Problemen herplaatsen spalk, daarom een nachtbeugel?

Author:
ankie84
Posted:
wo, 07/13/2011 - 15:36
Van mijn 11e tot mijn 14e heb ik zowel een slotjesbeugel als een buitenboordbeugel gehad door een gebrek aan ruimte in mijn kaak; hoewel de veranderingen visueel klein waren omdat mijn tanden toen ook al recht stonden, zal de behandeling wel nodig zijn geweest omdat ik toch 3 jaar behandeld ben. Daarna is zowel boven als onder een spalk (draadje) geplaatst om alles in het gareel te houden. Op het feit na dat ik een enkele keer een bolletje bij heb moeten lijmen of het draadje heb moeten laten vervangen (ik was toen 22 of 23) doordat het was gebroken, heb ik geen enkele orthondontische problemen gehad. Mijn orthodontist deelde toen een praktijk met een vakgenoot, en hadden een aantal modnhygienistes.

Vorige maand (ik ben nu 26) dacht ik dat er een blokje lijm miste aan het bovenste draadje na een maaltijd; bij een bezoek aan de praktijk (die nu uit was gebreid en inmiddels samenwerkt met een groot aantal jonge orthodontistes) bleek dit gebroken te zijn. Hoewel een orthodontiste het heeft proberen te lijmen beet ik zodanig op het nieuwe bultje lijm dat ze de spalk heeft verwijderd en een gebitsafdruk van de bovenkant heeft laten maken voor het aanmeten van een nieuwe spalk. Ik heb toen ruim een week zonder spalk rondgelopen.

Toen ik terug kwam om deze nieuwe spalk te laten plaatsen werd er door weer een andere orthodontiste gelijk een beetje verontwaardigd gereageerd dat er ook een afdruk van mijn onderste tanden gemaakt had moeten worden. Zij plaatste echter wel de nieuwe spalk (waarbij ik in de veronderstelling was dat dit gewoon vakkundig zou gebeuren). Ik constateerde meteen dat ik op een groot deel van het draadje beet (op dezelfde plaats waar de spalk eerder was gebroken) en gaf aan dat dit toch niet de bedoeling kon zijn. Zij gaf aan dat de spalk niet hoger kon worden gelijmd omdat het dan mijn tandvlees zou raken. Zij raadde mij aan het even aan te kijken en ik gaf haar gelijk; ik wilde niet nog langer zonder spalk rondlopen en wilde het allicht proberen.

Thuis bijt ik bij de eerste boterham op dezelfde plek weer de lijm er af. Hoewel de spalk ogenblikkelijk beter aanvoelde betreft beet, was een van mijn boventanden nu niet aan de spalk gelijmd en had ik een scherp aanvoelend draadje in mijn mond. Ik ging na het weekend weer terug en er werd begripvol gereageerd door opnieuw een nieuwe orthodontiste. Zij riep mijn oude orthodontist erbij (de man die mij tijdens het dragen van een beugel heeft behandeld) en zei dat het ene draadje nooit voelt als het andere, dat je gebit veranderd en dat als deze spalk niet zou passen ik een nachtbeugel zou moeten hebben, omdat de spalk echt niet hoger zou kunnen worden geplaatst. Ik gaf aan niet goed te begrijpen waarom ik na jaren met minimale problemen een spalk te hebben gehad achter mijn boventanden, dit nu ineens niet meer mogelijk zou zijn. Ik moest me er maar bij neerleggen en gaan denken aan een nachtbeugel, hoewel zij aanraadden het nog even te proberen met deze spalk, gezien deze er nu toch al inzat.

De orthodontiste heeft toen de spalk op de plek waar ik de lijm had weggebeten "horizontaal gelijmd", in plaats van een bobbeltje lijm een dun streepje precies onder het draadje. Dit voelde qua beet prima, en ik was al lang blij dat opnieuw een beugel dragen, al was het s'nachts, voorlopig niet aan de orde was. Hoewel er niet op de detail in is gegaan heb ik begrepen dat het een plastic omhulsel is om de tanden, vergelijkbaar met die omhulsels van die thuis tanden-bleek setjes die je wel eens op tv ziet. Ik moet er zelf niet aan denken dat ik s'ochtends wakker wordt en ik zo'n volgekwijld ding uit mijn mond moet trekken voor ik mijn vriend een kus kan geven of naar hem kan glimlachen. Ik heb het ook gehad over de optie de spalk te verwijderen en het daarbij te laten; zij gaven aan dat ik dan risico loop spleetjes tussen mijn tanden te krijgen en dit weer zal moeten herstellen dmv een beugel. Aangezien ik na een week zonder spalk al verschil leek te voelen bij mijn twee voortanden, hoe minimaal ook, zie ik dit niet als optie.

Inmiddels zijn we een halve week verder: Natuurlijk bijt ik enkele dagen later weer op dezelfde plek een deel van de lijm er af. Ik voel met mijn tong dat er wel degelijk nog lijm achter de spalk zit op deze plek; ik ben bang dat de spalk op die plek alleen niet meer daadwerkelijk vast zit aan mijn tand. Het gaat om de eerste tand naast mijn rechter, grootste voortand, en ik heb sinds er een stukje van de lijm is afgebrokkeld (weer na een maaltijd) een beetje last van; de tand is gevoelig en ik heb een beetje jeuk aan de rechterkant van mijn neus. De rest van mijn boventanden voelen prima aan.

Misschien kan iemand mij advies geven over mijn situatie; is het daadwerkelijk mogelijk dat ik na jarenlang een spalk aan de bovenkant te hebben gedragen, niet naar behoren een nieuwe kan laten plaatsen door natuurlijke veranderingen in mijn gebit? Zijn er hier mensen die in een soortgelijke situatie hebben gezeten? Daarbij zou ik graag ervaringen horen van mensen die een nachtbeugel (zoals hierboven beschreven) dragen, indien de situatie echt onontkombaar is. Inmiddels heb ik er flink de balen van dat ik steeds naar de orthodontist moet reizen. Hoewel ik geen risico's wil nemen met mijn tanden, overweeg ik zelfs of het geen optie is om deze ene tand los te laten in de spalk; zou deze tand in deze situatie kwaad kunnen, en is het het overwegen waard, gezien ik zo tegen aan nachtbeugel op zie?

Ik zou er erg mee geholpen zijn als je je mening over deze punten zou willen geven!
ankie84

Dankjewel voor je reactie; na even te hebben gegoogeld is dit inderdaad wat zij hebben beschreven, en wat ik op het eerste gezicht geen optie vind. Het lijkt me niet prettig om te moeten gaan slapen met iets in je mond, laat staan om mijn vriend op die manier onder ogen te komen als we elkaar eens verliefd aankijken als we s'ochtends wakker worden.

Daarbij lees ik dat deze beugels snel slijten door knarsetanden, en mijn tandarts heeft al eens aangegeven dat ik dat s'nachts doe. Een bitje was echter onnodig.

Heb jij er misschien een, en wat zijn je ervaringen er mee?
wo, 07/13/2011 - 15:45 Permalink
mecánico para …

het is grappig dat je dat zegt, want die essix is zo goed als onzichtbaar. ten tweede zit het echt heel comfortabel en is nauwelijks een bezwaar bij knarsen maar misschien is het een idee daar wel eerst even naar et laten kijken. Soms is het aanpassen van stevige knobbels op je achterste kiezen al genoeg, soms moet je hoektanden meer laten werken, maar dat is een technisch verhaal. Die nachtbeugel niet nemen omdat je vriend er gek naar kijkt...........ik denk dat ie het niet eens ziet want het is een doorzichtig dingetje. daarnaast, je draagt 'm de eerste periode elke nacht en daarna bouw je af naar 2-3x per week. last but not least, het is in je eigen belang dat de retentie plaats vindt van je gebit, dus laat die vriend maar blij zijn dat ie niet gene een chinees kerkhof staat te kijken en dat je er ook met je tanden netjes bij staat. Wat anderen er van denken is zo 2007, het gaat om jou, en wie weet is die gast over een paar jaar wel naar een ander toe. denk aan jezelf, dat doet niemand anders weet je.

en nee, ik heb er geen, maar maak ze steeds vaker als ik merk dat de draad vervangen moet worden, en mensen zijn dol gelukkig ermee
wo, 07/13/2011 - 16:02 Permalink
ankie84

Heel hartelijk bedankt voor de extra uitleg! Ik heb inmiddels op "Essix retainer" gezocht op youtube en google en een hoop geruststellende verhalen gehoord. De mensen om mij heen hebben allemaal een draadje, en een nachtbeugel klinkt ineens erg drastisch na 12 jaar nergens bij stil te hebben gestaan; ik zag mezelf al met een constructie in een glas water op mijn nachtkastje en een tube kukident ernaast ;) Absoluut overdreven natuurlijk, nu ik zie dat het nauwelijks opvalt, zelfs als je ze in hebt. Ik wijt het aan mijn ijdelheid, waar ik toch meer last van had dan ik dacht.

Ik heb een afspraak gemaakt met de orthodontist en ga mijn opties bespreken. Een Essix retainer lijkt me inmiddels een goede optie.

Alsnog ben ik benieuwd of mensen problemen hebben gehad met het herplaatsen van een spalk door de natuurlijke werking van kaak en gebit, wat zij als prettiger hebben ervaren (Essix of een spalk) en of zij lang moesten wennen aan een Essix retainer.
wo, 07/13/2011 - 16:39 Permalink
ankie84

Vandaag ben ik naar de orthodontist gegaan en er is mij inderdaad een Essix retainer aangemeten, die ik volgende week kan komen ophalen. Aan de onderkant behoud ik een spalk.

Nu zou je denken dat alles goed en wel is: Helaas blijkt een van mijn tanden (de tand waarbij de lijm steeds bij de spalk afbrak) al te zijn verschoven! Toen de orthodontist dit constateerde vond ik dat erg vervelend, maar ik ging er van uit dat dit niet zo opvallend zou zijn omdat het me zelf nog niet was opgevallen; zo'n orthodontist ziet dat natuurlijk veel beter (toen ik thuis in de spiegel keek blijk het wel degelijk zichtbaar!).

Dit was het moment dat ik aankaartte dat, hoewel de mensen die mij hebben behandeld elk vast hun goede bedoelingen hebben gehad, ik toch niet helemaal tevreden kon zijn met de procedure. Sinds ik heb gecontateerd dat er een breukje in de spalk zat heb ik 4 bezoeken aan de orthodontist afgelegd waarvan geen tot nu toe bevredigend; nu is er pas een oplossing aangedragen die hopelijk gaat helpen.

De orthodontist (een van de twee heren waar ik vroeger bij liep) werd er bijgehaald en hij werd duidelijk chagerijnig van mijn vriendelijk gebrachte bezwaar; hij vond dat het zoeken naar een oplossing een kwestie van trial en error is, steeds iets nieuws proberen omdat mijn gebit in de loop der jaren toch een beetje was veranderd. Ze hebben eerst het een en het ander geprobeerd met het draadje, hoewel ik vanaf het plaatsen van de spalk heb aangegeven dat hij niet goed zat (en dat blijkt ook wel als ik steeds de lijm er af bijt op dezelfde plek). Ik legde uit dat ik niet meer verzekerd ben voor orthodontie en dat ik niet door dit gezoek op de kosten zou willen worden gejaagd; ik kwam de eerste afspraak met een gebroken draadje en ging er van uit dat ik bij de tweede afspraak, met het plaatsen van een nieuwe spalk, van de problemen af zou zijn. Hij zei dat de dame die me ging behandelen er alles over kon vertellen en ging toen weg. Zij liet me zien dat de kosten inderdaad meevielen en dat ik enkele behandelingen gratis had gekregen. Ook gaf zij wat meer informatie over de Essix retainer (die zij OIR noemen); ik heb haar daarvoor bedankt.

Toen ik thuis kwam heb ik eens goed in de spiegel gezeten en warempel ja, er zit nu ECHT een klein spleetje tussen mijn voortand en de tand daarnaast, op de plek waar de lijm steeds afgebrak. Daar baal ik natuurlijk enorm van; ik heb toen mijn spalk was gebroken gelijk een afspraak gemaakt: Ik kon terecht op 23-06. De spalk is toen geheel verwijderd tot de nieuwe werd geplaatst, op 01-07. Ik beet toen dezelfde middag de lijm er weer af bij de betreffende tand, waarna ik op 05-07 opnieuw ben gelijmd. Enkele dagen later begaf ook daar de lijm het, en ben ik vandaag (14-07) teruggegaan. Blijkbaar was een maand af en aan zonder draadje voldoende om al een spleetje te laten doen ontstaan; ik hoop dat de week dat ik moet wachten op de Essix retainer niet meer schade berokkend.

Toen ik bij de orthodontist aankaartte dat dit toch niet een goede gang van zaken kan zijn werd ik nogal afgescheept met "dat dit een normale gang van zaken is". Nu ik een voor mij zichtbaar spleetje tussen mijn tanden heb, baal ik natuurlijk ENORM. Mijn vraag (misschien heeft de heer die eerder heeft gereageerd als behandelaar hier een mening over) of dit daadwerkelijk een normale gang van zaken is, dat ik gedurende mijn behandeling bij het constateren van een gebroken spalk toch verschuivingen ondervind in mijn gebit. En of ik een poot heb om op te staan om hier een duidelijke klacht over in te dienen, eventueel zonder kosten voor de behandelingen te betalen.

Daarbij heb ik vandaag natuurlijk gehapt voor de Essix retainer, al met het spleetje. Ik neem aan dat eventuele verschuivingen tussen vandaag en volgende week door de retainer zullen worden opgelost, maar de verschuiving die voor vandaag is opgetreden niet. Klopt dit, of zou de orthodontist na het constateren van de verschuiving (en eventueel de eerste afdruk van mijn boventanden, gemaakt op de eerste afspraak op 23-06, meteen na het verwijderen van de gebroken spalk) hier rekening mee houden om dit weer op te lossen?

Zou ik hen moeten wijzen op het feit dat er ook bij mijn eerste afspraak een afdruk is gemaakt waarbij er nog geen spleetje is ontstaan, om kosten in de toekomst te drukken en een langlopend proces te voorkomen?

Bij voorbaat hartelijk dank, ik zou erg geholpen zijn met ervaringen of tips!
do, 07/14/2011 - 17:54 Permalink
mecánico para …

ik zou zeggen er zit nu een spleetje en dat wil ik liever niet. ik weet dat het er voorheen neit zat en door trial and error zit het er nu wel. met name de error steekt met name mij, die er veel tijd/geld en moeite in heeft gestopt om het zo mooi te krijgen......dat begrijpt u als orthodontist toch hoop ik wel na 4 jaar specialistische opleiding. dus gewoon even een korte periode met een elastiek, bracket of plaatje en dan uiteraard voor niets, want 4 weken zonder retentie is niet mijn keus geweest en uiteindelijk ook niet de juiste van u.
Als een orthodontist hier al knorrig over doet, dan zal ie wel heel andere issues hebben en daar heeft u als patiënt geen donder mee te maken in uw behandeling. kortom, even netjes afronden en een tevreden klant. een goede ervaring wordt 7x doorverteld, een slechte 33x en een goede naam komt te voet en gaat te paard.
do, 07/14/2011 - 22:22 Permalink
ankie84

Als update van het algemene verhaal zodat het voor anderen misschien als naslagwerk kan fungeren:

Inmiddels heb ik een Essix retainer en dat gaat prima. Volgens de orthodontist hadden mijn tanden weinig gewerkt de week dat ik nog langer zonder spalkje heb gelopen achter mijn boventanden (al zal ik zelf dat dat kleine spleetje tussen mijn voortand en de tand daarnaast was verminderd). De retainer ging eenvoudig in en uit. Nadat ik hem een dag lang overdag had gedragen om alvast te wennen paste hij mogelijk nog beter; hij sluit helemaal goed aan rond mijn tanden en tegen mijn gehemelte.

De orthodontist gaf aan dat ik hem waarschijnlijk niet eens elke nacht zou hoeven te dragen, maar bijvoorbeeld om de nacht. Als hij wat strakker zou komen te zitten zou dat een indicatie moeten zijn dat ik hem weer wat vaker zou moeten dragen. Momenteel draag ik hem gewoon elke nacht. Het gewennen ging heel snel, ondanks dat ik nooit een vergelijkbaar ding in mijn mond heb gehad (enkel slotjes en buitenboordbeugel); ik had er in elk geval geen pijn aan of last van. Iemand heeft me een week of 2 geleden gezegd dat het grote voordeel is dat je "bad morning breath" verdwijnt met het uitnemen van de retainer; voor mij is het tegendeel echter waar, ik heb nooit zo'n interessante ochtend odeur gehad ;) Overigens is het qua uiterlijk verder niet storend, het valt nauwelijks op als je hem in hebt en ik voel me niet opnieuw een beugelende puber. Als ik s'ochtends wakker wordt loop ik naar de badkamer, spoel ik hem even om en berg ik hem weg (daarbij af en toe even wassen met handzeep op aanraden van de ortho); ik kan mijn vriend bij het wakker worden in elk geval met een gerust hard toeglimlachen ;)
di, 07/26/2011 - 08:33 Permalink
Dkj099

Ik heb echt precies hetzelfde! Maar dan bij me rechter snijtand. Vandaag nieuwe geplaatst en dit totaal niet lekker, bij het eten voel ik dat mijn onder tand ertegen aankomt. Vandaag (zelfde dag) nog terug gegaan en verhaal uitgelegd. Ze kon hem indd niet verder naar boven doen, want dan zat die in me tandvlees. Ook gevraagd of die er helemaal uit kon maar dan kreeg ik ook het verhaal van de nachtbeugels en de risico’s. En hier zit ik dan.. met een ontzettend vervelend gevoel in me mond. Terwijl mijn eerste spalkje echt perfect zat, nooit last van.
do, 06/14/2018 - 12:57 Permalink
Myy003

Als antwoord op door ankie84

Zo wel 10 jaar later maargoed..
Kort geleden dus exact hetzelfde..
Altijd spalk gehad en zat goed, nu een nieuwe geplaatst boven en onder kreeg ik mijn kaken niet meer op elkaar..

Spalk kon ook niet lager werd er gezegd..
Want dat zou het tandvlees irriteren..

De ortho probeerde de 2 buitenste lijm weg te halen maar dat werkte niet, toen wilde hy aan m'n kiezen gaan slijpen en een laagje leggen op m'n achterste kiezen.. Hier was ik niet van gediend, ik dacht hij lost 't maar op met de spalk..

Inmiddels nu na 2 weken later ook een nachtbeugel voor boven..

( m'n keuze om toch voor de spalk te gaan in eerste instantie was ook voor m'n partner oa)

Wel gek toch.. 't heeft altijd goed gezeten en ineens kan 't niet meer..

Hoe bevalt de nachtbeugel nu bij jou?
Ik heb hem sinds begin vd week 🙈 ( heb dik 15 jaar spalkjes gehad)
di, 05/10/2022 - 20:56 Permalink
Ortholimburg

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

We zien wel vaker dat een spalkje na jaren loskomt. Ik heb het gevoel vaker boven dan onder .Ik denk dat de oorzaak is dat bij veel mensen na. verloop van tijd de beet wat verdiept waardoor er op de spalk gebeten wordt en de lijm wegslijt .Als je dan een nieuwe draad kleeft dan is er daar vaak te weinig ruimte voor en is een essix of een andere losse retainer de enige optie .Als er na het loskomen van de spalk kleine ( maar echt kleine ) verplaatsingen optreden ( bv een spleetje van een paar tiende mm) dan doe ik meestal een scan, dan met de software die we hebben een set up, en daar maken we dan een essix over .Die werkt dan even als een aligner ,en meestal is het probleem dan opgelost .Echt geen hersenchirurgie, maar gaat wat moeilijker als er nog met gipsmodellen gewerkt wordt.
vr, 07/22/2022 - 21:40 Permalink