(niet-)klikkend (dus LOSZITTEND) KLIKGEBIT

Author:
Marfra
Posted:
di, 12/01/2009 - 07:24
Sinds 10-4-2007 (op 2 hoekwortels na) alle elementen uit de bovenkaak zijn verwijderd en ik een prothese draag, niks dan ellende. Bovenkaak bleef slinken.
Ongeveer eind 2008 hoekwortels verwijderd en 19-2-2009 implantaten geplaatst. 3-11-2009 steggen op implantaten gezet en prothese aangepast. Op zich zat de prothese redelijk "vast", maar er zat ruimte tussen kaak en prothese, waardoor ik ging "fluiten", er voedsel e.d. tussen ging zitten. Tandarts zei dat dit door rebasen goed zou komen.
Na rebasen kon de prothese niet meer vast en kon het zonder handen verwijderd worden.
"Kokertjes" in prothese zijn opnieuw geplaatst. Maar het lijkt alleen maar losser te gaan zitten. Mijn kiezen zijn afgeslepen omdat de beet "scheef" was (eerst ene kant dan andere bij bijten), kokertjes zijn zichtbaar door prothese heen. Voortanden zijn vervangen omdat deze niet meer in het midden zaten en waren scherp maar heeft hij afgeslepen, waardoor ze (m.i.) te kort zijn geworden. Toen ik bij het "passen" zei dat het niet vast"klikte" en vóór het rebasen wel, zei hij dat het ook geen klikgebit is en dat het rebasen niet meer van belang is.
De tandarts zegt dat ik te hoge verwachtingen heb en geeft me toch het gevoel dat hij mij een ontzettende zeurpiet vindt (al doet hij nog zo z'n best dit niet te laten merken). Toen alles klaar was zijn er digitale foto's gemaakt, die ik ook graag zelf zou hebben, maar die krijg ik dus niet. Is daar iets op te zien wat anderen niet mogen zien????
Nu kan ik een second opinion vragen, maar ook die moet bij een tandarts. Mijn vertrouwen is gedaald naar NUL en heb het gevoel dat het gewoon aan mezelf ligt, maar dat een andere tandarts mij ook niet kan vertellen wat er (mocht dat zo zijn) verkeerd is gegaan. Wat moet ik nu? Gewoon met een klapperend klikgebit blijven lopen of is dit loszitten inderdaad niet goed?

Alsjeblieft reacties over wat ik wel of niet kan/mag verwachten en wat te doen!!!
Marfra

Voor zover ik heb begrepen, krijgt de tandarts wèl een rekening van de technieker voor de verrichte werkzaamheden. En de nota's die ik al heb ontvangen van vorige rebases e.d. waren niet echt laag.
En dan wordt wel gezegd: de verzekering vergoedt het, maar dat vind ik toch niet echt de bedoeling.

Het is waarschijnlijk niet mogelijk nu een andere tandarts te zoeken en daar een nieuwe prothese te laten maken?
wo, 12/02/2009 - 11:00 Permalink
Sandra1964

Ik zou zeker voor een 2nd opinion gaan. In het kort: in 2007 is alles bij mij getrokken, eerst een noodprothese, na 8 maanden een nieuwe prothese met onder klikgebit op steg. Deze complete prothese was dus 1 en al ellende, te groot, bleef kantelen. Terug gegaan, prothetiker nieuwe aanvraag ingediend bij verzekering voor onderprothese op drukknopjes omdat dat volgens hem het euvel was. Goedgekeurd, in mei dit jaar dus nieuwe boven en onderprothese gehad. In augustus jl. terug omdat de hele boel weer aan het kantelen ging en ik het gevoel had dat mijn beet te laag was doordat ik continu pijn in mijn kaakgewrichten had. Hij stuurde me naar een fysiotherapeut (!!) omdat ik mijn spieren niet goed gebruikte en zei dat het eigenlijk allemaal tussen mijn oren zat. Ik was nog steeds aan het wennen aan een leven met een prothese. Ik ben 2x bij de fysio geweest en toen besloten een 2nd opinion bij een andere prothetiker te laten doen omdat ik gewoon depressief aan het worden was. Die consteerde dus dat de prothese absoluut niet passend was, mijn beet lag 7 mm te laag en mijn bovenprothese stond 4 mm teveel naar voren!! Hij heeft een nieuwe aanvraag bij de verzekering gedaan en volgende week is al mijn 3e afspraak voor m'n nieuwe prothese. Dit maal weer onderprothese op steg omdat dat veel stabieler is.
Dus mijn raad aan jou, "hou je poot stijf" en laat je niet intimideren. Ga voor een 2nd en misschien wel 3rd opinion!
Succes ermee,
Sandra
ma, 12/07/2009 - 06:44 Permalink
Marfra

Bedankt voor je reactie en heel fijn (nou ja, natuurlijk helemaal niet fijn....) te horen dat ik niet de enige ben met dit probleem. Alleen zegt de verzekering dat een 2nd opinion alleen door een andere tandarts en niet door een technieker gedaan mag worden. Mijn eerste ingeving was ook om naar een andere technieker te gaan, maar dat wordt dus niet vergoed!
Ik ga dus nu heel snel een tandarts zoeken voor een 2nd opinion en met de resultaten daarvan, alsmede het advies dat ik van de tandarts op dit forum kreeg, eens kijken of dit nou eindelijk eens opgelost kan worden en ik eindelijk weer gewoon kan leven.
P.S.: Vorige week ging ik zwemmen en verloor ik 3 keer bijna mijn prothese. Lijkt me toch echt niet normaal??
ma, 12/07/2009 - 06:51 Permalink
Sandra1964

Raar eigenlijk dat een 2nd opinion voor een techniker niet wordt vergoed. Bij mijn verzekering (Menzis) worden 2nd opinions voor bijna alle specialisaties vergoed. Je zou ook een willekeurige techniker kunnen bellen en eens vragen wat een beoordeling uberhaupt kost. Mijn ouders hebben ook een prothese en beide hebben jaren geleden ook via een tandarts een nieuwe prothese laten maken met als gevolg dat het bij beide niet goed zat. Uiteindelijk zijn ze rechtstreeks bij de techniker uitgekomen en die zei, als ik de patient zelf in de stoel heb zie ik veel meer dan dat de tandarts eigenlijk aan mij kan doorgeven. Dus ik zou een kans wagen, ik zou de situatie uitleggen aan de techniker en zijn beoordeling vragen. Ik kan me niet voorstellen dat dit honderden euros moet kosten.
Ik weet niet hoe oud jij bent maar ik ben 45 en ik wil me nog jaren goed in m'n vel voelen en niet door het gepruts van een ander in een depressie terecht raken!
Groetjes,
Sandra
ma, 12/07/2009 - 07:06 Permalink
Marfra

Met 45 ben je nog een "jonge blom" en totdat mijn prothese zoveel problemen begon te geven, voelde ik me - met mijn toen nèt 50 - ook zo jong. Maar NU voel ik me af en toe wel 80 en ben er zó moe(deloos) van dat ik het allemaal niet meer zie zitten.

Ga ik toch maar 's informeren bij een technieker wat een 2nd zou kosten.
ma, 12/07/2009 - 07:25 Permalink
Marfra

Hoi Sandra,

Voordat ik een afspraak had voor een 2nd belde de tandarts op hoe het ging.
Gisteren moest ik heen en was ook de technieker uitgenodigd om mee te kijken hoe dit op te lossen.
Ze kwamen tot de conclusie dat de kapjes er weer uit moeten, opnieuw geplaatst en gefixeerd. Veel technische termen maar daar kwam het in elk geval ongeveer op neer.
Ik heb het advies dat ik hier kreeg van de tandarts opgevolgd en gevraagd of gewoon een hele nieuwe maken niet handiger zou zijn. Dit mede i.v.m. plaatsbepaling steggen en de ruimte die overal zit.
Mijn huidige prothese ziet er absoluut niet meer uit als voorheen. De kapjes zijn door de kiezen zichtbaar, voortanden zijn verplaatst en afgeslepen, kiezen staan hoog en laag.

De technieker was hier onmiddellijk heel positief over en was het -geloof ik- wel met me eens.
De elementen konden dan hoger gemaakt worden en beter geplaatst. Doordat het een nieuwe prothese wordt kunnen de kapjes ook beter "ingepast" worden zodat ze niet zichtbaar zijn.
De ruimte tussen boven en onder is nogal veel en ook dat kan dan aangepast worden.
Al met al een hele positieve ontwikkeling en ik heb dan ook wat meer vertrouwen dat het nu goed gaat komen. Misschien zou een technieker vaste tijden bij een tandartspraktijk moeten zijn? Overleggen gaat gemakkelijker, patiënt kan problemen zelf voorleggen in plaats van via via.

Maar goed, afdrukken worden z.s.m. gemaakt, prothese wordt wel januari; dus deze kerst nog maar een keer gehaktballen en tartaartjes eten :wink:

Iedereen bedankt voor de goede adviezen en reacties alvast hele fijne feestdagen en een geweldig 2010 gewenst.
za, 12/12/2009 - 07:34 Permalink
Marfra

Twee weken terug "gehapt" voor de nieuwe prothese, vorige week beetbepaling en vandaag passen in was. De wasprothese stond nog in de standaard en ik dacht dat ik gek werd. Hij was WEER scheef (voortanden staan weer uit het midden!!!). Gepast, maar hij was gewoon veel te ruim, waardoor ik (gelukkig) het midden van de voortanden wel goed kon bepalen.
Tandarts nam contact op met technieker, die het wel even wilde zien.
Hij heeft een nieuwe beetbepaling gemaakt en gaat alle tanden verwijderen en opnieuw plaatsen. Maandag moet ik weer passen (bij technieker dit keer).
Hoe het nou kan dat 2 weken na het maken van de afdruk (happen) 4 á 5 mm speling heeft?? De tandarts weet het ook niet.
Lijkt mij OF een of andere afwijking waardoor de kaak blijft slinken OF de wasprothese is niet goed gemaakt. Of is er nog een andere mogelijkheid? Dit is echt om knettergek van te worden.
do, 01/21/2010 - 15:58 Permalink
Marfra

Volgens mij mag een technieker geen handelingen uitvoeren aan de mond, maar moet dit door een tandarts gebeuren???

Een poosje terug wilde de technieker de steggen graag bekijken omdat hij deze nog nooit had gezien. Nu moet ik maandag de nieuw geplaatste tanden in de wasprothese passen maar moeten de "afdekplaatjes" eerst verwijderd worden. Mag hij wel deze plaatjes wel verwijderen? Na gebeld te hebben met de tandarts omdat ik het liever door hem wilde laten doen, zeiden ze dat de technieker alles ervoor heeft en het óók kan.

Verder lijkt het me dat ik (voor zover technisch mogelijk uiteraard) inspraak heb in het uiterlijk van de prothese? Ik ben niet zo assertief maar wil nu toch wel duidelijk maken dat ik een prothese wil die MIJ bevalt. Is toch mijn goed recht?
za, 01/23/2010 - 11:17 Permalink
robinson

Tja.
Wet BIG in optoma forma.

Passen in was dient in mijn optiek door de tandarts te gebeuren.
Teveel factoren waar een tandtechnieker niet op let.
Zeker een technieker die nog nooit een steg heeft gezien. :smt004

Esthetiek, lipvulling, lachlijn, vlak van Camper, pupillijn, vlak van occlusie, Cantus-Tragus lijn, neutrale zone, beethoogte, occlusie, articulatie, freeway-space, long centric.
Zo maar wat termen waar elke tandarts op let

En nog even terugkomend op een eerder probleem. (Do Jan 21, 2010 3:58 pm)
De meeste tandtechniekers gebruiken volledige waswallen om een opstelling in was te kunnen maken.
Wij gebruiken harde lichtuithardende kunststof die na de individuele afdrukken op de werkmodellen gemaakt worden.Hierop worden de elementen in was opgesteld. Veel stabieler, niet alleen met passen, maar ook erna stabieler terug te plaatsen in de articulator. Verder worden na deze stap bij de 1e beetbepaling ook een zog. Earbow registratie gedaan.
Dan volgt de intra-orale beetregistratie( ook wel Seagull registratie genoemd, tevens 2e beetbepaling, deze combineren we met een "frontopstelling in was" ).
Na deze stap volgt dan de daadwerkelijke "passing in was". Hier worden dan de esthetische wensen eindelijk zichtbaar. Na wat eventuele aanpassingen kan de prothese dan geperst worden.
Na remontage is de prothese dan klaar om geplaatst te worden.

-edit-
Bij implantaten volgt na de passing in was nog het passen van de steg op de implantaten.
za, 01/23/2010 - 14:32 Permalink
Marfra

Nou......... De technieker gevraagd of hij de prothese naar de tandarts wilde sturen zodat ik daar kon passen en afspraak afgezegd. Tandarts op de hoogte gebracht (per email omdat ik mondeling niet erg assertief ben) van mijn bevindingen tot nu toe waar ik absoluut niet tevreden over ben. Ook gemeld dat mijn vertrouwen tot het nulpunt is gedaald en dat - als e.e.a. nu niet snel opgelost kan worden - ik overweeg een klacht in te dienen.
Gebeld of de email ontvangen was en ik graag een leesbevestiging wilde. Toen een afspraak gekregen om te passen.
Geen antwoord op de email. Pas een uur voordat de afspraak was kreeg ik antwoord. Bij de tandarts gekomen, kwam ook de technieker.
De passing in was gedaan en gemeld dat het (nog steeds) te ruim was. Daar moest ik niet op letten; het ging alleen om de esthetiek. Ze hebben het met een blauwe "pasta" gevuld en gekeken waar het te ruim zou zijn. Op de gehemelteplaat zat nog redelijk veel blauw, op de kaak niet zo veel. Volgens de technieker was het niet nodig daar iets aan te veranderen. De tanden stonden nu keurig in het midden en week later was hij geperst en moest ik terugkomen.
Partner was gelukkig mee. Technieker was er ook. Prothese erin en gekeken naar de beet. Toen moest er gepast worden voor de steggen.
Weer "pasta" erin dat moest uitharden. Het zat muurvast en kwam niet meer los. Na heel veel wrikken (met een "pulley-trekker"?????) en een blauwe bovenlip heeft hij het losgeboord.
Echt, ik was ten einde raad en ik was ervan overtuigd dat dit gewoon nooit goed ging komen!
Eind van de middag moest ik terugkomen dan zou het klaar zijn.
Dus daar gingen we weer. Prothese in....... "en, zit het nou vast?"
NIET DUS!!!!!
Als ik mijn lippen tuit, of wangen bol maak (blazen), komt het heel makkelijk uit mijn mond. Achterin zit ruimte tussen kaak en prothese waardoor ook mijn tong zeer gaat doen. Maandag ging ik terug voor een drukplek. Hij heeft de prothese bij die plek geslepen (en ook het roze gedeelte aan de voorkant!!!!!) en de tandarts zou contact opnemen met de technieker om het probleem van het loszitten te bespreken en dan zou ik horen.
Ik weet echt niet meer wat ik nou kan doen. Het beheerst mijn hele leven; ben ik nou zo'n hopeloos geval?
Dit is niet zeuren of klagen, ik wil gewoon een normaal passende prothese en weer normaal leven.
Als ik dit van tevoren had geweten had ik beter mijn gewone prothese kunnen houden.
wo, 02/10/2010 - 14:32 Permalink
Sandra1964

Hey Marfra,

Wat heb ik met je te doen...!!! Wat moet je je vreselijk voelen! Als ik jou was zou ik niet langer laten "klungelen" door deze zogenaamde specialisten. Dien een klacht in en schakel je verzekering in. Laat een onafhankelijk iemand er naar kijken en ga rechtstreeks naar een goede techniker, niet meer via een tandarts!
Op dit forum vond ik dit voor je:
http://www.tandarts.nl/html/klachtregeling/klachtregeling.php

Zoals je hierboven kunt lezen heb ik nu na 2 "mislukte" protheses nu eindelijk een perfecte! De aanhouder wint!

Sterkte en succes!
Sandra
wo, 02/10/2010 - 16:18 Permalink
Sandra1964

Heren tandarts en techniker,

Waar gaat het hierover? Mafra heeft dus slechte ervaringen met haar huidge tandarts en techniker. Ik heb een zelfde ervaring en probeer haar alleen maar raad te geven. Als jezelf geen prothese hebt, weet je absoluut niet hoe miserabel en depressief een mens zich kan voelen als dit niet goed zit!
do, 02/11/2010 - 05:47 Permalink
vV

Iemand vraagt om advies maar krijgt het ook van de specialisten niet!
misschien omdat TS tegen beter weten in blijft doormodderen bij de zelfde? hoeveel kansen wil je nog geven dan??
Met wat er allemaal in beschreven hoe het maken ervan in het werk zou MOETEN gaan, en het verschil wat er is met de realiteit moet dat alleen al aan het denken zetten toch? of moeten wij dan echt duidelijk gaan neerschrijven: zoek alsjeblieft een andere tandarts???
(een technieker mag dit niet, een tandproteticus dan weer wel.. maar die mag geen controle van de implantaten doen dus een tandarts heb je cht nodig hoor!)
do, 02/11/2010 - 13:09 Permalink
Marfra

vV,

Uw antwoord is nou net hetgene wat ik eigenlijk had "willen" horen (indien van toepassing uiteraard, want misschien ben ik wel abuis en doen ze het wèl allemaal goed).

Het ging er mij om aan de weet te komen of het nou aan mij ligt of dat de tandarts c.q. technieker (die overigens wèl samen overleggen, al vind ik het vreemd dat de tandarts vragen stelt aan de technieker die hij naar mijn mening zelf zou moeten/kunnen weten) hun werk niet goed doen.

Nu is de (nieuwe) prothese dus klaar maar zit nog steeds niet vast zoals ik reeds beschreef en kan ik wel naar een andere tandarts gaan en opnieuw beginnen, maar ik vrees dat de verzekering niet nóg een prothese gaat vergoeden.
Het is dus niet zo dat ik advies vraag en dit vervolgens in de wind sla en gewoon doormodder omdat ik eigenwijs ben of iets dergelijks.
do, 02/11/2010 - 14:11 Permalink
robinson

Laat maar, dit heeft dus helemaal geen nut.
Iemand vraagt om advies maar krijgt het ook van de specialisten niet!

Mafra, succes ermee!


Even teruglezen.
Meen dat ik het duidelijk heb uitgelegd.( 10 febr. j.l.)

En als die prothese geen retentie heeft op implantaten dan ligt het aan de uitvoerders van het werk.
do, 02/11/2010 - 14:21 Permalink