Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Jaren niet naar de tandarts gegaan | Tandarts.nl
23 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 3
Jaren niet naar de tandarts gegaan
anono88
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 06/22/2017 - 13:52
door anono88 do, 06/22/2017 - 14:02
#1

Hallo, gelieve niet te oordelen, ik weet voldoende.

Dit is bij deze de eerste keer dat ik iemand hierover vertel. Ik ben zelf al een ruime 10 jaar niet meer bij de tandarts gegaan en verbazingwekkend ging dat redelijk goed.
Tot 2014. Toen is er bij mij een zware paniekstoornis en verdere psychische problematiek geconstateerd en ben ik mijzelf enorm gaan verwaarlozen. Een erg zware rotperiode.

Met verwaarlozen doel ik voornamelijk (daarom ben ik hier) mijn gebit. Het maakte mij allemaal niet meer uit destijds.

Maar nu wel, de rotperiode voelt alsof het over is. Alleen heb ik dus wel een 'leuke' herinnering eraan; mijn gebit die zéér slecht is.

Een klein kijkje zodat je weet waar ik op doel.

Ik kan bijna niet meer kauwen. De meeste kiezen aan de onderkant zijn weg (en niet door de tandarts) of gebroken. Aan de bovenkant van mijn gebit zijn nog wel kiezen aanwezig, maar die zijn in slechte staat, voelt een beetje gaterig aan zegmaar en op sommige kiezen zitten zware scheuren.
Mijn voorkant gebit boven ziet er slecht uit. Op mijn linkervoortand en de tand daarnaast begint het nu af te brokken, dus echt lachen kan ik niet meer. De rechtervoortand, tand ernaast en snijtand zijn nog in degelijke staat.

Onderkant voortanden zijn nog te overzien. Al heb ik nog wel een spalkje van 10 jaar geleden achter mijn voortanden boven en onder.

Enorme angst voor de tandarts. Vandaag toch maar gebeld. En wat waren ze aardig, voelde me gelijk een stuk beter.
Ik kan mezelf wel voor mijn kop knallen dat ik mijzelf zo heb verwaarloosd.

Mijn vraag:

Hoe gaat het in zijn werk? Ik heb enorme angst voor tandartsen. Ik heb volgende week een afspraak. Ik wil niet voor verrassingen komen te staan.
Ik hoop dat iemand mij kan geruststellen. En ja, ik weet wat ik heb gedaan dat dat enorm stom was.

Ben zelf ook zó bang dat ik weer een paniekaanval krijg daar(gegarandeerd). Kan daar ook rekening mee gehouden worden?

Alvast bedankt!

Anono88

Elke tandarts of
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 dag 22 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke zo, 06/25/2017 - 12:26

Elke tandarts of mondhygiënist werkt weer een beetje anders. Ik snap dat je wilt weten wat je zo'n beetje kunt verwachten. Waarom bel je niet de praktijk en vraag je om uitleg? Bijvoorbeeld of je eerst een vragenlijst moet invullen of dat de vragen face to face worden gesteld. Of je moet aangeven wat jouw wensen zijn en wat ze bedoelen met deze vraag. Of er röntgenfoto's gemaakt worden (en welke dan) en of je tandvlees gemeten wordt. Of ze met een haakje de tanden op gaatjes controleren of enkel met lucht en licht. Hoelang de afspraak staat ingepland...dat soort gerichte vragen kun je aan de telefoon stellen. Succes!

Bedankt voor de reactie
anono88
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 06/22/2017 - 13:52
door anono88 ma, 06/26/2017 - 19:56
(Reply to #2)

Bedankt voor de reactie Lieneke. Ik zal morgen dan maar even bellen hoe en wat.

Weet niet zeker of ik alle antwoorden wil weten, maar dan heb ik tenminste iets om vooruit te kijken, en weten wat te verwachten.

Bedankt!

Bedankt voor de reactie
anono88
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 06/22/2017 - 13:52
door anono88 vr, 06/30/2017 - 09:37
(Reply to #3)

Nou, hier gaan we. 10:25 is de afspraak. Ik ben in jaren niet zo zenuwachtig geweest. Als ik ook maar enkel één positief nieuwtje heb gekregen zal ik vanmiddag een reactie plaatsen met hoe het te werk gaat bij mijn tandarts. Misschien (hopelijk niet) heeft iemand er in de toekomst wat aan.

Verstand maar op 0 zetten, de tandarts maar even een hartverzakking geven met mijn catastrophische gebit en weer naar huis. God, wat ben ik ook een ongelooflijke sukkel!

Hopelijk tot vanmiddag. Anders wanneer ik me weer wat normaler voel.

Bedankt voor de reactie
anono88
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 06/22/2017 - 13:52
door anono88 vr, 06/30/2017 - 14:25
(Reply to #4)

Ging redelijk goed vanmiddag, tandarts was het er wel mee eens dat het er niet denderend goed uitzag meer. Over 3 weken afspraak met de mondhygiënist om alles te reinigen en dan echt te bekijken wat er te doen is. Dan wordt er een plan opgemaakt.

Vandaag foto's laten maken van beide zijkanten en voorkant. Op verzoek heeft de tandarts even geen haakje of lucht gebruikt tijdens de controle. Ze waren verrassend geruststellend en geduldig met mij.
Op de foto's was uiteraard te zien dat het er niet zo mooi meer uitzag en dat er een ontsteking in mijn linkeronderkaak zit. Meerdere wortelkanaalbehandelingen zijn nodig, zoals ik zelf al had verwacht.

Bedankt voor de reactie
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 dag 22 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke za, 07/01/2017 - 13:31
(Reply to #5)

Goed dat je bent gegaan en ook hebt aangegeven wat je wel en niet wil!
Doe de mondhygiënist de groeten van me Wink

Bedankt voor de reactie
anono88
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 06/22/2017 - 13:52
door anono88 zo, 07/23/2017 - 13:40
(Reply to #6)

Woensdag a.s naar de mondhygiënist. Ik moet er niet teveel aan denken, want ik ben zo ontzettend bang voor wat er nog te redden valt. Sommige avonden zak ik bijna inelkaar als ik eraan denk, omdat ik dan rampscenario's bedenk. (Kunstgebit, prothese's etc).
Ik ben niet iemand die snel huilt, eigenlijks al 4 jaar niet meer gedaan, maar afgelopen week gewoon 2 keer. Een goed gebit, ik zou mijn linkerarm ervoor geven, en dat meen ik vanuit mijn hart. Sommige mensen vergeten wel eens wat een mazzel ze ermee hebben

Als de bovenkant nog gered kan worden, ben ik al blij genoeg. Voor de onderkant heb ik minder vertrouwen.

Maar goed, nu denk ik er weer aan en dat moet ik niet doen. Ik heb gelezen dat de tandheelkunde erg ver is qua technologie, dus misschien is er hoop voor mij.

Als ik woensdag niet helemaal verslagen ben door de uitslag, zal ik hier een reactie neerzetten. Misschien dat het wat hoop brengt aan anderen.

Tot woensdag hopelijk

Bedankt voor de reactie
Hildevdh
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 07/15/2017 - 10:41
door Hildevdh di, 07/25/2017 - 20:22
(Reply to #7)

hey, ik kom je even succes wensen voor morgen!
Je zal zien dat het best meevalt.... wees eerlijk en geef aan wat moeilijk voor je is...
En je hoop op een mooi gebit mag je nooit verliezen!

Weet je, ondanks het feit dat ik 2x per jaar bij mijn tandarts ga en mijn gebit goed verzorg, zien mijn tanden er ook vreselijk uit, en zijn ze in slechte toestand.... dat komt door mijn algemene gezondheidstoestand en medicatie waarschijnlijk. Mijn tanden zijn zo broos dat ze ontzettend vlug afbrokkelen...ik heb ze wel altijd laten verzorgen... maar nu pas zo'n 14 jaar nadat ik ziek werd ben ik er klaar voor om te accepteren dat ik een heel slecht gebit hebt... en ben ik met mijn tandarts beginnen nadenken over het esthetische... en zijn we tot de conclusie gekomen om facings te plaatsen op mijn boventanden, zodat de vorm bijgeschaafd kan worden en ze ook een "normale" kleur hebben.... na al die jaren was ik er nu pas aan toe.

Daarmee wil ik jou zeggen : verlies je hoop niet.... maar laat alles wel gebeuren op jouw ritme.... laat gebeuren waar jij op dit moment klaar voor bent

<3

sterkte voor morgen,
x

Hey Hildevdh,
anono88
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 06/22/2017 - 13:52
door anono88 wo, 07/26/2017 - 11:59

Hey Hildevdh,

enorm, echt enorm vele bedankt voor je berichtje!

Wat sneu om te horen dat je ondanks het goed verzorgen van de tanden toch zulke complicaties krijgt. Ik vind het zelfs een beetje oneerlijk klinken. Jij verzorgd ze goed en toch gaat het achteruit.

Wat zijn facings precies? Soort plaatjes die over je tanden heen gaan? Succes ermee in ieder geval!

Ik kom er net weg, en ik ben wel een beetje tevreden met het resultaat.

Ten eerste: tandsteen verwijderen. Het zat overal, zelfs op plekken waarvan ik niet eens wist waar het zat. Er kwam veel bloed bij kijken, waardoor mijn gebit op dit moment er rampzalig uitziet. (oranje/bruin).

Dit komt door het bloed neem ik aan? Dit trekt weg toch?

De bovenkant: alle tanden zijn in goeie staat. Al zit er wel een gaatje in mijn linkervoortand en linkerhoektand, dat is te vullen. De kiezen boven zijn te redden. Rechtsbovenin had ik een aardige plak tandsteen, die, tot verbazing van de hygienist alle bacterien hebben opgevangen en er een compleet goeie kies onder zit. Linksbovenin is er wat erger aan toe, maar dat is te redden met vele vullingen, zo heb ik begrepen.

De onderkant: alle tanden zijn in goeie staat. Maar nu komt het.. de linkeronderkant kiezen zijn zo goed als verloren (maar dat wist ik al). De rechteronderkant had ik nog 20% hoop voor, maar dat ziet er niet goed uit. " Er moet getrokken worden " was een uitspraak voor de onderkant. Maar ik mag niet klagen, ik ben al tevreden dat 60-70% te redden valt Beee

Ook moet ik weer beginnen met poetsen met een borstel. Ik deed dit vaak met mijn vinger, omdat ik altijd bang was dat door een borstel te gebruiken mijn tanden/kiezen verder afbrokkelen. Dit heeft de tandarts mij volledig uit mijn hoofd gepraat, godzijndank. Zelfs mijn 2 voortanden waar gaatjes inzitten, breken niet zomaar af werd er verteld.

Ik heb 2 speciale borstels meegekregen, een driehoek tandenborstel en een zeer zachte borstel. Ook speciale tandpasta die ik pas na 2 weken mag gebruiken. Ook heb ik een recept gekregen om bij de apotheek op te halen, een soort bacteriedodend spoelmiddel.

Dus, we gaan weer beginnen met poetsen. Ik heb van nature een sterk gebit gelukkig, vandaar dat er nog wat te redden valt.

Onderin bij de kiezen, dat wordt dus een prothese, of implantaten. Ik (netzoals de hele wereld) wil erg graag implantaten, maar dan moet er toch eerst wat geld op tafel komen. Die dingen kosten de hoofdprijs. Ik kan altijd nog sparen, ik ben bereid mijn complete imboedel te verkopen en in te ruilen voor implantaten, zullen we het daar maar op houden.

Maar één ding heb ik het meest blij om. Ik hoef geen volledige prothese / kunstgebit. Ik heb nachten gehuild om dit idee, het lijkt me afschuwelijk op mijn leeftijd (29jr).

Ik hou jullie op de hoogte en nogmaals bedankt voor de geruststelling en reactie! Smile

-edit-:
Wat kosten implantaten ongeveer per stuk? Ik denk dat ALS, ik er 4-6 nodig heb. Ze kosten zo'n €2000,- all-in per stuk? Dus dan zou ik rond de €8000,- / €12000,-? Dit is natuurlijk volledig onhaalbaar voor mij. Kan het altijd over 2 weken even vragen, maar dacht misschien hebben mensen hier er ervaringen mee? Ik lees namelijk ook dat de online prijzen vaak erg overdreven zijn.

Hey Hildevdh,
vV
Offline
Laatst gezien: 2 uur 22 min geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV wo, 07/26/2017 - 12:52
(Reply to #9)

ik vermoed dat je er met 4 implantaten en 2 3-delige brugjes bent. Dan praat je in totaal over een 3-4000 voor plaatsen implantaten en nog eens 4-5000 voor de bruggen. Is wel te spreiden over meerdere jaren. Je kan ook voorlopig een frameprothese nemen , implanteren kan later altijd nog desnoods over 10 jaar.
Er moet wel iets gedaan anders gaan de bovenkiezen uitgroeien en krijg je totaal scheefgegroeide verhoudingen waardoor heel veel straks niet meer kan in ieder geval niet zonder allerlei aanvullende ingrepen.

Nogmaals bedankt vV,
anono88
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 06/22/2017 - 13:52
door anono88 wo, 07/26/2017 - 13:30

Nogmaals bedankt vV,

Klopt, het is een beste prijs. Ik ga ook zéker wel akkoord met voorlopig een frameprothese te nemen. Mijn onderste kiezen staan ook helemaal schuin naar binnen toe zegmaar. De kiezen sluiten niet meer goed opelkaar aan (onder en boven). Ik kauwde met de hoeken van mijn onderste kiezen als het ware al die tijd.

Wat bedoeld u precies met te verspreiden over meerdere jaren? De kosten, of elk jaar 1 implantaat bijvoorbeeld?

Er gaat veel gebeuren nog. Ik heb echt een ontzettend goeie tandarts en mondhygienist. Ze houden alles nu mooi in de gaten. Ik heb van alles meegekregen, ik ben echt verbaasd met de goeie hulp!

Ik gok het op nog 4-6 weken, dat mijn voortanden gevult zijn en ik EINDELIJK weer eens normaal kan glimlachen, ben al bijna vergeten hoe dat moest. En dan niet te beginnen over normaal te kunnen eten.

Pagina 1 van 3