nieuw hier en heel bang

Author:
Susaa
Posted:
ma, 07/19/2004 - 19:47
Hoi allemaal,

Ik ben Suzanne 23 jaar en ik MOET naar de tandarts. Dit is de 1e x dat ik vertel hoe bang ik ben. De laatste x is een aantal jaren geleden, ik kreeg 3 behandelingen van 1 uur incl. een wortelkanaalbehandeling. Ik ben toen ook naar de tandarts geweest omdat het MOEST. ik ging zowat dood van de pijn en heb 's avonds huilend een tandarts uit de telefoonboek gebeld.
De behandelingen waren echt verschrikkelijk, maar het allerergste vond ik nog de opmerkingen dat ik alleen water drinken mocht, (ik heb mijn hele leven al slechte tanden gehad) en dat dat niet bestaat dat je slechte tanden hebt en nog meer van de stomme opmerkingen. Mijn vriend is erna nog gaan bellen omdat ik thuis zat van de pijn van de wortelkanaalbehandeling en ik kreeg ibuprofen wat niet hielp,

Een hele tijd later is er een vulling van diezelfde kies waar ik die wortelkanaalbehandeling heb gehad uitgevallen, ben er mee doorgelopen en werdt zwanger en na de zwangerschap viel aan de andere kant een vulling eruit.
Ik wil eigenlijk nooit meer terug naar de tandarts. Ik had vaag ooit iets gehoord over onder narcose bij de tandarts gaan en gebruikte borstvoeding als smoes om dat dan na de borstvoedingsperiode te gaan uitzoeken. Nu is mijn dochtertje 20 maanden, en we zijn net pas gestopt met borstvoeding en nu moet ik eraan.

Ik ben op internet gaan surfen en kwam op een site van een tandarts in kerkrade terecht en dat lijkt mij wel wat. Daar las ik bij reacties dat er ook een forum was, dus deze ben ik gaan zoeken, en nu ben ik hier.

Toen ik klein was en nog bij de schooltandarts zat, zei mijn tandarts altijd tegen mij dat ik moest uitkijken voordat alles eruit moet, en daar zit de grootste angst. Ik had hele lieve assistenten die altijd mijn hand vasthielden omdat ze wisten dat ik hartstikke bang was.

Hier zit nu mijn grootste angst, ik wil niet horen wat er mis is. IK WIL NIET DAT ALLES ERUIT MOET. Ik wil geen 23 jarig meisje zijn met een kunstgebit ofzo. Maar ik durf niet naar de tandarts vanwege de pijn, opmerkingen en de angst dat ik te horen krijg dat alles eruit zou moeten.

Ik wil ook niet dat iedereen weet hoe bang ik ben om naar de tandarts te gaan en dat ik het zo ver heb laten komen. Ik wil dit wel graag oplossen. Ik ben blij dat dit forum er is en ga naar een vergelijkend verhaal zoeken. Ik hoop dat ik er wat moet uit kan putten. Bedankt voor het lezen iig.

Veel liefs Suzanne
scaredycat

Beste Suzanne,

Het is natuurlijk al geweldig dat je hier je verhaal hebt durven doen.
Niemand hier zal je uitlachen of wat dan ook om jouw angst,
we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en hebben allemaal de
moed gehad hier ons verhaal te doen.

Je hebt sowieso pech gehad dat je zo'n tandarts trof die zei dat het
"hebben" van slechte tanden niet bestaat. Het fijne weet ik er niet
van, maar ik heb ergens gelezen dat dat zelfs in je genen vastligt ofzo...

Je schrijft niet waar je (ongeveer) woont, maar als je geen
bezwaar hebt tegen reizen of sowieso in de buurt woont is
Kerkrade waarschijnlijk wel een uitkomst.

De mensen daar zijn uiterst professioneel en vriendelijk, ze zullen
niets doen wat jij niet wilt en uitlachen zal niet eens bij ze opkomen.
Als het niet nodig is en je het zelf niet wilt zullen ze je geen kunstgebit
aanpraten. Ikzelf en andere hier hebben die ervaring eerste hand;
ik dacht ook als 28jarige met een kunstgebit door het leven te moeten,
maar het viel in verhouding mee; het meeste was te repareren.

Ik heb over Kerkrade nog nix negatiefs gelezen of gehoord, maar
in de diverse verhalen hier zijn ook aanbevelingen te vinden voor
specialisten in Amsterdam, Rotterdam, Alkmaar, Leeuwarden en
nog wat plaatsen die me even niet te binnen schieten.

Vergelijkbare verhalen vinden zal niet zo'n probleem zijn, die staan
er hier genoeg, gelukkig ook meestal inclusief goede afloop.
Lees die verhalen, stel vragen als je daar behoefte aan hebt.
We komen hier om elkaar te steunen, niet voor het leedvermaak ofzo.
ma, 07/19/2004 - 20:39 Permalink
Susaa

Hallo, bedankt voor je antwoord. Ik woon vlakbij limburg, Nijmegen maar het is er nog een eind vandaan, vooral voor iemand zonder auto. Ik heb net mijn ex gebeld hierover en hij vind ook dat ik het moet doen en wil mij zelfs brengen cq steunen. pffff ik heb nu al besloten om morgen te bellen.
Ik las net dat het wel een tijd kan gaan duren voordat je "mag" komen, maar anders ga ik helemaal niet naar de tandarts. Ik ben blij dit gevonden te hebben, hierdoor is er al een klein beetje opluchting.

Die narcose vind ik zo belangrijk. Ik wil het niet meemaken, ze mogen alles doen om mijn gebit op te knappen, maar ik wil het niet meemaken, ik wil de pijn niet voelen. Ik wil ook niet weten wàt er mis is. (eigenlijk een beetje als een struisvogel je kop in het zand steken, maar ik ben nou eenmaal zo bang) Ik las net dat ze ook niet met die haakjes in je tanden gaan zitten die op gevoelige plekjes zoveel pijn doen. heerlijk!!

Ik denk er elke dag aan dat ik naar de tandarts moet en elke dag doe ik het niet, ik overweeg het niet eens omdat ik toch niet durf of ik verzin een smoes om het uit te stellen.

Ik ben zo blij dat ik ben gaan zoeken vandaag op google :)
Het is nog maar een begin, maar wel een goed begin...

liefs Suzanne
ma, 07/19/2004 - 21:05 Permalink
Missy66

Lieve Suzanne...

Heel erg goed van je meis dat je dit forum gevonden hebt, dat je meteen de moed hebt gehad om in te loggen en je verhaal te doen... Jan schreef het hierboven al, wij weten hoe het voelt, wij weten hoe jij je voelt, wij snappen jou angst dus kanjer geweldig dat jij je verhaal nu gedaan hebt, het zal je zeker helpen om sterker te worden en zo te proberen om stap voor stap jou angst te overwinnen...

Je bent al heel goed op weg meis, zet nu door, en wat heerlijk dat jou ex je wilt steunen en met je mee wilt gaan...
Kerkrade is zeer zeker een uitkomst meis, ik heb (gelukkig) die ervaring ook en als ik in februari niet gelezen had in de vriendin dat het daar onder narcose kon was ik nu ook nog niet geweest...

Toppie lieverd dat je nu al wilt bellen, doe het ook soms kan er idd een langere wachttijd zijn, maar er wordt hard gewerkt en vaak werken ze zelfs op zaterdag en zondag om zo een achterstand weg te werken...
Maar hoe sneller jou intake hoe sneller je aan de beurt bent...
En geloof me, eenmaal gebeld ga je er zo naar toe leven, gaat alles je zo sterk maken...

Je bent een kanjer, en jij kunt dit ook...
Laat je ons weten wanneer je terecht kunt meis dan kunnen we heel hard gaan duimen dat het mee zal vallen...
Je schrijft al dat je geen kunstgebit wilt, vaak is dit ook niet nodig meis maar hoe het wel desnoods in je achterhoof, wees er evt wel op voorbereid want juist dan kan het alleen maar mee vallen en zal de klap minder hard aankomen...
En als je jaren niet geweest bent heb je toch voor jezelf het idee dat je gebit er slechter aan toe is dan dat het werkelijk misschien is...
En van het ergste uitgaand, stel het moet toch een kunstgebit worden, zie het dan positief, het is tegenwoordig bijna niet van echt te onderscheiden en nog altijd beter dan een bekkie met slechte tanden...

Heel veel sterkte en liefs en zoals Jan al schrijft heb je vragen, stel ze gewoon, wij zullen proberen een passend antwoord te geven...

Liefsss Carin
ma, 07/19/2004 - 22:24 Permalink
Bliepmiep

Wat goed van je dat je je verhaal durft te doen. De meesten hier waaronder ook ik, posten pas na maanden... Zelfs het woord 'tandarts' in mijn browser tegenkomen deed me al het zweet uitbreken.
Ik was/ben niet ang voor de tandarts, maar voor hetgeen wat hij me gaat vertellen.
Uiteindelijk ben ik in de stoel terecht gekomen en ben ik behandeld. Heel stom, maar van de week realiseerde ik me, hoe heerlijk rustig het in mn hoofd is nu ik me geen zorgen meer hoef te maken over mijn gebit. Ik hoef geen gesprekken meer te ontwijken, niet te denken aan het feit dat ik nu toch echt eens iets moet doen. Echt, ronduit heerlijk maar toch ook heel vreemd. Ik voel me er zo lekker bij!
En dan vooral het zonder onzekerheid kunnen lachen, echt geweldig!

Heel veel mensen zijn geweldig geholpen in Kerkrade. Ook voor jou zal er een top team klaar staan die je aan een mooi gebit helpt en wellicht ook over je angst heen helpt.
Ik wens je heel veel succes, en wees een lief voor jezelf en bel, je krijgt er zoveel voor terug!
ma, 07/19/2004 - 23:12 Permalink
admin

Lieve Suzanne,

Op de eerste plaats moet je je niets aantrekken van die mensen die gelijk een oordeel klaar hebben over dingen waar ze de diepgang niet van kennen. Schaamte is heel normaal, maar eigelijk helemaal overbodig. Er zijn duizende mensen die bang zijn voor de tandarts. Ik was ook eens zo'n angsthaasje. Het is al eerder geschreven, het is echt heel knap van je dat je je verhaal hier met ons wilt delen. De eerste stap om erover te praten en je schaamte wat opzij te zetten is nu een fijt. Geweldig toch! Je schrijft dat je 23 jaar bent en niet aan een kunstgebit wilt...... Het beste is dat je dit een deskundig iemand laat beoordelen, de tandarts dus. Er zijn zoveel mogelijkheden op de dag van vandaag dat ze heel veel kunnen redden. Het is makkelijk om hier vanuit mijn bureaustoel simpel te zeggen - ga gewoon naar een tandarts toe - maar ik weet dat hier toch wel iets meer voor nodig is. Vooral als je zo'n slechte ervaringen achter de rug hebt. Maar toch denk ik dat je er goed aan doet even sterk te zijn. Ik wilde je echt ook het tandartsencentrum van Kerkrade aanbevelen. Lees maar eens de andere berichten hier op dit forum, dan zul je zien hoe geweldig men daar met patiënten om gaat. Enne, je kunt gerust eens ]langsgaan om eens naar je gebit te laten kijken. Er gebeurd helemaal niets wat jij niet wilt. Je blijft baas over je eigen mond. Dat is al een hele geruststelling te weten dat jij de regie in handen hebt. Vervoer kan geregeld worden en je positieve instelling is er ook.....wat weerhoud je dan om gewoon eens te gaan babbelen wat de mogelijkheden zijn. Maak ook kenbaar dat je sterft van de angst. Die mensen hebben al heel wat voor hun kiezen gehad en zullen je serieus en vol vakmanschap benaderen. Geen domme opmerkingen of nare vragen. Je wordt daar behandeld als mens met een probleem die zij voor je proberen op te lossen. Natuurlijk hangt aan alles een prijskaartje. Maar een gedeelte wordt vergoed door de verzekering (afhankelijk van je dekking). Je hebt na de melktanden maar één gebit, en daar moeten we zuinig op zijn. Hoe langer je een bezoek uitsteld hoe slechte het gebit uiteidelijk zal worden. Suzanne, geef jezelf een ruk en maak die afspraak. Achteraf zul je er geen spijt van krijgen. Het is toch leuk als die kleine spruit van jou naar een stralende mamma kan kijken met een mooi en gezond gebit.......

Het is niet makkelijk, maar ook jij zal dit zeker meesteren. Heel veel
sterkte en wijsheid wens ik je toe.

Groetjes,

Marcel
di, 07/20/2004 - 23:49 Permalink
Susaa

whaaaaaa ik heb net de afspraak gemaakt!! ik wilde laatst al de afspraak maken, maar werd toch heel erg bang en stelde het uit. Ik moet 6 augustus komen voor een intake gesprek. Ze waren iig heel aardig over de telefoon.

Ik weet niet wanneer je een kunstgebit krijgen gaat hoor, mijn voortanden is niet zo veel mis mee, ik weet dat ik er 2 suikergaatjes heb in 2 hoektanden en dat was het, maar ik weet ook dat er 2 verstandskiezen uit moeten en dan die 2 kiezen waar de vullingen uit zijn...verder heb ik ook nog wel gaatjes denk ik zeker te weten.

Ik moet 150 euro meenemen. Het gaat heel erg duur worden weet ik, voor mij vooral, ben nl alleenstaande moeder. Maar dit MOET onder narocse, ik wil ook niet weten wat er allemaal gebeuren moet. Als ik nou 1 gaatje had, zou ik zo gaan en het niet zo ver laten komen, dit gevoel, die angst, die twijfel en onzekerheid over je gebit is verschrikkelijk. Maar dat is allemaal achteraf. Mocht het allemaal goedkomen met mijn gebit, heb ik iig een hele goede maar zware les geleerd.

Bij mij zeggen de tandartsen ook altijd dat ik niet moet tandenknarsen en ik heb welleens gevraagd of mensen willen opletten of ik het doe, want ik doe dat niet. heel raar.

Over dat dat genetisch kan zijn dat je tanden slecht zouden zijn zou best wel eens kunnen, mijn vader heeft sinds zijn 21e een kunstgebit. naar zijn zeggen had hij geen of heel weinig kalk in zijn tanden, en heeft hij nooit een saneringskaartje gekregen toen hij naar de tandarts ging toen hij jong was omdat zijn tanden nooit goed waren.

Ik heb gelezen over bruggen en als ik kiezen zou moeten trekken zou ik dat wel willen eigenlijk. Ik weet dat ik iig 1 kies moet trekken, ik hoop dat de andere te redden vallen, ik heb in elke kies al vullingen nl. Ik heb op internet ook gekeken of dat vergoedt wordt en dat is zo omdat ik aanvullend verzekerd ben. 100 procent, behalve als je alle tanden zou moeten is er een eigen bijdrage. Vraag me af of ik die 150 voor die intake gesprek ook vergoedt zou kunnen krijgen., maar dat vraag ik daar wel. Anders maak ik wel een fond help suzanne's tanden ;)

pfff voel me goed eigenlijk, 2e stap gemaakt. stap 3 komt over 2 weken, ik moet nu dat formulier in gaan downloaden en invullen. Heb alleen geen printer, ik zie wel waar ik dat uit ga printen haha. Ga er gelijk mee beginnen :)

Liefs Suzanne en hartstikke bedankt voor al die lieve reacties :smt041
do, 07/22/2004 - 11:17 Permalink
dj

Hoi,

Wat je ook kunt doen is de gemeente benaderen om informatie over de regelingen bijzondere bijstand. Als je een poging wilt wagen hiervoor in aanmerking te komen is het het beste dit schriftelijk te doen en een kopie te bewaren.

--------------------------------------------------------

Plaats, datum


aan:
bestuur van gemeente XXX
adres...


betreft: verzoek om informatie over de regelingen aangaande verstrekking van bijzondere bijstand


Geachte dames, heren

Graag zou ik van u vernemen wat de regelingen zijn aangaande verstrekking van bijzondere bijstand.

Met vriendelijke groet,

Hoogachtend,


Jouw naam adres

---------------------------------------------------------

Kijk ik zeg niet dat het je lukt maar er is wel een kans op. Elke gemeente heeft een eigen beleid, dat is een probleem. Het lijkt misschien een erg korte brief en je zou misschien denken: moet ik er niet bijschijven waarom het gaat en of ik hiervoor bijzondere bijstand kan krijgen. Meestal is dat een slecht idee. Dan loop je nl het risico op het volgende scenario:

1 Iemand krijgt je brief.
2 Die denkt "volgens mij is de BB hier niet voor".
3 Vertelt je dat maar stuurt je niet de informatie.
4 Waarin hoogstwaarschijnlijk had gestaan dat je wel degelijk in aanmerking had kunnen komen.
5 Jij klaagt hierover.
6 Ze zeggen "jamaar die persoon gaat daar niet over daar hebben we een speciale procedure voor en die heeft u niet gevolgd.".
7 Zelfs als je het daarna nog voor elkaar krijgt levert het zomaar een half jaar vertrging op.

Kortgezegd als je brieven met instellingen over meerdere punten gaan gebeurt het zeer vaak dat ze er alleen het punt uitvissen wat ze het meest bevalt, de rest wordt dan vergeten. Jij zegt "de brief is niet beantwoord", zij zeggen van wel. Als brieven over een ding gaan heb je dat niet. Snappie?

Nou doei he?
do, 07/22/2004 - 13:07 Permalink
Bliepmiep

Mijn moeder heeft een paar maanden terug een etsbrug moet laten zetten en dit kreeg ze volledig terug van de bijstand.... en dat terwijl ze de betreffende tand al een aardige tijd miste, juist omdat ze dacht dat ze dat niet kon betalen. Kon zij ook niet, maar de bijstand wel.
do, 07/22/2004 - 13:25 Permalink
joek

Wat is een etsbrug precies, moet er dan voor worden afgeslepen. Ik mis namelijk een kies en heb slechte ervaringen met een gewone brug. Dus misschien is dit een idee voor mij.
Joke
do, 07/22/2004 - 14:44 Permalink
admin

Lieve Suzanne,

Wat goed van je :smt038
6 augustus de intake, heel erg moedig van je. Enne, maar dat weten wij natuurlijk al lang, het gaat van een leien dakje hoor! Geweldig dat je iets aan je tanden laat doen. En de keuze van die narcose is ook niet slecht. Je zult zien dat je heel veel vertrouwen gaat opbouwen bij tandartsen als je ziet hoe fijn ze met je omgaan en hoe ze je (willen) helpen.

Zet door en je zult verzekerd zijn van een prachtige glimlach. :smt040

Sterkte, :smt023

Marcel
do, 07/22/2004 - 16:09 Permalink
Missy66

Joke...

Bij mijn weten kan je een etsbrug alleen laten plaatsen bij een verloren tand, niet bij een kies...
Het is een betere/vastere oplossing dan in dat gevaal een "plaatje" met 1 tand te nemen...
Een etsbrug is dus een "kunsttand" met vleugeltjes die bevestigd/gelijmd wordt aan de twee goede (naast gelegen) tanden...

Groetjes en liefsss Carin
do, 07/22/2004 - 17:27 Permalink
Susaa

Hallo wat lief allemaal!! :D

Ik heb op de site van CZ gekeken en ik krijg alles 75% vergoedt, maar over intake gesprekken staat niets en dat zal natuurlijk niet, ook de narcose zal ik wel zelf moeten betalen. Maar aangezien dat toch een tijdje duren gaat kan ik wel wat sparen. Ik zal iig even uitzoeken hoe dat met bijzondere bijstand zit. Heel erg bedankt voor de tip! dit heb ik gevonden via google http://www.schuldenwijzer.nl/bijzonderebijstand.html

Het gekke is dat ik steeds minder erg over mijn tanden aan het denken ben, misschien dat het toch wel meevalt, gek he? En het goede is dat ik er nu aan begin, en niet pas als ik onzettende tandpijn heb en weer huilend een tandarts moet gaan bellen want dan ben ik nog verder van huis enne de rest van mijn tanden natuurlijk ook. Het gaat natuurlijk wel klauwen met geld kosten, maar ik heb het er voor over. Ik kan netjes met geld omgaan dus daar kom ik wel doorheen. Dat is niet mijn zorg eigenlijk, mijn zorg is dat ik wat aan mijn gaatjes doe.

Jullie steun motiveert mij verschrikkelijk goed! dank jullie wel :)

Ik zal jullie iig op de hoogte houden over de bijstand en mijn tanden natuurlijk haha. Dikke kus aan jullie allemaal!

Liefs Suzanne
do, 07/22/2004 - 17:30 Permalink
Missy66

Lieve Suzanne...

Waauwwwie :smt023 Toppie kanjer...
ik ben zo SUPER TROTS op je dat je gebeld hebt meis...
Echt waar, ik noteer de datum en ga duimen draaien voor je op 6 augustus en hoop dat alles (qua kosten) mee valt... want dat de behandeling opzich mee valt weet ik allang hihi...

Lees even bovenstaande brief van DJ door en maak daar ook gebruik van kanjer, het is zoals DJ al aangeeft bij iedere gemeente weer anders, maar iedereen heeft daar een "potje" voor...
Wellicht zul jij ook jou gemaakte onkosten tot een max. bedrag (per jaar) vergoed krijgen en tja helaas zit je daar vaak al boven... de narcose krijg je in de meeste gevallen nooit vergoed, maar die € 150,00 worden wel meegenomen, alleen zit je aan je max bedrag dan wordt al het overige dus niet vergoed...
Wat je wel kan doen (dus maak kopieen van je rekeningen - originele moet je nl op sturen naar je verzekering) maar als je de belasting papieren moet invullen (medio maart/april) dan ook deze rekeningen in te dienen bij je belasting...

Groetjes en liefsss en dikke knuffffffffffffffff Carin
goed dat je je zo lekker voelt nu meis, is weer een last van je schouders gevallen he meis...
do, 07/22/2004 - 17:34 Permalink
Missy66

hihi saampies getypt haha
dus ja doe ff navraag over die bijzondere bijstand... :)

En als je aanvullend voor tandarts bent verzekerd dan krijg je bij CZ tot een max. van € 341,00 per jaar vergoed... dus helaas zal je een groot deel zelf nog moeten sparen...

Maar je weet waar je het voor doet... en heerlijk lekker gezond gebit en dat maakt jou ook een stuk gelukkiger...

Liefsss Carin
do, 07/22/2004 - 17:38 Permalink
scaredycat

Hoi Suzanne,

Toppie dat je de stap genomen hebt...
Je mag een dag na mij naar Kerkrade;
ik moet de 5de voor mijn tweede behandeling....

ik moet nu dat formulier in gaan downloaden en invullen.
Heb alleen geen printer, ik zie wel waar ik dat uit ga printen haha.

Aangezien je al zoveel goede raad hebt gekregen en ik DAAR
nix aan kan toevoegen dit dan maar even, dan heb ik ook
nog wat nuttigs gezegd;
Als je niet in de mogelijkheid bent om zo'n formulier te printen
kun je het ook ter plekke invullen, dat is geen probleem.
Ik had mijn eigen printje bij me, maar kreeg er toch ook eentje
van hun aangeboden.

Tweede tip; neem je inschrijvingsbewijs van je ziektekosten-
verzekering mee, ik had dat niet en wist dus mijn nummer ook niet.
Maar zelfs DAT was geen probleem; zij hebben terwijl ik op de stoel
lag voor de intake met mijn verzekeraar gebeld voor mijn nummer!

Groetjes,
JAN
vr, 07/23/2004 - 00:20 Permalink
nance

Hoi Susaa,

Knap van je dat je gaat !! Dat is stap 1.....ik ben vandaag geweest wel niet in kerkrade maar gewoon met verdoving 9 tanden en kiezen getrokken en geloof me als er iemand bang is dan ben ik het wel....ben 27 en al 14 jaar niet geweest....beheersde mijn hele leven en wees trots op jezelf dat jij het niet zover hebt laten komen en dat je gaat !!

Heel veel sucses meis 6 augustus weet zeker dat je het kan....en ook met jouw komt het echt allemaal goed

Dikke kus Nance
ma, 07/26/2004 - 21:42 Permalink
nance

:D hahaha scare.....ja als je iemand kan helpen why not...weet als geen ander hoe moeilijk en kut het is en ik leef ook heel erg mee met deze mensen....

Jij toch ook want heb begrepen dat jij ook het een en ander hebt laten doen.....en ook jij be proud at yourself ben ik ook :wink:

Dikke kus
ma, 07/26/2004 - 21:54 Permalink
dj

Hahahaha nance wat heb je nou gezegd..

Wees maar niet bang je zit nog niet in de buurt van een ban, het forum blokkeert een aantal woorden automatisch. Doeg he..
ma, 07/26/2004 - 21:58 Permalink
Missy66

hihi vertel vertel wat je zei haha
ikke ben helemaal niet nieuwsgierig haha


Nance Toppie hoor van je kanjer...
Liefssssss Carin
ma, 07/26/2004 - 23:38 Permalink
dj

Ik denk ..... eh nee dat werkt niet.

Eehh mhhh eehhmm "jkirw" en dan alle letters eentje naar rechts op je toetsenbord verschuiven.
ma, 07/26/2004 - 23:47 Permalink
Missy66

Ik ben heeeeeeeeeel erg slecht met spelletjuhssssss op de computer... ben er ook veel te ongeduldig voor... toe DJ help me nouuuuuuu hahahaha

Liefsssssss Carin

Ach laat ook maar kanjer... ik heb ze toch niet *lol*
ma, 07/26/2004 - 23:51 Permalink
scaredycat

Zijn wel andere trucjes voor hoor, om dat TOCH te doen...
Ik ben ook Moderator op een paar Boards
en sommige members zijn daarin HEEEEL creatief... :roll:
di, 07/27/2004 - 00:36 Permalink
Susaa

hihi ik weet wat het woord is, als ik even crea mag zijn kI0te. Ik ben een hele goede puzzelaar missy :)

Ik hoop dat ik strakkies ook mensen een hart onder de riem kan steken. pfff Vrijdag over een week mag ik op intake. Hoef er gelukkig niet zo vaak aan te denken, ben ontzettend druk met baantjes, ik heb vanavond verkooptraining, als het goed is morgen producttraining en de volgende avond aan de slag, en vanaf vrijdag zoiezo op een bungalowparc elke vrijdag een baantje, ben nog met een 3e bezig, hoop er binnenkort wat van te horen want dat verdient beter, meer uren enne flexibeler.
Moet zo naar de sociale dienst om te bewijzen dat ik solliciteer, jee hoe moet je dat bewijzen, ik bewijs maar dat ik werk heb. Ga ik meteen navragen over die bijzondere bijstand, enne de 2e vrijdag dat ik werken moet mag ik meteen al vrij nemen voor de tandarts lol

Ik zal blij zijn als ik strakkies alles op een rijtje heb, werk, nieuw huisje, en mijn tanden natuurlijk.

Bij 1 verstandskies heb ik af en toe dat mijn tandvlees gaat ontsteken, dat naar mijn keel overslaat en mijn oor. Ga straks kijken of ik het met bocasan ofzo kan verhelpen? Iemand tips? een paar x extra poetsen op een dag wil ook nog welleens helpen, maar het komt steeds terug. Iemand nog tips?

Nou ik ga de kleine maar even helpen :)

Doeidoei

Liefs Suzanne
di, 07/27/2004 - 09:25 Permalink
Susaa

nance ik weet hoe het je leven beheersen kan, verschrikkelijk, ik denk al jaren elke dag meerdere malen per dag dat ik naar de tandarts moet en dan slaat de angst er in, maak een smoes dat ik niet hoef, of nog niet kan en zo maar door. Maar ik moet er nu echt aan en het voelt goed. Ben zo blij dat ik die stap genomen heb.

Mijn ex zei zelfs ik wil ook! hahah hij loopt al een hele tijd met kiespijn rond, dat hij echt paracetamol slikt enzo, hij is niet bang voor de tandarts eigenlijk, maar 2 of 3 jaar geleden heeft hij een afspraak gemist en is hij daar uitgeschreven, heel jammer want dat is de beste tandarts die we hier hebben, maar zijn probleem is bij een nieuwe tandarts terecht kunnen komen, alles zit hier vol. een jaar geleden had ik ook al mijn moed bijelkaar geraapt en ben naar een tandarts gefietst, vol! Daar sta je dan, al je moet bijelkaar geraapt, helemaal tot aan de praktijk gekomen en niet toch maar ergens anders gegaan, naar binnen gelopen en gevraagt of ik daar naar de tandarts kon.....blijken ze geen patienten aan te nemen....

Nou nu ga ik echt :)

Liefs Suzanne
di, 07/27/2004 - 09:45 Permalink
nance

Ben trots op je suus.....ook jij red het echt...geloof mij maar....het is moeilijk heel moeilijk maar je bent straks o zo blij.....trouwens dat ben je al :wink:

En ik heb wel een tip voor ontstoken tandvlees voor bij je verstandskies.....bij de apotheek en drogist kun je corsodyl halen...dat werkt echt heel goed en daar ontsmet je werkelijk alles mee...wordt ook veel gebruikt door gehandicapten die hun tanden niet kunnen poetsen maar lieverd ga dat halen en je zal je een stuk beter voelen en het helpt echt....bij mij was het zo ontstoken dat er viezigheid uit kwam en ik heb er toen veel baat bij gehad...bocasan helpt ook wel maar had bij mij toen geen baat... dit spul wel en is nog beter...

Wijfie good luck and remember aan alle k1... tijden komen een eind al lijkt dat soms wel van niet

Dikke kus
Nance

p.s wil je meer weten of gewoon af en toe je ei kwijt mag je me altijd mailen.....xx
di, 07/27/2004 - 10:12 Permalink
scaredycat

ik heb wel een tip voor ontstoken tandvlees voor bij je verstandskies...
bij de apotheek en drogist kun je corsodyl halen...
dat werkt echt heel goed en daar ontsmet je werkelijk alles mee...

Corsodyl is een Merknaam.
Als je vraagt om een Chloorhexidine mondspoeling
krijg je iets dat absoluut gelijkwaardig is,
maar vaak een stukje goedkoper...
Als voorbeeld;
CHD-spoeling van Fagron, 200ml, €4,32
Corsodyl spoeling, 200ml, €5,49

Het scheel niet enorm, maar toch.
En aangezien je dit niet vergoed zult krijgen...
di, 07/27/2004 - 22:50 Permalink
Susaa

Hoi allemaal,

heb trouwens gelukkig helemaal geen last meer gehad van dat tanvlees dat steeds onstoken was :)heerlijk. iig heel erg bedankt voor de tips want het kan natuurlijk alsnog komen :(

Morgen is het zover en moet ik naar kerkrade, ik weet eigenlijk helemaal niet zo goed wat ik verwachten kan daar. Hoelang gaat zoiets duren en wat doen ze allemaal eigenlijk? Is het alleen maar een gesprekje?
zou iemand mij wat meer kunnen vertellen?

Heel veel liefs Suzanne
do, 08/05/2004 - 14:06 Permalink
madje

Wat ze precies gaan doen. Ik kan je vertellen wat ze bij mij hebben gedaan.

Als eerste kom je binnen en meld je je aan de balie. Dan mag je even wachten en wordt je zo opgehaald. Duurde bij mij niet zo lang.
Als eerste werd er een rontgenfoto gemaakt. Er is niks engs aan.
Moet je in een apparaatje staan. En een pinnetje tussen de voortanden nemen. Eigenlijk meer een geelachtig plastic geval. Is ook niks engs aan en doet helemaal geen pijn.
Dat apparaat draait een beetje om je hoofd heen. Zodat ze van alle kanten een foto hebben.

Dan mag je even wachten. Na een paar minuutjes. Ook heel kort. Mag je bij de tandarts komen.
Daar staat hij dan. DE STOEL. Je hoeft er niet meteen in te zitten. Ik mocht eerst op het tandartsenkrukje gaan zitten. Dan mag je jou verhaal vertellen. En geloof me, de tandarts zal je geen verwijten maken. Ik heb daar mijn hele verhaal kunnen vertellen en was zo blij. Hij had er alle begrip voor.
Dan vraagt hij heel vriendelijk of je zover bent. Dan mag je de stoel in. Dan doe je je mond open en kijkt hij. Niks meer. Geen spiegeltjes, geen haakjes. Echt alleen met de vingers. Hij doet niks wat jij niet wilt. Jij bent de baas en niemand anders.
Bij mij vroeg hij wat ik er zelf van dacht. Dus als jij zegt absoluut geen kunstgebit. Dan doet hij dat niet. Jij bent en blijft de baas.
Hij doet je absoluut geen pijn. Hij doet niks onverwacht. Hij heeft echt alle begrip van de wereld. En hij heeft heel wat gezien.
Hij heeft mij niet verweten dat ik beter had moeten poetsen of dat rotte tanden niet bestaan. Dat zul je echt niet horen.
Daarna heb ik het narcose formulier afgegeven. Wordt je bloeddruk gemeten. Door angst en zenuwen was hij bij zelfs aan de hoge kant. Voor de zekerheid hebben ze ook even naar mijn hart gekeken. Maar alles was goed.

Kijk Susaa. Ze kunnen je angst natuurlijk niet 100% wegnemen. Maar ze hebben er begrip voor. Ze zullen je nergens toe dwingen. En je kunt echt alles vertellen wat je kwijt wilt.
Ik denk dat als jij morgen terug komt, dat je je dan een heel andere meid voelt.

Ik zal aan je denken morgen en duimen dat het goed gaat.
Maar ik heb daar alle vertrouwen in.
do, 08/05/2004 - 16:56 Permalink
scaredycat

Ik sluit me helemaal bij Madje aan, alleen had ik de pech dat het
röntgen-ding kuren had en heb ik daar uiteindelijk 3x in gestaan,
ik mocht wel gelijk op de stoel plaatsnemen en ze hebben bij
mij wel een spiegeltje gebruikt, maar eerst daar naar gevraagd.

Ik had ook een beetje hoge bloeddruk bij de eerste meting,
maar bij de tweede was het al goed (was ik rustiger)...

Oh, en omdat ik ontstoken tandvlees had hebben ze me wel TIPS
gegeven over hoe ik het beste kon poetsen, of ik dat al deed enzo
is nooit ter sprake gekomen, ze hebben bij mijn enkel aangeraden
het "zus en zo" te doen omdat dta met de behandelingen uiteindelijk
voordelen zou hebben, omdta ze dan beter uit de voeten konden.

Het consult op "de stoel" was bij mij ongeveer een 20 minuten,
het gesprekje met Veronique over de narcose een goed kwartier.
Helaas moest ik daar dan weer wel wat langer op wachten,
maar door de gehele relexte sfeer was dat geen probleem...

Susaa, veel succes morgen, hoe laat moet je eigenlijk?
Dan kan Missy haar kaarsje op tijd aansteken ;)
do, 08/05/2004 - 23:58 Permalink
nance

Suus....

Wijffie hoe is het gegaan met je...ben zo benieuwd en denk aan je.....vindt het echt heel stoer van je en ik hoop dat het allemaal mee valt met je gebit......

Please let me know

kussss nance
vr, 08/06/2004 - 14:21 Permalink
Susaa

haaai,

Ik ben geweest vandaag, enne het viel wel mee daar, was er ook zo weer weg. Dacht ik dat ik een half uur te laat was, was ik bijna een uur te vroeg. Het valt alleen niet erg mee met mijn tanden, moet 2 kiezen eruit en 2 verstandskiezen, en een heleboel gaatjes, en een superhoge rekening. Ook omdat het in 2 x zal moeten gebeuren.

Ik zal een lange tijd moeten wachten vanwege de vakantieperiode, dus het wordt eind september begin oktober, de 2e behandeling daarna misschien in januari zodat er weer wat vergoed wordt door ziekenfonds.

Ik heb de factuur van nu en die wordt ook 75% vergoed dus die gaat meteen naar het ziekenfonds en daarna de rest meteen byzondere bijstand, ik heb de formulieren al (nog heeeel erg bedankt voor de tip)ik hoop dat dat een beetje opschiet kan ik dat weer opzij zetten om de 1e behandeling bijelkaar te krijgen.

Door de spanning heb ik niet veel meegekregen wat ze allemaal doen gaan, ik heb wel even gevraagt hoe het zit met narcose en borstvoeding, dacht nl dat mijn dochtertje ermee opgehouden was, maar ze wil wel om de paar dagen een paar slokjes. :) (misschien haal ik de 2 jaar zo wel!! YES!!) maar ik hoef gewoon die dag geen borstvoeding te geven en de volgende dag kan wel weer.
Het belangrijkste vind ik dat mijn tanden weer opgeknapt worden en ik er niets van meemaak! Ik ben ook niet meer zo bang op het moment, alleen wel voor de pijn erna :( Maar ik geloof niet dat het zoveel pijn zal doen als na een wortelkanaalbehandeling? als je kiezen trekt? Ze doen eerst boven en de 2e behandeling onder en dan moeten die verstandskiezen eruit, een vriendin van mij heeft ze een half jaar geleden ook laten trekken en ze heeft er echt dagen last van gehad en ze zag er zo zielig uit, ik zie telkens haar gezicht nog voor me. Maar ja het moet nu eenmaal, ik moet me er doorheen bijten, netzoals heel veel mensen moeten, dus we zien wel....

Liefs Suzanne
vr, 08/06/2004 - 22:37 Permalink
Missy66

Lieve Suzanne...

Heel erg goed van je meis dat je geweest bent... dat stukje heb je teminste al achter je... ik denk dat er nu al een hele last van je schouders is gevallen, zeker omdat je schrijft "ik ben nu niet zo bang meer" het geeft idd zo'n heerlijk gevoel om bij te komen en al het "nare" in je mond is gebeurt.
Probeer je om de napijn niet zo druk te maken kanjer... vaak heb je er weinig last van... dus blijf positief...

Tja als er veel moet gebeuren is er idd ook een rekening die aan de hoge kant is en zeker het narcose bedrag drukt de kosten omhoog...
Gelukkig heb je de tip aangenomen om de wet bijzondere bijstand in te schakelen... alles wat je extra vergoed krijgt is mooi meegenomen...

Heel erg veel sterkte in deze "wachttijd" laat je ons meteen weten als je een oproepje hebt gekregen, we zullen aan je denken...
heb je vraagjes stel ze dan gerust...

Liefsssssss Carin
vr, 08/06/2004 - 23:19 Permalink
Susaa

pff scaredycat, wat loop ik te zeuren, haha, lees net jou topic! jeetje wat moet je veel betalen, ik schrik ervan. ik zit bijelkaar aan de 1300 euro. 1e x 780 en dan de rest. Maar toch een rib uit me lijf.

Maar weet je? Je tanden zijn het waard echt waar! Ik hoop dat je het bijelkaar krijgen kan, ik heb niet veel verder gelezen moet zow eten gaan maken, dus ik weet niet of je al plannen hebt en of het in kerkrade goedkoper was?
lees ik strakkies wel.

Liefs Suzanne
zo, 08/08/2004 - 18:00 Permalink
scaredycat

Dan lees je daar strakjes dat ik klaar ben nu!

In Kerkrade was ik "slechts" 2500 kwijt,
de preciese som moet ik nog maken...
Je tanden zijn het inderdaad waard, zelfs als het het
dubbele geweest was had ik het nog gedaan, maar
12 duizend had ik niet zomaar op kunnen brengen...

Ik hoop dat je het geld bij elkaar kunt krijgen,
je moet iig niet opgeven nu je al zover bent!

Heel veel succes,
JAN
ma, 08/09/2004 - 00:22 Permalink
Susaa

Wauw dat is idd een heel verschil, ga nu elk half jaar daar naartoe of ga je een tandarts in de buurt zoeken? Ben je nu minder bang, omdat het de volgende x niet zo erg zal zijn als deze x? Ik geloof dat hoe langer je niet naar de tandarts gaat, des te banger je jezelf maken kan, en hoe meer je je gaat schamen omdat je zolang al niet meer bent geweest.
Gelukkig kun je bij mij niet zoveel zien dat ik niet naar de tandarts ben geweest als ik lach oid, er is alleen een stukje achter van mijn voortand afgebroken, dat een klein beetje doorschijnt, verder glanzen mijn tanden zelfs. Mijn ondertanden zien er goed uit. Het gene waar ik mij voor schaam als ik lach is alleen omdat ik eigenlijk weer een beugel moet, mijn voortanden staan een beetje naar voor en heb er een klein spleetje tussen. Heb jarenlang een beugel gehad, moet je nagaan dat ik jarenlang iedere maand naar de tandarts ging en de schooltandarts vaak de slappe lach heeft gehad zo gezellig was het. Ik had superlieve assistentes die wisten dat ik bang was als er verder iets gebeuren moest en hielden altijd mijn hand vast. (toen ik klein was schreeuwde ik alles bij elkaar en moesten ze me in een houdgreep op de stoel houden)
Ik heb het overigens 1 keer voor elkaar gekregen om bij de halfjaarlijkse afspraak geen gaatjes te hebben, zo slechte tanden heb ik, terwijl ik wel altijd poets, niet snoep enzo. Het is fout gegaan omdat je na je 18e een andere tandarts moet, en die heb ik nooit gehad, totdat ik zulke erge kiespijn had, en ik naar de tandarts moest en er huilend 1tje opbelde, die mij na het tennissen wel wilde behandelen. heb daarna 3 behandelingen van 1 uur gehad en ben nooit meer naar hem terug gegaan.
Ik moet bij mijn bovenkaak de achterste 2 tanden eruit, dat zijn de tanden waar de vullingen uitgevallen zijn, ik had daar 2 joekels van vullingen omdat ik daar door de beugels ijzeren ringen omheen had en toen ze eruit waren kreeg ik daar gaten. Ik denk zelfs als deze kiezen eruit zijn, het makkelijker is om mijn voortanden wat terug naar achteren te krijgen, want mijn tanden staan verder superdicht tegen elkaar aan omdat er weinig plaast is.
Sow ik ben echt even helemaal enthousiast haha, ik heb jouw verhaal gelezen en ik ga ervoor! Ik ben blij als het klaar is.

Ik heb trouwens goed nieuws over het financiele gedeelte, er was een foutje gemaakt met de belasting waar ik al een hele tijd mee bezig was, de alleenstaande ouderkorting is niet aangevraagt en dat heb ik alsnog gedaan, alweer 3 maanden terug. Dat is het grootste gedeelte van wat je bij een verlopige teruggave als alleenstaande ouder terugkrijgt van de belasting, zo'n 1300 euro, ik hoop dat ik het achterstallige binnenkort in 1 x krijg, we zitten nu in augustus, dus is dat al zo'n 800 euro, mijn eerste rekening :)
En ik krijg nog te weinig huursubsidie dus dat moet ik ook nog even regelen. krijg ik wrs dan ook terug. en ik heb al 50 euro opzij staan, en ik krijg die intake nog terug, dan moet het toch wel lukken? volgens mij heb ik zo dan wel het hele bedrag al voor de tandarts :)
Maar de 2e behandeling laat ik toch in januari doen, om dan weer een gedeelte terug te krijgen van CZ.

Ik kan me nog herinneren van toen ik klein was, toen ik kiezen moest laten trekken, dat lege gedeelte in je mond. Ik denk wel dat ik dat erg ga vinden. Toch definitief iets van jou, uit je lichaam, lijkt me raar. Toen waren het nog melktanden, nu zijn het toch je laatste tanden, er komt niets terug. gelukkig zijn het de achterste en ziet niemand dat je ze mist, ik heb niet zo'n brede lach haha.

Hahhaa ik ben echt superenthousiast, dit is 1 van de dingen die ik moet doen om alles weer op orde te krijgen, het grootste wat ik doen moet, voor mijn lichaam en zelfvertrouwen. Straks hoef ik niet elke dag meer te denken: ik moet naar de tandarts, maar 1 x in het half jaar. :lol:

Ik ga lekker vingerverven met de kleine nu, die haar handjes niet vies maken wil, ahaha.

Liefs Suzanne
wo, 08/11/2004 - 10:59 Permalink
scaredycat

Wauw dat is idd een heel verschil, ga nu elk half jaar daar naartoe of ga je een tandarts in de buurt zoeken?
Ik ben van plan de controles ook in Kerkrade te doen, ondanks de afstand...
Wil er dan gewoon een dag voor vrijnemen (baas blij; ik heb teveel uren over)
en de afspraak zo vroeg mogelijk doen. 's Middags wil ik dan bijv. doorrijden
naar Warner Brothers Movie World of Phantasialand ofzo...
"Het nuttige met het aangename verenigen" ;)
Ben je nu minder bang, omdat het de
volgende x niet zo erg zal zijn als deze x?
Vind ik heel moeilijk te zeggen...
Ik moet nog steeds nix van de tandarts hebben, maar heb wel 100% vertrouwen
in het team in Kerkrade. Dus als er wat moet gebeuren kennen zij mijn voorgeschiedenis
en zullen zij rekening kunnen houden met mijn angst.
En daar ben ik dan niet bang voor...
Gelukkig kun je bij mij niet zoveel zien dat ik
niet naar de tandarts ben geweest als ik lach oid
Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik het wel verborgen kon houden :oops:
ondanks dat ik twee voortanden miste en de voorkanten
van de ander tanden ook gapende gaten waren...
Hoezeer ik mezelf voor de gek heb gehouden merk ik nu,
nu men vraagt of "dat zwart" nu dus ook weg is en hoe...
Ik heb trouwens goed nieuws over het financiele gedeelte
Dat is goed nieuws...
Ik met mijn financiele plaatje nog op een rijtje zetten
en gaan kijken welke rekeningen ik indien en wanneer.
Voor het eigen gedeelte van de rekening heb ik mijn doorlopend
krediet aangesproken, ik had dat net helemaal afgelost na de
aanschaf van mijn Classic, dus dat komt wel goed :P
Ik kan me nog herinneren van toen ik klein was, toen ik
kiezen moest laten trekken, dat lege gedeelte in je mond.
Ik heb ook geen Julia Roberts-mond, dus de getrokken kiezen mis je in het zicht niet.
Ik mis ze niet echt, kauwen enzo gaat allemaal best goed, ondanks dat de
gaten links nog geen week oud zijn... Ik vraag me wel af hoe lang het duurt
voordat je er echt nix meer van kunt voelen dat daar ooit wat zat...
Hahhaa ik ben echt superenthousiast
Gaaf he? Ik had er ook bijna zin in de week voor mijn tweede behandeling.
Het is zo'n geweldig vooruitzicht om weer "normaal" door het leven te kunnen.
Ik merk zelf heel goed dat ik nu eerder een vreemde/onbekende durf aan te spreken
omdat ik me op het gesprek kan concentreren, niet op mijn bovenlip die
ik angstvallig voor mijn tanden probeerde te houden...

Susaa, gefeliciteerd dat het zo goed met je gaat, ik ben hier blij om voor je.
Hopelijk is het vingerverven niet een te grote kliederboel geworden :P

JAN
wo, 08/11/2004 - 21:38 Permalink
Susaa

Hoi Jan

haha weet niet zo goed hoe dat quoten werkt lol.
Maar ik denk dat als ik klaar ben met mijn gebit ook daar de controles doe. Hier in de buurt nemen ze toch al nauwelijks patienten aan, en ik zou er toch tegenop zien om naar een gewone tandarts te gaan.

Mensen die mij lang kennen, zullen heus wel zien dat ik al heeeeeeel lang niets gedaan heb aan dat stukje tand dat eraf is aan de achterkant van mijn voortand. Ik maak mezelf niet wijs dat dat niet te zien is. Ik weet dat iedereen dat zien kan, de rest van mijn tanden dat is aangetast zijn echt mijn kiezen, en 2 suikergaatjes in 2 voorste kiezen, niet in mijn hoektanden zoals ik dacht haha wat kijk ik toch goed NOT, 1 gaatje had ik al voordat ik 3 jaar geleden naar de tandarts ging. Hij heeft er gewoon niets aan gedaan, en het is gewoon nog steeds even groot geloof ik.
In de rest van mijn gebit, mijn kiezen is een heleboel aan de hand, ik wist het wel, ik voel dat, ben blij als dat gedaan is. ik wil dat alles weer glad voelt en dat ik mij daar geen zorgen meer over hoef te maken.

Nou ja, ...... ik zit net te kijken op dat blaadje. Ik moet 4 kiezen trekken, 2 verstandskiezen en de boven 2 achterste. en dan nog 10 gaatjes die gevuld moeten worden, incl die 2 suikergaatjes en dat stukje achter mijn voortand en in 1 kies 2.
Qua gaatjes vullen heb ik wel eens erger gehad, 11 gaatjes bij de schooltandarts, en volgens mij bij de laatste tandarts nog erger (heb gevraagt niet te vertellen hoeveel) volgens mij (ook oude vullingen vervangen in witte) incl 2 verstandskiezen.

pfff ik vond het zo'n lange lijst, en nu ik tel, lijkt het eigenlijk wel mee te vallen, voor mijn gevoel dan he. wat is etsen eigenlijk? hihi. Valt het toch weer mee voor mijn gevoel.

Liefs Suzanne[/quote]
zo, 08/15/2004 - 12:07 Permalink
Missy66

Susaa...

Het quoten is ook niet zo nodig en/of van belang, zeker niet als je direct reageerd op een berichtje wat erboven staat...
Het belast vaak alleen het forum maar...

Antwoord op jou vraagje...
Etsen is een voorbehandeling voordat je een witte vulling krijgt ze brengen dan een onderlaag [soort hechtlaag] aan en ik d8 dat het polijsten van de vulling er ook onder viel...

Heel goed dat je overweegt om je controles ook daar te laten doen...
Je kunt eerst kijken hoe het gaat lopen met jou angst "groei' je er overheen kun je nog kijken/zoeken naar een begripvolle tandarts in jou buurt...

Suc6 en liefsss Carin
zo, 08/15/2004 - 12:42 Permalink
Susaa

hmmm die 10 gaatjes zitten echt constant in mijn gedachten.
Was ontzettend bang wat ik misschien te horen zou krijgen van de tandarts, alles eruit, of rotopmerkingen ed. Dat heb ik niet gehad, 4 kiezen eruit, ben blij als de verstandskiezen weg zijn. Nooit meer last van die rare dingen die niet eens in je mond passen.
En de gedachte dat ik al eens meer gaatjes heb laten vullen, en dat zonder narcose geeft me een sterk gevoel. Ben best wel bang voor de pijn, niet van het vullen, maar die vervelende prik van de verdoving. Aan de andere kant, is dat ook zo voorbij, duurt maar een paar seconden.

Weet iemand of ikzelf een behandelplan op zou kunnen stellen? Ik zou eigenlijk best 1 klein gaatje zonder narcose durven laten vullen, kijken hoe dat gaat. Eerst verdoven en dan die kies, zonder dat er met haakjes enzo andere kiezen worden bekeken enzo. Alleen die tand/kies.
pfff het lijkt net alsof ik allemaal fases doorsta ofzo, veel gedachten, maar het blijft in mijn gedachten. Maar ik zou het niet bij een andere tandarts durven eigenlijk.
Heeft iemand anders dat zo ooit gedaan? Hoe is dat gedaan? is dat meegevallen? of is dit wat ik nu bedenk een beetje te omslachtig?
Als het mee valt dan kan ik de volgende x misschien wel 2 gaatjes vullen? Een beetje opbouwen snappen jullie? en als ik het vreselijk vind kan het altijd nog onder narcose, als ik voor de volgende x weer net zo bang zou zijn. De kiezen wil ik zoiezo onder nacose laten trekken. geen twijfel aan.
Iemand ooit een gaatje laten vullen in kerkrade zonder verdoving? Hoe is dat gegaan?
iig bedankt alvast :)

liefs Suzanne
zo, 08/15/2004 - 12:52 Permalink
scaredycat

Hoi Susaa,

Quoten hoef inderdaad niet per sé, maar ik vind het vaak
wel zo handig, omdat je dan meerder vraag-antwoord-
combinaties bij elkaar kunt houden...

Over die Narcose; als je je kiezen onder narcose wilt laten doen
zou ik ALLES in 1 keer onder narcose laten doen als dat gaat...

Bij mij hebben ze de eerste behandeling onder narcose totaal
15 (!) elementen behandeld; 3 kiezen trekken en VEEL vullingen...

De narcose is relatief duur, dus als je dat dan toch wilt kun je daar
in mijn ogen het beste zoveel mogelijk gebruik van maken...
zo, 08/15/2004 - 21:34 Permalink
dj

Hoihoi..

Een behandelplan stel je samen met je behandelaar op als het goed is. In de praktijk is het vaak alleen de behandelaar en dat is niet goed, maar helemaal het omgekeerde is (zeker met het oog op Nederlandse verhoudingen/wetgeving) ooook weer niet de bedoeling. Maareh, als jij in het klachtendeel terecht zou komen omdat ze je onder narcose willen behandelen terwijl jijzelf zegt "het kan wel zonder", pff, dan moet ik even op zoek naar passende verbazingssmilies..

Ik vind dat je een aantal heeeeeeeele goeie vragen stelt! Als jij zelf het gevoel hebt de behandeling zonder narcose aan te kunnen is dat ok! Hierdoor bouw je, als je eraan toe bent, aan een makkelijker tandheelkundige behandeling, goedkoper ook en een waarmee jijzelf meer controle hebt over wat er gebeurt. Het heeft dus zijn voordelen.

Wat je bedenkt is zeker niet te omslachtig. Wat je er zo over denkt is heel slim! Wat Jan erover zegt klopt ook trouwens.

Overigens: trekken valt meestal wel mee hoor..

Doeg he..
zo, 08/15/2004 - 22:01 Permalink
Susaa

hoi!

Het is de eigenlijke bedoeling om de 1ste x 1,5 uur, en de 2e x 1 uur. Ik kan het idd onder narcose doen en er vanaf zijn. Ik ben totaal niet bang om naar kerkrade te gaan, daar te gaan liggen, in slaap zakken en wakker worden als het klaar is. Voor de pijn erna wel een beetje.

Maar....
-Ik heb de stap durven zetten om naar de tandarts te gaan
-Hij heeft in mijn mond gekeken, waar ik me voor doodschaamde.
-Wat er mis is in mijn mond, valt mee, was bang dat alles eruit zou moeten ofzo.
-Ik heb geen rotopmerkingen gekregen.
-Ik wel eerder een paar x een uur met mijn mond open gezeten bij de tandarts en hij maar vullen en trekken. Ik heb dat doorstaan. (eenmaal op de fiets zag ik er zo zielig uit dat mensen stopte en vroegen of ik huilde hihi)
-niet alleen aan mijn tanden moet nodig iets aan gedaan worden, ook aan mijn angst.
-doe ik het onder narcose, en moet ik een half jaar later op controle, ben ik weer bang. is er aan mijn angst niets opgelost.

Het doet mij erg veel dat deze mensen weten dat je bang bent, en daarmee om weten te gaan.
Bijv, ik krijg soms paniekaanvallen, als het warm is, bij de dokter als iemand een prik moet, of als iemand op de ic ligt, op verkoever oid, ik ga dan in mijn hoofd lopen denken dat ik maar niet moet flauwvallen en wordt alsmaar duizeliger, waarop ik meteen een stoel zoek en ga zitten, maar ik blijf duizelig. Dan vraagt er iemand of het wel gaat en ik zeg dan ja goed hoor, wil me niet aanstellen ofzo, maar zal nooit zeggen dat het niet gaat. uiteindelijk moet ik zo snel mogenlijk die kamer verlaten of ik val flauw.
bij dezelfde situaties, als ik dan van te voren vertel dat ik daar last van heb, is er totaal niets aan de hand! Want ik kan er wel tegen als iemand geprikt wordt of op de ic ligt of iets anders. Maar het is een paniekaanval, dat zit in mijn gedachten.
Hetzelfde is zo bij de tandarts, zij weten dat ik bang ben, en dat scheelt al een heel stuk. Snappie?

Liefs Suzanne.

ps ik weet nog helemaal niet zeker hoe ik het wil gaan doen, ik denk er over na, alles onder narcose is nog steeds een optie, maar ik denk dat als ik het echt aandurf 1 vulling te gaan doen zonder narcose en dat gaat goed, dat dat helpt tegen mijn angst en mij misschien wel over de streep trekt om er meer te doen zonder narcose. Jullie horen het nog van me :)
ma, 08/16/2004 - 00:12 Permalink
scaredycat

Ik kan me eigenlijk heel goed vinden in je verhaal
en ik wil je zeker geen dingen "aanpraten"...

Ik heb gekozen voor narcose omdat er ZO veel moest gebeuren,
dingen waarvan ik van mezelf wist dat ik dat ALLEMAAL niet zou
uithouden... Ook schaamte speelde flink mee, maar dat is over
nu en daarmee voor mij ook al een deel van de angst.

De pijn is voor mij nooit een issue geweest, wat dat betreft had ik
al een relatief hoge pijndrempel in mijn mond en waren er al best
veel zenuwen weg. De napijn is bij mij in beide gevallen alles
meegevallen, de tweede keer was het iets meer dan de eerste.
Ik neem nu (anderhalve week later) nog af en toe een pijstiller,
de eerste keer na 4 dagen al niet meer...
Het zijn idd de prikken van de verdoving die ik HAAT, maar zelfs
dat schijnt tegenwoordig mee te vallen omdat ze zelfs DAT kunnen
verdoven met een watje ofzo met wat zalf oid. Zal wel net zoiets
zijn als de Emla die ik voor het infuus-prikje kreeg...

Met het vertrouwen van en in Kerkrade ga ik de volgende keer
bijna fluitend naar de controle, na alle werk van nu kan er nooit
veel te vinden zijn en 1 vulling lukt me ook zonder narcose wel...

Het allerbelangrijkste voor mij is nu ZELFVERTROUWEN; het is
allemaal netjes nu, dus ik heb nu ook wat dat het waard is om
te onderhouden. Dat was eerst niet, dus deed ik dat ook niet...
En met onderhoud zal het veel minder uit de klauwen lopen
dan nu gebeurd was in ruim 10 jaar...

Als jij jouw ideeen wilt proberen moet je dat voorstellen in Kerkrade,
die zullen zeker luisteren en adviseren, dat is hun kracht nou net!

Er is niet 1 perfecte oplossing, maar er is wel een perfecte oplossing voor iedereen...
ma, 08/16/2004 - 01:26 Permalink
Susaa

hmmm zit ik hier eens rond te surfen op internet, bij tandarts.nl te zoeken of er een tandarts in de buurt zit die patienten aan neemt. Er is er 1 die patienten aanneemt van alle tandartsen hier (en het zijn er veel) die hier net om de hoek zit. Mijn ex loopt al een hele poos met kiespijn en geen tandarts die hem behandelen wil omdat er geen patienten worden aangenomen.

Juist voor deze tandarts was ik altijd heel erg bang, deze zat vroeger samen met mijn huisarts in 1 praktijk en zijn deur was in de wachtkamer, met een hele grote enge koperen kies als deurklink, dat was wat mij bang maakte van hem, en het geluid wat uit dat kamertje kwam natuurlijk, ben er nooit onder behandeling geweest.

Lees ik dat 1 van zijn specialiteiten angstige patienten zijn. hihi, en ikke alleen al bang zijn van zijn deur.

Ik ga denk ik mijn ex hierover informeren zodat hij een afspraak maken kan daar. En dan ga ik mee, vragen stellen... Misschien dat ik daar wel verder kan na kerkrade, tenminste, als die stomme kies van zijn deur af is hihi. en hij echt met mijn angst zou kunnen omgaan.

Jan, ook ik wil narcose omdat er zoveel gebeuren moet. Ik zou zoveel echt niet zonder narcose durven, maar aangezien er 2 behandelingen moeten komen, zou ik best een deel, behalve het trekken dan willen proberen zonder narcose.

1 kies wil ik er nu echt heel graag heel snel uit, er is weer een stukje afgebroken pijn doet het niet, die kies is volgens mij zo dood als wat, maar het is zo scherp. zo irritant.
Ik ben ook nog niet gebeld door kerkrade. Aan de ene kant vind ik het wel goed zo, dan heb ik tenminste tijd om het geld bijelkaar te krijgen, aan de andere kant wou ik dat het voorbij was.....


Liefs Suzanne
do, 08/26/2004 - 14:28 Permalink
scaredycat

1 kies wil ik er nu echt heel graag heel snel uit, er is weer een stukje afgebroken pijn doet het niet, die kies is volgens mij zo dood als wat, maar het is zo scherp. zo irritant.
Ik weet precies wat je bedoelt; de kiezen die nu getrokken zijn waren ook allemaal afgebrokkeld en scherp; ik had altijd wel ERGENS een wondje binnen in mijn wangen van die puntjes.
Gelukkig is dat nu ook over...

Heel veel sterkte vast, ook al moet je nog...
Hopelijk kun je het allemaal financieel ook
een beetje opbrengen. Het is en blijft een
hoop geld, maar is het wel waard!

Groetjes,
JAN
vr, 08/27/2004 - 00:48 Permalink