschrokken; 4300 euro, maar dan met kroon erbij berekend.

Mijn vraag is dus: wat is een normale(gemiddelde) prijs voor 1 implantaat plus botopbouw?

Verder zou ik graag willen weten van mensen in Zuid-Holland wat hun ervaringen zijn bij een implantoloog? Want ik denk er nu over om maar weer een derde implantoloog naar zijn/haar mening te vragen en offerte al heb ik daar eigenlijk helemaal geen zin in.

Alle reacties meer dan welkom!

<a href="https://www.tandarts.nl/mondzorg/behandelingen/implantaten/goedkoop">Informatie over goedkope implantaten</a>
minique

Dat is inderdaad een groot verschil!
Om het nog wat 'lastiger' te maken voor je: als je naar de hoofdsite: http://www.tandarts.nl gaat, zie je in het menu aan de linkerkant 'tarief/verzekering' staan. Daar staat een indicatie van de kosten voor een 2 fasen implantaat met kroon.

Ik heb zelf ook een 2 fasen implantaat: bij de 1e operatie werd botopbouw gedaan en het implantaat gezet, bij de 2e operatie werd het implantaat onder het tandvlees vandaan gehaald.
Bij mij waren de kosten ca. € 2000,=, maar de begroting lag duidelijk hoger (het verschil zat 'm in de techniekkosten voor de kroon op het implantaat).

:smt006 Monique
vr, 11/11/2005 - 05:31 Permalink
a. schalke

Ja, ik heb inderdaad de kosten bekeken.

Dus bij jou werd ook botopbouw en implantaat in 1 keer gedaan?

Het vervelende is nu dat ik het gevoel heb dat ik 'belazerd' word met die hoge begroting. En wat ik ook zo jammer vind is dat ik na het eerste consult juist het gevoel had dat ik op de goede plek was. Dat ik daar de operatie wilde laten doen.

Nu weet ik niet meer waar ik nu het beste naar toe kan voor de behandeling.
vr, 11/11/2005 - 08:12 Permalink
de digitale tandarts

Het is geen kwestie van belazeren, maar er zitten nu eenmaal grote prijsverschillen tussen tandarts-implantologen.

Dit heeft veel te maken met het gebruikte implantaatsysteem, duurdere systemen hebben vaak een geschiedenis van meer dan 25 jaar en veel mogelijkheden om een cosmetische kroon te maken (witte abutments etc) zijn ook extra kostbaar. De laatste tijd zijn er echter ook meer fabrikanten op deze markt gekomen, welke over het algemeen de onderdelen goedkoper leveren en waardoor dus een kroon op een implantaat minder hoeft te kosten.

Tussen tandtechniekers kan er ook een behoorlijk prijsverschil bestaan, wat ook weer doorwerkt in de totale prijs. Verschillende technieken zoals 2-fase, 1-fase of direct botopbouw met implantaat of eerst botopbouw en later implantaat, etc hebben ook nog enige invloed, maar de keuze hiervoor wordt vooral bepaald door de individuele situatie en de implantoloog.

Wat ik om me heen zie, is dat ongeveer de gemiddelde prijs van een implantaat met kroon 1800-2000 euro kost en een botopbouw rond de 400 extra. Indien er gebruik word gemaakt van de eerder genoemde witte opbouwen (zirconiumoxyde abutments) kan de prijs nog wat hoger liggen.

Het loont dus de moeite om meerdere offertes te vragen, maar besef wel dat je zeker bij een voortand bij voorkeur wel een ervaren implantoloog zou willen hebben, dat is met name het meest belangrijk.

Kosten raming implantaat op Tandarts.nl




Met vriendelijke groet.
vr, 11/11/2005 - 09:33 Permalink
a. schalke

Nouja, misschien is 'belazeren' ook wel wat cru uitgedrukt. Maar ik schrok gewoon van het enorme bedrag.
Voor zover ik eruit kan opmaken is de implantaat behandeling ongeveer 2200 euro. Dat is met botopbouw, dus dat lijkt redelijk te kloppen dan.
De resterende 2100 euro zou dan voor 1 kroon zijn. Blijft toch wat vreemd. Maargoed, misschien is er sprake van een vergissing o.i.d. laat ik maar niet op de zaken vooruit lopen. Ik ga de betreffende tandarts hier zeker nog over bellen.
Toch vind ik het moeilijk, als 'patient' zijnde, te bepalen waar ik nu zijn moet voor de beste behandeling. En met beste bedoel ik; kundig, financieel redelijk en iemand die me gerust kan stellen. Want ik zie werkelijk als een huis op tegen de behandeling, maar heb wel het gevoel dat het de enige goede optie is voor mij.
Ik zou willen dat iemand mij precies kon vertellen waar ik heen moet.
vr, 11/11/2005 - 19:54 Permalink
a. schalke

Nog even ter correctie:

Er bleek inderdaad sprake van een vergissing; de resterende 2100 euro zijn voor 3 kronen. De vervanging van 2 nabijgelegen kronen waren meegerekend.

Blijft natuurlijk wel veel geld, jammer dat het niet verzekerd wordt!
di, 11/15/2005 - 20:16 Permalink
eeffie

Voor een voortand ook niet?
Wellicht eens kijken of er speciale verzekeringen zijn die het wel, of een groot deel vergoeden?
sterkte hiermee
eeffie
ma, 11/21/2005 - 18:57 Permalink
Merisse

Toen mijn voortand eruit moest doordat de wortel gebroken was ben ik door de tandarts verwezen naar de kaakchirurg. Die heeft tand getrokken en een implantaat aangeraden. Ik had heel naief gedacht dat de tand eruit ging en het implantaat erin.... Maar volgens hem moest na genezing van het trekken eerst de schroef erin en als dat vastgegroeid was het abudment en dan pas de kroon. Volgens hem bestond er geen andere mogelijkheid ook omdat het een voortand betrof.

Helaas constateerde hij toen hij mijn tandvlees opengesneden had om de schroef te plaatsen dat er te weinig bot was. Inmiddels heeft deze week botopbouw plaatsgevonden (onder narcose, bot elders uit kaak). Ik heb nu 3 ingrepen gehad (trekken, mislukte plaatsing schroef en botopbouw) en er nog 2 voor de boeg (plaatsen schroef en plaatsen abudment), en dat allemaal voor een tand...
Weet iemand trouwens hoeveel tijd er zit tussen plaatsen abudment en plaatsen kroon (kan ik mijn plaatje dan dragen?) en of het plaatsen van de kroon weer een ingreep is?

Ik baal nu wel dat er ook andere mogelijkheden blijken te zijn en mij die keuze is ontnomen door gebrekkige voorlichting.
Het enige voordeel is dat ik geen van de chirugische ingrepen zelf hoef te betalen alleen het implantaat zelf.
vr, 01/20/2006 - 00:35 Permalink
dj

In principe kan na het plaatsen van het abuttment snel de kroon geplaatst maken, dit deel van de behandeling is op zich vergelijkbaar met het "plaatsen van een gewone kroon". In theorie kan dat denk ik in enkele dagen, maar meestal is het ergens tussen één en twee weken. Dit heeft vnl met de planning bij de technieker te maken. Het plaatsen van de kroon is iets wat in 5 a 10 minten kan, hoeft neit verdoofd of gesneden te worden of wat dan ook. Wel gecementeerd meen ik, dat is een soort van lijmen.

Wel is er de mogelijkheid dat de kroon niet helemaal goed blijkt te zijn als hij wordt gepast. Dan moet hij opnieuw, en dit duurt dan weer één a twee weken.

Volgens mij wordt bij een voortand na het maken van de afdruk voor de kroon, het "happen", het abuttment doorgaans weer losgemaakt om het dragen van het plaatje mogelijk te maken.
vr, 01/20/2006 - 08:41 Permalink
a. schalke

Merisse, hoe komt het dat je onder narcose ging voor de botopbouw ingreep? Ik moet aanstaande woensdag voor dezelfde behandeling en hoef niet onder narcose. Misschien wel jammer want ik weet dat die prikken voor in je mond nogal pijnlijk zijn. Ik zie dus wel erg tegen alles op.
Nog een vraag: heb je de dagen erna veel napijn gehad? Men zegt dat vooral de plek achter in je kaak waar het bot is weggehaald veel napijn geeft.

Wat ik me bij jouw verhaal ook afvraag is; waarom is die kaakchirurg toen hij zag dat er te weinig bot was, niet meteen doorgegaan met de operatie? Hij had toch gelijk wat bot kunnen weghalen uit je kaak?

Ik heb me verder laten vertellen dat de ingreep steeds minder vervelend wordt; eerst botopbouw; dat is het meest vervelend. Dan plaatsen implantaat; iets minder naar. Hierna plaatsen abuttment; stelt niet veel voor. Als laatste het plaatsen van de kroon op het werk! Is niet vervelend, gebeurt ook bij de tandarts. Lijkt me heerlijk om zo ver te zijn!

Hoe dat verder allemaal met het plaatje moet vraag ik me ook enigzins bezorgd af!
vr, 01/20/2006 - 09:17 Permalink
Merisse

Merisse, hoe komt het dat je onder narcose ging voor de botopbouw ingreep?
Nog een vraag: heb je de dagen erna veel napijn gehad? Men zegt dat vooral de plek achter in je kaak waar het bot is weggehaald veel napijn geeft.


Ik denk mijn kaakchirurg botopbouw altijd onder narcose doet. Raar eigenlijk dat dat per kaakchirurg zo verschilt. Bovendien moesten er bij mij nog wat dingen meer gebeuren namelijk verstandskies en cyste weghalen en een wortelpunt schoonmaken. Ik ben ook wel blij dat het onder narcose is gebeurd want ik heb geen pijn gehad en ben helemaal weg geweest.

Napijn valt bij mij reuze mee. Je gezicht voelt wel pijnlijk aan maar geen specifieke plek (nou heb ik wel op 4 plaatsen hechtingen) en ook niet zo dat ik kreun of er niet van kan slapen. Je hele mond voelt alsof je een paar flinke dreunen tegen je kaak gehad hebt. De extreme zwelling vind ik het meest vervelend.

De kaakchirurg heeft overigens mijn plaatje aangepast zodat ik het nog in kan maar daarbij heeft hij de helft van de tand weggeslepen. Het zal straks als alle zwelling weg is ook wel niet meer zo'n mooi gezicht zijn.

Veel sterkte met de ingreep woensdag!
vr, 01/20/2006 - 11:46 Permalink
a. schalke

Als het goed is wel! Zo is het mij verteld tenminste.
Hoe extreem is de zwelling trouwens? En op welke plek? Durf je er wel mee de straat op?
Ik ben zo benieuwd hoe het mij zal vergaan woensdag en de dagen erna. Ik vraag me af of ik voor mijn kinderen zal kunnen zorgen, en wanneer ik weer naar mijn werk kan.
Merisse, kun jij nu alweer eten eigenlijk? Met plaatje in? En wat voor pijnstillers gebruik je?
vr, 01/20/2006 - 21:15 Permalink
Merisse

Als het goed is wel! Zo is het mij verteld tenminste.
Hoe extreem is de zwelling trouwens? En op welke plek? Durf je er wel mee de straat op?
Ik ben zo benieuwd hoe het mij zal vergaan woensdag en de dagen erna. Ik vraag me af of ik voor mijn kinderen zal kunnen zorgen, en wanneer ik weer naar mijn werk kan.
Merisse, kun jij nu alweer eten eigenlijk? Met plaatje in? En wat voor pijnstillers gebruik je?


Die zwelling kwam een dag na de operatie en was de dag daarna het ergst. Mijn hele gezicht was opgezwollen van mijn kin tot onder mijn ogen met twee hamsterwangen :smt004 Heb ook op iedere hamsterwang een bloeduitstorting. Ben vandaag nu de zwelling wat weggetrokken is voor het eerst de straat op geweest. Voor vandaag voelde ik me daar ook niet goed genoeg voor. We kwamen tot 2 x toe bekenden tegen die vroegen of ik aan mijn kaak geopereerd was! Kennelijk is het toch zichtbaar. Maar goed ik heb ook meer laten doen als ze bij jou gaan doen.
Ik ga denk ik dinsdag weer werken, dat is precies een week na de ingreep. Tenminste als ik mijn plaatje weer in kan, vanmorgen geprobeerd maar dat paste nog niet, nog te gezwollen tandvlees daar. Heb Brufen gebruikt als pijnstiller, op recept gekregen van de kaakchirurg.

Ik heb vanaf de eerste dag wel kunnen eten maar alles uit de blender. Het lekkerste was de chili con carne van vanavond. Gisteren spinaziepuree met een (fijngehakt) tartaartje, ook lekker. Minder was de spagetti en de foe young hai. Ook moeilijk is wat je moet ontbijten/lunchen. Ik heb het tot nu toe gedaan met een ontbijtdrankje en als lunch een soepje met een beschuit erin of vandaag een roerei met tomaat. Hoe ik dat volgende week op mijn werk moet doen weet ik niet. Volgens de kaakchirurg zou ik 2 weken gepureerd voedsel moeten eten.

Ik denk wel dat je voor je kinderen kunt zorgen maar het wel rustig aan moet doen. Zorgen dat het huis aan de kant is en de koelkast vol en man/buurvrouw/vriendin achter de hand om wat voor je te doen. Het zijn wel even een paar mindere dagen.
zo, 01/22/2006 - 01:54 Permalink
a. schalke

Bedankt voor je antwoord, Merisse. Wat dapper trouwens dat je zonder plaatje toch de straat op durft.
Ik ben heel benieuwd hoe het mijzelf zal vergaan. Ik probeer er nu maar niet meer teveel over te lezen enzo. Het maakt me alleen maar angstiger.
Woensdagmiddag gaat het gebeuren. Ik kijk uit naar het moment dat ik het ziekenhuis weer kan verlaten, ondanks de napijn en zwelling die dan gaan komen. Wanneer kon jij eigenlijk weer tanden poetsen?
Veel sterkte met je hamsterwangen en vooral ook met de volgende ingrepen die gaan komen over een poos!
ma, 01/23/2006 - 21:44 Permalink
robinson

Ik laat altijd een zog. Essex-retainer vervaardigen, dit is een doorzichtig plastic plaatje over de tandenboog met een kunsthars element( identiek aan de beginsituatie) eraan.
Tevens wordt op hetzelfde model een soort guide gemaakt voor de implantoloog, van te voren is de positie van het implantaat al bepaald en ook de hoogte van het abutment.
We gaan hier uit van een 1-fasig implantaatsysteem.(
Ik plan met mijn implantoloog dusdanig dat wanneer de patiënt geïmplanteerd is deze meteen een vervolgafspraak heeft voor het plaatsen van de retainer.
Voordeel is dat door de lichte druk er bijna geen zwelling optreedt.
De eerste 9 dagen mag het implantaat niet belast worden,na plm.4 maanden volgt dan de procedure voor het vervaardigen van de definitieve kroon.
De meeste patiënten die wij behandeld hebben hadden weinig tot geen problemen met deze tijdelijke oplossing.
di, 01/24/2006 - 21:54 Permalink
Merisse

a.schalke, heel veel succes &amp; sterkte morgen! Hopelijk valt het mee bij jou. (Bij mij even niet maar ik heb ook 3 ingrepen gehad)
Ik ben gisteren op controle geweest en het zag er allemaal rustig uit volgens de kaakchirurg. Ik heb echter nog steeds last van pijn, de hechtingen en ik kan ook alleen nog maar gemalen voedsel eten. Ik heb geprobeerd gewoon te eten maar alles is zo gezwollen dat het teveel pijn doet. Plaatje past nog steeds niet vanwege de zwelling en ik heb er een fikse verkoudheid bovenop gekregen. Tot overmaat van ramp mag ik niet snuiten omdat er een open kaak/neus verbinding was op de plaats waar ze de cyste weggehaald hebben.
Vandaar dat ik nog steeds thuis ben De operatie is vandaag een week geleden. Ik vraag me af of het wel normaal is of dat ik zo'n watje ben.

Volgens de kaakchirug mocht ik weer voorzichtig gaan poetsen en dat doe ik dan ook sinds gisteren weer.
di, 01/24/2006 - 23:41 Permalink
a. schalke

Hallo Merisse, ik zie je berichtje van de 24e nu pas.
Het is nu vrijdag, 1,5 dag na de ingreep, en ik kan nog niet goed zeggen het me nu mee- of tegengevallen is.
Het voelde toch allemaal we ruig aan vond ik. En nu die zwelling! Ooooh, ik durf amper in de spiegel te kijken, laat staan de straat op of naar m'n werk.
Vooral de voorkant is dik. Aan de zijkant hangt een dikke bal. Als ik mijn bovenlip voorzichtig optil, zie ik een dikke bult met hechtingen en heel rommelig tandvlees. Ook zitten er hier en daar witte plekjes en op andere plekjes ziet het een beetje blauw. Het ziet er dus een beetje ontstoken uit. Ik vraag me af of dit normaal is.
Ik heb wel een antibiotica-kuur en ik spoel met zo'n middeltje.
vr, 01/27/2006 - 08:59 Permalink