Enorm verdrietig door lelijke kronen in voorfront

Author:
Honeybee
Posted:
wo, 09/07/2022 - 13:45
Hallo allemaal,

Ik val maar meteen met de deur in huis.. Ik ben dood ongelukkig door de definitieve kronen die afgelopen donderdag zijn geplaatst. (Zie foto's van voor eigen tanden en na met kronen) Wegens medische redenen moest ik overgaan op 4 kronen (de vier voorste tanden). Aangezien ik verder tevreden was over mijn eigen tanden, echter dat sommige iets terug/scheef stonden, heb ik aangegeven dat ik graag de zelfde vorm van mijn eigen tanden wil aanhouden. Echter is dit niet gebeurd. De kronen staan erg naar voren en zijn enorm lang. Ook mijn tandvlees is veel hoger dan het normaal was. Tijdens het plaatsen van de definitieve kronen heeft de tandarts niks besproken en niks vooraf laten zien. Ik dacht dat hij ze zou plaatsen om het vervolgens met mij te bespreken. Maar hij had ze al meteen definitief geplaatst. Ik schrok me kapot toen de spiegel voor me kwam (door de assistente). De tandarts verdween na de plaatsing meteen uit de ruimte. Ik wist niet hoe snel ik weg wou daar. De dag erna besloot ik de tandarts te contacteren om het te bespreken en eventueel iets aan te passen, aangezien ik er niet van heb kunnen slapen. Helaas is de praktijk nu gesloten tot de 26ste ivm vakantie. 2 dagen erna kreeg ik hevige pijn, Hiervoor naar de noodtandarts moeten gaan (op zondag). Maandag nog een keer naar een andere diensttandarts moeten gaan aangezien een deel van mijn gezicht begon op te zwellen en de pijn nier uit te houden was. Wellicht betreft het een ontsteking waardoor ik een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan zodra mijn eigen tandarts weer zit. Ondertussen antibiotica gekregen. Sinds vandaag neemt de pijn/zwelling iets af. Ik ben enorm verdrietig door dit allemaal. Ik hoop dat jullie mij wat raad kunnen geven, hoe ik dit nu het beste kan aanpakken.
Attach
Tandarts_Richa…

Sorry maar dan ben ik benieuwd wat de medische redenen waren. Vervelend dat de kronen niet naar wens gemaakt zijn. Vraag mij af waarom uw tandarts niet eerst uw goedkeuring gevraagd heeft alvorens de kronen te plaatsen. Ik doe dat altijd. Om ontevredenheid achteraf te voorkomen. Tja wat nu. Bespreek het met uw tandarts en kijk of u samen tot een tevreden oplossing kunt komen. Afhankelijk v hoe scheef uw tanden eerste waren kan het gebeuren dat bij het beslijpen er te dicht bij de zenuw geboord wordt, kan vaak niet anders gezien de stand, met als gevolg een eventuele wortelkanaalbehandeling (WKB). Ik heb het al eerder op dit forum geantwoord: Voor een tand is dit een mega operatie waar tijd, weken/maanden, voor nodig is om van bij te komen. En soms niet met een WKB tot gevolg. De door u geziene lange tand lijkt niet te komen v d zijde v d boven lip , lijkt ongeveer hetzelfde als de eerste foto, maar eerder naar de onder lip. wellicht is het mogelijk daar wat v d kroon af te slijpen. U trekt uw onderlip ook verder naar beneden in de tweede foto. De snijlijn moet rusten op de natte zijde v uw onderlip bij normale lach...de lach lijn. Een a twee millimeter over de snijlijn v uw ondertanden vallend, daar lijkt het nu wel aan te voldoen. Ik kan niet zien in hoeverre de tanden meer naar voren staan t o v uw ondertanden vergeleken met de afstand voor behandeling..is niet te zien op de eerste foto.. Wat u nu gekregen heeft is wat men tegenwoordig denkt mooi te vinden. Niet de tandartsen maar de client. Wellicht heeft uw tandarts zich daarin vergist t o v wat u gevraagd heeft. Of de lengte inkorten maar dat zal de vorm en stand niet veranderen. Of nieuwe kronen maken die meer aan uw wensen voldoen. Weer een hele klus met een belasting v uw tanden. Bespreek het en laat ons svp de uitkomst weten. Maak svp nog een foto waarop net zo min v uw ondertanden te zien is als in de eerste foto.
wo, 09/07/2022 - 23:10 Permalink
Honeybee

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Hoi Richard,

Dankjewel voor je reactie!
De medische reden was als volgt:
De orthodontist gaf 2 jaar terug aan dat door middel van een beugel de kans groot is dat de tanden na verloop van tijd terug scheef gaan staan, gezien ik op latere leeftijd pas aan de beugel zou beginnen (ik ben nu 29). Hierbij gaf de orthodontist ook aan dat als ik niks aan de stand van de tanden zou veranderen de tanden elkaar op den duur kapot drukken. Dit vervolgens met mijn tandarts besproken. Hij adviseerde hierom over te gaan op kronen. Naar 2 jaar na gedacht te hebben besloot ik om het advies op te volgen. Ook omdat ik mij stoorde dat 1 tand vooral naar binnen stond en dit vaak op foto's raar oogde, dacht ik hier wel goed mede daardoor goed aan te doen. Aangezien de tandarts aangaf dat tand 11 vrijwel recht stond, heb ik de vraag gesteld om alleen tand 12 en 21 te voorzien van kronen. Hier kon hij zich niet in vinden en gaf aan dat hij daar niet aan gaat beginnen omdat dat alle 4 de tanden te voorzien van kronen een mooier geheel zou geven.
Ik heb foto's bijgevoegd hoe de stand eerst was en de stand nu met kronen. Op de foto duidelijk te zien dat de kronen meer een overbeet veroorzaken. Mijn lip hangt nu voor iets naar onder ivm verdikking van lip/wang door zwelling.
Ook als ik mijn normale lach aanhou voel ik de tanden in mijn onderlip steken. Gezien de extreme overbeet zijn woorden met de letter F een drama om uit te spreken. Ook mijn tandvlees is minder zichtbaar. Vooral het boogje tussen mijn voortanden. Komt dit nog goed?
Attach
do, 09/08/2022 - 00:10 Permalink
Honeybee

Zojuist voelde ik dat er vloeistof uit het tandvlees kwam. Waardoor ik net ontdekte dat er allemaal witte kleine vlekjes op mijn tandvlees bevinden. En de rode plek.. die wijst natuurlijk op ontsteking .. enig idee wat de witte plekjes kunnen zijn?
Attach
do, 09/08/2022 - 21:02 Permalink
Tandarts_Richa…

Heerlijk lang weekend weg geweest. Net thuis gekomen. Als ik de snijlijn vergelijk met de "oude" situatie, en ik kan het fout zien omdat het afhangt v d hoek waarop de foto gemaakt is,..., Dan lijkt het of een algemeen 2 mm aangehouden is dat de snijlijn over de snijlijn v d ondertanden hangt. Maar u had een bijna end to en dus niet een dergelijke overbeet ( vertikaal) daarom zijn / lijken uw tanden langer. Tegen het tandvlees is de hoogte v d de kronen aangepast aan de hoogte v d 21... met gevolg langere tanden dan wat u had. Iets afnemen v d snijlijn, indien met de kroon mogelijk, zal de zicht optisch iets veranderen. Als je de stand v d 12 tov de 11 en de stand v d 22 tov de 21 bekijkt dan hangt het ervan af hoeveel weg geboord is . Maar als te veel weg geboord is kan het zijn dat de zenuw v d 22 en 12 een flinke tik hebben gehad met eventuele pijn ( tijdelijk???) tot gevolg. Ander een wortelkanaalbehandeling. Laat ter controle een x-foto maken en een vitaliteit test. Overigens na elke orthodontische behandeling waarbij de stand v tanden gewijzigd worden heb je altijd het risico dat de tanden terug willen naar de oorspronkelijke stand. Daarom wordt vaak een draadje achter de voortanden geplaatst om dat tegen te gaan en/of een nachtplaatje. Er is altijd een voorwaartse drang v d kiezen waardoor vaak de voortanden in het gedrang komen met nog meer scheefstand/ crowding tot gevolg. Kan het v foto niet goed beoordelen maar vraag mij af of het ook mogelijk was geweest door alleen de 11 en 22 aan te passen. Ik zou dit eerste met composiet hebben geprobeerd om te kunnen beoordelen. Maar dat kan natuurlijk ook gelijk met kronen. Voordeel composiet is dat het makkelijker aan te passen is. Maar nogmaals ik was er niet bij en de beste stuurlui staan vaak aan wal. Met andere woorden als, als, als heeft geen zin.
zo, 09/11/2022 - 23:23 Permalink
Honeybee

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Hopelijk ben je goed tot rust kunnen komen in je weekend. :D

Ik zie inderdaad dat ik bijna een end to end gebit had. Al vond ik dat wel mooier bij mij. De lange tanden zijn nu echt een doorn in mijn ogen en ik ben er enorm onzeker van geworden. Wat vind je van de stand van de kronen dan, tenopzichte van mijn huidige tanden? Vind je niet dat ze ook erg ver naar voren uitvallen? Ik heb er namelijk erge last van, in ieder geval merk ik het met vanalles. Ik kan mijn mond niet goed sluiten, moet echt mijn onderlip eroverheen dwingen. Verder loop ik de heledag 'vliegjes te vangen' omdat ik er een rare mond trek wanneer ik hem dus gesloten probeer te houden (er verschijnen deukjes in mijn kin en mijn lip staat dan gewoon raar). Wanneer ik glimlach staat mijn onderlip ook echt gespannen en naar voren.. dit had ik eerst allemaal niet.
di, 09/13/2022 - 23:26 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik zou beginnen te vragen of het mogelijk is de incisale rand, snij lijn, in te korten zodat het net tegen de binnenste een derde v je onderlip komt, het natte gedeelte. Je hebt natte en droge gedeelte v je lip. Dan zijn de kronen minder lang en valt de snijlijn niet zo drukkend op de lip. Dit indien de kroon het toelaat. De gingiva , tandvlees lijn, hoort in ideale situatie v hoektand tot hoektand te lopen, dat is nu ook geprobeerd. Let wel ik kijk naar een foto en niet in de mond dus ik kan het fout inschatten.. Ik zou ook een x-foto maken v d tand met "rode" plek. Geef het ook tijd om te wennen. Alles went. Belangrijk is of je er dan vrede mee kunt hebben. Zo niet vraag alles opnieuw te doen. Een ingewikkelde procedure omdat alles gesloopt moet worden en opnieuw gemaakt. Met de nodige inspanning/tijd/kosten. Dus ik kan mij voorstellen dat dat niet wenselijk is voor beide partijen. Maak in ieder geval kenbaar dat je echt niet blij bent met de ontstane situatie en laat de tandarts dan zelf eerst komen met eventuele oplossingen alvorens zelf met ideeën te komen. Achteraf makkelijk gezegd maar dergelijke onvrede kan voorkomen worden door eerst goedkeuring te vragen alvorens definitief te plaatsen. Of bij twijfel eerst tijdelijk te plaatsen zodat veranderingen aangebracht kunnen worden.
wo, 09/14/2022 - 00:10 Permalink
Honeybee

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Dankjewel Richard! Ik ga zeker jouw advies opvolgen. Ik hou je op de hoogte tot welke conclusie we uiteindelijk zijn gekomen.
Nu nog het volgende. Sinds paar dagen voel ik dat het tandvlees voren extreem dik is tot deze bult tot gevolg. Ik heb daarbij nog steeds erg veel pijn en ook de andere kant van de voortanden doen ondertussen veel pijn. Mijn eigen tandarts zit weer pas weer vanaf 26 september. Kan ik daarmee wachten of toch weer bij een andere praktijk aankloppen?
wo, 09/14/2022 - 20:42 Permalink
Honeybee

Daar ben ik weer.
Vrijdag begon de ellende ineens aan de linkerkant (voortand boven). Zaterdag was er weer een zwelling zichtbaar in mijn gezicht. Ik heb geprobeerd een noodtandarts te bereiken, maar telkens werd ik doorverwezen naar een ander nummer. Door de zenuwen van de pijn heb ik het maar gelaten en was ik blij dat ik even onder een deken kon kruipen. Koorts kwam namelijk al snel om de hoek kijken. Maandag had ik eindelijk een afspraak bij een dienstdoende tandarts. Hier werd een acute ontsteking geconstateerd in de wortelpunt. Gezien de fixe ontsteking ( tijdens het inbrengen van de verdoving kwam het pus al naar buiten) was volledige verdoving niet mogelijk. Jeetje ik heb echt gegild en gehuild van de pijn :(. Ik was na de behandeling ook echt helemaal van slag. Vreselijk was het. Maar het was of behandelen of de tand trekken.. dus de keus was snel gemaakt. Maandag zit mijn eigen tandarts weer. Ik hoop dat ik dir dag nog terecht kan. De andere voortand en snijtand hadden namelijk een abces na ook het zelfde gebeuren; fixe pijn/zwelling. Maar bij de noodarts was er 2 weken terug niks op de foto te zien. Dus ik ben benieuwd hoe het er nu uitziet.

Betreft de kronen: gaf de dienstdoende tandarts aan dat ze inderdaad enorm lang zijn en constateerde dat ik mijn mond in rust stand wegens de lengte van de kronen niet kan sluiten. Ook vond hij ze erg hoog geplaatst en de overbeet extreem. Hij gaf het zelfde advies als jou (Richard) het te bespreken met mijn huidige tandarts en te komen tot een goede oplossing. Zoieze de kronen korter maken. Maar gezien de stand etc zou het beter zijn om nieuwe te laten maken wat beter past. Maar dan gaat er weer een laag eigen tand verloren.

Is het nu verstandig om dit toch te doen zodat ik mijn gebit weer durf te tonen?
Gezien wellicht dadelijk elke kroon voorziende tand een wortelkanaalbehandeling heeft gehad. Maakt dit volgens mij toch niet meer zo heel veel uit.. of? De tand is dan toch al zo goed als dood/kapot..
do, 09/22/2022 - 00:58 Permalink
Tandarts_Richa…

Sorry eerste deel niet gelezen nu wel. Het is belangrijk dat er eerst rust is voor je voortanden. De schade is nu al geweest. Mogelijk is dat uw tandarts, door de oorspronkelijke stand v d tanden, te dicht bij de zenuw heeft moeten boren voor de kronen met als gevolg het afsterven v de zenuwen, en de huidige ontstekingen tot gevolg. Maar ik was er niet bij dus kan dat v hier niet beoordelen. Bespreek je onvrede. Eerst waar nodig goede wortelkanaalbehandelingen misschien door een endodontoloog , de specialist. De tanden kunnen opgebouwd worden met een glasvezel stift in de kanaal en daarboven de opbouw voor een basis voor een nieuwe kroon. Wacht 6-12 maanden. maak x-foto en indien dan rustig en geen problemen dan pas nieuwe kronen. Mogelijk zelfs onrustige tanden verwijderen en bruggen maken.....mogelijk,,,,...mogelijk... dat kan ik niet voorspellen. De opties moeten vooraf goed bestudeerd /overwogen worden om tot een rustige oplossing te komen met zo min mogelijk risico's, die nooit uit te sluiten zijn. Niet zo maar beginnen met vervanging. Het is niet makkelijk om goed te werken. Bespreek ook vooraf hoe het gaat zitten met eventuele kosten om misverstanden te voorkomen.
do, 09/22/2022 - 23:59 Permalink