Voortanden vervangen door kronen

Author:
dejonghans
Posted:
za, 08/29/2020 - 12:42
Door een flinke overbeet is het volgens mijn tandarts niet mogelijk om 4 voortanden te vervangen door kronen . De tanden zijn door de overbeet behoorlijk afgesleten en om erger te voorkomen wilde ik ze laten vervangen door kronen. Op het moment dat ik dit hoorde was ik overbluft en heb niet gevraagd waarom dit niet mogelijk was ,maar het begint nu aan me te knagen dat ik dit niet heb gevraagd en daarom stel ik mijn vraag op dit forum .
Waarom kunnen afgesleten voortanden met een overbeet niet vervangen worden door kronen , dit om afbrokkelen of erger te voorkomen?
vV

Als antwoord op door vV

de slijtage zal het probleem zijn. niet de overbeet. Ik denk dat er eerst gekeken moet worden naar oorzaak slijtage. En hoe erg is de slijtage. Is die fors dan is er waarschijnlijk geen ruimte voor kronen. Maar dat is oplosbaar met beetverhoging.
Eventueel zou wellicht de overbeet operatief moeten worden aangepakt om eea te kunnen realiseren. Op zn minst moeten maatregelen genomen worden om te zorgen dat de slijtage stopt. (dus oorzaak daarvan aanpakken, of een splint ter bescherming gebit)
za, 08/29/2020 - 13:08 Permalink
dejonghans

Als antwoord op door vV

De slijtage is fors ,maar alleen aan het uiteinden van de twee middelste voortanden ; richting tandvlees zijn de tanden veel minder gesleten . Ik heb zelf al een knarsgebitje aangeschaft om erger te voorkomen ,maar zou uiteraard een meer definitieve oplossing prefereren. Is het niet mogelijk om de uiteinden van de twee middelste voortanden die erg zijn gesleten af te vijlen en van hieraf kronen aan te meten ? Mijn twee middelste voortanden zijn lang genoeg om hier een millimeter of twee af te vijlen .
za, 08/29/2020 - 13:28 Permalink
vV

Als antwoord op door dejonghans

nogmaals, zonder beeld erbij kan ik daar niet over adviseren. Overigens: knarsbitje uit de drogisterij? alsjeblieft niet. De enige goede zijn de splints via de tandarts . maatwerk. drogisterij spul voldoet op meerdere punten niet aan de eisen die gesteld mogen worden. Overigens: waarom heeft de tandarts er niet een gemaakt? ik krijg de indruk dat jouw probleem (wat best wel vaker voorkomt) boven zijn pet gaat...
za, 08/29/2020 - 17:42 Permalink
dejonghans

Als antwoord op door vV

Mijn tandarts heeft me wel een keer een knarsbitje geadviseerd hoor ,maar dit was ongeveer 1 1/2 jaar geleden en is verder nooit meer ter sprake gekomen ...geen idee waarom. Zo'n 3 maanden geleden brak er een chip af van een van mijn voortanden en toen heb ik besloten om online een knarsbitje te bestellen ; als het niet werkte zoals het zou moeten was het voor mij 'no harm no foul' en zou ik er een aan laten meten bij de tandarts , maar het ding zit prima en doet zijn werk . Een Sova Nightguard , het bitje kreeg prima reviews dus voor 34 euro .....
Ik vermoed dat ik binnenkort weer eens op controle moet en zal mijn vragen/grieven toch eens ter sprake brengen . Misschien dat hij nu een beter humeur heeft .
Schiet me nu te binnen dat hij letterlijk zij dat de 4 voortanden als verloren moesten worden beschouwd
Ook zit ik te denken aan een second opinion bij een meer specialistische tandarts die op alle vlakken m.b.t. tanden thuis is en dus bekend is met meer problematische gevallen .
za, 08/29/2020 - 17:59 Permalink