Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Laat ontdekte parodontitis | Tandarts.nl
7 berichten / 0 nieuw
Laat ontdekte parodontitis
Karin1970
Offline
Laatst gezien: 11 maanden 2 weken geleden
Geregistreerd: 03/13/2019 - 21:06
door Karin1970 wo, 03/13/2019 - 21:24
#1

Hallo,

Ik heb mij aangemeld omdat ik een vraag heb over parodontitis en de rol van mijn tandarts in deze.
In januari was ik bij mijn tandarts voor de halfjaarlijkse controle. Ik kom al zeker 15 jaar ieder half jaar braaf bij de tandarts. Op een keer een kroon en een wortelkanaalbehandeling en heel af en toe een gaatje ( de laatste jaren nooit meer, gelukkig) is er nooit iets aan de hand.
Tijdens de controle kijkt mijn tandarts met een spiegeltje en een ander instrument mijn mond na, gaat daarna met een soort hogedrukspuit in de weer. Soms met een ander bibber ding over mijn tanden om tandsteen te verwijderen en met 10 minuten sta ik weer buiten.
Afgelopen januari zei mijn tandarts mij dat ik maar een afspraak met een parodontoloog moest maken. Hij zei dat als ik niets zou doen mijn tanden eruit konden vallen en nog wat enge dingen. Het kwam niet helemaal bij mij binnen want ik schrok nogal van dat verhaal.
Ik heb bij thuiskomst meteen een afspraak gemaakt en kon een week later terecht bij de parodontoloog. Deze heeft al mijn pockets gemeten en kwam tot de schrikbarende conclusie dat er ongeveer overal pockets zijn van minimaal 5 en sommige 7 of 8. Alleen bij mijn voortanden onder en boven was het 3.
Ook op de gemaakte röntgenfoto was gevorderd botverlies te zien. De parodontoloog zag het niet zo positief in en ontdekte ook nog 2 gaatjes. Hij wilde mijjn achterse verstandskiezen ook laten trekken boven omdat die heel ver achterin zitten.
Ik was nogal uit het veld geslagen na dit nieuws en moest het echt even verwerken. Ik ben niet teruggegaan naar die parodontoloog omdat ik mij niet prettig voelde bij deze man.
Heb vervolgens een afspraak gemaakt bij een mondhygiëniste bij mij in de buurt en zij is begonnen met schoonmaken van de pockets. Dat is niet echt fijn, maar te doen.
Nu heb ik morgen een gesprek met mijn tandarts omdat ik het ongelooflijk vind dat hij nooit eerder heeft gezien dat mijn tandvlees niet in orde was en dat er verdiepte pockets aanwezig zijn. Volgens mijn mondhygiëniste kan dit niet in een half jaar zijn ontstaan.
Ik wil mijn tandarts aansprakelijk stellen voor het feit dat hij dit niet eerder ontdekt heeft. Daar zijn de halfjaarlijkse controles toch voor?
Ook is het vertrouwen in mijn tandarts geschaad. Heb geen idee of het nog zin heeft om ieder half jaar daar 10 minuten in de stoel te liggen.
Hebben jullie nog tips voor mij hoe ik het gesprek het beste aan kan gaan en of ik inderdaad kans heb om mijn tandarts nalatigheid ten laste te leggen~
Voor jullie info, ben een vrouw van 49 jaar en heb nooit eerder tandvlees problemen gehad.

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Karin

begin eens met een kopie
vV
Offline
Laatst gezien: 2 dagen 21 uur geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV do, 03/14/2019 - 08:33

begin eens met een kopie dossier op te vragen en fotos uit het verleden. fotos kan je hier plaatsen.

Op het moment dat de tandarts
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 week 1 dag geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke do, 03/14/2019 - 11:49

Op het moment dat de tandarts een controle doet, draagt de tandarts ook verantwoordelijkheid over de gezondheid van tandvlees en kaakbot. Bij de controle hoort dit dus ook gecheckt te worden. Dit gebeurt doorgaans door de DPSI te doen en hierover zou u logischer wijze telkens over geïnformeerd moeten worden; welke score heeft u en wat betekent dat en welke actie moet hierbij ondernomen worden. De DPSI wordt vastgelegd in het dossier, net als de foto's. Is er de afgelopen jaren geen DPSI genoteerd en/of was hij 'te hoog' en is dat niet met u gecommuniceerd, dan heeft u een zaak. Ook als op de foto's eerder al botverlies te zien was en daar is niet over gesproken, dan heeft u een zaak.

Op het moment dat de tandarts
Karin1970
Offline
Laatst gezien: 11 maanden 2 weken geleden
Geregistreerd: 03/13/2019 - 21:06
door Karin1970 do, 03/14/2019 - 11:57
(Reply to #3)

Net terug van het gesprek met de tandarts. Ik val van de ene in de andere verbazing.
Mijn tandarts vond het niet slim van mij om niet meer naar de parodontoloog te gaan waar hij mij naar door gestuurd had. Maar ik heb hem uitgelegd dat ik mij daar niet prettig bij voelde en hij begreep dat.
Ik vroeg hem waarom dit niet eerder gezien. Hij zei dat hij nooit aanleiding gezien heeft om verder te zoeken. Mijn tandvlees zag er altijd goed uit. Op mijn vraag over een dpsi meting tijdens controle kwam er een wat ontwijkend antwoord. Hij deed dat niet standaard ieder half jaar maar als hij aanleiding zag daarvoor. Hij noteerde ook niets in mijn dossier, dus mijn conclusie is dat hij dat waarschijnlijk nooit gedaan heeft.
Mijn tandarts begon meteen over de agressieve vorm van parodontitis. Om dit uit te sluiten gaat mijn mondhygieniste maandag een bacterie kweek afnemen, maar zij zegt dat wat ik heb een proces van jaren is. Maar om uit te sluiten dat het geen agressieve bacterie is toch een kweek aangevraagd.
Ook heeft mijn tandarts meteen aangeboden om de rekeningen door te sturen naar hem dan kan hij het aan zijn verzekering doorsturen. Ik had nog niet eens een woord gerept over de kosten. Was hier zeer verbaasd maar wel blij over. Moet ik dit nu zien als schuldbekentenis of is dit een normale procedure?
Al met al nu afgesproken de initiële behandeling bij de door mij gekozen mondhygieniste voort te zetten en hopen dat het op deze manier weer goed komt.

Op het moment dat de tandarts
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 week 1 dag geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke do, 03/14/2019 - 15:17
(Reply to #4)

Een DPSI doe je niet alleen als je daar aanleiding toe ziet, dat hoort niet, dat is echt onzin. Je kunt niet zomaar vanaf de buitenkant zien of het tandvlees gezond is of niet. Meten is weten...
Een agressieve vorm komt meestal op een jongere leeftijd voor...

Op het moment dat de tandarts
vV
Offline
Laatst gezien: 2 dagen 21 uur geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV do, 03/14/2019 - 18:35
(Reply to #5)

precies. met als aanvulling dat zijn verzekeraar (ik neem aan dat hij de aansprakelijkheidsverzekeraar bedoelt) niet zomaar zal gaan uitkeren alleen omdat hij dat vraagt. Zeker niet bij zoiets. Daar zal toch ook echt een klacht aan ten grondslag moeten liggen, en verzekeraar is degene die beoordeelt of er sprak is van aansprakelijkheid en in welke mate. Dus hoe hij dit wil doen is de vraag. Het is wel al prettig dat ie blijkbaar inziet een bok geschoten te hebben..

Op het moment dat de tandarts
Karin1970
Offline
Laatst gezien: 11 maanden 2 weken geleden
Geregistreerd: 03/13/2019 - 21:06
door Karin1970 do, 03/14/2019 - 20:58
(Reply to #6)

Allereerst dank voor jullie reacties.
Hij heeft toegezegd de rekeningen die ik ontvang te betalen. Hoe hij dat verder regelt weet ik niet, maar dat zal hij wel via zijn verzekering doen.
Ik had niet verwacht dat hij dit meteen aan zou bieden, maar het zegt mij wel wat.
Ik vind het al met al een vreemd verhaal en hoop dat mijn behandeling aan zal slaan en mijn parodontitis zal genezen. Of ik in de toekomst het vertrouwen in mijn tandarts terug krijg weet ik nog niet.
Ben op zich al die jaren tevreden geweest, een nette kroon gekregen en als ik eens een gaatje had werd dit ook prima hersteld. Ik ga het allemaal even aankijken hoe het dit jaar gaat verlopen en zal dan een keuze maken.