pijnlijke kies

Author:
Sonnie1983
Posted:
wo, 07/20/2022 - 07:09
hallo allen,

ik heb een paar dagen geklemd met mijn kaken denk ik. Pijn net voor je oor en hoofdpijn etc. vooral na eten extra pijn.

Nu lijkt dat weg maar zit het in mijn kies. Rechtsonder. De achterste is al ooit verwijderd maar die kies er voor.

Kloppend gevoel. Continue pijnlijk. Ibu bruis 400 mg helpt niet echt. Slaap slecht. Die kant lijkt ook stijf te worden waardoor praten etc lastiger word.

Koud drinken lijkt het ietsjes te verlichten. Tijd terug wel die kies een gaatje gevuld.

Aanraking kies doet erg zeer (denk aan tandenpoetsen, de tong, etc.)

Sensodyne rapid relief gebruik ik, ook zo op de kies/tandvlees gesmeert maar geeft geen verlichting. Bel zo ook de tandarts als deze open is.

Maar iemand een idee waar ik aan mag denken? Ik word knettergek van deze pijn.

Extra info: ik heb CVID, een afweerstoornis. En ben met een traject bezig met mondhygieniste om alles beter te krijgen. Dit najaar gaat ze kijken of ik een bacterie in mijn mond heb omdat ik sneller last heb van ontstoken tandvlees dat bloed etc. langleve de afweerstoornis :(
Sonnie1983

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Dank voor uw reactie. Door omstandigheden zie ik deze nu pas.

Heb is een WKB geworden. Kies is open gelaten om de ontsteking weg te laten gaan. 4 dagen later tijdelijke vulling gekregen. Deze 3 dagen later weer laten verwijderen vanwege kloppende kies weer. Weer 4 dagen open gelaten en toen weer tijdelijke vulling er in.

AB gestart (broxil, de AB die normaal wordt voorgeschreven ben ik allergisch). Daarmee ging de zwelling gelukkig wel weg.

Nu heb ik alleen nog dat het tandvlees bij die kies wat dik is nog. Ik spoel 2x per dag met perio-aid de blauwe nu. En 1 a 2x per dag spoel ik met Colloïdaal zilver.

Side note: ik heb een afweerstoornis dus extra gevoelig voor infecties/bacterien/virussen.

Dien ik toch te laten kijken naar het verdikte tandvlees? of gaat dat nog weg trekken? Kan pas 30 aug. bij mijn eigen tandarts weer terecht vanwege hun vakantie. Dan zou de definitieve vulling gedaan worden. Ben gewoon bang dat ik voor de 3ex met een dikke kaak/wang kom te zitten.
wo, 08/17/2022 - 10:08 Permalink
Tandarts_Richa…

7 dgn na de definitieve wortelkanaalbehandeling moeten de klachten voorbij zijn. Intussen kan het aanhouden/verergeren, dus eventueel verdikte wang... Een AB kuur onderdrukt alleen maar haalt de oorzaak niet weg vandaar. Als het verergert laten nakijken door waarnemend tandarts. Zie website v uw tandarts.
wo, 08/17/2022 - 17:20 Permalink
Sonnie1983

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Dank voor uw reactie.

Mijn tandartspraktijk os gesloten door vakantie. Ik heb de vervangende rabsarts gebeld, mocht mijn verhaal nog niet afmaken of ik kreeg al te hier de AB zal de ontsteking wel weg halen wacht maar tot 30 aug dat ze definitieve vulling zetten.

Niet echt vertrouwen in om deze weer te bellen dus.

Ik blijf denk ik maar door gaan met spoelen etc, en hopen dat het niet voor de 3e x gaat ontsteken met dikke wang. Tandvlees bij die kies is ook stuk lager dan bij de andere tanden. Misschien door de infectie? Is mij niet eerder opgevallen nl.

Die 7 dagen na de wortelkanaal behandeling ben ik al ver voorbij. Die was nl 21 juli.

Je Word er gewoon wanhopig van. En wil dat het opgelost is en weg blijft. Kost klauwen met geld zo helaas.
do, 08/18/2022 - 23:11 Permalink
Tandarts_Richa…

7 dgn na de definitieve sluiting /afvullen v d kanalen. Als alleen de kies "geopend/gespoeld" is dan helpt het soms nogmaals te spoelen om "de druk v d ketel te halen". Klachten gaan pas na definitieve behandeling weg.
vr, 08/19/2022 - 10:09 Permalink
Sonnie1983

Hallo, ik heb nog een aanvullende vraag.

Ik hen nu 2x een dikke wang gehad bij een kies. 1e x dikke wang is wortelkanaal behandeling uitgevoerd. 2e x mocht ik antibiotics gaan nemen.
Onder tussen is 3x de tijdelijke vulling verwijderd, schoon gemaakt en weer tijdelijke vulling.

De 3e x pas met zo'n rubber lap om de kies.

Anders door verwijzing naar specialist voor wortelkanaal behandeling als de ontsteking nu nog niet weg gaat. Het ging een week goed en vrees dat het nu weer terug is.

Door verwijzing zal uit mijn eigen zak moeten Komen. Er komt nog een dikke tandarts rekening mijn kant op 😭 dus qua kosten gaat dat teveel worden.

Nu zei de tandarts dat ik dan de kies moet laten trekken.
Dan zou ik rechts onder geen kiezen meer hebben.

Maar wat ik vooral wil weten is of dit de oplossing is? Gaat de ontsteking dan weg?

Wat zou er nu moeten gebeuren?
Ik hen een afweerstoornis waardoor mijn lijf extra gevoelig is voor bacteriën, virussen en infecties. En dit niet altijd zelf kan oplossen.

Ik wil er klaar mee zijn en liefst de kies behouden maar nog een extra nota van honderden euro's (ik denk dat zoiets gauw 500-1000 zal kosten?) Gaat niet lukken helaas nu.
ma, 09/12/2022 - 16:16 Permalink
Tandarts_Richa…

Als de WKB definitief afgesloten is kan de kies tot rust komen, dan pas gaat de ontsteking weg. Als de kies getrokken wordt gaat de ontsteking ook weg. Maar dan de komen de kosten v vervanging. Niet vervangen... wat gebeurt er als je een kaart trekt uit een huis gebouwd met speelkaarten.. Tja dondert in elkaar ...zo ook je gebit maar omdat het gebit steviger in elkaar steekt duurt dat proces wat langer. Dus getrokken kies vervagen???>Implantaat afhankelijk v kwaliteit, 1500-2500 Eur. Uitneembare frame prothese, 900-1000. Veel wijsheid... ik zou nooit trekken tenzij niet anders kan.
ma, 09/12/2022 - 21:12 Permalink
Sonnie1983

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Ok dus nie5s zeggen en definitieve vulling laten plaatsen vrijdag begrijp ik.

Zou een AB kuur nog helpen?
Gezien mijn afweerstoornis, mijn immuunsysteem werkt niet zoals het hoort.

Is mijn gevoel om een andere tandarts te zoeken een correct gevoel?
Twijfel al sinds we deze hebben. Vraag me af of ik niet meer gebaat ben bij een andere tandarts voor de toekomst.

Een die mijn afweerstoornis begrijpt en correct handelt en het juiste advies,geeft.

Maar misschien vind u dar er correct is gehandeld en is mijn gevoel onterecht daarin.
Uiteraard vraag ik niet om een collega af te vallen, maar vraag meer war voor mij het beste is. Het hoeft niet altijd een goede match te zijn terwijl dit voor anderen wel kan zijn.

Dank u
ma, 09/12/2022 - 21:39 Permalink
Sonnie1983

Ik ben misschien verwent geweest met de vorige tandarts die met pensioen is gegaan.
Deze was Nederlands en begreep de noodzaak van mijn afweerstoornis om soms dezelfde dag nog langs te mogen komen. Een ontsteking kan bij mij van een klein beetje pijn in een paar uur van onhoudbare pijn gaan, komt door de afweerstoornis ook dat mijn lijf ontstekingen vaak niet zelf kan oplossen.

Als ik u begrijp moet de definitieve vulling erin en zal dan de terug komende ontsteking pas gaan verdwijnen. Waarom dan 3x weer open maken en tijdelijk vullen? Misschien begrijp ik het verkeerd.

Ik heb het idee bij mijn huidige tandarts dat ze niet alles begrijpt, Nederlands is niet haar moedertaal. Heb daar op zich geen probleem mee maar daardoor krijg ik wel gevoel dat mijn afweerstoornis etc niet helemaal begrepen word en ik nu maar door sukkel.

Misschien is mijn gevoel verkeerd en is het gewoon het verschil tussen mijn vorige tandarts en de huidige, dar deze laatste soms net een stapje extra deed voor mij.
di, 09/13/2022 - 12:09 Permalink
Tandarts_Richa…

Er is nu een gigantisch tekort aan tandartsen. Je mag blij zijn als je ergens terecht kan. Uiteraard verschilt dat per regio. Agenda's worden helemaal vol gepland omdat de tarieven in verhouding steeds verder dalen. 10 dubbeltjes maken nu een euro ipv 4 kwartjes. Volgend jaar 3.8 % verhoging terwijl de kosten 12% verhoogd zijn. En de assistentes willen daarboven ook nog loonsverhoging om de stijgende kosten het hoofd te kunnen bieden, dat gun ik ze ook maar vanwaar??. Probeer het nogmaals duidelijk te maken. Speciaal de aandacht erop te vestigen.
di, 09/13/2022 - 15:21 Permalink
Sonnie1983

Ik zal het nogmaals proberen duidelijk te maken. Al heb ik dat al diverse keren geprobeerd. Een laatste poging nog.

Idd het tekort aan personeel is overal voelbaar en alles word duurder dus iedereen wil graag een loonsverhoging denk ik. Ik hoop dat het na vrijdag opgelost is deze kies in ieder geval.

Dank voor het antwoorden van mijn vragen.
di, 09/13/2022 - 20:10 Permalink