Amalgaam vulling verwijderd impact borstvoeding

Author:
Eveline_34
Posted:
do, 12/02/2021 - 14:30
Mijn tandarts heeft deze week een oude amalgaam vulling verwijderd. Ik kreeg een soort van beschermkapje over mijn lippen en mond, maar heb toch wat binnengekregen middels slikken.

Ik heb vooraf aangegeven dat ik borstvoeding geef aan mijn 5 weken oude zoontje. De tandarts heeft toen niet genoemd dat het verwijderen van amalgaam vullingen schadelijk kan zijn en ook in de borstvoeding terecht kan komen. Ik was me hier zelf ook niet van bewust, maar heb achteraf gelezen dat er hoge kwikwaarden vrijkomen bij het uitboren die ook doorgegeven worden in de borstvoeding. Tevens zag ik dat amalgaam vullingen niet meer worden gebruikt bij vrouwen die borstvoeding geven, zwangeren en kinderen sinds 2018.

Ik ben nu bezorgd over de concentratie kwik die in de borstvoeding terecht is gekomen. Heeft iemand meer info over het gevaar van deze kwikdampen? Is het beter om over te gaan op flesvoeding?
Tandarts_Richa…

https://www.tandarts.nl/forum/andere-onderwerpen/offtopic/almagaamvergi…..... Dit is een oud antwoord in Tandarts.nl. Vroeger hadden wij alleen amalgaam. Ik kan geen studies vinden waarin de gevolgen aangetoond zijn bij de kinderen v vrouwen waar amalgaam is verwijderd tijdens een periode waarin borstvoeding werd gegeven. Zelf heb ik in 39 jr deze vraag nooit v e cliënt gehad. Wil hier niet mee zeggen dat het goed is...alleen dat ik nooit iemand heb gehad die nadelige gevolgen heeft gehad. Kan mij voorstellen dat door het gebruik v e "lapje" de hoeveelheid binnen gekregen amalgaam miniem is. Gaat het om de vrijgekomen Kwik dampen tijdens het boren of gebonden kwik in amalgaam. Dampen moet ik dan mega veel binnen hebben gekregen in al die jaren dat ik amalgaam heb uitgeboord en nu nog. Tja gevaarlijk beroep tandarts. Sorry dat ik niet een beter antwoord heb.
do, 12/02/2021 - 23:24 Permalink
vV

van de amalgaamresten die binnenkomen door doorslikken is het kwik gebonden, komt er vanzelf weer uit. De dampen zijn meer risico voor behandelaar dan voor patient (en daarmee voor kind bij borstvoeding). Zeker wanneer het ook nog maar 1 vulling betreft.
za, 12/04/2021 - 16:31 Permalink