Iedere dag pijn tandvlees / gebit

Author:
Vanilla
Posted:
zo, 08/10/2014 - 20:54
Sinds ongeveer een jaar heb ik terugkerende, steeds heviger pijn in mijn tandvlees, kiezen en kaken.

In het verloop van de dag ontstaat er irritatie rondom mijn tandvlees, vaak na enige opbouw van tandplak. Dan weet ik dat het raak is, het zijn echt ernstige pijnaanvallen met hevige bonkende pijnen. :oops:

De pijn is ondraaglijk, ik moet er van kokhalzen en word er duizelig van. Enige wat werkt is veel pijnstillers... :(
Een jaar geleden was de pijn lang niet zo heftig, meestal ging ik dan met stokers in de weer en was het na een paar dagen weer weg.

Nu is het zo dat de pijn steeds heviger wordt, de tandarts en kaakchirurg zien gezond tandvlees en een röntgenfoto wees ook niets uit. De kaakchirurg zei dat ik maar naar een psycholoog moest gaan. :o Hij zei dat de pijn die ik beleef er niet is!!

Jaren geleden heb ik paradonditis gehad, toen is er veel tandsteen weg gekomen onder mijn tandvlees. Sindsdien moest ik mijn mondhygiëne aanpassen. Juist hierdoor heb ik het idee dat ik iets heb getriggerd, misschien door het stoken? :-?

Mijn tandhalzen liggen nu bloter, verder heb ik ook veel plekjes in mijn mond en tandvlees, deze komen en gaan. :cry: Wat kan het nu zijn dat mijn tandvlees iedere keer zo irriteert? Het lijkt alsof het met tandplak begint te schrijnen en dan doorstraalt naar de zenuwen.

Help! Ik word er gek van! :smt010 Ik poets goed (Sensodyne rapid), ik stook voorzichtig en spoel met Elmex Sensitieve.. maar de aanvallen worden steeds erger. Het beperkt me in alles, kan niet meer van huis... :smt009
vV

ik denk mogelijk aan een andere oorzaak. naar de parodontitis wijzen omdat dat een bekend probleem is is makkelijk, maar ook weer iets te voor de hand liggend .
Zijn er nog andere klachten, zoals hoofdpijn (zo ja waar gelokaliseerd?) nekklachten, pijn regio oor (kaakgewricht). Je geeft misselijkheid aan namelijk, en dat triggert mij weer.
ma, 08/11/2014 - 11:55 Permalink
Vanilla

Super bedankt voor jullie reacties! :D

Momenteel gebruik ik af en toe dentinox (zou die cosodyl gel ook lidocaïne bevatten?), merk vooral na het stoken dat de pijn veel dieper komt. Zo via het tandvlees naar de tandhalzen en zenuwen...? Of het logisch is?? I don't get it!! :oops:

De misselijkheid ontstaat door het hebben van pijnaanvallen, wanneer ik het echt niet uithoudt.. :( Dat is dus een reactie op reactie, ik weet dan niet waar ik het moet zoeken. :smt010

Ik heb inderdaad pijn in de kaakspiertjes / pezen en onder het oor. Ook vaak in mijn nek tot op mijn achterhoofd.
Ik kan heel moeilijk plaatsen wat nu oorzaak - gevolg is in mijn geval. Ben ik krampachtig door mijn tandvleespijn? Of ontstaat het vanuit een krampachtigheid en slaat dit door op mijn zenuwen?

Soms lijkt het alsof er druk op staat en bepaald vocht niet kwijt kan. Ik kan het zo moeilijk omschrijven.. :cry:

De kaakchirurg vroeg me of ik mijn kaken misschien klem of tandenknars. Ik gaf aan van nee, dat laatste sowieso niet, maar ik gaf aan dat ik er juist op let of ik klem en dat dat t niet kan zijn. Diagnose: naar de psycholoog.

Nu denk ik dat ik misschien minder bewust ben dan ik dacht, ik denk dat ik misschien toch mijn kaken aanspant.
Maar dan nog, waar komt dan mijn pijnlijke tandvlees / de gevoelige tandhalzen en de zenuwpijn vandaan?

Daarnaast heb ik het idee dat mijn verstandskiezen onderin echt maar net (of net niet) in de kaak passen. Ik heb het idee dat deze ook zijn gaan zeuren. Tandarts beweert dat dit geen oorzaak kan zijn.. :smt009

Om verdere parodontitis te voorkomen heb ik een goede mondhygiëne, dwz 3 maal per dag poetsen, 1 maal stoken / ragen. Om het half jaar uitgebreid naar de mondhygiëniste.
Ook gebruik ik Elmex Sensitive spoeling, maar hier krijg ik zweertjes van. :-? Corsodyl (chloorhexidine) bij erg gevoelig tandvlees.

Ik heb het idee dat mijn bezoeken bij de mondhygiëniste mijn tandbeen gevoeliger hebben gemaakt, mijn tandhalzen liggen ook veel bloter. En dan dit alles, de pijn en bijkomende zorg alleen maar nadat ik geholpen ben en net nu ik mijn tanden zo goed verzorg!! :smt010

Ben radeloos, het wordt op een psychische oorsprong gegooid. Ik kan hier NIET bij!! :smt018 Ik ben zelf nogal van de logica en ben helemaal niet zo zweverig, juist met beide benen op de grond. Ik vind dit erg gemakkelijk.

Excuses voor mijn late respons, helaas krijg ik geen email alerts, hopelijk daarvoor jullie begrip. :wink:
wo, 09/10/2014 - 23:45 Permalink
vV

De kaakchirurg vroeg me of ik mijn kaken misschien klem of tandenknars. Ik gaf aan van nee, dat laatste sowieso niet, maar ik gaf aan dat ik er juist op let of ik klem en dat dat t niet kan zijn. Diagnose: naar de psycholoog.


Pijn aan het gebit (door over-cq verkeerde belasting), de misselijkheid , de pijnbanen die je beschrijft bij oor en nek etc staat allemaal in het lijstje van een ernstige myogene CMD zoals dat heet.
Precies de symptomen van myogene klachten, door knarsen, klemmen en /of verkeerde slaaphouding. Dan kan je eigenwijs gaan doen dat je het niet doet, maar dat zegt mij zoveel aangezien een 80% van de mensen die het wel doet dit zegt...


Dat zou ik dus toch even gaan vervolgen via een goede orofaciaal fysio. Gebruik de zoekfunctie ook eens, al heeeel veeeel over geschreven hier.
do, 09/11/2014 - 08:30 Permalink
vV

is inmiddels bijna mijn specialiteit geloof ik, onvoorstelbaar ook hoe vaak het gemist wordt. Heb zo veel nieuwe patiënten langs zien komen de laatste maanden die al jaren met onbegrepen klachten lopen terwijl de fysio het vaak met een 4-5 zittingen onder controle heeft. mensen die de deur plat hebben gelopen bij kno, neuroloog, kaakchirurg soms, te veel onnodig uitgevoerde endo`s (en daardoor ""mislukte"") etc etc.
do, 09/11/2014 - 18:01 Permalink
vV

je moet als (tand)arts algemeen ook geen tunnelvisie hebben.... knarsen op zich heeft ook een oorzaak, en soms is dat een storing in de beet. Helaas wordt als er (te) snel gewerkt wordt wel eens vergeten de articulatie ook te controleren, en wordt alleen de occlusie gecontroleerd. Beetje uitleg: occlusie is de positie wanneer je dichtbijt, articulatie is het maken van kauwbeweging naar links en rechts waarbij boven en onder contact houdt. Als daar een storende factor in zit kan dat op zich al aanleiding zijn tot knarsen.
Naast constateren wat er aan de hand is , is het waarom nog belangrijker, anders ben je nog nergens en ga je alleen symptomen bestrijden maar blijft de oorzaak ongemoeid.
vr, 09/12/2014 - 12:56 Permalink
Vanilla

Ontzettend bedankt vV voor deze informatie, daar kan ik wat mee!! :D Ik was me totaal niet bewust van mijn spierspanning, waarschijnlijk stress. De tandarts en kaakchirurg hebben niet aan deze mogelijkheid gedacht, dus ga ik nu op zoek naar een fysiotherapeut die ermee bekend is.
Omdat jullie aangeven dat er veel over geschreven is, ga ik me goed inlezen. :wink:
Als het goed is krijg ik nu wel meldingen binnen, wel fijn om te weten dat er zulke positieve reacties volgen natuurlijk! :wink:

Mijn tandarts sprak over een eerdere patiënt die ook altijd (subjectieve) pijn beleefde, de patiënt liet daardoor verstandskiezen trekken, daarna nog wat kiezen en daarna tanden (allemaal onderkaak) maar de pijn bleef. Hij zei mij dat hij gerust mijn verstandskiezen eruit wilde trekken. Ik wacht er wel mee!! :smt017

De huisarts sprak over aangezichtspijn en onbewuste spierspanning/krampachtigheid. Ik krijg het advies van 3 personen om er psychische hulp voor te zoeken. Maar ik vond dat gewoonweg niet logisch. Niet dat ik tegen psychologische hulpverlening ben, heb zelf psychologie gestudeerd. :smt003
ma, 09/15/2014 - 15:45 Permalink
Vanilla

Bijzonder dat jullie, ook Lieneke zo bekend ermee zijn. Lieneke ook super bedankt. Ik ben blij dat er mensen zijn zoals jullie. En dat patiënten het vaak op iets anders gooien dat moet toch een signaal zijn. Pijn is er niet voor niets.

Voor mij was het heel moeilijk plaatsen omdat ik naast deze pijn ook zeer gevoelige tandhalzen heb gekregen na parodontitis, mijn tandvlees is meer teruggetrokken helaas.

Ook met parodontitis heb ik heel lang rondgelopen, toen zonder pijn/signalen. Toen ik ooit mijn tanden wilde bleken ontdekte een mondhygiëniste het per toeval! :-? Hierna ben ik direct overgestapt. :wink:

Nu ik massages krijg van mijn partner ontdekken we veel spierpijn rondom kaken (oren), nek, schouders.

Een cosmetisch arts wees mij erop dat ik sterk ontwikkelde kaakspieren heb. Omdat ik model ben voor hem ontdekte hij dit bij het nakijken van mijn gezichtsstructuur. Dus 1+1...

Mijn slaap(houding) is abnormaal en ik sta onder veel stress (lichamelijk en daardoor ook geestelijk). Hehe eindelijk een beetje logica! :D Mijn dank!!!!
ma, 09/15/2014 - 15:58 Permalink
kluun1985

Als antwoord op door Vanilla

Super bedankt voor jullie reacties! <img src="https://www.tandarts.nl/forum/sites/all/modules/contrib/smiley/packs/ko…; alt="Biggrin" />
Momenteel gebruik ik af en toe dentinox (zou die cosodyl gel ook lidocaïne bevatten?), merk vooral na het stoken dat de pijn veel dieper komt. Zo via het tandvlees naar de tandhalzen en zenuwen...? Of het logisch is?? I don't get it!! :oops:
De misselijkheid ontstaat door het hebben van pijnaanvallen, wanneer ik het echt niet uithoudt.. <img src="https://www.tandarts.nl/forum/sites/all/modules/contrib/smiley/packs/ko…; alt="Sad" /> Dat is dus een reactie op reactie, ik weet dan niet waar ik het moet zoeken. :smt010
Ik heb inderdaad pijn in de kaakspiertjes / pezen en onder het oor. Ook vaak in mijn nek tot op mijn achterhoofd.
Ik kan heel moeilijk plaatsen wat nu oorzaak - gevolg is in mijn geval. Ben ik krampachtig door mijn tandvleespijn? Of ontstaat het vanuit een krampachtigheid en slaat dit door op mijn zenuwen?
Soms lijkt het alsof er druk op staat en bepaald vocht niet kwijt kan. Ik kan het zo moeilijk omschrijven.. :cry:
De kaakchirurg vroeg me of ik mijn kaken misschien klem of tandenknars. Ik gaf aan van nee, dat laatste sowieso niet, maar ik gaf aan dat ik er juist op let of ik klem en dat dat t niet kan zijn. Diagnose: naar de psycholoog.
Nu denk ik dat ik misschien minder bewust ben dan ik dacht, ik denk dat ik misschien toch mijn kaken aanspant.
Maar dan nog, waar komt dan mijn pijnlijke tandvlees / de gevoelige tandhalzen en de zenuwpijn vandaan?
Daarnaast heb ik het idee dat mijn verstandskiezen onderin echt maar net (of net niet) in de kaak passen. Ik heb het idee dat deze ook zijn gaan zeuren. Tandarts beweert dat dit geen oorzaak kan zijn.. :smt009
Om verdere parodontitis te voorkomen heb ik een goede mondhygiëne, dwz 3 maal per dag poetsen, 1 maal stoken / ragen. Om het half jaar uitgebreid naar de mondhygiëniste.
Ook gebruik ik Elmex Sensitive spoeling, maar hier krijg ik zweertjes van. :-? Corsodyl (chloorhexidine) bij erg gevoelig tandvlees.
Ik heb het idee dat mijn bezoeken bij de mondhygiëniste mijn tandbeen gevoeliger hebben gemaakt, mijn tandhalzen liggen ook veel bloter. En dan dit alles, de pijn en bijkomende zorg alleen maar nadat ik geholpen ben en net nu ik mijn tanden zo goed verzorg!! :smt010
Ben radeloos, het wordt op een psychische oorsprong gegooid. Ik kan hier NIET bij!! :smt018 Ik ben zelf nogal van de logica en ben helemaal niet zo zweverig, juist met beide benen op de grond. Ik vind dit erg gemakkelijk.
Excuses voor mijn late respons, helaas krijg ik geen email alerts, hopelijk daarvoor jullie begrip. <img src="https://www.tandarts.nl/forum/sites/all/modules/contrib/smiley/packs/ko…; alt="Wink" />


Ik heb zojuist een bericht geplaatst over Zendium Sensitive dat daar Citric Acid in zit, MAAR ik moet wel zeggen dat dit ds enige tandpasta is (tot nu toe) die geen irritatie/aften/pijn/gevoeligheid/plakkerige tanden en tandvlees/droge mond etc geeft. Die Elmex Sensitive mondwater heb je niets aan.

Ik ben gestopt met mondwater en poets nu alleen met Zendium. En gebruik tandenstokers.

(Sowieso vroeger was er niet eens mondwater)
wo, 04/29/2020 - 13:01 Permalink
vV

Als antwoord op door kluun1985

gezien je klachten denk ik dat je welzeker klemt/knarst. in de slaap. De meeste mensen die dat doen weten het niet , het merendeel ontkent zelfs. Na consult bij een goede orofaciaal fysio wordt meestal de ogen geopend. De klachten die je beschrijft passen er precies bij namelijk.
Wanneer je dit als reële optie accepteert is die psycholoog wellicht ook niet nodig. Wel is het zo dat dit soort activiteit vaker wel dan niet een trigger op dat vlak heeft.
do, 04/30/2020 - 08:37 Permalink
Dennisz

Nou heb ik niet een goed gebit en ben ik angstig maar ga wel naar de TA en ook de MH. Laatste weken twee x geweest, begin feb een derde keer. Dan is alles weer netjes nadat ik een aantal keer MH had overgeslagen. Er zijn regelmatig foto’s gemaakt en er is zelts een een jaar terut een implantaat gezet. Bij navraag na de laatste behandeling bij de MH zegt ze alles oppervlakkig is, geen ernstige onstekingen en dat na behandeling drie alles netjes is. Dan onderhouden natuurlijk.

Nu heb ik na eerder zware angsten te hebben gehaf over darmen en maag (blijkt pds) nu die angsten over gebit, paradontitis, kunstgebitten etc. Bij de psych is anderhalf jaar geleden een angststoornis vastgesteld. Die was weg rond de darm-issues maar lijkt nu terug. Ik kan dan moeilijk aannemen dat de MH en TA zeggen dat er niets extreems is, ondanks dus gewoon geen best gebit.

Nu merk ik al een paar weken kramp in mijn onderkaak, kin en soms bovenkaak. Ik klem mijn tong dan hard tegen mijn verhemelte. Ook snachts word ik vaak wakker en dan doen ik dat, ook is mijn mond dan extreek droog. Dan voelen de kakn weer raar de volgende dag; kramp ‘stijfheid’ met name onderkaak en tanden. Soms wat hoofdpijn erbij, ook de nek soms en de ‘scharnieren’ van de kaak.

Klinkt dit als CMD?

Ik merk dat ik er tijdens het sporten geen last van heb trouwens. Wellicht omdat je je dan inspant en er niet op let?
ma, 01/16/2023 - 16:47 Permalink
Dennisz

Bij fases voelt de hele kaak moe, en van moe naar gevoelig. Spanning erop. Maar meestal is het alleen de onderkaak en dan meer specifiek ondertanden voor, gebied kin en strottenhoofd. Daardoor voelt het raar en gespannen, zeurderig. Stomme is dat ik het tijdens fanatiek rijden op de racefiets niet heb. Ook snachts niet. Alsof er dan automatische ontspanning is. Kan dat?
zo, 01/22/2023 - 12:22 Permalink