Ik wil graag een tandarts worden, welke opleiding?

Author:
behnaz
Posted:
di, 07/12/2011 - 01:37
Geachte heer mevrouw,

Graag wil ik studeren tot een tandart.
Mijn vooropleiding is MBO niveau 4.

Ik heb veel op internet gezocht en las dat ik een HBO monzorgkunde kan studeren. Maar nou begreep ik dat dit nog niet een tandarts is, dus ik kan niet mijn eigen praktijk openen.

Ik las ook dat er een Master/hbo tandheelkunde is. nou was mijn vraag of ik na mondzorgkunde kan doorstromen naar tandheelkunde of niet. Of dat met een propedeuse kan of niet.

Mijn doel is in elk geval tandarts, dus hoe kan ik het beste die punt behalen.
Lieneke

Je kunt na de opleiding HBO mondzorgkunde wel je eigen praktijk starten! Doorstromen naar tandheelkunde kan wel, maar de loting is zwaar. Ook de vrijstellingen zijn minimaal. Er bestaat een koppeljaar maar deze is erg, erg duur. Ook moet je eerst bepaalde vakken op VWO-niveau behalen, wil je ingeloot worden.
Welke MBO opleiding heb je?
di, 07/12/2011 - 08:54 Permalink
behnaz

Je kunt na de opleiding HBO mondzorgkunde wel je eigen praktijk startenDus ik kan mijn eigen praktijk starten, maar hoe kan het dan dat ik nog geen tandarts ben, ik bedoel, ik kan dus niet zelfstandig zonder begeleiding van een tandsarts alle handelingen verrichten, ik begreep dus dat de taak van een mondzorgkunde preventie is, dus lagere fuctie dan een tandarts, of niet?

Doorstromen naar tandheelkunde kan wel, maar de loting is zwaar. Ook de vrijstellingen zijn minimaal. Er bestaat een koppeljaar maar deze is erg, erg duur. Ook moet je eerst bepaalde vakken op VWO-niveau behalen, wil je ingeloot worden.
Dus ik moet tandheelkunde eigenlijk beter vergeten?

Welke MBO opleiding heb je?[/quote]
Ik heb MBO economie bank en verzekeringen gevolgd, wat dus totaal niet met mondzorgkunde te maken heeft.


Wat ik dus eigenlijk wil is een zelfstandige tandartsenpraktijk openen na mijn studie, natuurlijk zou ik beter eerst wat werkervaring moeten opdoen, maar ik wil dus helemaal zelfstandig een tandsarts zijn en niet alleen een mondzorgkunde voor de preventie.
Ik kan dus moeilijk doorstromen naar tandheelkunde, kan ik dan wel met een baan als monzorgkunde groeien tot een tandarts of niet? hoe lang zou dat ongeveer tijd in beslag nemen, en moet ik dan of kan ik dan daarvoor bepaalde cursussen volgen?

sorry voor zoveel vragen, alvast heeeel erg bedank.
di, 07/12/2011 - 21:30 Permalink
mecánico para …

doorstromen vanuit HBO is theoretisch mogelijk maar feitelijk doe je er net zo lang over omdat de vrijstellingen erg beperkt zijn. beste weg is VWO doen en proberen in te loten. Lekker helemaal zelfstandig aan de slag klinkt leuk, zeker als je net je MBO diploma hebt............maar geloof me, alle mensen die dat deden vroeger moesten keihard aan de bak in een wereld waar tandheelkunde nog iets voorstelde in de ogen van het publiek. Nu moet je keihard aan de bak EN alles weten van ALLE problemen die er zijn en ooknog de BESTE oplossing bieden want anders lopen de mensen na het eerste consult/behandeling gewoon naar een andere praktijk..........en sta je met al je goede bedoelingen met een lening die zwaar aan je trekt sip te kijken hoe de buurman zijn praktijk zonder moeite vult met patiënten. Mensen die jou, de "beginner" waar het even niet zo lekker bij liep als bij de voorganger van je, even niet meer willen zien. En al helemaal niet als je declaratie een fractie hoger lag dan ze gewend waren.

voor jezelf beginnen zonder ervaring is stoer, maar banken willen jaarcijfers zien........en die kan je niet presenteren, dus betaal je de hoofdprijs. FEIT!
di, 07/12/2011 - 21:40 Permalink
behnaz

Tegenwoordig is er een BSA-norm in het WO, in ieder geval in groningen. Wat betekent: minimaal 38 studiepunten in jaar 1, en vervolgens binnen 2 jaar alle punten van jaar 1.

Daarnaast is het nog wel mogelijk om door te stromen van mzk naar thk, alleen inderdaad vanwege 2e bachelor (die niet wordt betaald door de staat) moet het instellingscollegegeld worden betaald, wat 32000 euro per jaar is (in groningen). Ik viel net buiten die regeling, dus heb mazzel (mag ook wel ns). Wel is er een doorstroom mogelijk na mondzorgkunde naar jaar 3 van tandheelkunde (als cursist, 1 jaar á 20.000 euro dacht ik) en vervolgens instromen in de master. Echter is de selectieprocedure erg streng.

Wellicht komt de regering nog ns terug op de beslissing over de 2e bachelor, of komt er ooit nog ns een versoepelde regeling. Dit is hoe het er nu voor staat.


Ik las dit in een ander toppic, ik begrijp dus dat tandheelkunde een 2e bachelor is en niet betaald wordt??
di, 07/12/2011 - 23:58 Permalink
behnaz

Ja dat klopt, de overheid geeft geen subsidie meer op je tweede bachelor (ook niet op je tweede master) dat wil zeggen dat je in plaats van college geld, instellingsgeld moet betalen en dat is flink hoger.

Flow


Maar is er dan geen master opleiding als vervolgopleiding voor de monzorgkunde die opleidt tot een tandarts?


Heey,

Dit is een link van ACTA, waarin ik las dat er een master tandheelkunde is. Dus de mogelijkheid is er om na de Bachelor mondzorgkunde hier de master tandheelkunde te studeren? toch? Ik bedoel of het betaald wordt door de staat.

Dit is de link >> http://www.acta.nl/nl/studeren-bij-acta/orientatie-tandheelkunde/master…
do, 07/14/2011 - 23:00 Permalink
vV

ik begin mij af te vragen wat de drijfveer is. nu ineens tandarts willen worden terwijl er eerst een keuze een heel andere richting op gemaakt is??
Feit: met wat je nu aan opleiding hebt liggen zorgt voor een nog lang studietraject, waarvan je een deel toch echt zelf zal moeten betalen (grenzen aan studiefinancieringen. Wellicht studieleningen mogelijk, die natuurlijk uiteindelijk prima terug te betalen zijn.
Mits de situatie op de tandheelkundige markt tegen die tijd niet ineens heeeeel anders (slechter) ligt dan nu...

en dan heb ik het alleen nog over theorie, want als je de praktijkvakken niet haalt is het heel snel einde verhaal, mag je weer naar huis.
zo, 08/14/2011 - 14:20 Permalink
pelis125

Er zijn zat leuke hbo studies, waarom kies je dat niet gewoon??. Volgens mij heb jij je richting op het mbo niet gezegd dus, ik weet niet in welke sector je nu studeert. Maar wat denk je bijvoorbeeld aan de economische sector.

Maar als je perse iets met het gebit wil gaan doen, dan kan je denk ik beter mondzorgkunde doen, je P halen en vwo deelcertificaten halen en in het buitenland tandheelkunde studeren :wink:
di, 02/04/2014 - 21:03 Permalink
fabian007

Als antwoord op door Lieneke

beste meneer/Mevrouw
ik zou graag tandarts of mondhygieniste willen worden maar ik kom van een praktijk onderwijs school en ik weet niet hoe ik dit moet aan pakken want ik wil graag in mijn vaders praktijk kunnen gaan werken als het mogelijk is
zou u zo vriendelijk willen zijn om hier antwoord om op te geven
met vriendelijke groeten van fabian khaleghi
di, 04/19/2016 - 22:09 Permalink
Klein

Als antwoord op door fabian007

Hallo,
Ik wou zelf ook jaren lang tandarts worden!
Heb helaas deze droom maar voorbij laten gaan. De lotingen en toelatingseisen zijn ontzettend zwaar. De makkelijkste weg is inderdaad via vwo maar aangezien je zegt dat je praktijk hebt gedaan zal dat lastig worden. Mondzorgkunde zou dan al haalbaarder zijn, echter is het via mondzorgkunde heel lastig op de opleiding tandheeldkunde te komen. Zelf studeer ik nu toegepaste chemie op HBO niveau. Iemand van mijn opleiding wil ook graag tandheelkunde gaan studeren. Hij zou hierna naar leuven (België) willen gaan voor de opleiding tandheelkunde (het blijft helaas WO niveau). Naar mijn weten doet hij deze opleiding voor de P en omdat deze aansluit op de stof die nodig is voor de toelatingstoets. Wellicht dat dit misschien een optie is? (Schijnt soepelere toelating te zijn, wel moet er een motivatiebrief en toets gemaakt worden) Mondzorgkunde en tandheelkunde blijven nou eenmaal HBO en WO niveau. Heb ik mij ook bij neer moeten leggen. Eventueel tandartsassistent? Dan zou je toch nog in de praktijk van je vader kunnen werken. Jammer dat de eisen voor deze opleidingen zo hoog zijn. Maar goed is het wel. Het zijn geen makkelijke beroepen/opleidingen!
Ik hoop dat je hier iets aan hebt?
Groetjes.
ma, 01/30/2017 - 21:36 Permalink
Mehran

kan iemand , ik bedoel een tandarts maar niet specialist uit een andere land hier komt and direct beginen met werken in engels taal? wat zou de conditie kunnen zijn?
ma, 09/09/2019 - 20:32 Permalink
Fut

Ik ben momenteel bezig met MBO opleiding tandartsassistent. Ik wil graag uiteindelijk een tandarts worden en als het kan zelfs nog orthodontist. Ik vind de weg daarheen namelijk veel te lang. 17 jaar. Is er niet een snellere manier om dit te worden. bijvoorbeeld met propedeuse hbo mondzorgkunde in eht 1ste jaar als na tandheelkunde mogen gaan. Of in het buitenland studeren en sneller deze doel halen. Hebben jullie tips voor mij.
wo, 12/07/2022 - 15:02 Permalink
vV

Wanneer je nu niet kan starten met mondzorgkunde wordt het een lang zo niet nagenoeg onmogelijk traject. Overigens: ook al zou je de juiste papieren hebben om tandheelkunde te gaan doen is het met een 250 plaatsen en 1250 aanmeldingen helemaal niet gezegd dat je er ook tussen komt. Zelfde geldt voor vervolg naar ortho: beperkt aantal plaatsen, komt niet iedereen tussen. Je moet wel heel goede motivatie hebben om degenen die de toegang bepalen voor te krijgen , zeker wanneer je tegen die tijd ouder bent. Grootste probleem is nu dat je vooropleiding blijkbaar onvoldoende is. Dat bijspijkeren naar VWO niveau (avondschool) is wellicht de snelste weg.
za, 12/10/2022 - 12:23 Permalink