51 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 5
nieuw hier en heel bang
Susaa
Offline
Laatst gezien: 15 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 07/19/2004 - 19:25
door Susaa ma, 07/19/2004 - 19:47
#1

Hoi allemaal,

Ik ben Suzanne 23 jaar en ik MOET naar de tandarts. Dit is de 1e x dat ik vertel hoe bang ik ben. De laatste x is een aantal jaren geleden, ik kreeg 3 behandelingen van 1 uur incl. een wortelkanaalbehandeling. Ik ben toen ook naar de tandarts geweest omdat het MOEST. ik ging zowat dood van de pijn en heb 's avonds huilend een tandarts uit de telefoonboek gebeld.
De behandelingen waren echt verschrikkelijk, maar het allerergste vond ik nog de opmerkingen dat ik alleen water drinken mocht, (ik heb mijn hele leven al slechte tanden gehad) en dat dat niet bestaat dat je slechte tanden hebt en nog meer van de stomme opmerkingen. Mijn vriend is erna nog gaan bellen omdat ik thuis zat van de pijn van de wortelkanaalbehandeling en ik kreeg ibuprofen wat niet hielp,

Een hele tijd later is er een vulling van diezelfde kies waar ik die wortelkanaalbehandeling heb gehad uitgevallen, ben er mee doorgelopen en werdt zwanger en na de zwangerschap viel aan de andere kant een vulling eruit.
Ik wil eigenlijk nooit meer terug naar de tandarts. Ik had vaag ooit iets gehoord over onder narcose bij de tandarts gaan en gebruikte borstvoeding als smoes om dat dan na de borstvoedingsperiode te gaan uitzoeken. Nu is mijn dochtertje 20 maanden, en we zijn net pas gestopt met borstvoeding en nu moet ik eraan.

Ik ben op internet gaan surfen en kwam op een site van een tandarts in kerkrade terecht en dat lijkt mij wel wat. Daar las ik bij reacties dat er ook een forum was, dus deze ben ik gaan zoeken, en nu ben ik hier.

Toen ik klein was en nog bij de schooltandarts zat, zei mijn tandarts altijd tegen mij dat ik moest uitkijken voordat alles eruit moet, en daar zit de grootste angst. Ik had hele lieve assistenten die altijd mijn hand vasthielden omdat ze wisten dat ik hartstikke bang was.

Hier zit nu mijn grootste angst, ik wil niet horen wat er mis is. IK WIL NIET DAT ALLES ERUIT MOET. Ik wil geen 23 jarig meisje zijn met een kunstgebit ofzo. Maar ik durf niet naar de tandarts vanwege de pijn, opmerkingen en de angst dat ik te horen krijg dat alles eruit zou moeten.

Ik wil ook niet dat iedereen weet hoe bang ik ben om naar de tandarts te gaan en dat ik het zo ver heb laten komen. Ik wil dit wel graag oplossen. Ik ben blij dat dit forum er is en ga naar een vergelijkend verhaal zoeken. Ik hoop dat ik er wat moet uit kan putten. Bedankt voor het lezen iig.

Veel liefs Suzanne

scaredycat
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 3 maanden geleden
Geregistreerd: 04/13/2004 - 02:00
door scaredycat ma, 07/19/2004 - 20:39

Beste Suzanne,

Het is natuurlijk al geweldig dat je hier je verhaal hebt durven doen.
Niemand hier zal je uitlachen of wat dan ook om jouw angst,
we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en hebben allemaal de
moed gehad hier ons verhaal te doen.

Je hebt sowieso pech gehad dat je zo'n tandarts trof die zei dat het
"hebben" van slechte tanden niet bestaat. Het fijne weet ik er niet
van, maar ik heb ergens gelezen dat dat zelfs in je genen vastligt ofzo...

Je schrijft niet waar je (ongeveer) woont, maar als je geen
bezwaar hebt tegen reizen of sowieso in de buurt woont is
Kerkrade waarschijnlijk wel een uitkomst.

De mensen daar zijn uiterst professioneel en vriendelijk, ze zullen
niets doen wat jij niet wilt en uitlachen zal niet eens bij ze opkomen.
Als het niet nodig is en je het zelf niet wilt zullen ze je geen kunstgebit
aanpraten. Ikzelf en andere hier hebben die ervaring eerste hand;
ik dacht ook als 28jarige met een kunstgebit door het leven te moeten,
maar het viel in verhouding mee; het meeste was te repareren.

Ik heb over Kerkrade nog nix negatiefs gelezen of gehoord, maar
in de diverse verhalen hier zijn ook aanbevelingen te vinden voor
specialisten in Amsterdam, Rotterdam, Alkmaar, Leeuwarden en
nog wat plaatsen die me even niet te binnen schieten.

Vergelijkbare verhalen vinden zal niet zo'n probleem zijn, die staan
er hier genoeg, gelukkig ook meestal inclusief goede afloop.
Lees die verhalen, stel vragen als je daar behoefte aan hebt.
We komen hier om elkaar te steunen, niet voor het leedvermaak ofzo.

Susaa
Offline
Laatst gezien: 15 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 07/19/2004 - 19:25
door Susaa ma, 07/19/2004 - 21:05

Hallo, bedankt voor je antwoord. Ik woon vlakbij limburg, Nijmegen maar het is er nog een eind vandaan, vooral voor iemand zonder auto. Ik heb net mijn ex gebeld hierover en hij vind ook dat ik het moet doen en wil mij zelfs brengen cq steunen. pffff ik heb nu al besloten om morgen te bellen.
Ik las net dat het wel een tijd kan gaan duren voordat je "mag" komen, maar anders ga ik helemaal niet naar de tandarts. Ik ben blij dit gevonden te hebben, hierdoor is er al een klein beetje opluchting.

Die narcose vind ik zo belangrijk. Ik wil het niet meemaken, ze mogen alles doen om mijn gebit op te knappen, maar ik wil het niet meemaken, ik wil de pijn niet voelen. Ik wil ook niet weten wàt er mis is. (eigenlijk een beetje als een struisvogel je kop in het zand steken, maar ik ben nou eenmaal zo bang) Ik las net dat ze ook niet met die haakjes in je tanden gaan zitten die op gevoelige plekjes zoveel pijn doen. heerlijk!!

Ik denk er elke dag aan dat ik naar de tandarts moet en elke dag doe ik het niet, ik overweeg het niet eens omdat ik toch niet durf of ik verzin een smoes om het uit te stellen.

Ik ben zo blij dat ik ben gaan zoeken vandaag op google Smile
Het is nog maar een begin, maar wel een goed begin...

liefs Suzanne

Missy66
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 2 weken geleden
Geregistreerd: 02/10/2004 - 01:00
door Missy66 ma, 07/19/2004 - 22:24

Lieve Suzanne...

Heel erg goed van je meis dat je dit forum gevonden hebt, dat je meteen de moed hebt gehad om in te loggen en je verhaal te doen... Jan schreef het hierboven al, wij weten hoe het voelt, wij weten hoe jij je voelt, wij snappen jou angst dus kanjer geweldig dat jij je verhaal nu gedaan hebt, het zal je zeker helpen om sterker te worden en zo te proberen om stap voor stap jou angst te overwinnen...

Je bent al heel goed op weg meis, zet nu door, en wat heerlijk dat jou ex je wilt steunen en met je mee wilt gaan...
Kerkrade is zeer zeker een uitkomst meis, ik heb (gelukkig) die ervaring ook en als ik in februari niet gelezen had in de vriendin dat het daar onder narcose kon was ik nu ook nog niet geweest...

Toppie lieverd dat je nu al wilt bellen, doe het ook soms kan er idd een langere wachttijd zijn, maar er wordt hard gewerkt en vaak werken ze zelfs op zaterdag en zondag om zo een achterstand weg te werken...
Maar hoe sneller jou intake hoe sneller je aan de beurt bent...
En geloof me, eenmaal gebeld ga je er zo naar toe leven, gaat alles je zo sterk maken...

Je bent een kanjer, en jij kunt dit ook...
Laat je ons weten wanneer je terecht kunt meis dan kunnen we heel hard gaan duimen dat het mee zal vallen...
Je schrijft al dat je geen kunstgebit wilt, vaak is dit ook niet nodig meis maar hoe het wel desnoods in je achterhoof, wees er evt wel op voorbereid want juist dan kan het alleen maar mee vallen en zal de klap minder hard aankomen...
En als je jaren niet geweest bent heb je toch voor jezelf het idee dat je gebit er slechter aan toe is dan dat het werkelijk misschien is...
En van het ergste uitgaand, stel het moet toch een kunstgebit worden, zie het dan positief, het is tegenwoordig bijna niet van echt te onderscheiden en nog altijd beter dan een bekkie met slechte tanden...

Heel veel sterkte en liefs en zoals Jan al schrijft heb je vragen, stel ze gewoon, wij zullen proberen een passend antwoord te geven...

Liefsss Carin

Bliepmiep
Offline
Laatst gezien: 11 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 09/30/2003 - 02:00
door Bliepmiep ma, 07/19/2004 - 23:12

Wat goed van je dat je je verhaal durft te doen. De meesten hier waaronder ook ik, posten pas na maanden... Zelfs het woord 'tandarts' in mijn browser tegenkomen deed me al het zweet uitbreken.
Ik was/ben niet ang voor de tandarts, maar voor hetgeen wat hij me gaat vertellen.
Uiteindelijk ben ik in de stoel terecht gekomen en ben ik behandeld. Heel stom, maar van de week realiseerde ik me, hoe heerlijk rustig het in mn hoofd is nu ik me geen zorgen meer hoef te maken over mijn gebit. Ik hoef geen gesprekken meer te ontwijken, niet te denken aan het feit dat ik nu toch echt eens iets moet doen. Echt, ronduit heerlijk maar toch ook heel vreemd. Ik voel me er zo lekker bij!
En dan vooral het zonder onzekerheid kunnen lachen, echt geweldig!

Heel veel mensen zijn geweldig geholpen in Kerkrade. Ook voor jou zal er een top team klaar staan die je aan een mooi gebit helpt en wellicht ook over je angst heen helpt.
Ik wens je heel veel succes, en wees een lief voor jezelf en bel, je krijgt er zoveel voor terug!

dj
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 4 maanden geleden
Geregistreerd: 03/25/2003 - 01:00
door dj ma, 07/19/2004 - 23:27

Ja heeeel goed dat je erover schrijft hoor Suzanne! Succes ermee he?

Doeg,

Pisces
Offline
Laatst gezien: 16 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 09/08/2002 - 02:00
door Pisces di, 07/20/2004 - 16:33

Sterkte !

En knap dat je het allemaal hebt opgeschreven hier !!

Liefs,

Pisces

admin
Offline
Laatst gezien: 1 week 6 dagen geleden
Geregistreerd: 03/05/2015 - 13:36
door admin di, 07/20/2004 - 23:49

Lieve Suzanne,

Op de eerste plaats moet je je niets aantrekken van die mensen die gelijk een oordeel klaar hebben over dingen waar ze de diepgang niet van kennen. Schaamte is heel normaal, maar eigelijk helemaal overbodig. Er zijn duizende mensen die bang zijn voor de tandarts. Ik was ook eens zo'n angsthaasje. Het is al eerder geschreven, het is echt heel knap van je dat je je verhaal hier met ons wilt delen. De eerste stap om erover te praten en je schaamte wat opzij te zetten is nu een fijt. Geweldig toch! Je schrijft dat je 23 jaar bent en niet aan een kunstgebit wilt...... Het beste is dat je dit een deskundig iemand laat beoordelen, de tandarts dus. Er zijn zoveel mogelijkheden op de dag van vandaag dat ze heel veel kunnen redden. Het is makkelijk om hier vanuit mijn bureaustoel simpel te zeggen - ga gewoon naar een tandarts toe - maar ik weet dat hier toch wel iets meer voor nodig is. Vooral als je zo'n slechte ervaringen achter de rug hebt. Maar toch denk ik dat je er goed aan doet even sterk te zijn. Ik wilde je echt ook het tandartsencentrum van Kerkrade aanbevelen. Lees maar eens de andere berichten hier op dit forum, dan zul je zien hoe geweldig men daar met patiënten om gaat. Enne, je kunt gerust eens ]langsgaan om eens naar je gebit te laten kijken. Er gebeurd helemaal niets wat jij niet wilt. Je blijft baas over je eigen mond. Dat is al een hele geruststelling te weten dat jij de regie in handen hebt. Vervoer kan geregeld worden en je positieve instelling is er ook.....wat weerhoud je dan om gewoon eens te gaan babbelen wat de mogelijkheden zijn. Maak ook kenbaar dat je sterft van de angst. Die mensen hebben al heel wat voor hun kiezen gehad en zullen je serieus en vol vakmanschap benaderen. Geen domme opmerkingen of nare vragen. Je wordt daar behandeld als mens met een probleem die zij voor je proberen op te lossen. Natuurlijk hangt aan alles een prijskaartje. Maar een gedeelte wordt vergoed door de verzekering (afhankelijk van je dekking). Je hebt na de melktanden maar één gebit, en daar moeten we zuinig op zijn. Hoe langer je een bezoek uitsteld hoe slechte het gebit uiteidelijk zal worden. Suzanne, geef jezelf een ruk en maak die afspraak. Achteraf zul je er geen spijt van krijgen. Het is toch leuk als die kleine spruit van jou naar een stralende mamma kan kijken met een mooi en gezond gebit.......

Het is niet makkelijk, maar ook jij zal dit zeker meesteren. Heel veel
sterkte en wijsheid wens ik je toe.

Groetjes,

Marcel

Susaa
Offline
Laatst gezien: 15 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 07/19/2004 - 19:25
door Susaa do, 07/22/2004 - 11:17

whaaaaaa ik heb net de afspraak gemaakt!! ik wilde laatst al de afspraak maken, maar werd toch heel erg bang en stelde het uit. Ik moet 6 augustus komen voor een intake gesprek. Ze waren iig heel aardig over de telefoon.

Ik weet niet wanneer je een kunstgebit krijgen gaat hoor, mijn voortanden is niet zo veel mis mee, ik weet dat ik er 2 suikergaatjes heb in 2 hoektanden en dat was het, maar ik weet ook dat er 2 verstandskiezen uit moeten en dan die 2 kiezen waar de vullingen uit zijn...verder heb ik ook nog wel gaatjes denk ik zeker te weten.

Ik moet 150 euro meenemen. Het gaat heel erg duur worden weet ik, voor mij vooral, ben nl alleenstaande moeder. Maar dit MOET onder narocse, ik wil ook niet weten wat er allemaal gebeuren moet. Als ik nou 1 gaatje had, zou ik zo gaan en het niet zo ver laten komen, dit gevoel, die angst, die twijfel en onzekerheid over je gebit is verschrikkelijk. Maar dat is allemaal achteraf. Mocht het allemaal goedkomen met mijn gebit, heb ik iig een hele goede maar zware les geleerd.

Bij mij zeggen de tandartsen ook altijd dat ik niet moet tandenknarsen en ik heb welleens gevraagd of mensen willen opletten of ik het doe, want ik doe dat niet. heel raar.

Over dat dat genetisch kan zijn dat je tanden slecht zouden zijn zou best wel eens kunnen, mijn vader heeft sinds zijn 21e een kunstgebit. naar zijn zeggen had hij geen of heel weinig kalk in zijn tanden, en heeft hij nooit een saneringskaartje gekregen toen hij naar de tandarts ging toen hij jong was omdat zijn tanden nooit goed waren.

Ik heb gelezen over bruggen en als ik kiezen zou moeten trekken zou ik dat wel willen eigenlijk. Ik weet dat ik iig 1 kies moet trekken, ik hoop dat de andere te redden vallen, ik heb in elke kies al vullingen nl. Ik heb op internet ook gekeken of dat vergoedt wordt en dat is zo omdat ik aanvullend verzekerd ben. 100 procent, behalve als je alle tanden zou moeten is er een eigen bijdrage. Vraag me af of ik die 150 voor die intake gesprek ook vergoedt zou kunnen krijgen., maar dat vraag ik daar wel. Anders maak ik wel een fond help suzanne's tanden Wink

pfff voel me goed eigenlijk, 2e stap gemaakt. stap 3 komt over 2 weken, ik moet nu dat formulier in gaan downloaden en invullen. Heb alleen geen printer, ik zie wel waar ik dat uit ga printen haha. Ga er gelijk mee beginnen Smile

Liefs Suzanne en hartstikke bedankt voor al die lieve reacties :smt041

dj
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 4 maanden geleden
Geregistreerd: 03/25/2003 - 01:00
door dj do, 07/22/2004 - 13:07

Hoi,

Wat je ook kunt doen is de gemeente benaderen om informatie over de regelingen bijzondere bijstand. Als je een poging wilt wagen hiervoor in aanmerking te komen is het het beste dit schriftelijk te doen en een kopie te bewaren.

--------------------------------------------------------

Plaats, datum

aan:
bestuur van gemeente XXX
adres...

betreft: verzoek om informatie over de regelingen aangaande verstrekking van bijzondere bijstand

Geachte dames, heren

Graag zou ik van u vernemen wat de regelingen zijn aangaande verstrekking van bijzondere bijstand.

Met vriendelijke groet,

Hoogachtend,

Jouw naam adres

---------------------------------------------------------

Kijk ik zeg niet dat het je lukt maar er is wel een kans op. Elke gemeente heeft een eigen beleid, dat is een probleem. Het lijkt misschien een erg korte brief en je zou misschien denken: moet ik er niet bijschijven waarom het gaat en of ik hiervoor bijzondere bijstand kan krijgen. Meestal is dat een slecht idee. Dan loop je nl het risico op het volgende scenario:

1 Iemand krijgt je brief.
2 Die denkt "volgens mij is de BB hier niet voor".
3 Vertelt je dat maar stuurt je niet de informatie.
4 Waarin hoogstwaarschijnlijk had gestaan dat je wel degelijk in aanmerking had kunnen komen.
5 Jij klaagt hierover.
6 Ze zeggen "jamaar die persoon gaat daar niet over daar hebben we een speciale procedure voor en die heeft u niet gevolgd.".
7 Zelfs als je het daarna nog voor elkaar krijgt levert het zomaar een half jaar vertrging op.

Kortgezegd als je brieven met instellingen over meerdere punten gaan gebeurt het zeer vaak dat ze er alleen het punt uitvissen wat ze het meest bevalt, de rest wordt dan vergeten. Jij zegt "de brief is niet beantwoord", zij zeggen van wel. Als brieven over een ding gaan heb je dat niet. Snappie?

Nou doei he?

Bliepmiep
Offline
Laatst gezien: 11 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 09/30/2003 - 02:00
door Bliepmiep do, 07/22/2004 - 13:25

Mijn moeder heeft een paar maanden terug een etsbrug moet laten zetten en dit kreeg ze volledig terug van de bijstand.... en dat terwijl ze de betreffende tand al een aardige tijd miste, juist omdat ze dacht dat ze dat niet kon betalen. Kon zij ook niet, maar de bijstand wel.

Pagina 1 van 5