Verstandskies naast tand?

Author:
Ha
Posted:
ma, 02/26/2024 - 12:40
Hoi allemaal!

Vandaag was ik bij de tandarts voor een controle en op zich was alles oké, alleen zal er een verstandskies getrokken moeten worden volgens mijn tandarts.
Echter zit deze naast (dus aan de buitenkant van) een andere kies?
Een andere tandarts heeft eens een keer bij een afdruk juist laten zien dat dit een onderdeel van de kies zelf was nadat hij daarnaar had gekeken. Het lijkt een beetje op een voortand die over de kies heen zit. Jarenlang is daar niets bijzonders mee gedaan.
Nu is deze tandarts er verzekerd van dat het een verstandskies is (in haar woorden een ieniemini) en dat het eruit moet omdat ik er met poetsen niet bij kan. Zij zegt een hele makkelijke en ze verwacht geen complicaties of ingewikkelde dingen.

Hebben jullie ooit gezien of meegemaakt dat op die plek een verstandskies door is gekomen aan de zijkant van een andere kies en enig idee hoe zij nu ineens dit wél een verstandskies vindt?
Zou deze behandeling erg vervelend zijn of moet ik me geen zorgen maken?

Ik ben ook extreem bang voor de tandarts dus een tabletje dormicum ga ik sowieso naar vragen nog.
Tandarts_Richa…

De tandarts heeft aangegeven dat het niet moeilijk is...dus waarom u zich er zorgen om maken. Het wordt verdoofd dus de mogelijke pijn wordt uitgeschakeld door de verdoving. Niet goed schoon kunnen houden is voor mij een v d drie redenen om een verstand kies te verwijderen voordat de naastliggende kies, door niet schoon houden, aangetast wordt.
Naast, voor, achter, de verstand kiezen komen soms heel raar door. Maken een foto met je telefoon, misschien kan ik het zo zien maar meestal heb ik een x-foto nodig. Kunt u ook hier bij voegen.
ma, 02/26/2024 - 17:17 Permalink
Ha

Dank voor je reactie!
Dat ze het niet moeilijk acht klinkt inderdaad geruststellend, alleen laat het oordeel van de eerdere tandarts mij twijfelen of ze wel gelijk heeft. Straks trekt ze eraan en dan is er ineens een hele kies weg, in mijn jeugd is er al 1 getrokken wegens ruimtegebrek. Dan blijft er weinig over..
Ook heb ik een angst dat er straks kromme wortels in elkaar verstrengeld zitten of iets dergelijks en trekt ze de andere kies kapot als ze aan de ene trekt?

Misschien heb je wat aan deze foto. Een X-Ray heb ik momenteel niet in mijn bezit helaas.

Het gaat om de achterste, dat extra stuk wat ernaast zit.
En ja, tandvlees onrustig, komt door tandsteen verwijderen en ik ga maatregelen nemen dat beter tegen te gaan.
Attach
di, 02/27/2024 - 20:34 Permalink
Tandarts_Richa…

Zo zie ik het idd niet vaak. Zou moeten voelen om te bepalen of het twee kiezen zijn, in combinatie met een x-foto. Op de x-foto ook te beoordelen hoe de wortels liggen.
Tandvlees lijkt ook onrustig maar is ook niet schoon tussen de kiezen, gebruikt u wel ragers elke dag. Ik gebruik ze bij elke poets beurt.
Begrijp ik het niet goed maar het is toch juist de bedoeling dat de hele kies (verstand kies) verwijdert wordt??? niet de helft.
di, 02/27/2024 - 20:47 Permalink
Ha

Aan de kies die er niet schoon uit ziet is ooit een wkb geweest, die was in slechte staat aan de binnenkant en heeft de tandarts weer kunnen opknappen met keramiek, er valt een beetje een soort schaduw overheen. Kleurverschil door polijsten kan dat?
Ik gebruik sinds kort een waterflosser na het poetsen.

Het kleinere gedeelte naast die achterste kies is hetgeen waar ze het over heeft. Dat zou volgens haar dus makkelijk zijn en waar ik over twijfel. Als die volledige kies weg moet ben ik verre van blij...
wo, 02/28/2024 - 20:23 Permalink
Tandarts_Richa…

Als het goed is zijn het twee kiezen. De kleine wordt verwijderd. Ik zou niet beide kiezen verwijderen. Ragen geeft een beter effect dan een "waterflosser". Maar iets is beter dan niets. Als u met een Karcher op uw auto spuit moet toch nog met een spons de smeer weg gepoetst worden. De karcher spuit alleen de grove delen weg.
do, 02/29/2024 - 01:04 Permalink
Ha

Het is vandaag gebeurd, het kleine stukje is weggehaald en de normale kies is er nog.
Volgende week terug om de hechting te verwijderen.
Het viel opzich mee, maar het was wel alsnog een taaie. Ze heeft een heel klein stukje laten zitten, wat volgens haar geen problemen zou moeten geven.

Momenteel geen zwelling, na ibuprofen ook geen pijn. Het valt me mee voor nu :)
vr, 05/17/2024 - 17:52 Permalink