overmatig speeksel en zoutsmaak

Author:
ingridje7
Posted:
do, 11/04/2010 - 22:08
Begin april van dit jaar ben ik voor een wortelkanaal behandeling bij mijn tandarts geweest.
Omdat de verdoving niet zo lekker ging heb ik meer dan normaal aan verdoving gekregen.
Na de behandeling heb ik een week lang last gehad van een van de injectieplaatsen.
Dit was een harde plek geworden.

Na die week kreeg ik opeens, zomaar uit het niets, een enorme hoeveelheid speeksel in mijn mond.
Mijn smaak werd ook iets anders maar de hoeveelheid speeksel had de overhand.
De dagen daarna bleef ik dit houden en de smaak in mijn mond werd steeds zouter.
Omdat ik steeds meer moeite met eten kreeg, door die zoutsmaak die dan nog erger werd, en ik ging afvallen, ben ik naar de huisarts gegaan.

Van alles geprobeerd maar niks hielp. Na weer een bezoek aan de tandarts, omdat er een kies uit moest, kreeg ik na een paar dagen weer een behoorlijke hoeveelheid speeksel boven op de hoeveelheid die ik al had.
Weer naar de dokter en toen de nodige verwijzingen: kno-arts, internist, speekselcentrum,kaakchirurg enz.
Geen van deze artsen kon mij helpen.

Ondertussen heb ik ook de nodige alternatieve dingen gedaan maar tot nog toe slik ik nog steeds erg veel, naar zoutsmakend, speeksel.
Het bijzondere is dat als ik lig het langzaam aan weg trekt. S nachts heb ik dus gaan last!!!!

Mijn vraag is nu: Wie herkent dit of heeft een idee wat het kan zijn?
Ik heb al heel wat informatie bij verschillende mensen gevraagd maar helaas geen antwoord wat mij van mijn klacht af helpt.
IK hoop echt dat ik nu op het juiste adres ben en dat ik wel hulp krijg. Ik ben het zo enorm zat!!

Ingrid
anka

Beste Ingrid,

Ik heb zo mijn vermoeden dat het hier aan de verdoving kan liggen, ga eens naar de bosscherstichting. http://www.bosscherstichting.org/

Vraag je tandarts even op een subtiele manier wat voor verdoving hij gebruikt heeft.
en kijk of de stof articaine erin zit. en of je klachten daarbij passen.

Er is ook een uitzending op radar geweest over de tandartsverdoving en de gevaren!

Ik weet niet of dat speeksel daarvan kan komen, maar hetkan geen kwaad dit als optie te onderzoeken.

http://www.trosradar.nl/uitzending/item/1635/verdoving-bij-de-tandarts/

vriendelijke groet an
zo, 10/23/2011 - 17:17 Permalink
Paramedic

Hoi, lijkt er op dat een van de speekselklieren overmatig geprikkeld wordt. waar zat die harde plek ?
Ik denk niet dat de stof Articaine hiervoor verantwoordelijk is. Die harde plek kan een haematoom / infiltraat geweest zijn, en kan weken of langer duren voor dit door het lichaam is geresorbeerd. Die zoute smaak; er zit NaCl (keukenzout) in het speeksel, en als je daar veel van produceert proef je dat.
zo, 10/23/2011 - 18:22 Permalink
ingridje7

Hallo An en Paramedic,

Dank jullie wel voor jullie reactie.
Ik heb de uitzending op tv gezien en natuurlijk meteen contact met mijn tandarts opgenomen.
Volgens hem heb ik niet die beruchte verdoving gehad.

De verdikking zat rechts boven.Precies daar waar de verdoving is gegeven en verdween na een tijdje. Hoelang dat geduurd heeft weet ik niet meer
Inmiddels is het alweer ruim 1.5 jaar geleden en heb ik nog steeds overmatig speeksel wat naar zout smaakt.
Mijn vriend proeft het overigens niet dus is het puur mijn eigen smaakbeleving.

Het is allemaal erg lastig en geregeld moet ik er voor waken dat het niet mijn leven gaat beheersen.
Ik heb al verschillende onderzoeken gehad maar omdat hier niks uitkomt probeer ik het los te laten en hopen op een klein wondertje. :)

Nogmaals bedankt.
zo, 10/23/2011 - 22:41 Permalink
Hasan

Hallo ,

Dit is een bekende probleem waar ik sinds juli 2015 na wortel kanaal behandeling heb gekregen. Ook hele dikke witte speeksel net als lijm en erg zout smaak. Bij vele artsen geweest helaas nog geen oplossing. Laatst bij een professor verbonden aan de VU amsterdam kaak chirurgie. Zoekt uit wat ermee tedoen is. Hoop hier een oplossing kan vinden. Als ik goede resultaat krijg zal ik zeker hier op de site delen met jullie. Als iemand anders al een goede oplossing heeft vertel het hier a.u.b. Dit is niet meer te verdragen please!!!!
Als iemand een oplossing weet kan mij hierover bellen. 0641785656

Groeten, hasan
zo, 07/03/2016 - 21:12 Permalink
Theo12

Ik heb exact hetzelfde. Wat de oorzaak is is me een raadsel.

Ik ben op 8 januari naar de tandarts gegaan voor een normale controle. Er was niets aan de hand. Van een van mijn kiezen bovenin was een klein stukje af aan de wang kant die heeft de tandarts glad gemaakt en er is wat tandsteen verwijdert.

Na het bezoek kreeg ik ineens veel speeksel in mijn mond en moet de gehele dag veel meer slikken als normaal. Mijn smaak is ook anders alles is zouter als voorheen. Snacht heb ik er ook geen last van (ik las ergens dat snachts de speekselklieren niet actief zijn). Zodra ik wakker ben voel ik het al weer in mijn mond toenemen. Het speeksel lijkt ook meer aanwezig als voorheen vooral op mijn wangen. Ik weet niet zo goed hoe ik dit moet omschrijven.

Ik heb nog contact opgenomen met de tandarts maar volgens deze kon dit niet bij hun gebeurt zijn, en daar kon ik het eigenlijk wel mee doen.

Daarna bij de dokter langs geweest want ik dacht misschien een virus opgelopen of iets dergelijks en met een antibioticakuur kan dit waarschijnlijk verholpen worden. Maar die kreeg ik niet dus weer terug naar huis.
Geprobeerd te spoelen met verschillende soorten mondwater wel en niet alcohol houdend, choride erin niets helpt.
Het is ontzettend vervelend en mijn humeur wordt er ook niet beter van wat weer vervelend voor de mensen om je heen is.

Ik hoop echt dat iemand hier een oplossing voor heeft want ik wordt er stapelgek van.
vr, 04/12/2019 - 10:24 Permalink
Chris888

Er bestaan speciale speekselspreekuren. Google daar maar eens op, of op speekselkliniek en speekselcentrum. De link speekselcentrum lijkt het niet meer te doen, maar je kunt nog wel adressen vinden.
za, 04/13/2019 - 09:26 Permalink
Lyn

Als antwoord op door Theo12

Hi Theo,
Wat een herkenning... ik loop nu een half jaar met precies dezelfde klachten. Huisarts wist het niet en ik ben inmiddels 1x naar kaakchirurg geweest. Wist het ook niet, ging het onderzoeken en volgende week weer een afspraak. Ik verwacht dat hij mij doorstuurt naar de ACTA.
Enige verschil is dat ik geen zoute smaak ervaar. Wel word ik gek van het steeds moeten weghalen en wegslikken van het speeksel. De eerste vijf maanden gingen de klachten samen met een dik gevoel in de basis van mijn tong. Daar heb ik gelukkig nu even geen last van. Heel het internet heb ik al afgezocht, maar nog geen duidelijke verklaring kunnen vinden. Wel soms verwijzingen richting hormoon-, en verteringsproblemen.
Het zou fijn zijn om elkaar hier op de hoogte te houden van de onderzoeksresultaten, zodat we meer kans hebben op een oplossing voor onze klachten.
Groet, Lyn
di, 07/09/2019 - 22:11 Permalink
Theo12

Als antwoord op door Lyn

Hi Theo,
Wat een herkenning... ik loop nu een half jaar met precies dezelfde klachten. Huisarts wist het niet en ik ben inmiddels 1x naar kaakchirurg geweest. Wist het ook niet, ging het onderzoeken en volgende week weer een afspraak. Ik verwacht dat hij mij doorstuurt naar de ACTA.
Enige verschil is dat ik geen zoute smaak ervaar. Wel word ik gek van het steeds moeten weghalen en wegslikken van het speeksel. De eerste vijf maanden gingen de klachten samen met een dik gevoel in de basis van mijn tong. Daar heb ik gelukkig nu even geen last van. Heel het internet heb ik al afgezocht, maar nog geen duidelijke verklaring kunnen vinden. Wel soms verwijzingen richting hormoon-, en verteringsproblemen.
Het zou fijn zijn om elkaar hier op de hoogte te houden van de onderzoeksresultaten, zodat we meer kans hebben op een oplossing voor onze klachten.
Groet, Lyn


Hallo Lyn,
De kaakchirurg waar ik geweest ben is gespecialiseerd in speeksel klieren. Hij heeft ernaar gekeken, de speekselklieren zagen er niet abnormaal uit. Het aanwezige speeksel (totale vochtigheid) in de mond was "op dat moment" niet overvloedig, dus goed. Hij kon niet beoordelen of mijn speeksel ook goed was hiervoor heeft hij me doorverwezen naar iemand die speeksel onderzoek doet.
Kort na het bezoek aan de kaakchirurg is er in mijn directe omgeving iemand ziek geworden, hierdoor heb ik mijn eigen problemen op een lager niveau gezet.
De zout smaak is inmiddels wel weg, het speeksel is onveranderd. Ik heb de afgelopen periode wel eens het idee gehad dat het af en toe wat minder was (en had de hoop dat het misschien uit zichzelf weg zou gaan). De laatste week is het toch weer net zoals gebruikelijk. Gisteren was ik gedurende de dag dusdanig geïrriteerd dat ik me voorgenomen had vandaag een afspraak te maken voor het speeksel onderzoek. Ik zoek straks de papieren op. Wat hieruit komt laat ik zeker weten.
Gr, Theo
wo, 07/10/2019 - 15:10 Permalink
Lyn

Als antwoord op door Theo12

Hi Theo,
Ik was benieuwd hoe t nu is met jouw klachten. Al iets meer info?
Zelf heb ik een speekselonderzoek gehad. Kreeg het resultaat van het onderzoek en dat was een soort knippen/plakken document met tips en trucs bij speekselvloed. Heel algemeen. Geen zaken die helpen. Geen diagnose...
Wel heb ik de tandarts laten weten, geen articaïne verdoving meer te willen. Voor het geval het uit die hoek komt.

Hoop dat jij beter nieuws te melden hebt.
Gr.
Linda
za, 05/22/2021 - 15:56 Permalink