Vaste brug op implantaten

Author:
mulan
Posted:
vr, 01/28/2022 - 13:40
Dr Richa, ik ben je heel dankbaar voor jouw info. Omdat ik wat meer klaarheid wil hebben over de positie implantaten. De tanden met de vroegere brug zijn wel getrokken en 1 maand later de implantaten geplaatst. Dus de implantaten komen ze zowiezo op dezelfde plaats of niet? Ik heb 2 jaren geleden een 2de opinie laten doen in Nederland (aan de grens) en deze Tandprotethicus, (toen ik hem mijn oude afdruk toonde) zei exact hetzelfde als u, dat de positie niet goed was en te weinig ruimte voor de tong had enz. in vergelijk met de nieuwe brug. Door uw schrijven Dr Richa heb ik terug de moed om er"wederom" ertegenaan te gaan... voor de zoveelste keer. Dit grapje duurt nu al 2 jaren. Is mijn 3de noodbrug! Betreffende die plaats implantaten mag ik daarover nog een antwoordje van jou verwachten? Mvg Mulan.
Hopelijk doe ik het goed met een nieuwe topic te starten of moet ik antwoorden op mijn 1ste topic om nog een vraag te stellen aan de Dr Richa over hetzelfde gesprek?
Tandarts_Richa…

Vragen mag altijd. Neen het hoeft niet zo te zijn dat de implantaten op dezelfde plaats komen als de natuurlijke wortels. Afhankelijk v d dikte v uw bot. In welk regio zit u. Heeft u nog oude modellen waar de oorspronkelijk brug goed in staat. Maak nieuwe modellen v d huidige brug en vergelijk. Het kan zijn dat de implantaten zo geplaatst zijn dat het niet mogelijk is de brug meer naar achteren te plaatsen zodat u niet meer op uw lip bijt. Heeft een ervaren implanteur de implantaten geplaatst.
vr, 01/28/2022 - 17:35 Permalink
mulan

Dr Richa, voor ze mijn tanden bovenaan hebben dus met de brug er nog op, hebben ze een afdruk genomen alsook van het ondergebit. Tja als de implantaten op een andere plaats zijn geplaatst is dat begrijpelijk dat het mis gaat. Wat ik nog wil vragen, hoe zit het met dat speeksel toevoer? Vanwaar komt dit ineens? Ik heb nog vergeten te schrijven...bij het plaatsen implantaten kreeg ik een druk op de neus, heb dit nog steeds. Volgens mijn opinie heeft de arts toen een zenuw geraakt? DR Richa ik woon in Belgie, en de implantaten zijn geplaatst in het UZ Gent. Ik zal terug een afspraak vragen met de aanwezigheid van een tandtechnicus aldaar, hopelijk laat de tandarts dat toe. Ik vergeef het hun nooit dat ze mijn tanden met de brug hebben getrokken, ze moesten de brug eraf hebben geklopt! Mvg Mulan
za, 01/29/2022 - 13:36 Permalink
Tandarts_Richa…

Niet een kwestie v mis gaan maar soms kan iets niet. Door verstoring v h evenwicht, tong ed kan de speeksel toevoer/verdeling verstoord worden. Hoe is de plaats v h implantaat. lengte, breedte etc. Het kan zijn dat de implantaat te ver in het bot is geplaatst. Druk op zenuw neusholte. Dit kan je met een CB-CT scan onderzoeken. Er zal toch een duidelijke reden zijn geweest waarom uw "oude" brug aangepakt is. Verwijderen doen wij met een speciaal tikker (klopper). Of bij te veel risico slijp ik het er af om te voorkomen dat de pijlers beschadigd worden. maar vaak af tikken. . Heb geen antwoord gekregen over de noodbrug???. Is de brug ook in het UZ Gent geplaatst. Zij zouden toch moeten weten v h een en ander. Laat de technieker de stand v d nieuwe brug vergelijken met de stand v d oude brug op het model. Waarom zou de tandarts dat niet toelaten, wij willen toch een oplossing voor u. Ik krijg te veel eer. Het is geen Dr. maar Drs.
za, 01/29/2022 - 15:44 Permalink
mulan

Beste Drs Richa, Uw vraag "heeft u nog oude modellen waar de oorspronkelijke brug goed in staat"? Dat begrijp ik niet hoor. De oorspronkelijke brug dus met mijn echte tanden en achteraan met "wit Goud" verstevigd is in het UZ zoek geraakt :-( . Ik heb wel de afdruk in plaaster, zie foto. Verder wat de noodbrug (sorry dat ik steeds noodbrug zeg) betreft...dit is de definitieve brug, aangezien ik de centen niet heb om een porcelaine te laten plaatsen. En ja, alles is in het UZ gedaan. Het waarom ze de tanden hebben getrokken tesamen met mijn oude brug...de brug kwam los te zitten, door het trekken van 1 tandje achteraan en een oude breuk vooraan, te zien op de foto. Drs Richa u schrijft...omdat ik niet op mijn lip zou bijten moet dus de brug feitelijk meer achteraan worden geplaatst (laat ons veronderstellen dat dit gaat)), maar dan heeft de tong toch geen ruimte genoeg. En als de tong geen ruimte genoeg heeft, kunnen de woorden niet goed uitgesproken worden? Tja, dit alles is wat verwarrend hé.
Attach
wo, 02/02/2022 - 18:05 Permalink
mulan

Beste, de reden dat ik dat plasteren model hierop heb gezet is op jouw antwoord... "Heeft u nog oude modellen waar de oorspronkelijk brug goed in staat. Maak nieuwe modellen v d huidige brug en vergelijk". Nou dat begrijp ik niet. Mvg Mulan
wo, 02/02/2022 - 20:38 Permalink
Tandarts_Richa…

U heeft het oude gips model. In die stand had u geen problemen. Met een gips afdruk v d nieuwe situatie kan vergeleken worden en bepaald of met de huidige stand v d implantaten een brug, naar voorbeeld stand oude brug, gerealiseerd kan worden. Houd de twee modellen naast elkaar en vergelijk. Belangrijk is dat er ook een stabiele situatie in uw mond gecreëerd wordt. Ik weet niet hoe de onderkaak er uit ziet. Maar als u bijv, achterin geen/te weinig kiezen heeft, dan kan ik mij voorstellen dat teveel druk op een brug komt met als gevolg breuk. Dit moet in een nieuwe situatie voorkomen worden anders kan ook hier breuk ontstaan of andere klachten. Heeft u ook een onder gips model.
wo, 02/02/2022 - 21:53 Permalink
mulan

Beste Drs Richa, Ik heb de afdruk niet van de nieuwe brug, dus deze moet ik opvragen. Wat mijn gebit onderaan betreft...ik heb nog alle tanden in gezonde toestand. Nog ff vragen, laat ons effe veronderstellen...dus als de brug te klein is doordat de implantaten niet konden geplaatst worden op de plaats van de getrokken tanden , dan heeft de tong geen ruimte genoeg, ja? Dan kan het zijn, dat men begint te slissen en het moeilijk vormen van woorden, spreken alsof men een "vod in de mond" heeft? Tja maar dan kan ik toch niet op mijn onderlip bijten. De tandarts heeft mijn brug al eens uitgeslepen bovenaan (roze gedeelte) omdat hij hetzelfde dacht. (Oeps we kwamen eens overeen!) Dat slikken van mijn speeksel is echt vervelend.
di, 02/08/2022 - 19:01 Permalink
Tandarts_Richa…

Is je brug te ver naar voren of naar achteren. Naar voor kan betekenen meer naar de lip dus erop bijten???.Ruimte voor tong/positie tov brug, is ook v belang. Ik zou afdruk onder en afdruk v boven v huidige situatie maken. Boven modellen op onder model en vergelijken. Is er ook een beetverhoging/verlaging ontstaan. Alles heeft invloed. Het is een samenspel. Een goede technieker weet wat hij moet doen samen met de tandarts.
wo, 02/09/2022 - 00:38 Permalink
mulan

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Vooreerst wil ik jou bedanken voor jouw geduld op al mijn vragen. Ik heb 3 (charmante :-)) foto's gemaakt. Je ziet duidelijk dat de voorste tanden te ver naar buiten komen. Zoals u schreef dat dit de reden is van lip bijten. Bv pasta afbijten gaat niet. Of de tandarts de tanden nog meer naar binnen kan zetten is de vraag? Heeft dit al eens moeten doen met een vorige brug, dat was nog erger, precies ne Cava. Kauwen gaat perfect. Als ik de tanden op elkander wil zetten, moet ik mijn kin ver naar voren doen. De zijkanten geven dan ook grote openingen opzij, Is dit negatief, weet ik niet. Zal mss niet belangrijk zijn? Vroeger was mijn stand van mijn tanden normaal! Ik zal nu een afspraak maken met de tandarts, ze zullen in het UZ wel een eigen labo hebben om er een technicus bij te halen. Heel vervelend want dat is waarschijnlijk niet leuk voor hem mijn arts. In België zijn de tandartsen met eigen praktijk verplicht om met een extern tandlabo te werken. In Nederland niet. Nogmaals hartelijk dank, ik hou je op de hoogte. Richa is het mogelijk om de naam v d stad te verwijderen?
Attach
wo, 02/09/2022 - 12:07 Permalink
Tandarts_Richa…

Het is normaal dat als je de tanden op elkaar zet dan de kiezen "open" staan. Hoe de naam te verwijderen of dat het kan, sorry weet iki ook niet, ik geef hier alleen dom commentaar uit ervaring. De meeste tandartsen hebben geen inpandig lab. En waarom vervelend, het gaat toch om oplossen. Kan het op foto niet goed zien maar hoe groot is deze constructie. Is dit een geschroefde vaste constructie of een uitneembaar implantaat gedragen constructie. Is het een totale boven constructie. Zo ja dan kan het zijn dat de beet te veel verhoogd is. Mijn technieker, die ik vandaag gevraagd heb, gaf aan dat je de modellen zoals ik voorgesteld heb kan digitaal scannen. Op de computer kan dan de verschillen berekend worden tussen "oude" en "nieuwe" constructie. Daaruit een conclusie maken hoe het probleem op te lossen.
wo, 02/09/2022 - 22:23 Permalink
mulan

Beste Richa, Antwoord op jouw vraag...het is een volledige geschroefde bovenbrug. Met de vorige 48 jarige oude brug had ik niet zo'n overbeet. Uw schrijven... "dat de beet te veel verhoogd is" bedoelt u dat er boven waar de implantaten eindigen ( dat roze tandvlees) een paar mm moet afgeslepen worden, of de tanden vooraan? (de tanden vooraan heeft hij al af geslepen. Ik begrijp dat dit zeer moeilijk voor jou is. ik maak morgen een afspraak, zal wel enkele maanden wachten zijn. Mijn enige hoop is..dat hij een tandtechnieker erbij wil halen. Mulan
zo, 02/13/2022 - 15:27 Permalink
mulan

Als antwoord op door mulan

Beste, Ik heb ook nog een afdruk ondergebit en als ik de voorste tanden van allebei de afdrukken mooi op elkaar zet, heb ik helemaal "geen" opening opzij. Dus ook mijn conclusie de voorste tanden huidige brug zijn te lang(heb ik toen gezegd tegen de arts) of de ganse brug is te hoog. Nog iets belangrijk ...een fractie van 1 seconde heb ik een hapering bij het uitspreken van een woord. Ik kan het woord niet uitspreken, dus mijn kin valt "soms" lichtjes naar beneden, zelfs zonder te praten heb ik dat (ook gezegd tegen de arts). Al deze problemen had ik vroeger niet, komt nog bij druk op de neus na het inplanten alsook tezelfdertijd oorsuizen gekregen (dat is mss door de stress). Happy me! Groetjes
zo, 02/13/2022 - 16:38 Permalink
Tandarts_Richa…

Met te hoog bedoel ik : De verhouding/ruimte tussen boven en onderkaak. Normaliter is er ongeveer 2-3mm ruimte tussen rust en dicht bijten ( kiezen op elkaar doen).. Het kan zijn dat de beet te hoog/te laag is , dus een verstoorde evenwicht. De ruimte naar de lip ( sagittaal) tussen onder en boven snijtanden is duidelijk veranderd, groter. Tja sorry, moeilijk om alles zo veel mogelijk in leken taal uit te leggen. Verstoorde beetverhouding kan oorsuizen tot gevolg hebben. Druk op de neus lijkt mij ook niet prettig. Komt dit door te "hoge" beet dus te veel druk of misschien een perforatie naar de neusholte. Perforatie kan geconstateerd worden met een cbct scan. U moet wel beseffen....het zijn niet uw natuurlijke tanden dus een verandering is heel normaal en minimaal wen periode v 3 maanden.. Maar vervelend voor het extra werk...Als de verhoudingen niet kloppen dan betekent dat veranderen tot juiste verhouding. Het is geschroefd dus los schroeven en in simulator aanpassen of vernieuwen. Ik zit hier van alles te bedenken zonder te zien (in de mond) hoe het is maar uw tandarts kan in de mond beoordelen en hij weet wat de beperkingen zijn bij het maken v e nieuw constructie. Als de brug losgeschroefd is kan de technieker het in de lab beoordelen. Moet wel goede beethoogte gemeten worden. Met brug in en als brug uit de mond is. Het is ontzettend moeilijk maar in een universiteits opleiding ( heb ik dat goed gelezen, UZ) moeten er voldoende deskundigen zijn.
zo, 02/13/2022 - 20:53 Permalink
mulan

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Beste Richa, ik heb een afspraak gemaakt voor 4 april (eerder kon niet). Ben benieuwd! De secretaresse van het UZ die ik uiteraard al zeer goed ken, begon te vragen "heb je al bij een logopedist geweest"? Uiteraard zijn er daar voldoende deskundigen, tja niet simpel om te vragen ..." graag een opinie van uw collega's" en collega's trekken allemaal aan hetzelfde zeel hoor. Hier krijg ik een eerlijke mening, uiteraard moet het allemaal realiseerbaar zijn. Mvg Mulan
ma, 02/14/2022 - 12:25 Permalink
Tandarts_Richa…

Niet zo wantrouwen, Tandartsen hebben het beste met u voor. U kunt de vraag stellen of problemen met collega's besproken worden om multi disciplinair tot een oplossing te komen. Maar misschien mogelijk een nieuw brug in een ander stand ( zie oud model) te maken. Heel zuur vanwege extra werk en kosten. Onder garantie??. Second opinion vragen bij een ander universiteit afdeling kroon en brug implantaten. Logopedie.....mogelijk maar klinkt als "het paard achter de wagen spannen". U krijgt hier commentaar gebaseerd op de informatie die ik lees en uitgaande van mijn beperkte kennis en gevoel.
ma, 02/14/2022 - 20:11 Permalink
mulan

Beste Drs Richa,
U heeft mij 't laatst geschreven over beet hoogtes/laagtes , vandaar effe inlichtingen genomen bij een kaakchirurg/implantaten, vooraleer ik terug keer naar het UZ. Want ik zal de tandarts aldaar moeten kunnen overtuigen een andere bovenbrug te maken! U kon dit probleem natuurlijk niet zien, maar mijn beet is inderdaad bij mij te laag. Een te diepe beet. Je ziet ook enkel mijn onderste tanden terwijl ik praat. Vandaar ook mijn kaakproblemen nl. die tandpijn alsook dat lipbijten tijdens het eten/slapen. De oorsuizen kunnen daarvan ook komen, helaas deze zullen al chronisch zijn! Ik heb rondom de mond een spanning en ook nog TMD gekregen van in het begin.. Met pijn als ik mijn bril opzet. De implantaten zijn goed geplaatst, vooraan is er 1 implantaat (vandaar mijn vooruitstaande boven tanden), deze kon elders niet omdat ik te weinig bot had. Nogmaals bedankt voor jouw info, betreffende beethoogtes! Ik was er nooit opgekomen! Groetjes Mulan.
zo, 03/13/2022 - 15:30 Permalink
mulan

Beste Richa,
Ondertussen heb ik een andere kaakchirurg geraadpleegd. De reden was...dat ik een brief heb meegekregen van de eerste chirurg, deze brief moest ik af geven aan het UZ tandheelkunde. Daarin stond dat ik een te diepe beet heb enz. Tja stel u voor dat hij mis is, dan heb ik een probleem met het UZ hé. Vandaar een 2de bezoek bij een ander chirurg kaak implantaten. Nou deze laatste zei...dat ik 'geen diepe beet heb', en dat men bij het ouder worden altijd de onderste tanden zichtbaar zijn en de bovenste niet meer. Mocht ik een hogere beet hoogte hebben, dan zou ik kaak problemen krijgen. (Nou moe ik kan deze artsen niet meer volgen!) (Voor dat speeksel had hij geen verklaring.) Ik denk dus dat ik deze brief niet zal afgeven! Mss zelf eens opperen van 'zou ik geen diepe beet hebben' dokter??? Drs Richa, kunt u nog een beetje volgen? Want ik schrijf op mijn Belgisch. ;-) Groetjes Ps maandag naar het UZ.
do, 03/24/2022 - 20:48 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik kan je wel volgen maar niet wat de KC aangeeft. Maar ja ik ben maar een gewone tandarts. Honderd tandartsen honderd meningen....Tja daar word je gek van. Ik ben gezegend geweest met een groep specialisten die mij goed geholpen hebben in moeilijke situaties. Op een gegeven ogenblik zal er een geloofd moeten worden. Laat weten hoe het afloopt.
vr, 03/25/2022 - 02:50 Permalink
mulan

Hallo Richa,
Ik ben dus naar het UZ terug geweest, de tandarts heeft nu pas een afdruk genomen ...onderaan en boven. Hij zal een plaatje maken voor mijn te diepe beet. Wat dat ook mag zijn?? Naar het schijnt zal dit plaatje mijn lippen ook terug wat voller maken.
Nu krijg ik pas schrik, nog méér plaatjes en tanden/bruggen in mijn mond! Ik vroeg om mijn brug nog méér uit te slijpen, zodat mijn tong meer ruimte zou hebben om perfect te praten, dus zonder die S klanken enz, maar hij wou niet, tja ik versta dat wel want de brug is dan niet meer stevig. Mijn spraak met mijn vaste brug heeft ook te maken met de spieren v d tong, zei hij. Conclusie ... naar een Logopediste gaan! Vervolg na 16 mei. Groetjes Mulan
di, 05/03/2022 - 14:47 Permalink
Tandarts_Richa…

Wat de bedoeling is met het plaatje begrijp ik niet. Slijpen aan de brug om meer ruimte te maken zou ik niet doen. En natuurlijk heeft spraak met veel spieren in de mond te maken. misschien dat een logopedist daar wat aan zou kunnen helpen. Maar zou eerst naar de basis v wat ik eerst heb geschreven kijken.
wo, 05/04/2022 - 17:39 Permalink
mulan

Hallo,
Op 01/27/22 schreef u..."een nieuwe opstelling laten maken".
Nou begrijp ik dit niet, men kan toch maar een opstelling maken, naar de implantaten?
Of bedoel je hoge/lage beet?
Wilt u mij dit uitleggen alstublieft?
Wat bedoelde de kaakchirurg met...KI-II met retrognatie en palatale dekbeet.
Mvg Mulan
di, 05/10/2022 - 10:26 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik bedoel: hoog/laag, en voor/achter. Wat nodig is om de oorspronkelijk ( natuurlijk) situatie te benaderen.
Even gegoogeld.
https://facialsculptureclinic.com/nl/surgery/orthognathic-classificatio…
Gebitsafwijking waarbij het ondergebit ten opzichte van het bovengebit in voor-achterwaarste zin te ver naar achteren ligt en waarbij de beide centrale
Dekbeetincisieven naar binnen en de laterale incisieven naar buiten gekipt staan. Soms staan ook alle bovenincisieven naar binnen gekipt. De gebitsafwijking wordt ook wel (Angle) Klasse II/2 malocclusie genoemd.
di, 05/10/2022 - 21:48 Permalink
Tandarts_Richa…

Uitgaande v deze foto kan ik niet beoordelen of het voorlopig of definitief is. Wat heeft uw tandarts gezegd. De kleur ziet er, op foto, netjes uit. Maar belangrijker: heeft u de indruk dat uw bezwaren opgelost zijn en bent u tevreden met dit resultaat.
vr, 11/25/2022 - 12:04 Permalink
mulan

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Maar dien roze rand ontbreekt en dat maakt mij ongerust. Dus met mijn tanden bloot is alles tand, van boven naar beneden. Tja de vorige brug werd afgekeurd door de kaakchirurg, ( wegens kaakklachten) nu heeft hij dit gemaakt, hij vroeg gaan we voor een voorlopige of.... Ik zei toen "een voorlopige". De dr heeft deze brug ingestoken en maakte de opmerking dat er geen verdere meer kwam en dat het mij € 1500 kost, (terwijl ze afgekeurd is/was. Voel me in de zak gezet. Dat zijn natuurlijk/waarschijnlijk mijn problemen. Dat het een kunstof is, daar maal ik niet over. Ik durf daar niks over te zeggen in het ziekenhuis, maar het knaagt aan mij. Eigenlijk ben ik wel tevreden, omdat mijn tong meer ruimte heeft. Alsook ik bijt niet meer op mijn lippen. Mvg Mulan
vr, 11/25/2022 - 18:46 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik snap iets niet: Deze nieuwe brug is toch gemaakt omdat de eerste niet voldeed. Is er in België niet zo iets als garantie?. En 1500 voor een kunststof, niet een zirkonium met porselein brug??. Kunststof is niet zo sterk en zeker op den langen duur waarschijnlijk esthetisch niet zo lang houdbaar. Hoezo krijgt u de keuze voorlopig... U weet toch niet wat goed is of is dat uitgelegd. En voorlopig doet vermoeden dat er nog een definitief brug moet komen. Misschien verstandig om voor een second opinion te gaan, dan weet u precies wat u gekregen heeft en of dit de goede optie is.
za, 11/26/2022 - 01:11 Permalink
mulan

Geachte Dr Richa,
Ik moer vooreerst iets duidelijker maken. Ik wil geen porcelaine brug, omdat het mij momenteel te kostelijk is, ik denk zo'n € 6000. Ik ging/ga dus voor een brug in kunststof. De vorige afgekeurde kunstoffen brug zag en was een degelijke, versterkt met ijzerdraad (zie ik achteraan erin zitten). Deze voorlopge brug heeft geen versterking, dat weet want ik heb het den tandarts gevraagd, (is ze versterkt?) waarop hij zei "nee, maar ge kunt er jaren mee doen"!
Daarop vroeg ik wanneer gaan we terug afspreken? Hij zei " hij zei er komt geen afspraak meer".
Dus als ik weiger om die € 1300 of € 1500 te betalen zal ik niet meer terug kunnen gaan naar het UZ.
(Ik zal zeker naar de boekhouding gaan en alles uitleggen.)
In Belgie bestaat er ook een garantie hoor.
Mvg Mulan
ma, 11/28/2022 - 10:29 Permalink
mulan

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Dr Richa, ik heb hier fotos van de huidige brug.
Of het nu porcelain is of kunststof, maakt niet uit hé?
Bij deze brug heeft mijn tong wel ruimte, hihi, is ook niet moeilijk met zo'n bovengebit!
Het kauwen is een ramp! Dat gaat heel moeilijk, raar, moeilijk te beschrijven hoor.
Ik heb vandaag zijn secretaresse opgebeld, met de vraag ...wat nu? De tandarts was het duidelijk beu de laatste keer, m.a.w. hij heeft het gehad met mij en men moeilijkheden.
HM, nu ben ik terug!
Hier voeg ik wat leuke mooie fotos.
Mulan
Attach
wo, 11/30/2022 - 20:04 Permalink
Tandarts_Richa…

Of het technisch klopt kan ik aan de hand v d foto's niet beoordelen. Zou ook de contacten zijdelings willen zien om te kunnen beoordelen of de kauwvlakken goed staan tegenover elkaar zodat goed gekauwd kan worden. Als wij aan een klus beginnen moeten wij dat tot een goed einde brengen. Daar betaalt u voor.
do, 12/01/2022 - 21:55 Permalink