Kosten trekken verstandskiezen

Author:
kristel00
Posted:
do, 11/11/2010 - 15:51
Hallo,

Kaakchirurgie (het trekken van verstandskiezen) valt vanaf 2011 niet meer onder de basisverzekering. Stel ik wil mijn verstandskiezen er toch uit hebben - in 2011 - wat gaat het me dan kosten (als ik niet aanvullend verzekerd ben)?
Dus: wat kost het trekken van één verstandskies (prijs vanaf)?
Spiegeltje

Bij de tandarts geldt voor verstandskiezen geen ander tarief dan voor overige extracties. Dat kan variëren van € 20,50 voor een eenvoudige extractie tot € 61,49 voor een gecompliceerde extractie met mucoperiostale opklap. Het lage tarief wordt meestal niet in rekening gebracht, vaker is het € 51,24 (gecompliceerde extractie), ook al kan een verstandkies in de bovenkaak er in een wip uit zijn. Dit zijn all in tarieven, inclusief (eenvoudig) wondtoilet, verdoving en hechtingen bij de gecompliceerde extracties.
do, 11/11/2010 - 19:16 Permalink
vV

Hallo,

Kaakchirurgie (het trekken van verstandskiezen) valt vanaf 2011 niet meer onder de basisverzekering. Stel ik wil mijn verstandskiezen er toch uit hebben - in 2011 - wat gaat het me dan kosten (als ik niet aanvullend verzekerd ben)?
Dus: wat kost het trekken van één verstandskies (prijs vanaf)?

ik weet dat zo net nog niet. Als de tandarts het echt niet kan is het volgens mij nog steeds specialistische hulp, en dus gewoon vanuit de basisverzekering gedekt. Maar misschien ben ik wel niet goed geinformeerd. Wat niet meer onder de basisverzekering valt zijn de behandelingen die de tandarts prima zelf kan doen, maar nu door de kaakchirurg gedaan worden, bv in combinatie met iets anders. tenminste zo heb ik het begrepen.
vr, 11/12/2010 - 08:52 Permalink
Spiegeltje

DE tandarts kan mijns inziens nog steeds verwijzen naar de kaakchirurg met dien verstande dat "extracties die geen onderdeel uitmaken van een tandheelkundig specialistisch behandelplan" niet meer door de basisverzekering (mogen) worden vergoed. Dat staat in de voorgenomen wijziging van artikel 2.7 van het Besluit zorgverzekering.

Dus als er een 'tandheelkundig specialistisch behandelplan' is wordt het nog gewoon vergoed. Overigens staat in de toelichting op de wetswijziging niet aangegeven wat hier precies onder wordt verstaan. Het komt me voor dat de lastige gevallen c.q gecompliceerde extracties of chirurgische verwijderingen anders dan gewone extracties toch nog wel worden vergoed door de kaakchirurg. De bedoeling is immers alleen om onnodige verwijzingen terug te dringen, niet dat tandartsen uitgebreid moeten gaan snijden.

In de folder 'Veranderingen en informatie' van zorgverzekeraar CZ voor 2011 staat het volgende:

"Niet gecompliceerde extracties (bijvoorbeeld het trekken van een verstandskies) door een kaakchirurg vallen niet meer onder de dekking van de hoofdverzekering maar onder de vergoeding van de mondzorg in de aanvullende (tandarts)verzekering. Een vergoeding voor mondzorg zit alleen in de aanvullende verzekeringen Jongeren, Gezinnen, Supertop, Supertop Garantm Tandarts en Uitgebreide Tandarts"

Opmerking: dit is dus m.i deels quatsch omdat het trekken van een verstandskies best een gecompliceerde extractie kan zijn die onderdeel uitmaakt van een specialistisch behandelplan. Hierdoor worden mensen verleid om extra aanvullende verzekeringen af te sluiten die wellicht niet nodig zijn. [Einde opmerking]

De vraag is trouwens hoe dit gehandhaafd gaat worden. Wellicht dat er eerst een machtiging dient te worden aangevraagd bij de zorgverzekeraar voor extracties door de kaakchirurg. Of de kaalchirurg zal wellicht zo'n behandelplan dienen te kunnen overleggen.
vr, 11/12/2010 - 15:24 Permalink
vV

nu ja, een verwijdering door de kaakchirurg valt altijd onder een specialistisch behandelplan.....Je maakt immers voor elke behandeling een plan, met een doelstelling.

Is alleen zo dat de zorgverzekeraars wat meer mogelijkheden hebben om te zeuren (waar mn CZ de laatste tijd erg goed in lijkt, is naar mijn mening dan ook geen eerste keus zorgverzekeraar, maar dat is een andere discussie..)

Om een voorbeeld te geven:

iemand die om moverende redenen door de kaakchirurg onder narcose behandeld wordt, bv een totaalextractie voor een immediaatprothese. Een aantal tanden/kiezen valt onder eenvoudige extractie, een aantal wellicht niet. Maar alle extracties maken wel deel uit van het opgesteld specialistisch behandelplan!

kan nog tot leuke discussies leiden...
vr, 11/12/2010 - 16:06 Permalink
Spiegeltje

Ik hou het erop dat de gevolgen voor de huidige werkwijze, waarbij de tandarts alleen de voor hem lastige extracties doorverwijst, beperkt zijn. Er is wellicht alleen een stok achter de deur voor situaties waarbij tandartsen geen enkele extractie meer doen maar alles standaard naar de kaakchirurg verwijzen. Dat schijnt hier en daar voor te komen...

Ik ga me in ieder gevalniet aanvullend verzekeren voor mondzorg door de kaakchirurg!
vr, 11/12/2010 - 16:39 Permalink
dentalteddy bear

Extratie bij de kaakchirurg en vergoed door de aanvullende tandartverzekering gaan het grootste deel van het budget van de aanvullende tandartsvergoeding opsoeperen.

Heb vorig jaar in januari een boze patient gehad die een totaal rekening kreeg van 297 euro en dit dus grotendeels via eigen risico op zijn bord kreeg. Met een aangepast instrumentje en een uitgedeinde infectie kon de extractie van de wortelrest daar op enkele minuten gebeuren.

dit maakte de patient woedend...

Dergeljke reacties kunnen volgend jaar meer naar boven komen..

Hebben ondertussen al een reeks speciale instrumentarium kits aangekocht en moeilijke extracties naar het einde van een behandelperiode verwezen om uitloop te vermijden ...

en dat allemaal voor een peulschil voor wat de kc krijgt ...
za, 11/13/2010 - 09:32 Permalink
Providentia

Het komt er op neer dat je een dure verzekering nodig hebt om dit vergoed te krijgen. Weet iemand echter of er ook ergens de kosten per ziekenhuis te vinden zijn of zo iets?... Dat maakt de keuze veel makkelijker...


als het goed is zijn de kosten gewoon vaste bedragen afhankelijk vd codes die er worden gebruikt.
wo, 11/17/2010 - 22:06 Permalink
dentalteddy bear

de oorzaak van dit alle ligt hem in het feit dat teveel banale extracties worden doorverwezen naar de kaakchirurg.

Die houden daar niet van. Het is dan ook logisch dat wanneer zij besparingen opgelegd krijgen (lees ingrepen die uit het basispakket gegooid worden) ze eerder zullen kiezen voor de ingrepen die nodeloos aan hen doorverwezen worden.

Nu zal een machtging moeten aangevraagd worden en dit betekent dus extra consultatie enzovoort ...

Als elke kaakchirurgie voor de huistandarts een keer een demonstratiedag moeilijke extrakties zou organiseren zou dit euvel ook spontaan verdwenen kunnen zijn.
zo, 11/21/2010 - 21:57 Permalink