(On)kunde tandarts?!

Author:
JulesK
Posted:
di, 10/15/2013 - 22:19
Beste leden,

23 jaar lang heb ik dezelfde tandarts gehad. Eigenlijk nooit problemen gehad, ooit 1 keer een gaatje gehad. Vorig jaar ging ik - na het wegsnijden van de verstandskiezen - weer op controle bij de tandarts. Deze zei dat ik een prima gebit had, wat ontstoken tandvlees maar dat zou met flossen makkelijk overgaan.

Waarom weet ik niet, maar ik had er niet echt een goed gevoel bij. Ik heb een second opinion gevraagd bij een andere tandarts en deze kwam gelijk met de 'diagnose' gingivitis/parodontitis, met pockets van 5-6 mm. Dit is 6 weken geleden. De tandarts vertelde mij dat de pockets waarschijnlijk iets minder diep zijn. Kon ze niet goed opmeten omdat het tandvlees ontstoken was. Ik heb echter in 23 jaar nog nooit een meting gehad? Ik heb nu voor morgen een afspraak met de mondhygienist, maar is dit niet te laat? De tandarts verwachte dat alleen een professionele gebitsreiniging nodig was, maar ik ben er absoluut niet blij mee! Is dit nou vaker zo en zijn er mogelijkheden om mijn oude tandarts hier eens op aan te spreken?
Lieneke

Zo'n meting (DPSI) moet onderdeel zijn van de controle. Helaas geldt dat voor veel tandartsen niet....ik strijd daar al jaren voor! Gelukkig zijn pockets van 5-6 mm goed te behandelen door de mondhygiënist. Normaal gesproken doorloop je dan een heel protocol. Dan wordt eerst alles grondig onderzocht, wordt je in een aantal keer behandeld en volgt er een herbeoordeling. Daarna rol je de nazorg in. Het is dus nog niet te laat, maar het had wel voorkomen kunnen worden als de tandarts eerder had ingegrepen. De pocketdiepte die je noemt, ontstaat namelijk heel langzaam. Dus je loopt hier waarschijnlijk al een paar jaar mee rond. Zeker reden om je oude tandarts hierop aan te spreken.
wo, 10/16/2013 - 07:10 Permalink
JulesK

Bedankt voor je snelle reactie! Jammer dus, als het een proces van jaren is zijn ze inderdaad aan de late kant. Maar goed, 5-6mm lijkt me nog te overbruggen zonder al te veel problemen. Ik ga het er vanmiddag even met mijn nieuwe tandarts en MH over hebben. Ik denk alleen niet dat het veel uit zal halen om mijn oude tandarts hierop aan te spreken..
wo, 10/16/2013 - 11:12 Permalink
Lieneke

Lijkt me een goed plan.
Ik denk dat je dat wel wat zal opleveren. Is het niet voor jezelf dan is het wel voor een ander: Door de tandarts ervan bewust te maken kan hij/zij niet weer dezelfde fout maken. Zo kunnen meer mensen er profijt van hebben; de patienten van deze tandarts. Zodat zij niet onnodig lang doorlopen met onstekingen die de algehele gezondheid beinvloeden. Vreselijk belangrijk, zeker bij diabeten en mensen met hart- en vaatziektes.
wo, 10/16/2013 - 13:14 Permalink
vV

ik begrijp dat er bijna een jaar verstreken is (je stelde laatste bezoek bij vorige tandarts was vorig jaar, niet welke maand).
Nu is de tandarts er natuurlijk niet de schuld van dat het tandvlees nu ontstoken is. Overigens met meting van 5-6 mm bij behoorlijk ontstoken tandvlees komt minimaal 1 mm al door zwelling en weker weefsel mn bij aanhechting door de ontsteking. Is de ontsteking al weg zou het zomaar 4-5 kunnen zijn. Verder lees ik niets over andere factoren die een rol kunne spelen.
Gelijk de oude tandarts de schuld in de schoenen schuiven gaat wellicht wat ver gezien het tijdstraject.
Wat niet wegneemt dat hij fout zit mbt blijkbaar niet uitvoeren dpsi score (nu is dat geen totale pocketstatus dus de patiënt kan missen dat ie gedaan is, maar dan moet ie wel besproken worden natuurlijk).
wo, 10/16/2013 - 13:21 Permalink
JulesK

Wellicht heb ik het tijdsverloop niet helemaal duidelijk weergegeven. Vorig jaar november ben ik naar de tandarts geweest voor mijn verstandskiezen. Deze vertelde me dat ze er toch wel uit moesten, gelijk in december bij de kaakchirurg de verstandskiezen weg laten snijden (4 tegelijk). In mei dit jaar ben ik weer op controle geweest bij de tandarts. Deze zei dat m'n gebit er prima uit zag, behalve wat ontstoken tandvlees. Ik gaf toen aan dat ik - door fikse complicaties van de operatie - ongeveer 4-6 weken bijna geen tanden heb kunnen poetsen (kon eigenlijk ook vrijwel niets eten) en dat ik tandsteen op de kiezen zag e.d. Hij zei dat het nu nog niet nodig was om dat weg te halen, maar dat voor de volgende halfjaarlijkse controle ook gelijk een afspraak werd gemaakt bij de MH.

Daar waar ik dit niet vertrouwde, ben ik dus naar een andere tandarts geweest. Natuurlijk spelen er andere factoren mee. Ik zal vast niet optimaal poetsen of mijn gebit reinigen. Maar is een tandarts juist ook niet iemand die je hier op kan (en wellicht moet) wijzen? Het is geenszins de bedoeling om mijn oud-tandarts aan de schandpaal te nagelen, maar een meer actieve rol van de tandarts m.b.t. het signaleren van paro lijkt me wel gewenst?!

Ik zal een update posten na mijn behandeling vanmiddag. Ook wat de mening van zowel de tandarts als de mondhygiënist is.
wo, 10/16/2013 - 13:30 Permalink