* Binnenkort is de site vernieuwd! Sneller, makkelijker en completer.
* Regel een afspraak via de groene button op deze site op de praktijkpagina van je tandarts.
kindertandheelkunde | Tandarts.nl
2 berichten / 0 nieuw
kindertandheelkunde
edje2
Offline
Laatst gezien: 4 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 01/13/2016 - 12:22
door edje2 wo, 01/13/2016 - 12:28
#1

beste mensen,

ik heb een aantal vragen naar aanleiding van kindertandheelkunde.
hoe wordt een pulpotomie uitgevoerd? (wordt de pulpa verwijderd met een boor? wat wordt er in de pulpa gestopt voor een goede genezing? mta?)
en wanneer wordt besloten of er een pulpectomie gedaan moet worden ipv extractie?

dank u wel

Deze vraag kun je
Grappa
Offline
Laatst gezien: 4 maanden 3 weken geleden
Geregistreerd: 02/14/2013 - 20:29
door Grappa wo, 01/20/2016 - 13:43

Deze vraag kun je beter stellen aan de (kinder)tandarts die behandelt. In algemene zin kun je wel stellen dat een pulpectomie niet heel vaak wordt uitgevoerd want het is bij een klein kind meestal niet te doen gezien het stil liggen, drooghouden met een rubber lapje en zo.
Sommige tandartsen doen het vaak maar dan meestal onder narcose. Pulpectomie houdt dat een stukje zenuwweefsel uit de kroon van de tand of kies wordt weggehaald. Dat kan zowel met een steriel boortje als met een steriele excavator een soort klein lepeltje. Afdekken doe je state of the art met MTA, een soort medisch beton. Voorheen gebruikte met calciumhydroxide met daaroverheen een cementbodem.
Je kunt deze behandeling alleen doen bij een klachtenvrije tand of kies, zonder ontstekingsverschijnselen en een bloeding van de zenuw moet tijdens de behandeling stoppen.
Als een element kort voor de wisseling is moet je je afvragen en dat ook bespreken met de ouders of je zo'n behandeling diembelastend is en kostbaar nog wel wilt uitvoeren. Weghalen, extractie, is dan zekerbeen ootie.