Verzekering wijst aanvraag klikgebit boven en onder subiet af, terecht? (foto's)

Author:
tadeloos
Posted:
za, 10/10/2020 - 21:10
patient (ik) 46 jaar, man. Grotendeels door amelogenesis imperfecta en deels door opgeven zo rond 40 jarige leeftijd, op 45 jarige leeftijd geheel tandeloos geworden en een noodprotese gekregen voor boven en onder.

Ongeveer 14 maanden na in gebruikname proteses weer naar tandarts, afspraak was voor een rebase. De technieker schrok er van, ik deed protese in en hij ging voelen zijn reactie was 'jezus'. Ik heb de proteses nooit kunnen gebruiken, leeft nu al 1,2 jaar met een situatie waarin ik thuis blijf, alles buiten de deur vermijd, eet zonder gebit (alles). Als ik naar buiten moet doe ik gebit in, bovengebit is met veel lijm nog te doen, ondergebit valt niets aan te verlijmen of te doen. Als ik buiten de deur iets moet eten, doe ik eerst mijn gebit uit, om dan te eten. Heb ik het gebit in tijden eten ben ik in feite 3 dingen aan het kouwen met mn tandvlees; 2 kunstgebitten en het voedsel. Ik ben al een paar keer bijna gestikt in het ondergebit, en als ik moet hoesten moet ik opletten dat de zooi niet door de kamer vliegt. Praten ermee is nagenoeg onmogelijk.

Hoe dan ook, ik kwam voor een rebase, de tandarts keek, schrok, en zei toen, heel eerlijk.. een rebase kan niet. "Ik moet een nieuw gebit maken, wil ik hier wat mee doen, maar ook dat zal niet werken, want u heeft gewoon te weinig kaakbot over. Ik verdien graag wat geld, maar liefst wel op een eerlijke manier". Zijn conclusie was: u moet een klikgebit, zowel boven als onder. Dit is dus NIET op mijn verzoek gedaan, maar was ZIJN conclusie na 10 seconden kijken en hard schrikken. Scan gemaakt, foto's en aanvraag ingediend bij zorgverzekering (Zilveren Kruis Achmea). Deze staan er om bekend vrij coulant te zijn hierin.

Binnen 14 dagen antwoord: aanvraag in zijn geheel afgewezen, voor zowel boven als onder.

Nu ben ik zelf van mening dat dit absolute kortzichtige nonsense is. Ik ben 46, geen 80, ik moet dus nog 20-40 jaar verder. Dat klikgebit gaat er toch wel komen vroeger of later, het enige wat men doet door het nu nog af te wijzen, is zowel mij als de verzekering zelf op kosten jagen.

Medisch gezien kan ik het echter niet inschatten, ik ben natuurlijk geen tandarts of technieker.

Bijgaand de foto's. Even los van het leeftijdsargument, heeft het zilveren kruis gelijk?

foto1
foto2
foto3
foto4
foto5
vV

ZK coulant? nou nee. Maar ook niet absurd negatief, redelijk reeel is mijn ervaring. Probleem hierin is denk ik dat er gelijktijdig boven en onder is aangevraagd, dat wordt slechts bij zeer hoge uitzondering toegestaan.
Ik adviseer verwijzing naar een CBT, die hebben meestal makkelijker/betere ingang met de zorgverzekeraar. De tandarts kan een nieuwe aanvraag proberen eerst alleen voor onder, die wordt zeer waarschijnlijk wel gehonoreerd En dus met nieuwe conventionele boven vp.
zo, 10/11/2020 - 10:39 Permalink
tadeloos

Als antwoord op door vV

Ik ben leek. Wat is CBT? Ik ben nu onder behandeling bij Vink Tandtechniek.

De combinatie-aanvraag is duur, dat dat streng beoordeeld word snap ik, maar het is voor zowel boven als onder afgewezen. Wat heeft het doen van een nieuw verzoek voor onder dan voor een zin?

Op zichzelf zou ik met alleen onder nog kunnen leven, boven is met lijm wel te redden. Met alleen boven in kan ik ook nog wel eten. Onder wordt een ramp, ik wil elke verzekeringsmedewerker uitdagen om eens bij een diner te gaan zitten met een ondergebit wat los zit. Dat gaat 1 hap goed, en dan zit het eten ook ónder de protese, en zie er dan nog maar eens uit te komen zonder en plein publique je gebit eruit te moeten halen.

Als we bovenstaande even vergeten, op basis van de foto's, heeft ZK gelijk?

Er zijn beroepsmogelijkheden, waar ik best gebruik van wil maken, maar als iedereen op basis foto's zegt: "meneer stelt zich aan, gewoon normale protese erin" dan is dat weinig zinvol, schat ik zo.
zo, 10/11/2020 - 17:30 Permalink
vV

Als antwoord op door tadeloos

zon aanvraag wordt altijd in samenhang bekeken. je maakt geen klikprothese onder zonder ook een nieuwe boven te maken. dus zit er iets in wat afkeur veroorzaakt wordt gehele aanvraag afgewezen. ze gaat niet kijken welk stukje wel en welk niet goed is. dus geheel nieuwe correcte aanvraag doen.
Overigens : wie gaat implanteren? Vink mag dat niet.

een CBT is een centrum bijzondere tandheelkunde. Die krijgen vanwege expertise vaak meer voor elkaar dan een tandarts, laat staan dan een tandprotheticus.
Overigens heb ik nog nooit meegemaakt dat ook een CBT gelijk ook boven een klikprothese mocht maken.
zo, 10/11/2020 - 18:13 Permalink
tadeloos

Als antwoord op door vV

Bedankt voor je antwooden.

Dat eerste wist ik niet. Zoals het mij verteld is, worden de bestaande proteses gebruikt.

De implantatie zou gedaan worden door een implantoloog van Vink. Zo is mij althans verteld. Waarop baseer jij dat Vink dat niet zou mogen? Het is als je hun site bekijkt, zo'n beetje hun core business. Voor zover ik begrepen heb, huurt Vink ruimte bij tandartsen, mogelijk dat zij ook implantologen van tandartsen gebruiken? Geen idee daarover, is verder vanuit mijn perspectief ook niet zo interessant.

Als ik jouw advies mag samenvatten is het vooral: doe eerst alleen onder. En daarmee zou ik ook kunnen leven, boven red ik nog wel even, onder is echt niet te doen. Al keek ik er wel heel erg naar uit om die belachelijke hemelplaat ook kwijt te zijn.

Ik woon in omgeving Utrecht. Heb je dan een CBT die je kunt aanraden?
zo, 10/11/2020 - 18:50 Permalink
vV

voor behandeling door een cbt is verwijzing door een tandarts nodig. Overigens is het gebruik van een immediaatprothese , dus omvorming ervan, voor een klikgebit niet goed. Daar moet echt een nieuwe gemaakt worden.
Ik zou eens op consult gaan bij een tandarts.
ma, 10/12/2020 - 12:16 Permalink
tadeloos

Als antwoord op door vV

Dat ben ik (dus) al. E.e.a. wordt uitgevoerd op aangeven en onder consult van tandarts. Bedankt voor je antwoorden, ik zal eens kijken of focus op ondergebit en evt route via CBT zoden aan dijk zet.

Tav van je eerdere vraag mbt welke implantoloog, ik kwam dit tegen op de site van vink:

We maken gebruik van implantaten die onze eigen implantoloog in de kaak zal zetten


Voor de duidelijkheid; ik ben niet ontevreden over Vink en het is ook niet mijn bedoeling hier een vink-review van te maken.

Mbt. gebruik immediaat neem ik het zonder meer van je aan, zoals ik zei; dat is hoe het mij verteld is. Maakt voor mij verder ook niet uit wat ze gebruiken, als het maar opgelost wordt.

Zoals het aan mij is uitgelegd, worden de huidige proteses behouden bij het 'ombouwen' naar een klikgebit, en indien er geen klikgebit komt, zullen er geheel nieuwe proteses gemaakt moeten worden (boven en onder). De huidige zijn niet meer aanpasbaar (relinen/'rebasen') voor toekomstig gebruik.

Google leert mij dat het gebruik van bestaande prothese iig niet abnormaal afwijkend is. Veel informatiefilmpjes van tandartsen etc beschrijven hoe de bestaande prothese wordt aangepast naar klikgebit.

In het algemeen vind ik het als leek maar een rare gang van zaken. Gezien mijn leeftijd staat eigenlijk wel vast dat dat klikgebit er gaat komen in toekomst. Voor zowel mij als voor de zorgverzekering zou het een op termijn goedkopere oplossing zijn, welke voor mij persoonlijk ook nog eens heel veel kwaliteit van leven toevoegt.
di, 10/13/2020 - 00:56 Permalink
vV

Als antwoord op door tadeloos

ik begrijp niet dat ze prothesen waarvan ze aangeven dat deze niet meer te rebasen zijn wel willen gebruiken als klikgebit... Route is vaak:
eerst onder klikgebit, met nieuwe bovenprothese (aan een conventionele prothese worden andere eisen gesteld dan aan een op implantaten, ivm ruimte voor de steggen ed ook). Dan later wanneer boven toch niet haalbaar blijkt zonder kunnen implantaten boven aangevraagd worden. En dan kan je meestal volstaan met omvorming van de bestaande prothese, die was ook recent vernieuwd immers.
di, 10/13/2020 - 09:50 Permalink
vV

Als antwoord op door vV

ik heb even hun website bekeken maar:
deels verkeerde of niet complete voorlichting mn op kostengebied (niet vertellen dat bij vergoeding basisverzekering ook het eigen risico om de hoek komt kijken ), en niet transparant wie dan implanteert...
erg commerciële toko. Snap best dat ze geen nieuwe prothese op klikgebit willen maken maar oude gebruiken, want dat is het slechtst betaalde stuk van de ingreep.

Maar goed, dat terzijde: de manier waarop het traject is ingezet is niet handig, en zij weten best wat er anders kan daaraan om het wel voor elkaar te krijgen.
di, 10/13/2020 - 09:57 Permalink
tadeloos

Als antwoord op door vV

Ik krijg het gevoel dat je iets tegen dergelijke commeciele partijen hebt daar deze inkomsten wegtrekken bij tandartsen. Je projecteert het geldwolverige van tandartsen op deze mensen, denk ik.

In de uitvoering zijn ze FORS minder commercieel geweest dan tandartsen. Daar waar tandartsen altijd proberen alles in 100.000 klein rotafspraakjes op te splitsen (en maar consultjes vangen) zijn zij heel netjes omgegaan met mijn verzoek het aantal bezoeken te limiteren.

Ze zijn tegenover mij glashelder geweest over kosten, ook over eigen risico. Op hun site staat duidelijk dat ze eigen implantologen gebruiken.

Ik ga met jouw adviezen in de hand kijken of ik een betere oplossing kan vinden.
di, 10/13/2020 - 12:32 Permalink
vV

Als antwoord op door tadeloos

beetje transparantie over naam (en daarmee BIG registratie) van de implantoloog zou toch fatsoenlijk zijn vind ik.
Dat is in de huidige tijd vrij normaal namelijk en tevens erg weinig moeite.

Ik weet niet of het bekend is, is toch regelmatig behoorlijk in de media behandeld maar er is een vrij vlot groeiend tekort aan tandartsen (en daarmee ook aan daaraan gerelateerde specialismen).
Ik krijg echt niet meer omzet wanneer ik dit zelf zou moeten of kunnen doen. Heb nog steeds maar twee handen en 1 hart namelijk, en dat geldt voor al mn collegae.
Wat ik wel graag zie is dat men patiënten gewoon netjes en naar de stand van techniek EN vigerende inzichten behandeld.
Een niet meer passende immediaat prothese gebruiken als basis voor een klikgebit is toch echt not done.... om meerdere redenen..

Met commercieel (ook ik verdien natuurlijk met inkomen uit behandeling van patiënten dus wat dat betreft geen verschil) is de manier van presenteren e.d. Blijkbaar hebben zij dit nodig om goed te kunnen draaien. De meeste tandartsen hebben de manier van reclame maken van deze (o.a.) bedrijven niet nodig, die hebben genoeg aan mondelingen reclames.
wo, 10/14/2020 - 12:30 Permalink
tadeloos

Als antwoord op door vV

Ik ben je dankbaar voor je antwoorden, maar vind je laatste antwoord spijtig en het klinkt mij in de oren als jaloers.

Hun site is keurig, bevat uitleg en ook duidelijk de kosten van e.e.a. Ik ken geen enkele tandarts die BIG registraties op hun site heeft staan.

Voordat ik bij hun kwam, kwam ik bij een andere tandarts, en die was ook van plan om immediaat om te ztten in klikgebit. Youtube staat vol met demonstratiefilmpjes over het klikgebit, waarin men dit doet. Overigens heeft Vink niet hard gesteld dat zij dat doen, het is hoe het aan mij verteld is, of het echt zo gaat en de details weet ik niet.

Het komt op mij over als een tandarts die jaloers is dat andere mensen een grotere praktijk en meer succes hebben, én positieve klantreviews, sorry.

Erg oncollegiaal ook. Het zegt wat over karakter.

Tot zover. Zoals ik al aangegeven had, was het niet mijn bedoeling hier een vink-review van te maken.
wo, 10/14/2020 - 17:36 Permalink