mondhÿgienste speelt voor dokter?

Author:
atie
Posted:
zo, 10/07/2018 - 19:14
2 weken geleden is in het ziekenhuis boezemfibrilleren vastgesteld. Volgens de mondhygienste komt dit door slechte mondverzorging. Want ik ben te jong? (61) voor deze kwaal. Ik heb ook een hoge bloeddruk! Het is absoluut niet gezegd dat dit zo is! Mijn gebit zag er veel beter uit als de vorig keer. Sinds 11 jaar heb ik een te hoge bloeddruk. Daar was ik te jong voor????????????? zei ze toendertijd. Verder gebruikt ze code C22 in rekening terwijl er geen medische vragen worden doorgespeeld naar de cardioloog. Ze zegt dat dit mag omdat het op de lijst staat. Wat moet ik hiermee? Heb er wat van gezegd. Ik zei de tandarts doet dit ook niet. De situatie voor mij is al vervelend genoeg! Weet je raad?
vV

C22 is niet verplicht een communicatie nodig met specialisten, maar het mag ook niet voor iets routinematigs opgevoerd worden. (dus afnemen standaard vragenlijst zonder dat er verder iets omheen hangt. Hier lijkt wel iets omheen te hangen). ik zie nergens waar de MH voor dokter speelt. Dat zou namelijk zijn wanneer ze iets gedaan heeft buiten haar competentie. Dat ze zorgen uit over hartgerelateerde klachten is logisch, gezien d erelatie die er is tussen dat soort klachten en kwalen en problemen met gebit, mn door de bacteriën die daarbij een rol spelen.
misschien dat dit iets verduidelijkt: https://www.telegraaf.nl/nieuws/834613/hartprobleem-door-slecht-gebit
ma, 10/08/2018 - 08:28 Permalink
Lieneke

Ik denk dat de mondhygienist iets genuanceerder is geweest en heeft geprobeerd om emphatie te tonen. Parodontitis lijkt hart- en vaatziekten te kunnen veroorzaken en volgens het laatste onderzoek kan behandeling van parodontitis leiden tot verlaging van de bloeddruk. Veel artsen zijn hier nog onvoldoende van op de hoogte. Daarom worden er congressen georganiseerd voor artsen, bijv door de vereniging tandheelkundige en medische interactie. De mondhygienist heeft als hoofdtaak om problemen te voorkomen. In uw mond maar ook daarbuiten. Waarschijnlijk is ook verteld dat uw medische conditie niet per se alleen door uw mond wordt veroorzaakt, maar dat het risicoverhogend is. Een hartkwaal is vaak multicausaal, net als parodontitis.
ma, 10/08/2018 - 18:29 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door atie

Daarom zeg ik ook 'ik denk' ...het is een hersenspinsel...ik zeg niet dat het een feit is. Ik weet ook dat mensen, inclusief ik zelf, niet alles kunnen onthouden of alles horen wat tijdens een behandeling wordt gezegd. Bovendien kan het een en ander anders geïnterpreteerd worden dan aanvankelijk bedoeld was.
vr, 10/12/2018 - 12:17 Permalink
Woeptiedoe

Als antwoord op door Lieneke

Een mondhygiëniste heeft een 4-jarige HBO opleiding tot mondhygiënist. In tegenstelling tot de tandarts, heeft hij/zij GEEN geneeskunde gedaan. Een mondhygiënist dient geen uitspraken te doen over hartklachten of boezemfibrilatie, daar dit niet onder haar vakgebied valt en zij daar niet voor opgeleid is. Daar hebben we cardiologen voor in Nederland. Bij u is e.e.a. in het ziekenhuis vastgesteld, dat is dan ook de betrouwbare bron voor informatie.

Ze kan hooguit aangeven dat er onderzoek is geweest waaruit een correlatie tussen hartfalen en mondhygiëne bleek, maar verder is zij niet bevoegd noch opgeleid om uitspraken te doen over causale verbanden bij een individuele patiënt. In dit geval al helemaal niet, daar er geen enkel onderzoek is wat een relatie legt tussen mondhygiene en boezemfibrilleren. Het hier gelinkte artikel is een reactie, geen onderzoek, en praat vnl op een link mbt. atherosclerotische , iets wat iets anders is dan beschreven klacht.

Het is de zorg een algemeen probleem. Assistentes of functies als mondhygiëniste die op de stoel van de arts gaan zitten. Dit is zelfs gevaarlijk. U zou kunnen denken dat u met een scherpere mondzorg en meer bezoeken aan de hygiëniste, iets doet aan uw hartproblemen. Laat duidelijk zijn dat dit NIET het geval is.

Uiteraard heeft de mondhygiënist graag dat u vaker komt. Ongetwijfeld, gezien dit verhaal, zal ze ook elke behandeling met van die kleuringspilletjes aan de slag willen, één van de grootste oplichtingen die er bestaat in de tandheelkunde. Die pilletjes zeggen, bij enkelvoudig gebruik tijdens een periodieke controle, helemaal NIETS.
ma, 10/29/2018 - 20:59 Permalink