Wkb en apex zijn achterhaald, wat vinden jullie hiervan?

Author:
g1975
Posted:
wo, 07/20/2011 - 12:30
Ik heb afgelopen 3 jaar in 4 kiezen een wkb gehad , in 3 van de 4 een apex en uiteindelijk zijn ze allemaal getrokken, gisteren nog eentje.

Nu heb ik in die afgelopen 3 jaar met verschillende kaakchirurgen en tandartsen ( oa dienstdoende tandartsen) te maken gehad en afgelopen vrijdag zei de dienstdoende arts bovenstaande (titel). Vorig jaar zei een andere tandarts dit ook en op de een of andere manier heeft me dit aan het denken gezet.

Ik dacht dat het mss aan mijn tandarts lag dat ik al die ellende heb moeten meemaken , maar volgens de tandarts van vorige week lag het aan mijn gestel en als het na 2x mis ging zou het mis blijven gaan, aangezien de wortelpuntoperaties zijn uitgevoerd door een hele bekende en goede kaakchirurg ( schijnbaar is die bekend in veel plaatsen in Nederland) en zelfs hij heeft het niet tot een goed einde kunnen brengen.

Hij en die van vorig jaar vonden wk-behandelingen en apex resectie totaal achterhaald omdat je met een ronde vijl in een niet rond kanaal zit te peuteren, vervolgens er iets induwt wat niet in het lichaam hoort en dan maar hopen dat het goed gaat, in veel gevallen gaat dit goed, in veel gevallen ook niet. Hij vond dat een kies gelijk getrokken diende te worden, zeker bij mensen die al naar een bepaalde leeftijd toegingen, op die manier bespaarde je een hoop ellende.

Tja als ik 3 jaar geleden geweten had dat ik bijna iedere maand bij of de kaakchirurg of de tandarts zou zitten had ik ze gelijk laten trekken. Ben nu aan het twijfelen gebracht, aangezien ik al die kiezen op tijd van 3 jaar kwijt ben, zou ik dan ooit nog wel een wkb aangaan??? Dat vraag ik me nu af.

Wat vinden jullie van bovenstaande stelling?
RobMartin

Daar ben ik het zeker mee eens, mijn tandarts is ook geen voorstander van apexen en al zeker niet op de kiezen (je moet dan door veel te dik botweefsel heen). Op tanden vindt mijn tandarts nog wel acceptabel. Daarnaast denk ik zelf dat het ook een kwestie van geld is, een tandarts heeft vaak geen tijd en kan ook niet genoeg declareren om een wkb goed uit te voeren, daar zijn vastgestelde tarieven voor (leve de privatisering). Gaat het daarna mis dan volgt een apex, en dat is een kaakchirurgische ingreep en wordt volledig vergoed.
En een element met een wkb en/of apex daar kan weer een kroon opgebouwd worden en daar wordt heel wat meer aan verdient dan een prothese/frame (tenzij je een brug laat zetten die zijn ook weer prijzig, maar omdat veel mensen dat te duur vinden nemen ze toch vaak een frame).
Er zijn diverse specialisten die een dood element onacceptabel vinden, met als argument dat je een afgestorven stuk darm ook niet in je lichaam laat zitten. Nu gaat dit heel ver maar ik ben er wel van overtuigd dat iemand die aantoonbaar knarst en/of perst absoluut geen apex moet laten doen en daar zou eens veel meer aandacht moeten worden besteed. We moeten eens accepteren dat je maar niet zonder meer maar aan kan blijven klussen in een kaak, je hoofd is een uiterst complex lichaamsonderdeel vol met zenuwbanen, bloedvaten en complexe structuren zoals kaakholtes, bijholtes en ritsen tanden en kiezen die allemaal een orgaantje op zich zijn.
Tandspecialisten zijn dit zich terdege bewust maar kunnen evenzogoed een hoop ellende niet voorblijven helaas. Als ouders zijn we verplicht onze kinderen de best mogelijk zorg te geven en dat geldt zeker voor het gebit zodat zij niet die ellende krijgen die wij allemaal hebben gehad.
wo, 07/20/2011 - 13:41 Permalink
g1975

Bedankt voor jullie meningen, ben benieuwd of er nog meer komen, ikzelf ben er nog niet uit wat ik ervan moet denken, heel hard wegrennen is een optie, aan de andere kant ben ik er wel door wakker geschud, al die pijnstillers, al die kuren, al die verdovingen en niet te vergeten al die pijn wat ik heb gehad en weer heb.

Ja ik klem heel erg, zelfs overdag onbewust, ja ik merk dat ik met vanalles zit en dat het dan erger wordt, ook merk ik dat als ik praat of schrijf hierover dat het klemmen minder wordt en dan ook de pijn en de ontstekingen, als ik mijn "probleempjes " verdring weet ik dat er weer een wkb aan zit te komen, dus ik denk ook dat er meer gekeken moet worden naar de klem en knarsproblemen en er niet gelijk vanuit moet gaan dat er een wkb/apex moet plaats vinden.

Het is jammer dat er zo weinig bekend is over klem/knars problemen, in ieder geval in mijn omgeving. Mensen weten niet eens dat ze voor die problemen ook bij een fysiotherapeut terecht kunnen. Hoop dat het in de toekomst dat ook een bekender fenomeen gaat worden.
wo, 07/20/2011 - 14:02 Permalink
RobMartin

Overigens ben ik het wel met de technieker eens dat je een wkb altijd moet probberen, maar ga dan wel naar een specialist (endo) voor het kanaal schoon te laten maken dan is de kans dat de wortel gaat ontsteken veel minder groot, tenzij je tandarts bereid is er flink extra tijd in te steken. Een Apex daar ben ik echter geen voorstander meer van gezien mijn ervaringen, maar dat geldt voor iedereen toch weer anders maar als je knarst en/of perst besef dan goed waar je aan begint en laat je heel goed voorlichten.
wo, 07/20/2011 - 14:04 Permalink
RobMartin

Ik heb zelf heel goede ervaringen met de fysiotherapeut, je moet proberen de spanning op je nek en schouders laag te houden want dan wordt de druk op de kaken ook minder, en wat ik vaak tegen mensen met deze klachten zeg laat je onderkaak hangen, ontspannen en leg je tong tussen je kiezen, allemaal kleine dingen dingen die wel degelijk helpen.
wo, 07/20/2011 - 14:07 Permalink
g1975

Nou de laatste keer heeft hij echt heel veel tijd erin gestoken, zelfs tijdens het vijlen meerdere malen foto's gemaakt met vijltjes erin zodat hij precies kon zien hoever hij kon gaan, had ook echt het idee dat het goed gelukt was, totdat ik na 3 weken weer helse pijnen kreeg, heb hem gisteren laten verwijderen, want een apex is voor mij absoluut geen optie meer.
wo, 07/20/2011 - 14:11 Permalink
mecánico para …

Ik heb zo'n patient gehad en was uiteindelijk tot de conclusie dat een wkb wel help maar dat er iets meer was. Het was ook een patient die knarste als of het niet was. Ook de kaakchirurg kwam overgevoelige tanden tegen nadat ze verdoofd en vrijgelegd waren......de punt van de wortel bleef pijnlijk.
Om dan meteen alle wkb's op non actief te zetten vind ik geredeneerd naar de ronde vijl/niet rond kanaal een beetje kortzichtig. Daarnaast heeft ook een apexresectie wel degelijk zijn plek in het spectrum, alleen minder dan voroheen.
kortom, als je erg vaak (3x een wkb) hebt gehad en de klachten waren heftig...........zijn er geen andere redenen aan te nemen waadoor je knarts/klemt? Gebruik je medicatie om andere redenen bij Reumatoïde klachten? Fysiotherapie kan helpen als je er eentej vind die verstand heeft van het kaakgewricht.
wo, 07/20/2011 - 15:56 Permalink
Denise1974

Ik heb er verder geen verstand van, ben geen tandarts, maar ik ben persoonlijk erg blij dat er wkb's uitgevoerd kunnen worden.
Ik hou liever mijn eigen tanden al is ie dan "dood" dan dat ik er een kunsttand in moet laten, dat is toch net zo goed niet eigen? Ook iets wat eigenlijk niet in je lichaam hoort.
Ik heb er nu 2 gehad waarbij er 1 kies sowieso gered is en de andere moet ik nog afwachten.
De pijn en behandelingen zijn niet fijn nee, maar zolang er nog gevallen zijn waarbij het wel helpt vind ik dat het het proberen waard is.
Ik knars en klem ook, ben nog bezig om daar een oplossing voor te vinden, met name s"avonds en s"nachts doen al mijn kiezen en kaken zeer niet alleen degene waar iets mis mee was.
Mijn tong tussen mijn kiezen houden heeft me al meerdere malen een pijnlijke tong opgeleverd want ik klem overdag ook, je tong voel je eerder dan je kiezen, alleen overdag dan kan ik er beter opletten en proberen te ontspannen.
Kies eruit halen kan als het mislukt alsnog.
wo, 07/20/2011 - 20:39 Permalink
g1975

Ik denk ook dat ik nu vooral uit emotie denk, 3 jaar en dan iedere maand wel een keer bij de tandarts of kaakchirurg zitten, veel kuren, heel veel pijnstillers en vooral veel pijn, niet hebben kunnen genieten van de kraamtijd door de pijn in mijn mond. Verdovingen die niet werken waardoor ik een keer al de instrumenten bij een apex door de lucht heb laten vliegen op het moment dat het tandvlees van het bot werd geschraapt, ik ben er gewoon klaar mee.

Zo klaar dat ik liever een kies kwijt ben dan zoveel pijn, maar nogmaals ik spreek uit emotie nu, ben nog herstellende van de kies die dinsdag getrokken is, die er niet makkelijk uitkwam en waardoor er weer veel snijwerk is verricht.

Denise een prothese kun je uitdoen, een staafje wat gebruikt wordt bij de wkb niet, dus dat zie ik als iets lichaamsvreemd.

Bedankt voor jullie reacties!!

Fijn weekend :D
vr, 07/22/2011 - 10:19 Permalink
Denise1974

G1975:
Als het om 1 tand of kies gaat kiezen sommige mensen ook voor een implantaat.
Een prothese kun je inderdaad uitdoen ja, maar dan zou je echt alles moeten laten trekken.
Ik zei vorige week zelf ook nog over een kies dat die weg moest en dat ik anders zelf wel een tang zou pakken, werd er ook krankjorum van.
1 van mijn kiezen die bleef zeuren raakt de ander niet meer en alle pijn in die kies is verdwenen.
Maar ja of dat de oplossing nou is tegen klemmen/knarsen weet ik ook niet.
vr, 07/22/2011 - 11:25 Permalink
Chris888

toch ben ik wel enorm benieuwd als het klemmen minder wordt of dan die reeks klachten ook afneemt.

Da's wel mijn ervaring, alleen niet bij een reeks klachten, maar éénmalig (kiespijn).
Verder hangt de mate van nachtelijk klemmen bij mij niet alleen samen met psychische stress, maar ook van de matras. Zachte matras = onvoldoende kunnen ontspannen = nog meer klemmen dan "normaal".
vr, 07/22/2011 - 17:07 Permalink
mecánico para …

omdat je die implantaten er uit klemt.......en dan? precies, dan heb je niets meer. laat ik het vriendelijk zeggen, als je niets aan het knarsen of klemmen doet (vaak is het onwil, maar soms ook onwetendheid) dus de oorzaak wegneemt, dan kan je repareren wat je wil, maar dat is als behandelaar jammer. het plaatsen van implantaten is zelf een beetje gecontraindiceerd als je klemt........dusz. Aan de slag met je persoonlijkheid en zoek hulp samen met de tandarts eventueel
za, 07/23/2011 - 14:13 Permalink
RobMartin

Denise,
Het probleem met knarsen en persen is dat je dat vaak 's nachts doet, je kunt wel een splint proberen maar hou er rekening mee dat de drukpunten dan wel tijdelijk verlegd worden en de verlichting die het geeft kunnen op andere plekken weer terugkomen. Je moet er wat aan gaan doen en proberen de spanningsvelden in je leven af te laten nemen hoe moeilijk dat ook is. Schakel ook hulp in(tandarts, fysiotherapeut, psycholoog, huisarts).
Probeer je kaken te ontspannen, je kaak is pas ontspannen als je je kin tussen je duim en wijsvinger neemt en je onderkaak zonder moeite kan bewegen, en wel zorgen dat je kaak beweegt met je duim en wijsvinger en niet met je kaakspieren. Overdag heel goed erop letten dan kom je al een eind in de goed richting, helaas kun 's nacht daar niet op letten en kun je dit oplossen met bijvoorbeeld een splint (knarsplaat) en ook homeopatische rustigmakers zoals passiflore forte van vogel die is zonder recept verkrijgbaar. Bespreek een en ander zeker met je huisarts. Dit probleem hebben veel mensen en helaas als er apexresecties worden uitgevoerd dan worden de zenuwbanen zodanig getergd dat de klachten fors kunnen toenemen. Blijf er zeker niet mee rondlopen!!!! Sterkte
za, 07/23/2011 - 22:19 Permalink
Miriam1978

Hoi Rob en andere lezers,
Ik heb aan 1 kies (nr 36) zowel een wkb als een apex gehad. De rest van mijn gebit is springlevend :D.
Ik ben ook een klemmer, vooral overdag door stress. Ook last van nek, schouders en kaakpijn. Is het zo dat een morsdode kies nog kan lijden onder klemmen? De zenuw is er immers uit? En wat voor klachten levert klemmen aan kiezen op? Bedankt alvast voor het antwoord!
Miriam
zo, 07/24/2011 - 18:27 Permalink
Denise1974

RobMartin, dank je voor je uitgebreide reactie.
Een apex heb ik gelukkig nog niet nodig gehad.
1 tandarts wilde een knarsplaat geven maar die was ineens weg, en de tandarts die daar voor in de plaats kwam zei dat ik geen pijn kon krijgen van klemmen/knarsen.
Ik ben nu weg bij die praktijk.
Vroeger deed ik het altijd met mijn voortanden, maar die raken elkaar niet meer, maar ik had altijd last van die tanden, er is ook een heel klein mini hoekje vanaf, maar dat is zo klein en het staat niet raar dat daar niets mee gedaan hoeft te worden gelukkig.
Nu zijn het mijn kiezen, en de druk is er bij bepaalde kiezen vanaf maar ik begin nu wel licht last te krijgen van de kiezen die ernaast zitten.
Maar het zijn vooral mijn spieren in mijn gezicht en mijn rug die pijn doen.
Ik kan heel moeilijk ontspannen, en hulp heb ik wel al gehad maar sommige dingen kunnen ze ook met de beste therapeuten niet volledig verhelpen.
Maar goed ik ga maar even in overleg met een aantal personen en misschien dat ik iets kan gaan doen puur gericht op het leren ontspannen .
ma, 07/25/2011 - 21:12 Permalink
Denise1974

Mindfullness heb ik al gedaan, en ik heb ook gemediteerd beiden waren geen succes, ik word er alleen maar onrustiger van.
Ik ben meer een doener.
Mijn gedachten verzetten kan ik wel, ik ben gewoon altijd bezig met mijn omgeving, dat gebeurd automatisch.
Zelfs s'nachts slaap ik heel licht en word ik vaak van geluiden wakker.
Ik heb al professionele hulp gehad maar sommige dingen los je niet even zo op, de laatste persoon die ik had zei tja je mag van geluk spreken dat je nog enigszins normaal kunt functioneren en daar kon ik het mee doen.
Op zich red ik me ook wel, en weet ik dat ik er best goed afgekomen ben maar toch....
mpb heeft me wel aan het denken gezet, dit is gewoon niet goed, en ik wil dit ook niet zo tot mijn 80e en als ik er niks aan doe veranderd er gewoon niks.
Maar ik heb vandaag gesprek gehad met de huisarts en zij gaat me door verwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in trauma.
Ik krijg het nog druk.....:D
wo, 07/27/2011 - 22:07 Permalink
RobMartin

Hoi Rob en andere lezers,
Ik heb aan 1 kies (nr 36) zowel een wkb als een apex gehad. De rest van mijn gebit is springlevend :D.
Ik ben ook een klemmer, vooral overdag door stress. Ook last van nek, schouders en kaakpijn. Is het zo dat een morsdode kies nog kan lijden onder klemmen? De zenuw is er immers uit? En wat voor klachten levert klemmen aan kiezen op? Bedankt alvast voor het antwoord!
Miriam

Miriam,
Excuses voor mijn late reactie.
Als je klemt druk je je gebit met geweld je kaak in, een kies zonder zenuw zal daardoor evenzogoed klachten geven, immers de zenuw in de kies is dood maar de rest van de zenuwbanen in de kaak zijn wel degelijk levend en wel en die gaan reageren. Probeer te ontspannen, ga voor je nek en schouders naar de fysiotherapeut, overdag proberen te ontspannen, goed op letten, leg je tong tussen je kiezen. Probeer wat homeaopatische ontspanners. Bedenk wel als je last van je nek en schouders hebt dan neem je te veel op je nek en schouder (te veel hooi op je vork) je moet hieraan gaan werken!!!!!

Sterkte
Groet
Rob
do, 08/04/2011 - 21:44 Permalink
RobMartin

Ik ga ook maar fysio regelen, kreeg mijn mond bijna niet open vanmorgen, heel klein stukje maar, vond het wel eng.
Nu krijg ik hem wel iets verder open maar ik hoop niet dat het lang duurt dit, en ik ben al zo'n held....

Denise,
Als je er niet naar wens uitkomt zou ik eens contact opnemen met een academisch centrum voor tandheelkunde, daar hebben ze alle disciplines en wordt er ook gekeken naar alle andere mogelijke oorzaken. Gewoon even googelen op bijvoorbeeld ACTA, die zit in Amsterdam.
Sterkte
Rob
do, 08/04/2011 - 21:54 Permalink
Denise1974

Ik kom er inderdaad niet uit met mijn nieuwe "tandarts"
Of ik ben contact gestoord of hij is het :D
Ik kan alles weer normaal bewegen nu.
Vandaag laatste endo gehad, kies zit dicht en is pijnloos.
Volgens mij ben ik te complex voor een normale tandarts, maar goed ik ben altijd eerlijk, zeg vooraf wat er allemaal extra bij komt en als ik dan als antwoord krijg het is geen probleem, ga ik daar van uit maar blijkbaar is het dus wel een probleem.
Ondertussen heb ik vooral stress over de gang van zaken nu weer bij de nieuwe tandarts.
Ook positief nieuws, degene die me op het psychische vlak gaat helpen is wel kundig volgens mij, het klikt in ieder geval wel en ze heeft al dingen bereikt die eerder nog niet lukte, daar heb ik wel vertrouwen in dus :)
En ik ben hard aan het zoeken naar een moestuintje, morgen hoor ik meer, lekker buiten in een tuintje werken lijkt me wel wat, dus dat was wel een leuk idee :)
vr, 08/05/2011 - 01:33 Permalink
Denise1974

Ik vind het ook wel een leuk idee.
Mijn vriend knarst echt maar die heeft van die periodes, dus niet elke nacht, en als ik dat hoor maak ik hem toch wel even wakker, maar hij kan meteen weer verder slapen.
Maar als ik bijvoorbeeld wakker ben dan duurt het echt lang voor ik weer kan slapen.
Als zoiets er zou komen ga ik het zeker wel uitproberen, misschien iets voor het beste idee van nederland?
di, 08/23/2011 - 17:46 Permalink
Bertus2

Ik denk aan electrodes op je wang, volgens mij wordt daar ook gemeten bij slaaponderzoek.

Ik klem behoorlijk 's nachts, dat merk ik als ik wakker wordt. Dan moet ik m'n kaak bewust ontspannen. Dat ontspannen kost me een paar seconden maar is verder geen enkel probleem, dus daarom kan ik me voorstellen dat het af te leren is.

Maar het is vast wel eens uitgebrobeerd, zo'n "device". En als niemand er hier iets van weet zal het wel geen succes zijn. :-?

Is klemmen altijd schadelijk, ook bij een gezond gebit?
di, 08/23/2011 - 19:37 Permalink