Verdikking tandvlees , ontsteking ?

Author:
Kai91
Posted:
zo, 07/17/2022 - 01:46
Beste,
Mij viel vanavond op dat aan één kant van mijn kiezen het tandvlees zwaar verdikt is, en ook paarsig. Dit is me niet eerder opgevallen en volgens mij wel snel merkbaar / voelbaar met de tong. De verdikking is niet het geval aan de andere zijde.
Het doet na poetsen en tandenstoken ook pijn en bloedde. Ik heb overigens vaak ontstoken tandvlees, ondanks tandenstokers gebruiken, maar vroeg me af wat dit is en of ik gauw naar de tandarts moet? Is het wellicht gewoon ontstoken en kan ik het afwachten, of beter om even langs te gaan?
Ook zag ik online dingen over kanker en gezwellen op het tandvlees, wat me zorgen baarde. Het voelt overigens vrij zacht en week aan als ik erop druk.. alvast bedankt voor uw antwoord !
Attach
Tandarts_Richa…

Bij twijfel nooit afwachten maar door de professional , in dit geval de tandarts/mondhygiënist, laten beoordelen. Liever voor niets gaan dan te laat. Het lijkt op ontstoken tandvlees. Dit gebeurt doorgaans door te weinig of niet goed schoonmaken. Men kan verwoede pogingen doen alles schoon te maken/houden maar toch niet het gewenste resultaat bereiken. Weet je hoeveel "vuile" monden ik zie bij mensen die keurig 2x pd poetsen en rageren. Voelen helaas niets. Het lukt mij niet sneller dan 4.5 min erover te doen om elektrisch te poetsen, ook de tong meenemen. Daarboven nog een minuut om te rageren. Naar de tandarts, x-foto, en eventuele begeleiding door mondhygiënist/ parodontoloog als parodontitis de oorzaak is.
zo, 07/17/2022 - 10:35 Permalink
Kai91

Bedankt voor het antwoord! Ja ik ga sinds een paar jaar elke drie maanden ook naar de mondhygienist, maar het blijft vaak bloeden ondanks dat ik mijn best doe het schoon te houden.
Ik ga woensdag op vakantie, en vroeg me af of het verstandig is om in die week dat ik weg ben te kijken of het verbetert, en zo nee, na vakantie langsgaan, of dat het toch beter is nog voor mijn vakantie te gaan? Altijd vervelend als je net / bijna op vakantie gaat, maar als u zegt dat het verstandiger is om snel te gaan doe ik dat:) dank voor het antwoord !
zo, 07/17/2022 - 11:20 Permalink
Kai91

Een andere vraag die ik had , is of het kan dat door ontstoken tandvlees de lymfeklieren in de hals blijven vergroot zijn? Heb hier ook al een tijd last van, vandaar dat ik het me afvroeg
zo, 07/17/2022 - 11:21 Permalink
Kai91

Net toch even gebeld, ze gaf aan dat het waarschijnlijk inderdaad een ontsteking of irritatie is, en dat ik het even kan afwachten maar als het erger wordt ik voor de vakantie beter langs kan komen. Bedankt in ieder geval voor het antwoord en fijne dag!
zo, 07/17/2022 - 11:36 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik zeg nooit afwachten. Over de telefoon kan ik het niet beoordelen. Er kan gecuretteerd worden dat de genezing bevordert omdat de oppervlaktes dan "schoon" zijn. Lymfeklieren reageren op een ontsteking. En uw tandvlees is ontstoken. Als uw tandvlees blijft bloeden ondanks bezoek aan de MH en goede eigen zorg, dan kan er meer aan de hand zijn. Misschien is het verstandig een parodontoloog te raadplegen. Niets ten nadele maar vaak blijven MH's , in hun drang u te helpen, te lang doorgaan met hun behandeling en is het beter de specialist ( parodontoloog) te raadplegen.Onlangs nog een vraag beantwoord op dit forum.De beste therapie bij ontstoken tandvlees is schoonmaak. Als dat tot nu toe niet gelukt is.......
zo, 07/17/2022 - 12:15 Permalink
Kai91

Oké dank, ik heb inmiddels een afspraak gemaakt. Helaas was de eerste mogelijkheid pas op woensdagmiddag, net voor mijn vakantie. Nog even wachten dus, maar ik post wel een update na mijn bezoek. Goede nieuws is dat de zwelling ietwat is afgenomen, maar wel nog steeds paarsig. Fijne avond nog en ik post binnenkort een update !
zo, 07/17/2022 - 18:34 Permalink
Kai91

Zal ik doen! Hoeveel keer tanden poetsen raadt u aan in dit geval? 2x met elektrische borstel, of is in dit geval vaker beter ?
Verder gebruik ik mondspoelwater en stokjes / ragers
zo, 07/17/2022 - 21:58 Permalink