Hoge dubbele rekening trekken verstandskies?

Author:
Kris1984
Posted:
wo, 09/28/2005 - 17:53
Ik februari van dit jaar moest ik mijn verstandskies laten trekken, mijn tandarts vroeg of ik dat door haar wou laten doen of door de kaakchirurg. Ik zei als u het kunt kan het hier ook wel. Dus afspraak gemaakt, maar wat bleek nou de kies wou er niet uit. Tandarts is bijna een uur aan het breken geweest tot de hele kies was afgebroken maar de wortels zaten er nog in. Toen werd ik doorverwezen naar de kaakchirurg en de volgende dag ben ik daar naar toe gegaan. Was na 10 minuutjes weer weg en had bijna geen pijn gehad tijdens de ingreep, dat was die dag ervoor bij de tandarts wel het geval.

Een paar maand later kreeg ik een rekening van de kaakchirurg €130,90 ik dacht best veel geld, maar heb hem betaald. Toen kreeg ik gisteren een rekening van het ziekenhuis van €169,20 polikosten? Dus in totale kostte deze 10 minuten meer dan 300 euro is dit normaal?

Ik ben als student particulier verzekerd en heb dus een eigen risico van €250,- heb 1 extra pakket wat inhoud dat ik de kosten van de tandarts voor 75% vergoed krijg. Maar omdat de kaakchirurg geen tandarts is krijg ik dus geen 75% vergoed en moet ik 250 euro zelf betalen.
Moon

Hoi Kris,

Ja het is normaal dat je twee rekeningen krijgt. De eerste is van de kaakchirurg zelf en de andere rekening is voor het gebruik van de behandelkamers. (ik stond ook even raar te kijken toen ik twee rekeneningen kreeg van de kaakchirurg en heb daarom gebeld en toen is het me zo uitgelegd!)

Je moet inderdaad zelf je eigen risico betalen...dat is flink balen als je eigen risico € 250,- is.
wo, 09/28/2005 - 20:17 Permalink
Kris1984

Ja dat snap ik wel dat het normaal is dat je 2 rekeningen krijgt, maar is het ook normaal dat de rekening van het ziekenhuis hoger is dan die van de kaakchirurg en dat het 300 euro kost om een kiesje te trekken terwijl dat bij de tandarts maar 20 euro ofzo kost?
vr, 09/30/2005 - 16:51 Permalink
dj

Ah!

Zoek eens op "diagnose behandel combinatie", ofwel DIB.. Zowel bv Netwerk als Argos (VPRO) hebben daar uitzendingen over gehad, de VPRO stelt dit soort programma's al heel lang beschikbaar, volgens mij hebben ze een online database...
vr, 09/30/2005 - 17:16 Permalink
de digitale tandarts

Bij de tandarts kost het ook geen twintig euro, waarschijnlijk is er een rontgenfoto nodig (OPG) van rond de 55 euro en zal het per kies ook ongeveer 50 euro kosten.

Toch vervelend dat je door het eigen risico meer moest betalen dan je had verwacht. Volgend jaar in de basisverzekering is ook een eigen risico mogelijk, dus zullen mogelijk meer mensen voor een verrassing komen te staan.

Met vriendelijke groet.
vr, 09/30/2005 - 18:44 Permalink
Moon

En ziekenhuis werken specialisten en alleen voor de naam chirurg moet je al betalen. Je betaalt in het ziekenhuis ook niet alleen voor de behandeling, zoals bij een tandarts, maar je moet ook betalen voor de apparatuur, het feit dat er meerdere assistentes bij aanwezig zijn.
Een rekening van het ziekenhuis kan je ook eigenlijk nooit vergelijken met een tandartsrekening. Het zijn twee compleet verschillende dingen!
vr, 09/30/2005 - 22:47 Permalink
Kris1984

Ik kreeg na de mislukte poging van de tandarts een rekening thuis waarop stond extractie ..... 18,70 geloof ik en ben toen meteen naar die tandarts gegaan en hoefde toen de rekening natuurlijk niet te betalen.

En ik snap ook wel dat een kaakchirurg duurder is, maar vind het wel extreem dat de chirurg "maar" 130 euro kost en het ziekenhuis nog duurder is en dat dat 170 euro kost.
za, 10/01/2005 - 10:36 Permalink
waarom

Voorzover ik zie/weet is voor de kaakchirurg nu nog DBC code.

Als het wel volgens een DBC is gedaan, dan staat de code op de factuur.

Op de website van het College Tarieven Gezondheidzorg
kun je de DBC tarieven nagaan.

zie: ctg tarieflijst

Onze zorg is helaas duur geworden in de loop der jaren, maar goed dat er geen dagje ziekenhuis aan gekoppeld was, dan was je rekening tegen de 1000 euro geweest. (maar dan zat er een deel niet in je eigen risico).
za, 10/01/2005 - 12:24 Permalink