Uitleg 3D scan kaak gevraagd.

Author:
T!EN.
Posted:
za, 02/05/2011 - 00:28
Hallo!
Ik ben nieuw hier, en heb geen ervaring met een forum als dit,
dus ik hoop dat ik mijn vraag goed plaats…
Ik heb hier een afbeelding van een 3D scan van de kaak,
en zou graag willen weten waarom de ene kant zwart is en de andere kant "mistig"…
Zie #1 en #2.
Is er misschien iemand hier,
die maar daar iets zinnigs over kan zeggen?
Alvast hartelijk bedankt,
groetjes T!EN.
Attach
djeena

Vanmiddag ben ik bij de tandarts geweest. Hij vindt het toch te complex om mij te behandelen en heeft de kroon er niet afgehaald. Hij stuurt mij door naar de specialist en zo ga ik toch weer naar de endodontoloog. Hij schrijft in zijn verwijsbrief om toch te kijken naar een revisie endo in de 14. Distaal is de gingiva erg gevoelig. Dat ik graag een nieuwe kroon wil maar zijn advies is endodontisch lege artis te restaureren. Gaarne ook checken op verticale scheur.

Ik houd mij aan zijn advies vast en ik word binnenkort gebeld voor een afspraak.
di, 08/30/2022 - 18:14 Permalink
djeena

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Daar dacht ik gisteravond ook aan; u heeft het goed gezien.

Vannacht werd ik om 3 uur wakker en begon erover na te denken. Als het zo complex is, kan ik dan niet beter de kies laten trekken en een brug nemen? Anderzijds doe ik er altijd alles aan een element te houden. Zo heb ik in kies 26 (25) jaar geleden achter elkaar een wortelkanaalbehandeling, apex resectie en een flapoperatie gehad. Dat was geen lolletje. Maar de kies is er nog (knock on wood). Zoals de kaakchirurg toen zei; het beste implantaat is nog altijd je eigen kies.

En waar dacht ik nou het meeste aan vannacht? Ik ben bij zoveel tandartsen geweest, ook bij het ACTA. Vorig jaar een 3d scan laten maken. U begon over een wortelkanaalbehandeling, maar eerder heeft niemand er iets over gezegd. Er zijn zoveel foto's gemaakt. Als u mij niet op weg had geholpen, dan was ik gisteren niet gegaan. Hoe kan het dat zoveel tandartsen er niet over zijn begonnen? En mij met pijn laten lopen? Enfin, daar heeft u natuurlijk het antwoord niet op. Maar daar dacht ik over na.

In ieder geval tot dusver bedankt voor het meedenken. Ik laat het vervolg weten.
wo, 08/31/2022 - 07:41 Permalink
djeena

Ik zit nog even naar het CBCT verslag te kijken van vorig jaar. Ik heb 6 wortelkanaalbehandelingen, de kanalen van de 14 zijn niet tot de apex gevuld (ca 4 mm tot de apex). Daar sprak de tandarts gisteren over. Ook zijn niet in alle 6 de elementen alle kanalen behandeld.

U had het ook over de 16. Daarover lees ik de volgende zin: minimale lokale mucosale verdikking (ca 2 mm) is aanwezig thv de DB-apex.

Kunt u mij uitleggen wat dit betekent?

Alvast bedankt en fijne dag.
wo, 08/31/2022 - 08:25 Permalink
djeena

Beste tandarts Richard,

Vrijdag was ik bij de endodontoloog. Het nam een andere wending en het antwoord wat ik wil plaatsen is best wel persoonlijk. Kan ik u een privé bericht sturen? Als ik erop klik heb ik geen bevoegdheid. U heeft zo met mij meegedacht, dat ik het u graag vertel.

Groet Djeena
zo, 09/25/2022 - 08:48 Permalink
Tandarts_Richa…

Beste Djeena, ik zal de beheerder vragen hoe dat moet. Maar niemand kent Djeena, wie/waar /hoe, dat lezen wij niet. Dus hier bent u anoniem. Dus het gaat erom of er voor u duidelijkheid gekomen is betreffende uw klacht. Ik denk omdat het anoniem is dat de lezers met eenzelfde probleem hier ook lering v kunnen trekken. Ik begrijp dat als het zo persoonlijk is dat u dat niet zou willen delen. maar vraag u dat wel te overwegen. Intussen vraag ik de beheerder hoe.
zo, 09/25/2022 - 10:23 Permalink
djeena

Dat zegt u nu (ik zeg het met een glimlach) maar vorige week kreeg ik een appje van een vroegere vriendin; heeee, ik zie jou op het forum van Tandarts.nl. Big brother is watching you.

Enfin, dan houd ik het beknopt. Omdat stress blijkbaar de oorzaak is (heb veel mensen verloren de afgelopen 3 jaar, ook door corona) krijg ik een doorverwijzing naar een psycholoog die gespecialiseerd is in de mond. Het brein kan deze fysieke klachten veroorzaken. "De WKB kan beter zei zij, dit is een detail, maar niet de oorzaak en daar kijken we later naar. Eerst het grote geheel oplossen".

Dat is dus de uitkomst.
zo, 09/25/2022 - 15:24 Permalink
Tandarts_Richa…

Overbelasting door stress is vaak een oorzaak van veel klachten. U zou uzelf idd tekort doen dat niet te onderzoeken. Vraag hoe u vriendin geconcludeerd heeft u dat bent???. Tenzij u al genoemd heeft dat u onder de gefingeerde naam Djeena post.
zo, 09/25/2022 - 22:02 Permalink
djeena

Goedemorgen, Ik heb 19 oktober een afspraak bij de psycholoog. Toch heb ik nog een paar vragen, deze stel ik graag hier.
De pijn is begonnen tijdens het vervangen van een kroon. Het afhalen van de oude kroon gaf geen klachten, net als de noodkroon.
Tijdens de 2e afspraak kreeg ik (weer) een verdoving. Dat gaf geen extra pijn. De tandarts waar ik was heeft meerdere kronen bij mij geplaatst. Dat ging altijd goed. Ook nu weer werd het tandvlees weggebrand bij de kroonrand. Dat gaf ongelooflijk veel pijn, door de verdoving heen. Dat had ik nog niet eerder zo ervaren.

Mijn vraag is: kan door het wegbranden een zenuw zijn geraakt? Of door de verdoving (al voelde ik tijdens de prik niet iets abnormaals)?
Alleen het wegbranden gaf heel veel pijn.

Groet Djeena
zo, 10/09/2022 - 08:35 Permalink
Tandarts_Richa…

Waar wij in prikken of branden is levend weefsel met gevoels zenuwen. Die worden dan geprikkeld zodat u wat kunt voelen. Als het apparaat niet alleen uw tand raakt maar ook de tand zelf kunt u dat voelen ja.
zo, 10/09/2022 - 18:06 Permalink
djeena

Inmiddels is er een diagnose. Ik heb een opbeetplaat gekregen, deze draag ik nu een paar dagen( dat is wel wennen). Ook ga ik naar kaakfysiotherapie en doorgaan met psychotherapie. De kroon blijft dus zitten, 'men' is bang dat ik van de regen in de drup kom.

Ik houd mij vast aan het advies van de deskundigen en ga zien hoe het zich ontwikkelt.

Ik laat het over een poosje weer weten.

Groet Djeena
ma, 11/14/2022 - 19:32 Permalink
DESIREE123

Als antwoord op door T!EN.

Hoi, ik ben een vrouw van 35 en heb bijna een identiek verhaal. De beschrijving van het verhaal komt echt overeen, ook het radeloze gevoel.
Nu ook bij de pijnpoli en ook dezelfde medicatie voorgeschreven gekregen. Die de neuroloog ook adviseerde, maar wat ik ook niet wil in eerste instantie. Heel benieuwd ben ik hoe het nu met u zus is? Heeft de behandeling of toch medicatie of iets anders geholpen? Alvast heel erg bedankt. Groet,
do, 04/20/2023 - 11:39 Permalink
DESIREE123

Als antwoord op door T!EN.

Hoi, ik ben een vrouw van 35 en heb bijna een identiek verhaal. De beschrijving van het verhaal komt echt overeen, ook het radeloze gevoel.
Nu ook bij de pijnpoli en ook dezelfde medicatie voorgeschreven gekregen. Die de neuroloog ook adviseerde, maar wat ik ook niet wil in eerste instantie. Heel benieuwd ben ik hoe het nu met je zus is? Heeft de behandeling of toch medicatie of iets anders geholpen? Alvast heel erg bedankt. Groet,
do, 04/20/2023 - 11:42 Permalink