Tandarts gezocht voor trekken van alle tanden, en maken van een kunstgebit.

Author:
slechtetanden
Posted:
di, 06/07/2016 - 21:46
Beste tandartsen,

Ik ben met enige spoed op zoek naar een welwillende tandarts. Een tandarts die verder durft te kijken dan alleen naar de staat van de tanden/het gebit. Een tandarts die in durft te gaan op de wensen van de patiënt. En bij voorkeur een tandarts in een straal van 30 km van Heerenveen. (dit houd ongeveer in: drachten, leeuwarden, sneek?) Ik ben namelijk afhankelijk van een fiets, en heb geen geld voor het OV.

De situatie: ik heb nu onderhand al enkele jaren de wens om een kunstgebit te krijgen. Het is geen opwelling, en in een eerder topic, is ook wel duidelijk dat ik graag een kunstgebit wil. Wegens mijn psychische problemen, loop ik heel erg snel vast in vrijwel alles, en vlucht ik weg voor de realiteit. Dan ga ik tot wel 18 uur per dag achter de PC zitten, en dan ben ik "weg". Hierdoor lijd mijn echte leven enorm, waardoor ik nu al heel lang als moderne kluizenaar leef. Tevens heb ik enorm veel moeite om de meest simpele dingen te doen. Denk aan huishoudelijke taken zoals een was draaien, de afwas doen, stofzuigen, tijdig schone kleren aan doen en noem maar op. Voor "de normale mens" is dit allemaal onbegrijpelijk. Ik heb in het verleden ook professionele hulp gehad om structuur te krijgen in de echt belangrijke zaken, maar dit heeft niet geholpen, waardoor ik het uiteindelijk zat werd. Het is NIET realistisch om te stellen dat alles ooit 100% wordt, en het is tevens 100% zeker dat ik flinke terugval momenten zal hebben waar ik langzaam uit krabbel. Mondverzorging/tanden poetsen, staat heel laag op het prioriteiten lijstje. Ik weet dat jullie als tandarts een totaal andere prioriteit zouden geven aan de mondverzorging, maar dit is mijn realiteit. Mijn tanden, vooral mijn voortande, zijn er slecht aan toe. Maar volgens meerdere tandartsen nog veel te goed om te trekken. Deze (reguliere) tandartsen willen gaan renoveren. Wat ik deze tandartsen helaas niet duidelijk genoeg krijg, is dat dit NIET de oplossing is. Tandverzorging gaat niet/nooit voldoende op de rails komen. Daarnaast zullen de terugval momenten ook altijd op de loer liggen, en dan is 3 maand "niets doen" echt teveel wanneer je al zoveel gerenoveerd hebt gehad. Renovatie is dus GEEN optie. Het is niet iets wat ik wil. Ik wil een kunstgebit. Ik zoek een tandarts die zonder teveel gedoe over wil gaan tot trekken.

Er is vorig jaar een poll op facebook (?) geweest, gestart door Lieneke, om (o.a.) te pijlen hoe tandartsen tegen mijn eerdere berichten aan keken. Enkele dingen die werden genoemd zal ik hier ook nog even melden, en mijn reactie publiekelijk neer zetten.

-Er werd gesteld dat ik in gesprek moest gaan met een psycholoog, en dat deze een advies zou moeten uitbrengen waar de tandarts dan naar kan handelen.
Ik ben vandaag naar een 2e tandarts geweest, nadat ik eerst telefonisch contact heb gehad. Deze tandarts had telefonisch aangegeven welwillend te zijn over het plaatsen van een kunstgebit. Echter vond deze tandarts mijn gebit toch nog te goed, en wou hier niet direct aan mee werken. Ik ben doorverwezen, en ik heb een verwijsbrief gekregen, om naar het MCL te gaan. Link Hier zouden mensen en o.a. ook psychologen/psychiaters rond lopen, die mijn situatie beter konden beoordelen. Wanneer deze mensen groen licht zouden geven, zou deze tandarts wel alles willen trekken, en een kunstgebit willen aan meten. (als het dichter bij huis kan dan het MCL: graag) Echter blijken er geen psychiaters/psychologen te werken op deze afdeling: Link. Ik heb vandaag ook direct naar deze afdeling gebeld (voordat ik opmerkte dat er geen psychologen/psychiaters rond lopen), en de gemiddelde wachttijd is 3,5 maand voor mijn situatie. Aangezien ik meer en meer last krijg van gevoelige tanden/sporadische pijn scheuten, vind ik dit eigenlijk te lang.
Ik heb bij het GGZ navraag gedaan of zij de mogelijkheid hebben om een bepaalde verklaring af te geven. Dit blijken zij wel te kunnen doen. Tevens wil de huisarts mij wel doorverwijzen naar het GGZ voor deze situatie. Toen ik deze informatie had, heb ik mijn (nieuwe) tandarts gebeld, en gevraagd of een GGZ verklaring van een psycholoog/psychiater ook voldoende was, in verband met een kortere wacht tijd. De tandarts vond dit niet goed, en bleef bij het MCL.
Slot antwoord: ik kan aantonen dat begeleiding en/of coaching geen nut heeft. Wanneer ik mijn situatie uitleg aan iemand die geen verstand heeft van tanden, dan vinden ze mijn wens voor een kunstgebit helemaal niet zo raar. Tandarts, help mij!

-Er werd gevraagd hoe het met mijn geestelijke gesteldheid gaat:
Wanneer ik actief ben, zoals nu, ben ik aan het worstelen om uit een dip te komen, en om eruit te blijven. Vooruit kijken, naar de toekomst. Een fijnere toekomst. En daarbij kan een kunstgebit "onderdeel van" zijn. Puinruimen, en de ellende achter mij laten. Dat ik schade aan mijzelf heb aangebracht, weet ik wel. Dat het (realistisch gezien naar mijn situatie) niet haalbaar is om te renoveren, weet ik ook. En voordat de slimme tandarts naar mijn "stille periode" kijkt, waarin ik niet actief was op het forum: toen kreeg ik teveel tegenslag en tegenwind, waardoor ik weer in een dip raakte. Dan is er maar heel weinig van de realiteit, dat ik mee krijg. En dan negeer ik ook alle (lichamelijke) ongemakken die ik ervaar. Maar nu zit ik in de lift. Mijn wens voor een kunstgebit komt niet uit de lucht vallen, en sinds ik deze wens echt heb, ben ik hier ook niet van afgeweken.

-Er werd gevraagd naar eventuele medicatie en/of opnames:
Ik heb geen enkele keer medicatie voorgeschreven gehad, of een opname gehad. Een GGZ medewerker heeft wel eens geopperd om begeleid te gaan wonen, maar dat ik hier eigenlijk "te goed" voor zou zijn. (dit is tevens iets wat ik ECHT niet wil, en dat is net zo keihard gezegd als de voorkant van een trein)

-Er werd geopperd om een parkeer fase toe te passen:
Gezien ik hier al meer dan een jaar een account heb, met een zelfde hulp vraag, lijkt me dit niet meer van toepassing. Ik heb tevens overlegd met mijn vriendin (die ik erg weinig zie), en zij vind het goed wanneer ik een welwillende en doorpakkende tandarts, haar telefoon nummer geef zodat deze tandarts haar kan ondervragen omtrent mijn vastberadenheid in het willen van een kunstgebit. Dat ik hier heel weinig actief ben, zegt niet dat ik er niets mee doe, of dat het niet ter sprake komt. (verder een kluizenaars leven, en geen andere sociale contacten)

-Er werd gesteld dat ik de gevolgen niet kan overzien:
Volgens mij kan ik de gevolgen wel voldoende overzien, al heb ik natuurlijk de ervaring niet. (wanneer ik de ervaring heb, is er geen weg terug)
*Ik weet dat de kaak gaat slinken, en dat het op latere leeftijd problemen kan gaan geven. Ik heb echter ook mijn kaak ooit goed kapot gehad, en deze staat wat scheef. Mijn tanden hebben zich daar onderhand al wel op aangepast, maar dat alles niet perfect aan sluit is nu ook al het geval. Ik kan leven met een slinkende kaak. (en eventueel kan ik de kaak nog weer laten herstellen dmv de kaak in 3 stukken te laten zetten, de kaak zou dan eventueel ook weer kunnen worden opgerekt)
*Ik weet dat het mijn smaak beleving kan veranderen. Tevens rook ik behoorlijk wat sigaren, wat mijn smaak beleving al verminderd. Dit is een gevolg dat ik reeds al accepteer. Ik zie dit niet als een noemenswaardige belemmering.
*Ik weet dat ik een "klomp" in mijn mond krijg. Maar dat is beter dan hoe het nu is. Deze "klomp" valt tevens te zien als een moment van puinruimen. Niet dat het hele leven daarna perfect is, maar dat het wel een "mijlpaal" is richting het leefbaar maken van mijn leven. En met die gedachte, is een rare "klomp" (het kunstgebit) niet iets negatiefs.
*Ik weet dat een kunstgebit pijn klachten kan geven. Ik weet ook dat een kundige tandarts/prothese deskundige, zich er voor zal inspannen om dit te verhelpen. Ik weet dat het niet van een leien dakje zal gaan. Ook weet ik wat pijn aan mijn mond is, los van tandpijn. Toen mijn kaak verbrijzelde, was het namelijk een open bot breuk in mijn mond.
*Ik weet dat de pasvorm van een kunstgebit niet altijd perfect is. Ik weet dat een kunstgebit eruit kan vallen tijdens een nies bui, midden in het zaagsel in de schuur. (mijn ouders hadden dit probleem wel eens) Ook weet ik dat een kunstgebit soms tijdens het eten niet goed vast zit, en dat dit voor problemen kan zorgen. Maar dit neem ik op de koop toe.
*Ik weet dat een kunstgebit niet zaligmakend is, en dat ik daarna nooit meer hoef om te kijken naar mijn gebit. Ik weet dat er alsnog wel mondverzorging nodig is, en ik weet ook dat er ontstekingen kunnen ontstaan wanneer ik er niets mee doe. Maar ik zie ook de voordelen... Mondverzorging zal nooit echt goed zijn. Maar wanneer ik met echte tanden niets doe, dan krijg ik alleen maar meer schade, en zal alles uiteindelijk toch moeten worden getrokken. Maar met een kunstgebit "valt de schade mee", en valt het met een periode van intensiever onderhoud (en eventueel het kunstgebit een tijdje niet dragen zodat het vlees/vel zich kan herstellen) mee. (wanneer ik hier verkeerd zit, laat het mij dan weten. Ik ken namelijk situaties waarop deze uitspraak is gebaseerd, en ik weet dat je kaak/tandvlees zich zelfs kan instellen op "geen tanden", en dat je "prima" kunt eten/drinken/whatever zonder tanden/een kunstgebit)
*Ik weet donders goed dat een kunstgebit niet direct al mijn problemen weg neemt, en ik weet dat het geen wonder middel is.

-Er werd gesteld dat er een zwartepieten spel zou kunnen ontstaan, wanneer ik later spijt zou krijgen van mijn keuze:
Ik vind het geen enkel probleem om een contract te tekenen, waarin jij (de tandarts) onder protest mij aan een kunstgebit helpt. Ik vind het ook prima om een contract te tekenen waarin ik jou (de tandarts) uitsluit van rechtsvervolging of wat dan ook, omtrent het "verlies" van mijn echte tanden. Ik verlang alleen maar de juiste zorg omtrent een kunstgebit. Wanneer er meer clausules nodig zijn, dan zijn die zeker te bespreken.

-Er werd gesteld dat als de tandarts het eigenlijk echt niet wil doen, hij/zij het ook niet moet doen:
Daar ben ik het helemaal mee eens. Mijn vorige tandarts (zie mijn eerdere berichten) had gewetensbezwaren. Hij onderbouwde deze gewetensbezwaren in een goed gesprek, en dit respecteer ik. Wanneer jij (de tandarts) problemen zou hebben met het verwijderen van mijn tanden, dan hoef je ook niet te reageren. (maar als je gewetensbezwaren had, dan was je waarschijnlijk niet tot aan hier gekomen met het lezen van dit oproepje)

Slot verhaal:
Ik wil echt van mijn tanden af, en een kunstgebit. Ik was gestopt met het drinken van cola, om mijn tanden (tegen mijn wens in) te sparen. Momenteel ben ik weer bewust begonnen met het drinken van cola en energy drink, om mijn tanden nog slechter te krijgen om op deze gronden een tandarts te motiveren. In het verleden poetste ik zo heel af en toe nog wel eens, maar dit doe ik nu ook vrijwel niet meer. (hooguit 1x per 3 maand) De laatste keer dat ik poetste, kreeg ik erg gevoelige tanden, waar ik nu nog steeds last van heb. Ik wil dit niet meer. Ik zie er geen heil meer in. Ik wil af van mijn tanden.
Ik zit er nu heeel erg aan te denken om mijn tanden/kiezen er langzaam aan uit te wrikken. (ik ben bang dat sommige tanden af knappen) Een andere gedachte die in mijn hoofd speelt, is om een afspraak met de tandarts te maken en extra tijd te laten inplannen, om dan 5 minuten voor de afspraak, met een schroevendraaier en een hamer mijn gebit verder stuk te slaan. (dit laatste zal ik 99% zeker niet doen, omdat dit de verstandshouding met de tandarts ENORM schaad, en het vertrouwen vernietig) Mijn voorkeur gaat er echt wel naar uit om alles te laten trekken door een tandarts, omdat er dan ook de mogelijkheid is geweest om een afgietsel te nemen, als basis voor een prothese. (ik zette dit hier neer om aan te geven hoe mijn gedachten nu gaan)
Wanneer een tandarts mij wil helpen, weet ik dat ik voor die tijd toch iets aan mondhygiëne moet doen. Wanneer ik dit niet doe, is de kans op ontstekingen vele malen groter. Deze periode valt in een euforische stemming (tanden worden verwijderd) wel te overbruggen.
Geld is een probleem, maar toch ook weer niet. Ik heb een zorgverzekering, met een aanvullende tand verzekering tot 250 euro. Tevens heb ik in 2014 (misschien 2013) onder stevige druk van mijn toenmalige tandarts, kunnen regelen dat de gemeente vanuit bijzondere bijstand, renovatie wou betalen. Dit zou echter maar 1 malig zijn, en ik zou mijn gebit daarna wel moeten blijven onderhouden. (gemeente wou niet dwijlen met de kraan open, wat begrijpelijk is. de gemeente dokter (???) leek het toen ook al beter om een kunstgebit te nemen) Omdat ik toen geen gebruik heb genomen van dit aanbod (ik heb mijzelf bewezen dat mondverzorging niet vol te houden was), verwacht ik dat het geen enkel probleem is om nu bijzondere bijstand te kunnen krijgen voor een kunstgebit. Eigen geld heb ik niet, daarom ook dat ik een tandarts zoek in een straal van 30 km van Heerenveen, omdat dit nog te befietsen valt.

*PS: ik heb mijn dossier met rontgon foto van 21-01-2014 en een rontgon foto van 2008 van mijn verbrijzelde kaak. Deze kan ik via PB of mail naar een welwillende tandarts sturen ter inzage.

*PS2: In totaal vinden 3 tandartsen die mijn tanden bekeken hebben, mijn tanden nog te goed, en mij nog te jong. Mijn tanden zien er heel slecht uit voor een leek, al zal een kundige tandarts daar anders over denken. Dit is NIET relevant voor mijn hulpvraag, ik wil een kunstgebit! Help!

Vragen mag je hier stellen, of via PB/mail. En excuses wanneer dit bericht onoverzichtelijk is geworden.
Grappa

Als antwoord op door slechtetanden

Je kunt via de huisarts of tandarts een verwijzing naar een kaakchirurg vragen. Het gebit kan een tandprothticus maken. Beiden zitten in de buurt.
Als zij je willen helpen heb je alleen de eigen bijdrage voor de prothese als kosten. Wel telt de kaakchirurg mee voor je wettelijk eigen risico.
wo, 06/08/2016 - 13:33 Permalink
slechtetanden

Als antwoord op door Grappa

Beste Grappa,

Bedankt voor je reactie. Vanmiddag heb ik een belronde gedaan, en 8 tandartspraktijken gebeld/langs geweest. Deze zeiden allemaal "nee" op mijn verzoek. Ik ben ook naar de kaakchirurgie afdeling in Heerenveen geweest, om te informeren over mogelijkheden. Zij gaven net als de andere tandartsen aan dat ze niet "zomaar" een nog te redden gebit willen vervangen door een kunstgebit. Er zou door specialisten naar mijn totale situatie moeten worden gekeken, en die zit in Leeuwarden. (MCL/CBT) De wachttijden hier zijn helaas relatief lang. (3,5 maand).

Dat een kaakchirurg onder het wettelijke eigen risico valt, weet ik. (ik betaal mijn wettelijke eigen risico vooruit, waardoor ik aan het einde van het jaar/nieuwe jaar niet opeens verrast wordt met een onmogelijke rekening) De bijdrage voor een prothese zal waarschijnlijk niet anders zijn dan bij een tandarts: mits de zorgverzekering akkoord gaat 75 via zorgverzekering, en 25% voor eigen kosten. Deze eigen kosten kan ik via bijzondere bijstand terug krijgen. (bijzondere bijstand, die ik hoe dan ook nodig ben, wil geen renovatie bekostigen wanneer de kans redelijk aanwezig is wanneer het verval gewoon door gaat. Met een kunstgebit "is dit niet aan de orde".

Ik hoop dat ik je bij deze goede feedback heb gegeven op je suggestie, en dat er een tandarts is die mij wel wil helpen. Snel en zonder gedoe alles eruit.

*PS: mijn opa heeft ooit eens in zijn werkplaats al zijn tanden verwijderd. Dit was vanwege angst voor "mensen in witte jassen". Deze angst heb ik niet, maar ik loop wel aan tegen een verschil van inzicht. Bij de kaakchirurgafdeling heb ik nog navraag gedaan voor eventuele gevolgen, wanneer ik zelf tanden ga los lopen wrikken. (rustig aan, en een paar dagen de tijd nemen. Niet met een tang alles ruig eruit breken) Ik vroeg hoe makkelijk/moeilijk het is om na zo'n drastische eigen ingreep, nog een kunstgebit aangemeten te kregen. De mensen bij deze afdeling wisten mij te vertellen dat de kans op afbreken van een wortel, aanzienlijk is, ook wanneer ik alleen mijn gezonde/goede tanden zou verwijderen. (mijn gedachte was: alleen de goede tanden zelf verwijderen waarbij de kans op afbreken minimaal was, waardoor er geen perspectief meer zijn op behoud, en dat daarna een kunstgebit wel moet) Maar onder dat soort omstandigheden zou het vrijwel onmogelijk zijn geworden, om een goed passend kunstgebit te krijgen, en dat ik altijd met pijnklachten zou blijven zitten. Dit verklaard ook waarom mijn opa nooit zijn (uiteindelijke) kunstgebit droeg.

**Met deze toelichtingen probeer ik duidelijk te maken dat ik wel weet wat gevolgen zijn, en dat ik niet zomaar iets roep. Dat ik wel een overzicht heb op wat ik nu eigenlijk wil en dergelijke, in de hoop om meer medewerking van een tandarts te krijgen.
wo, 06/08/2016 - 16:02 Permalink
Grappa

Als antwoord op door slechtetanden

Misschien kun je beter eens met je huisarts gaan praten. Als deze achter je verzoek staat en dit kan uitleggen in een verwijsbrief is misschien een gesprek mogelijk. De huisarts kan namelijk ook verwijzen naar een kaakchirurg. Je kunt ook eens met een tandprotheticus gaan praten. Die hebben vaak een samenwerkingsrelatie met een kaakchirurg.
wo, 06/08/2016 - 17:53 Permalink
slechtetanden

Als antwoord op door Grappa

Beste Grappa,

Nogmaals bedankt voor je reactie.

Misschien had ik er nog een extra toelichting bij moeten zetten. Nadat ik bij de receptie van de kaakchirurgie afdeling in Heerenveen ben geweest om informatie op te vragen, kreeg ik te horen dat een huisarts in sommige gevallen in theorie kan doorverwijzen naar de kaakchirurg zonder tussenkomst van een tandarts. Vrijwel alle doorverwijzingen naar de kaakchirurg lopen echter via tandartsen. Dus hier zit al wel een deel van het probleem.

Een stukje terug in de geschiedenis, eind vorig jaar ben ik naar mijn oude huisarts geweest. Ik had meerdere vragen over mijn lichamelijke gesteldheid icm klachten. Onder andere kaarte ik toen ook aan dat ik eigenlijk een kunstgebit wou, maar dat ik (zie mijn eerdere oudere topics) een tandarts had die gewetensbezwaren had. Ik werd toen redelijk lomp behandeld, niet geholpen, niet serieus genomen en ik kreeg de botte opmerking: wat wil je dan dat ik er aan doe. (ik ging zelden naar mijn huisarts, dus het is niet dat deze reactie vanuit de huisarts kwam omdat ik daar de deur plat liep) Ik wou overstappen van huisarts, omdat ik mij echt niet prettig voelde bij deze man. Echter ben je een geldig ID bewijs nodig om te wisselen van huisarts/tandarts, en die had ik nog niet. Eind afgelopen maand had ik eindelijk genoeg geld voor een nieuwe ID-kaart, en had ik eindelijk de mogelijkheid om weer iets te gaan ondernemen.
Sinds nu ongeveer 2,5 week heb ik uiteindelijk een nieuwe huisarts gekregen. Deze beste man kent mij en mijn totale problematiek nog niet, en de vorige huisarts zette maar heel weinig van mijn verhaal in het systeem, waardoor dit ook amper een handvat bied. Mijn nieuwe huisarts zo ver krijgen dat deze mij direct en snel doorverwijst naar het lokale ziekenhuis/kaakchirurg voor complete extractie, zit er dus niet in.
Ik had gisteren wel bij mijn huisarts gevraagd om een verwijs briefje voor het GGZ, zodat daar een psycholoog/psychiater kon bevestigen, dat een kunstgebit de beste optie was, waardoor een reguliere tandarts eerder geneigd was om mij verder te helpen. De tandartsen die ik heb gesproken, vonden een eventuele verklaring vanuit het GGZ niet voldoende. Daarnaast vandaag, tijdens het afmelden van mijn GGZ verwijsbriefje, kort mijn huisarts gesproken (voor het eerst). Ook kort gesproken over mij rechtstreeks doorverwijzen naar de lokale kaakchirurg, met de opdracht om alles te trekken. Hij gaf direct al aan dit niet te doen, en dat ik het (zeer veel tijd kostende) MCL traject zou moeten volgen. Deze huisarts had tevens nog nooit eerder een situatie als die van mij tegen gekomen, en had nog nooit eerder een verwijsbrief gemaakt om rechtstreeks naar de kaakchirurg te gaan. De koers die jij uitstippelde, valt dus helaas niet te bewandelen.

Ik heb tevens nu even de behoefte om iets van mij af te schrijven/typen, dus doe ik dit hier maar even.
Ik erger mij heel erg aan de instelling van alle tandartsen/receptionisten die ik gesproken heb. Ik begrijp hun insteek wel, maar het lijkt alsof zij mij niet willen begrijpen. Tanden MOETEN zo lang mogelijk blijven zitten, en tanden MOETEN gerepareerd worden. Maar er zijn ook mensen die er anders over denken. Er zijn mensen die het een last vinden. Er zijn mensen die ze liever allemaal kwijt zijn. Voor sommige mensen kan het een enorme opluchting zijn, wanneer ze de tanden kwijt raken. Het scheelt ze spanningen en stress. Daar ben ik er ook 1 van. Bij mij neemt het een (klein) deel van de totale spanningen en stress weg. Het geeft mij ook rust, dat ik mij over dat onderdeel nooit meer zorgen hoef te maken. En ik weet dat een kunstgebit wel onderhoud nodig heeft, en ik weet ook dat een tandarts bezoek nog heel sterk geadviseerd blijft. Maar het is wel abstracter. Het is duidelijker. Het is voorspelbaarder. En wanneer er b.v. pijn klachten komen door een slechter passend gebit dankzij het slinken van een kaak of iets dergelijks, dan kan ik er voor kiezen om even geen gebit in te doen.

Momenteel wordt ik gedwongen om de MCL route te nemen, met de afdeling CBT. (Link) (vandaag weer gebeld, maar ze konden totaal niets doen omdat hun computer systemen eruit lagen, toen ik rond 16:15 belde) Een traject met de nodige kosten (die via het 1 of ander worden vergoed), en de nodige tijd. Terwijl ik alleen maar groen licht hoef te krijgen, waarna een reguliere tandarts mij verder kan helpen. Bij deze afdeling werken o.a. tandartsen, die ook met mensen werken die een geestelijke beperking hebben. Wanneer tandverzorging dusdanig problematisch is, dan kiezen deze tandartsen vrij makkelijk voor een kunstgebit. En voor iedereen die het hier niet mee eens is, mijn vriendin werkt in de zorg en daar hebben alle clienten een kunstgebit. Wanneer je duidelijk kan maken dat een kunstgebit de beste oplossing is, dan is de kans van slagen erg groot. En waar ik mij ook nog eens aan erger, is dat 1 van de tandartspraktijken die ik belde, mij weinig kans gaf bij het MCL. Iets waar ik het niet mee eens ben.

Tandartsen kunnen het laten trekken van alle tanden, al snel zien als het mutileren van het lichaam. Daar kan ik mij in vinden. In principe hebben deze tandartsen helemaal gelijk. En voor een tandarts, is zo'n ingreep ook met veel negativiteit er omheen. Maar wat als de patient dit ECHT wil. En dan noem ik even een aantal situaties waarbij er ook sprake is van een vorm van mutilatie.
-Het nemen van een piercing/oorbel. Een hele kleine ingreep, die heel veel mensen (en ook kinderen) heel snel kunnen doen. De persoon die het zet vraagt simpel van waar je het wilt, ze bespreken het een en ander kort, en hoppa, je hebt een piercing. MAAR... Sommige mensen krijgen ontstekingen. Sommige mensen WETEN dat ze er maanden lang last van zullen hebben, en dat er een grote kans is dat ze er uiteindelijk mee naar de dokter moeten, om het te laten herstellen. Sommige mensen verliezen er stukjes kraakbeen door, of krijgen bloemkool oren.
-Er zijn mensen die tatoeages nemen. Dit zijn ook redelijk permanente en soms ingrijpende veranderingen aan het lichaam, die soms ook op geestelijk vlak langer kunnen blijven spelen. Denk aan een tatoeage van een geliefde die je bedrogen heeft. Toch wordt deze ingreep (het plaatsen van) gewoon zonder veel gedoe gedaan.
-De slangentong. Het is mogelijk om de tong te laten splijten. Een permanente verandering aan het lichaam, zonder dat er een lichamelijke noodzaak is, en de geestelijke noodzaak is alleen ter verfraaiing.
-Michael Jackson werd opeens wit, en zijn neus viel eraf. Dit waren gevolgen van ingrepen om hem beter in zijn vel te laten voelen. (al is dit volgens mij nooit gelukt) Er waren risico's en complicaties, en gezien de pijnbestrijding die hij nam, echt niet prettig.
-Vrouwen die zonder medische noodzaak (overleven van borstkanker en dergelijke dus uitgesloten) een borstvergroting doen met siliconen. Een cosmetische ingreep waarbij er nog steeds vrouwen overlijden op de operatie tafel, en waarbij sommige implantaten gewoon ronduit gevaarlijk blijken te zijn (denk aan lekkende implantaten).
-In de psychiatrie komt het (helaas) met de nodige regelmaat voor dat mensen zichzelf (fors) beschadigen. Tijdens depressies heb ik op lotgenoten websites gezeten, en met veel mensen gechat. Een deel hiervan deed ook aan automutilatie (in dat wereldje AM genoemd, en is dus zelf beschadiging). Sommige leden waren met enige regelmaat op de eerste hulp in verband met bloedverlies. Die mensen gaan niet graag naar het ziekenhuis voor een hechting, dus pas wanneer de echte noodzaak er is, komen ze daar pas terrecht, vaak gebracht door iemand anders. De bijbehorende psychiaters stellen dan in sommige gevallen simpele doelstellingen. Het is vaak niet te voorkomen, en dat is maar te accepteren. Er worden dan echter wel afspraken gemaakt, om de AM minder heftig te laten zijn, en minder kans op per ongeluk overlijden. Mijn verzoek is om "alleen maar" een kunstgebit te krijgen. Als ik mijn wens vergelijk met sommige AM gevallen, dan ben ik in de veronderstelling dat de gemiddelde psychiater vrij snel tot direct, groen licht geeft. Wanneer er bij het MCL tandartsen zitten, met een achtergrond in het psychologie/psychiater wereldje, dan lijkt de goedkeuring krijgen, mij alleen maar een formaliteit. WAAROM is dit dan alsnog nodig! Waarom al deze tijd verprutsen, waarbij mijn last van de tanden alleen maar toe neemt. (vaker pijn klachten)
-Een aanvulling op het vorige psychiater verhaal, er is een geestelijke aandoening waarbij mensen een lichaamsdeel als "niet van hun" beschouwen. Ze vinden bijvoorbeeld dat een been niet bij hun lichaam hoort, terwijl er eigenlijk niets mis is met dit been. Het functioneert perfect, alle zenuwen zijn prima, en toch willen ze dit been kwijt. Voor deze mensen duurt het vele jaren om over te kunnen gaan naar amputatie, maar is dan uiteindelijk wel mogelijk. (en als het niet in een ziekenhuis gebeurt, dan komt het voor dat deze mensen het zelf doen) Ik kom zo niet op de naam van deze stoornis, maar via google kom je er vast wel op uit. Als ik dan aan kom met mijn simpele hulpvraag, dan vind ik het heel erg raar dat ik niet verder kom dan een "nee, doen we niet, we willen restaureren". Mijn hulpvraag komt tevens niet uit de lucht vallen, en ik wil dit al langere tijd.
-Mensen die lichamelijk helemaal gezond zijn, maar geestelijk in een uitzichtloze situatie zitten, kunnen zelfs met behulp van dokters en psychiaters, over gaan tot euthenasie. Er is dan geen medische noodzaak voor, maar wel een geestelijke noodzaak. Iets wat vaak niet begrepen wordt. Wanneer ik dit spiegel naar mijn wens voor een kunstgebit versus de tandartsen, stuit ik op precies het zelfde probleem. Waarom? Luister alsjeblieft naar de hulp vraag!

Ik ben bang... Ik ben bang dat ik door al dit tegen werken, opnieuw in een (zware) depressie terug val, en dat ik weer op ga in de virtuele wereld, en dat ik weer het contact met de realiteit verlies. Dit is immers makkelijker, dan al deze enorm energie vretende gevechten aan te gaan. Ik ben bang dat ik door het struisvogel gedrag op een dag midden in een depressie wakker wordt met enorme tand/kiespijn, en dat ik er een einde aan maak.

*weet door de tranen heen te kijken, en de "opslaan knop" in te drukken*
wo, 06/08/2016 - 19:14 Permalink
Jeigien

Vroeger was het heel gewoon dat een aanstaande al haar tanden liet trekken voor de Bruiloft.
Geen enkele Tandarts had daar problemen mee. Nu lijkt het wel of de tandarts de baas is over jouw of wat jij wilt.
(Als ik 70 jaar) mijn laatste grafsteentjes wil laten trekken mag ik eerst een afspraak maken. Hé mijn tanden en kiezen moeten eruit afsraak kost al € 35.00 kassa(een armige bandiet) eerste tand of kies kost € 45,00 tot de vierde = 3 x 35.00 dus duidelijk. De tandartsen willen verdienen als alles getrokken wordt zijn de inkomsten weg. Hij/Zij is wel een zakenman dus uitsmeren bij jou de knip leeg maken. OPLOSSING; vakantie naar Turkije en daar is het goedkoop!!!!!!!!!!!!!! Dan maakt jouw tandarts jouw bang""Daar zijn het prutsers" Alle Turken in Nederland laten zich behandelen in hun vaderland. Waarom? vraag het eens in je buurt!
ma, 01/29/2018 - 18:30 Permalink
vV

Als antwoord op door Jeigien

omdat het daar veel goedkoper lijkt... (een turkse patiënt kwam daar wel met een rekening vandaan voor enkel een consult , een foto en een AB kuurtje van dik 100,- dus ook dat goedkoper is schijn). Wat een feit is , is dat het meeste werk wat daarvandaan komt helaas de levensduur van eigen gebit verkort dan verlengt..
Wanneer het om trekken gaat maakt dat niet uit.

En een kunstgebit zorgt voor wegvallende inkomsten? sorry , dan begint het pas... Sommige problemen zijn wellicht weg, maar vroeg of laat (eerder vroeg..) komen er andere voor terug...

Tandartsen werken er niet meer aan mee omdat gebleken is dat dat vroege trekken van tanden en kiezen in hoog tempo heeft geleid tot ""dental criples"" als je begrijpt wat daarmee bedoelt wordt. En het uit medisch oogpunt dus behoorlijk ongewenst is (de mond is wel de poort naar het lichaam, kan je niet goed kauwen lijdt de rest er ook onder..)
ma, 01/29/2018 - 20:53 Permalink