Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Liever trekken dan wkb?! | Tandarts.nl
2 berichten / 0 nieuw
Liever trekken dan wkb?!
eunice
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 06/17/2018 - 18:37
door eunice za, 06/15/2019 - 18:19
#1

Hallo,

In een kies heb ik de laatste tijd een drukkend gevoel. Ik zal het volgende maand bij de halfjaarlijkse controle melden. Ook omdat ik daar al langere tijd ontstoken tandvlees heb wat ik moeilijk schoon krijg.

Maar nu vroeg ik mij het volgende af.
Stel dat er ooit een ontsteking in deze kies komt waar een tandarts een wkb voorstelt. Mag ik dan ook vragen om extractie? Mede door eerdere ervaringen bij een wkb plus het feit dat ik maar een kleine tandartsverzekering heb (wat betekent dat ik bij een wkb veel zelf moet betalen, en dit eigenlijk niet kan).

Kan een tandarts dan extractie weigeren, en een wkb 'verplichten"? Want deze laatste zie ik echt niet zitten.

En is het handig om dit op voorhand te bespreken? Want met een eerdere ontsteking in een kies had ik zoveel pijn dat ik het moeilijk om rationeel en weloverwogen mijn gedachten/keuzes te kunnen uiten. Door de pijn ben ik dan snel emotioneel.

Ja, een tandarts mag een
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 week 1 dag geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke ma, 06/17/2019 - 15:30

Ja, een tandarts mag een behandeling weigeren als hij/zij dit niet verstandig vind. Het trekken van een kies heeft namelijk concequenties voor de rest van het gebit. Het kan bijvoorbeeld scheef gaan staan en je kauwvermogen wordt minder waardoor je meer risico loopt op Alzheimer. Hij of zij kan je alleen niet verplichten om een wkb te ondergaan. Het is zeker verstandig om dit vooraf te bespreken. Een tandarts moet weten hoe graag je je eigen tanden wel/niet wilt houden. Voor jou is het ook fijn om inzicht te krijgen wat de opties zijn als zo'n kies wegvalt (bv een brug).