Tandvleesontsteking en lichte tandpijn

Author:
JerryMike82
Posted:
wo, 08/10/2022 - 13:48
Hallo ,

Ik heb 12 dagen geleden last gekregen van ontstoken tandvlees ( binnenkant mond, ondergebit, bij snijtand/kleine kies . Het was verdikt. en gevoelig tussen 2 tanden in. Op advies van assistente gespoeld met corsodyl en sensodyne gebruikt en goed geragd.

Het tandvlees is binnen een week geslonken alleen kreeg ik toen pijn in de bovenliggende 2 tanden. Soms in beide tanden tegelijk, dan weer enkel in 1 tand. De pijn is te omschrijven als licht zeurend, niet kloppend maar wel erg gevoelig als ik mijn tanden op elkaar tik.

Omdat dit een vreemd nieuw verschijnsel was heb ik een foto laten maken bij de spoedtandarts. Alles zag er goed uit wbt de tanden. In deze tanden zitten geen vullingen en zijn gaaf.

De tandarts constateerde wel een redelijk diepe pocket en beginnende paradontitis ( hier ben ik bekend mee) . Gaf aan dat als hier tandplak in zit de zenuw licht kan reageren.

De tandarts heeft de pocket gereinigd en geadviseerd Sensodyne Rapid te gebruiken en vooral het pijnlijke gebied mee aan te stippen.

Dit ben ik nu voor de 2e dag aan het doen naast het gebruik van Corsodyl. De volgende dingen zie en voel ik momenteel:

- Geen duidelijk verdikkingen meer aan de zijkant van mijn tandvlees ( binnenkant mond ) Tandvlees is wel wat slap.
- Roodheid tussen de snijtand en de kies in. Licht bloedend en gevoelig bij raggen.
-Een soort drukpijn als ik de snijtand aanraak , er op tik of er op druk. -Niet te omschrijven als zenuwpijn en niet kloppend. De eerste dagen besloeg de pijn 2 tanden, nu is deze meer gecentreerd in de snijtand.
- Geen gevoeligheid bij warm of koud, enkel bij aanraking.
- De tand zit gevoelsmatig goed vast. Geen beweging mogelijk.
- Ibuprofen neemt alle klachten weg, behalve als ik druk zet op de tand. Dan blijft de drukpijn light aanwezig. Voornamelijk als ik de tand naar voren en naar achteren beweeg en minder als ik via de bovenkant druk uitoefen.
-De drukpijn wordt minder als ik de tand tijdelijk rust geef. Dus er niet op druk met mijn tong, of via mijn boventanden druk op zet.

- Zonder ibuprofen is het gevoel meer drukkend en straalt het duidelijk uit naar het tandvlees.'
-Als ik dan druk zet op de snijtand dan lijkt de pijn even door te trekken naar een groter gebied om vervolgens weer tot rust te komen.
- De gevoeligheid en pijn zijn wat wisselend. Soms kan ik vrijwel zonder pijnstilling, andere keren is de pijnbeleving er wel. Nooit meer dan pijnscore 4, dus het is een lichte tot soms gemiddelde pijn.
- De mondspoeling en tandreiniging geeft vaak direct verlichting.

Voor mijn gevoel lijkt het alsof ik nog steeds schadelijke bacteriën in de pocket heb zitten. De tandarts heeft niets gezegd over antibiotica maar dat begint wel steeds meer in mijn vizier te komen.

Nu ik het zo goed mogelijk heb proberen te omschrijven is mijn vraag:
Moet ik dit nog even aankijken en zo door gaan? ( raggen, corsdyl en goed reinigen met elec tandenborstel )
Of moet ik toch gaan voor een second opinion aangezien het beeld niet verergerd maar ook niet veel beter wordt? Denkend aan mijn beginnende paradontitis.

Ik vraag dit omdat het telkens veel geld kost en ik wil weten of de symptomen binnen een " normaal" beeld van ernstige tandvleesontsteking vallen.

Mijn eigen tandarts is pas weer 29 aug beschikbaar en tot die tijd moet ik naar de spoedtandarts.
Tandarts_Richa…

Een pijnstiller onderdrukt maar neemt de oorzaak niet weg. Raadpleeg uw tandarts/ mondhygiënist. Ik gebruik eigenlijk nooit meer AB-kuur. Wordt door de specialisten steeds meer afgeraden. Dus de oorzaak aanpakken. Niet blijven speculreren...ga naar uw behandelaar. Wacht niet af. Ernstige tandvleesontsteking hoeft niet. U kunt altijd een vrij gevestigde mondhygiënist raadplegen. Doet u dat niet dan zodra uw tandarts terug is een afspraak. En helaas tandheelkunde is niet gratis. Maar gelukkig is Nederland een v d goedkoopste landen voor tandheelkunde in Europa. Als u weet dat u problemen heeft neem dan de meest uitgebreide aanvullende tandarts verzekering. Zo niet dan zelf de risico nemen. Maar niet piepen als er iets gebeurt wanneer u zelf de risico draagt.
wo, 08/10/2022 - 20:34 Permalink