'Britten verkopen beugels vanwege goudprijs'

Author:
Lieneke
Posted:
di, 12/22/2009 - 10:58
'Britten verkopen beugels vanwege goudprijs'
nu.nl
Uitgegeven: 22 december 2009 10:38
Laatst gewijzigd: 22 december 2009 10:37

AMSTERDAM - Een toenemend aantal Britten verkoopt zijn beugel vanwege het kostbare metaal, nu de prijs van goud een hoogtepunt bereikt.

© ANPEen beugel kan tot wel 100 pond opleveren, aldus de Britse krant The Telegraph dinsdag.

Een kliniek in Londen spotte de trend. Asif Chatoo van de Londonse Lingual Orthodontic Clinic: “Eerder werden beugels opgestuurd en recyclet. Maar nu de prijs van goud stijgt, vragen steeds meer patiënten of ze de beugel niet kunnen houden in en kleine stukjes verdelen om ze om te laten smelten.”


Eigendom

Lionel Wainstein, een orthodontist uit Londen, zegt dat een tandarts of patiënt wel gek zou zijn om de fitting van goud weg te gooien.

“Er zijn verschillende type beugels. Sommigen bevatten goud. Als de behandeling erop zit, moet de orthodontist deze verwijderen en als je goud in handen hebt, kun je ermee naar een juwelier. Er is een regel die zegt dat zodra in het de mond gaat, de beugel eigendom van de patiënt is.”


Allergie

Tandartsen gebruiken gouden beugels voor patiënten met een nikkelallergie. Er wordt voor een gouden beugel zo’n 8,5 gram goud gebruikt.
BJN

OK even opgezocht:
Er staat dat er gouden brackets bestaan, de meeste zijn met goud opgedampt.
Een honderd britse patienten zou het om gaan (werkelijk tientallen?).

Achtergrondinformatie:
Beugels voor volwassenen in GB zijn gebonden aan priveklinieken. De beugelprijs in de UK is 4000 - 6000 - 8000 - 10.000 euro per behandeling. Zeker als je met linguale of gouden brackets behandeld wordt zit je in de hoogste prijsklasse. Dan kan een gouden beugel er best af.
di, 12/22/2009 - 20:32 Permalink