Ook angst...

Author:
load
Posted:
do, 09/16/2004 - 18:20
Hallo allemaal....

Lees hier heel veel over angst... dezelfde angst die ook heb en andere angsten. Mijn angst ligt voornamelijk bij de verdoving en naalden.
Dit is sinds 4 jaar zo erg dat ik dus niet meer naar een tandarts ben geweest. 4 jaar terug heb ik denk ik 21 keer verdoving gehad ivm gaatjes en verstandskiezen trekken. Daarna durfde ik gewoon niet meer naar de tandarts met als gevolg dat mijn gebid in een erg slechte staat is. Een stukje van mijn voortand afgebkroken waar ik me erg voor schaam. Ook zijn veel kiezen erg slecht en stukjes afgebroken. 2 keer een ontsteking gehad en antibiotica voor gekregen wat natuurlijk niet de oplossing is...
De laatste keer is 3 weken terug en voel het al weer iets dik worden. Vorig jaar mezelf zover gekregen om een afspraak te maken met een tandarts die (dat stond er dan) ook voor angstige patienten was. (cdc kliniek in Best )Daar aangekomen met het zweet in mijn handen in eerste instantie een foto laten maken. Daarna werd het behandelplan besproken. Hij wilde overal kronen op zetten... en had het de hele tijd maar over hoe mooi het wel niet zou worden met voorbeelden enz enz... De kosten waren iets van € 15.000 ?!! Ik kreeg ook een gezicht van hoe kan ik dit betalen en dat zag hij... Hij haalde nog aan dat mensen ook een lening aangingen voor een auto en dat dat de normaalste zaak van de wereld was en waarom dan niet voor je tanden.. ik dacht alleen maar " ik leen niet zoveel geld voor een auto.."
Het enige wat ik wilde is dat mijn gebid een beetje opgeknapt werd want mijn tanden staan niet schots en scheef... met een heel droevig gevoel ging ik naar huis en geen stap verder.. kon mezelf niet meer brengen om naar een andere tandarts te gaan met als gevolg dat er nog meer zwarte plekken op mijn kiezen zijn gekomen... Nu is mijn grote vraag hoe moet ik dit betalen en hoe doen andere mensen dit (heb wel een tand+ verzekering maar ja.. das niet voor dit soort dingen) en weet iemand een angsttandarts in de buurt van 's-Hertogenbosch...

Ik sluit me steeds verder af... spreek niet meer af met vrienden en durf bijna niet meer te lachen.. wie heeft er advies ? Alvast bedankt...
marion1

Halllo Load,

Wat een onzin dat ze in Best met een behandelplan van 15000 euro komen. Ik heb al vaker op deze site berichten gelezen van anderen waar ook zoveel geld wordt gevraagd.
Via deze site heb ik wel een tandarts gevonden in den Bosch waar een van de tandartsen gespecialiseerd is in angstige patienten. Ik heb zelf geen ervaring bij hun, maar misschien kun je eens contact met hun opnemen! De praktijk heet Staas en Bergmans en hun website is http://www.zorgvooruwmond.nl. Ik zou zeggen probeer het eens!!

Heel veel succes en groetjes, Marion1
do, 09/16/2004 - 19:27 Permalink
madje

Hoi Load.

Ik ben een tijdje terug ook na een lange tijd naar de tandarts gegaan. Heb in eerste instantie ook aan cdc-kliniek in Best gedacht. Maar kreeg hier te horen dat die duur waren. Jij bevestigd dat maar weer.
Een goed gebit is belangerijk, maar om daar even 15.000 Euro voor neer te tellen?

Ik ben toen in Kerkrade terecht gekomen. Daar hebben ze me goed behandelt. Daar hoef je niet bang te zijn voor verdovings-spuitjes. Want ze hebben mij helemaal weg gemaakt.

Lees het forum er maar eens op na. Zou ik zeggen.

Laat je vooral niet uit het veld slaan door wat er in Best is gebeurd. Want er zijn heus tandartsen die dat anders doen. Misschien een kijkje in de lijst van angst-tandartsen nemen. Maar zet je over deze gebeurtenis heen. Want een goed uitziend gebit is belangerijk.


Succes.
do, 09/16/2004 - 21:50 Permalink
scaredycat

15 duizend... Tjee, bij mij was het "slechts" 12 duizend...

Mijn volledige verhaal lees je hier:
Overmorgen Intake
maar in het kort komt het erop neer dat ik in Best 12000 kwijt zou
zijn voor minimaal 7 behandelingen, waarna ik 13 kronen zou hebben.
Naar later bleek zouden de behandelingen NIET onder narcose zijn!

Ik zag dat ook niet zitten, maar na goed advies van de mensen hier
ben ik uiteindelijk naar Kerkrade gegaan, 2 uur rijden ipv 20 minuten...
Daar zou ik 3 behandelingen krijgen, onder volledige narcose.
Kostenplaatje was ongeveer €2500, minder dan een kwart dus!

Voor mij was dat dus DE oplossing, niet alleen financieel.
Inmiddels is mijn behandelplan afgerond, in TWEE behandelingen.
Achteraf is makkelijk praten, maar ik wou dat ik het eerder gedaan had...

Als de afstand geen bezwaar is zou je je licht eens in Kerkrade kunnen
opsteken. Als je enkel enorme angst hebt voor de verdovingen en niet
voor de daadwerkelijke behandelingen kunnen ze je daar ook helpen.
Van wat ik heb gelezen kunnen zij de verdoving zetten zonder dat je het voelt;
ze verdoven dan met een zalfje ofzo eerst het tandvlees waar ze gaan prikken.

Hopelijk kom je eruit, het is iig goed dat je je verhaal hier
al hebt neergezet, dat is de eerste stap over de drempel...

Sterkte,
JAN
za, 09/18/2004 - 03:09 Permalink
load

Bedankt mensen voor de reacties.
Marion1 had een tandarts gevonden in de buurt... afgelopen vrijdag wilde ik bellen maar dat kon maar tot 12 uur. Ik had in mijn hoofd om het die dag te doen (een afspraak maken dan he...) Ik ben in de auto gestapt en naar de tandarts gereden. Met lood in mijn schoenen naar binnen gelopen.
Bij de balie was niemand te vinden en er stond bij spoed op te bel te drukken... het was natuurlijk geen spoed maar nu ik zover was kon ik voor mezelf niet terug. Ik heb op de bel gedrukt. Er kwam iemand maar die was niet van de tandarts. Zij deelde mij heel vriendelijk mee dat er niemand was :( :( dit was ivm crematie van de oprichtster... Ze was wel heel vriendelijk en vertelde me dat er altijd iemand was behalve vandaag... Ik baalde verschrikkelijk want ik had me zover gekregen om te gaan en was er niemand. Morgen ga ik het nogmaals proberen als ik het nog durf.. In ieder geval heel erg bedankt voor de reacties. Het voelt al een stuk beter om het van me af te schrijven.
zo, 09/19/2004 - 17:11 Permalink
marion1

Hoi Load,

Wat goed dat je naar de tandarts bent gereden voor een afspraak!!
Laat je niet uit het veld slaan dat ze net die dag gesloten waren, maar ga er morgen gewoon weer heen. Je hebt nu uiteindelijk de eerste stap al genomen. Heel veel succes en laat ons weten hoe het is gegaan!!!

Groetjes!!
zo, 09/19/2004 - 18:30 Permalink
load

Ik moet hier eerlijk bekennen dat ik nog niet ben geweest... kan mezelf er ook niet toe zetten om te bellen.
Vrijdag was echt een impuls en was er nu maar iemand geweest...

ik ben nu ook in een keer bang dat het bij deze tandarts zoiets als in Best is. Hier zijn ook allemaal tandartsen bij elkaar. Kan niet echt uit de site halen of het commercieel is, al zit er in het zelfde gebouw van alles oa ook een huisarts..

Probeer mezelf echt zover te krijgen maar ja het zal jullie allemaal wel bekend voorkomen. Snap eigelijk ook niet waarom het allemaal zo moeilijk is in mijn hoofd. Er zijn veel ergere dingen die mensen overkomen en ik zit hier beetje te zeuren dat ik bang ben. Ik heb de mogelijkheid om naar een tandarts te gaan... dat kan niet iedereen zeggen.. wordt zo moe (deloos) van mezelf...
di, 09/21/2004 - 18:18 Permalink
marion1

Hoi Load,

Laat je niet alsjeblieft niet ontmoedigen door het feit dat je nu niet durfde. Je hebt het in ieder geval al een keer aangedurfd; dus probeer weer de moed te verzamelen om te bellen of er weer langs te gaan.
Ik heb trouwens absoluut niet het idee dat het een commerciele tandarts is als ik hun site bekijk; zo komt het in ieder geval niet op mij over!
Ik hoop dat je het binnenkort weer lukt om contact met hen op te nemen; heel veel succes gewenst!
di, 09/21/2004 - 18:50 Permalink
scaredycat

Je moet Best uit je hoofd zetten, heb ik ook gedaan...

Best zijn tandtechnici, die kunnen HEEL goed prothesen
en kronen enzo maken, DUS willen ze je dta verkopen.

Een tandarts zal in principe zoveel mogelijk je eigen
gebit willen behouden... laat je niet afschrikken door
een "clustertje" medici, dat zie je steeds meer gebeuren,
dan kunnen ze kosten drukken...

Mijn Huisarts zit ook met een Fysiotherapeut en een Tandarts in 1 pand...
di, 09/21/2004 - 22:15 Permalink
load

kweet ut echt niet meer...
er is een klein stukje van mijn kies afgebroken... de hele dag spanning opgebouwd en weer op de site gekeken. Telefoonnummer opgeschreven en op mijn werk in een hokje gaan zitten zo net... 17.15 op het laatste moment... ik bel... antwoordapparaat :( Op de site staat toch echt dat ze bereikbaar zijn tot 17.30... wat nu ? 2e keer weer mislukt zo'n spanning in mezelf. Voel me echt k*t nu...
ma, 09/27/2004 - 17:22 Permalink
tandjetandje

Hoi Load,

Hoe is het? Heb je alweer gebeld? Wel doen hoor! Ik ben vandaag weer voor het eerst op controle geweest en dacht dat alles eruit zou moeten. Niets was minder waar, het viel allemaal wel mee volgens de tandars. Zoek een aardige tandarts. Wat ze mij op dit forum hebben aangeraden is jezelf een ultimatum stellen. Ik heb toen gezegd dat ik voor het einde van juni zou bellen. En toen dacht ik de andere dag "wat zit ik nou te zeuren, het einde van juni is over twee weken, dan kan ik vandaag ook wel bellen!" En dat heb ik toen ook gedaan. Helaas had ik het ongeluk dat de tandartsenpraktijken allemaal vol zaten en dat ik naar een nieuwe tandartsenpraktijk moest die pas eind september zijn deuren opende. De euforie van het bellen sloeg al snel weer om in de angst omdat er teveel tijd tussen zat. Maar na wat peptalk van deze site heb ik ook weer durven bellen voor een afspraak en zelfs de afspraak na durven komen, want ik ben nu net een uur terug en wilde even mijn belevenissen met het forum delen. Dus, doe het nou, bel!!!! Beloof jezelf iets leuks als je het gedurfd hebt en als je een goede tandarts vindt, dan durf je weer te gaan. En ik kan het weten, want ik ben net geweest.
Laat je ons weten of je gebeld hebt alsjeblieft? :smt006


Groetjes tandjetandje
di, 09/28/2004 - 10:16 Permalink
dj

Mail ze anders of schrijf ze een briefje! Heeft voordelen hoor, schriftelijk aangeven dat je angstpatient bent (kopietje bewaren).
di, 09/28/2004 - 16:06 Permalink
load

Dank je voor de reacties... misschien dan maar briefje schrijven.. krijg mezelf niet zover om nog een keer te bellen.
Wil wel een e-mail sturen maar ze hebben geen e-mail adres :-?
Ik laat het jullie weten...
di, 09/28/2004 - 16:17 Permalink
load

Hallo mensen.. geloof het of niet maar kweet echt waarom..
Net om kwart voor 5 de tandarts gebeld... mijn hart ging als een gek te keer...een ander hokje op men werk opgezocht... kreeg een bandje dat er wachtenden waren.. 2 min... 7 min... 10 min... en ik nog steeds wachten... ik ben nog steeds op mijn werk en kan niet zomaar een lange tijd wegblijven. Heb een kwartier aan de telefoon gezeten maar niemand aan de telefoon gehad. Ik kon echt niet langer wegblijven.. kan wel janken de 3e keer dat ik een poging onderneem en weer geen succes... :cry:
di, 09/28/2004 - 17:15 Permalink
minique

Wat ontzettend balen voor je dat het weer niet is gelukt, Load, maar blijf proberen hoor! Jammer dat je geen e-mailadres van ze hebt, misschien kun je erachter komen via de Gouden Gids of de telefoongids (evt. online)???? Want je verhaal op papier zetten, zoals DJ al suggereerde, kan nooit kwaad.
En anders: probeer het eens eerder op de dag, ook niet op tijden dat het koffie- of lunchpauze kan zijn, want anders lukt het weer niet en het kost zoveel energie om je iedere keer te moeten opladen om te bellen.

Heel veel succes in ieder geval en geef niet op!!!

:smt006 Monique
di, 09/28/2004 - 19:07 Permalink
madje

Hoi Load.

Het is nu zaak om vooral niet op te geven.
Erg is dat, heb je al je moed weer eens bij elkaar geraapt, krijg je een bandje. Dan moet je ook nog eens blijven wachten. Dan lijkt dat wel een eeuwigheid te duren. Vooral als je op je werk bent.
Pik een dag, neem desnoods vrij en Bel. Net zolang tot je een afspraak hebt.
di, 09/28/2004 - 19:57 Permalink
load

Hallo lieve mensen,

Ik heb een afspraak gemaakt... kan het niet geloven. Was helemaal bibberig.... Kreeg een heel vriendelijke mevrouw aan de telefoon die zei dat ze nog wel nieuwe mensen aannamen maar dat het pas per december kon.. ik schrok en zei oh nee..... ze was heel vriendelijk en zei dat ze zou kijken of ze een uitzondering kon maken maar dat ik wel echt moest komen. Heb nu volgende week vrijdag om 10 voor 9 een afspraak met iemand gespecialiseerd in angstige patienten. Alleen praten en bekijken of ik echt angstig ben. Zo ja blijf ik onder behandeling van haar en anders onder behandeling van een van de andere lieve tandartsen zoals ze dat zei.. kben opgelucht en angstig tegelijk... nu ben ik weer bang dat ik te lang heb gewacht... maar ja eerst maar afwachten stap 1 is gezet en wil de mensen die hier hebben gereageerd en die hun verhaal hier opzetten toch gebanken voor de steun... het heeft mij wel zo ver gekregen stap 1 te zetten BEDANKT
wo, 09/29/2004 - 11:46 Permalink
tandjetandje

Hoi Load,

Wat goed van je! Je bent vast trots op jezelf dat je die afspraak gemaakt hebt. En nu wel gaan hoor! Controle doet geen pijn, en misschien valt het allemaal wel mee!
wo, 09/29/2004 - 11:52 Permalink
marion1

Hoi Load,

Gefeliciteerd dat je de eerste afspraak hebt gemaakt! Je bent vast opgelucht dat je dat achter de rug hebt. Nu nog de controle.
Veel succes volgende week vrijdag en laat je weer weten hoe het is gegaan??

Groetjes
wo, 09/29/2004 - 18:27 Permalink
minique

Hoi Load,

Wat ontzettend goed van je. Ik ben trots op je!!! :smt041
Heel veel succes voor volgende week vrijdag alvast. Als je nog wat peptalk nodig hebt, dan ben je hier op het forum op het juiste adres. Enne... Ik zal aan je denken en voor je duimen, hoor!

:smt006 Monique
wo, 09/29/2004 - 19:12 Permalink
madje

Load. Dat heb je mooi geregeld. Nu mag je je best trots voelen. Want de eerste stap is gezet. Je hebt nu een datum geprikt.
Maak je nu nog niet te druk. Want neem een ding aan, het is nooit te laat. Probeer er ook niet teveel aan te denken en vul niks in.
Nu kun je eigenlijk rustig achterover gaan zitten en maar wachten tot het zover is.

Nu heb je A gezegd, kun je straks ook B zeggen.

Ik ben in ieder geval hardstikke trots op je.
wo, 09/29/2004 - 22:41 Permalink
load

Hallo allemaal... ut is bijna zo ver. De hele week er niet aan gedacht en het zeg maar "geblocked" maar nu komt het wel erg dicht bij.
Heb al zweethandjes... gelukkig is het meteen morgen vroeg zodat ik niet heel de dag er tegen aan moet hikken...
Het is zo'n verdeeld gevoel. Aan de ene kant wil ik zo graag maar aan de andere kant is die angst zo groot...
Eigenlijk wil ik als eerste dat dat stukje van mijn voortand wordt gemaakt al weet ik niet of dat verstandig is. Zou graag wat tips willen voor wat wittere tanden. Ben wel gestopt met roken. Denk niet dat het het verstandig is om het te laten bleken omdat mijn tanden al zo zwak zijn...
En nu praat ik er over maar morgen ben ik net klein angstig kind. Khoop dat er wat aan te doen is. Kmoet mijn angst naast me neer leggen ook omdat ik me er in het dagelijkse leven steeds ongelukkiger voel...

Djeez wat een onsamenhangend verhaal was dit maar kmoest het even kwijt.. Jullie horen snel hoe het is gegaan...
do, 10/07/2004 - 13:15 Permalink
minique

Hoi Load,

Ik vind dat 'onsamenhangend' nog wel meevallen, hoor! Goed dat je je hart hier even lucht! Veel van ons zullen zich in jouw verhaal herkennen: enerzijds wel willen, anderzijds de angst zo groot.
Kijk eens een keertje achterom, van hoe ver je al bent gekomen! Dat is al geweldig! En morgenochtend vroeg, dat heb je ook heel mooi geregeld. Load, het gaat goedkomen met jou, hoor!!! Enne.... Ik zal voor je duimen!

:smt006 Monique
do, 10/07/2004 - 14:37 Permalink
load

Hallo mensen. Kwilde even laten weten dat ik ben geweest en hoe het was.
Vanochtend zo laat mogelijk opgestaan. Heb zelfs van de spanning een keer overgegeven :(
Toen ik daar kwam moest ik nog een lijst invullen en had mijn oude tandarts helaas nog steeds niet mijn oude gegevens opgestuurd en dat was wel vervelend.
Ik werd geroepen en een gesprek gehad met een angst tandarts. Ze was erg vriendelijk en rustig en vroeg van alles. Sloeg een paar keer helemaal dicht. Uiteindelijk had ik zelf de keuze of ik op de stoel wilde gaan liggen en of ze mocht kijken. Heb het wel gedaan want ben nu zover gekomen dat ik het ook wel wil afmaken. Het viel mee (wat is meevallen ?) want in mijn hoofd had ik het heel erg voorgesteld. Er moeten 2 kiezen worden getrokken waar ik op zich minder blij mee ben omdat er al zoveel kiezen zijn getrokken. Verder wat gaatjes en moet ze her en der wat opknappen. Als eerst moet ik de 25e met iemand babbelen over mijn eet, drink en poets gedrag. Weet niet meer hoe het heet maar de gaatjes die ik heb komen voornamelijk door mijn drink gedrag. Geen suikers meer in dranken was een heel belangrijk advies. Ze zei dat eerst de basis goed moest zijn en daarna het opknappen. Woensdag de 27e wordt al eerste mijn voortand gedaan omdat ik daar heel erg mee zat. Normaal gesproken doen ze dat als laatste als pressie middel zodat iemand terug komt. Ook wil ze bekijken of er misschien dingen zijn die tot januari kunnen wachten zodat ik de kosten over 2 verzekeringsjaren kan delen. Vond dat al heel lief dat ze daar over mee dacht. Ik blijf ook onder behandeling van de angst tandarts waar ik wel blij mee ben.
Al met al ben ik erg opgelucht en blij dat de eerste stap is gezet. Ze vroeg ook nog hoe ik bij deze tandarts was gekomen en heb toch nog even vermeld dat dat door hier kwam. Allemaal bedankt voor de steun en hou jullie op de hoogte !!
vr, 10/08/2004 - 11:52 Permalink
minique

Hoi Load,

Hartstikke goed dat je hebt doorgezet! En het is natuurlijk heel fijn om dan te horen dat er ook nog zoveel begrip was, zoveel mee-denken en dat er op een prettige, rustige manier met je is omgegaan. Goed ook dat je al advies hebt gekregen over je eet- en drinkgedrag en dat men daar nog op door gaat.

Beloof je mij 1 ding? Dat je straks even in de spiegel kijkt en jezelf een flink complimenteert met het feit dat je dit toch maar mooi hebt gedaan?

Succes verder en we horen vast nog wel van je tussen nu en 25/27 oktober!

:smt006 Monique
vr, 10/08/2004 - 13:31 Permalink
madje

Load.

Je mag echt heel tots zijn op jezelf.
Want je hebt het nu mooi voor elkaar.
Het enigste wat je nu nog te doen staat.
Is regelmatig bij de tandarts op bezoek gaan.

Load. Ik ben heel trots op je.
Proficiat.
vr, 10/08/2004 - 18:55 Permalink
bertje

Hoi Load

Ikzelf ben ook van de week voor het eerst in 18 jaar geweest, dus kan me heel goed voorstellen hoe je je voelde. Geweldig om te horen dat het ook voor jou redelijk meeviel.
Succes verder, want we blijven gaan, toch?
groetjes
Bert
za, 10/09/2004 - 10:37 Permalink
marion1

Hoi Load,

Wat fijn voor je dat je bij zo'n goede tandarts terecht bent gekomen!
Heel veel succes gewenst bij de volgende behandelingen.

Groetjes, Marion
za, 10/09/2004 - 15:05 Permalink
load

Update:

Vandaag naar tandarts geweest. Of meer een mondhygeniste.
Vond het wel weer erg eng maar dacht het is toch alleen een gesprek, maar dat was het dus niet. Uiteindelijk wel meegevallen. Gesprek gehad over eet gewoontes en dranken. Flos cursus gehad. En tandeborstel advies. Vandaag toch maar een electrische tandenborstel gekocht. Ooit wel een gehad maar nu een met een timer.
Ook haakjes in mijn mond gehad wat ik erg eng vond. Mijn tandvlees was niet heel slecht maar moest dus wel beter verzorgen. Als laatste heeft ze mijn tanden schoongemaakt omdat ik tot 4 maanden terug rookte. Zie eigelijk niet echt verschil maar het zal wel schoner zijn :) Ze nam alle tijd en daar ben ik heel blij mee. Nu woensdag mijn voortand. Dat vind ik wel heel eng maar kmoet nu doorgaan. Nu wil ik het ook allemaal af hebben.
Blijf bij het punt dat ik graag wat wittere tanden zou hebben. Durf het op dit moment niet echt ter sprake te brengen. Zag speciale opzet borstels voor de tandenborstels om je tanden witter te maken. In het midden zit een soort rubberen rondje en het leek op wat de tandarts had om mijn tanden vandaag schoon te maken. Iemand daar ervaring mee ? En heeft iemand ervaring met de monddouche van Oral ? Woensdag mijn verhaal over die dag... dan zal ik wel errug bang zijn. Het is een afspraak voor 20 min en dat moet ik in gedachte houden !
ma, 10/25/2004 - 16:44 Permalink
scaredycat

Hoi Load,

Goed dat je gegaan bent!

En tandeborstel advies.
Vandaag toch maar een electrische tandenborstel gekocht.

Even nieuwsgierig; welke hebben ze je aangeraden?

Enne, succes woensdag, je kunt het!

JAN
ma, 10/25/2004 - 23:55 Permalink
load

Hoi Jan,

Ze hadden 2 borstels als voorbeeld en dat was hun advies.
Maar het advies bovenal was dat er een timer op zit.

Heb zelf de Oral-B Professional Care.
En ze hadden als advies Philips sonicare.

Waar je voorkeur naar uit ging ronde kop of normaal. Ze zei er wel bij dat de philips meer kriebelde en dat ze daar zelf niet zo van hield.

Een gewone borstel was niets mis mee maar een electrische was makkelijker en de timer was een groot voordeel zodat je wist hoe lang je aan het poetsen was.
di, 10/26/2004 - 00:10 Permalink
scaredycat

Heb zelf de Oral-B Professional Care.
En ze hadden als advies Philips sonicare.

Grappig...

Beide zijn "aangeraden door tandartsen"...

Ik heb zelf gekozen voor een Oral B vanwege
de gegeven poetsinstructies bij mijn intake.
Wat mij aangeraden werd kan niet met een
"heen-en-weer" borstel, enkel met een ronde kop.

En timers hebben ze tegenwoordig toch allemaal?
De mijne geeft na twee minuten een signaal door
de poetsbeweging te onderbreken. Raar gevoel :P
wo, 10/27/2004 - 00:33 Permalink
load

vandaag mijn eerste echte behandeling gehad. Auto kapot dus moest met de fiets... helemaal uitgeput kom ik daar net op tijd aan blijkt er een achterstand te zijn van ruim 20 min. Als je angstig bent is dat niet echt hadig. Vanalles ging door mijn hoofd en wilde het alleen maar snel achter de rug hebben. Nou kan dus zeggen dat het ook redelijk snel achter de rug was. Op advies van de tandarts geen verdoving genomen (wat mijn grootste angst is) Heb niets gevoeld.. bijgeslepen nieuw stuk eraan geplakt en het ziet er weer mooi uit. Ben blij dat de eerste echte keer een goede ervaring was. De volgende keer in in november en zal een lange afpraak zijn waar 2 kiezen opgeknapt worden. In dit geval zal er wel verdoving nodig zijn. Ze stelde voor om altijd zonder te beginnen en mijn hand op te steken als het pijn deed... we zullen zien en laat het wel weer weten... hoop dat het al die anderen ook goed af gaat. Als je eenmaal de eerste stap hebt gezet is het ergste voorbij.
wo, 10/27/2004 - 14:44 Permalink
load

Kweet niet wat ik moet doen... baal verschrikkelijk.. was zo blij dat mijn voortand gemaakt is is er nu een kies afgebroken. 29 novemeber moet ik naar de tandarts maar das nog zo lang. Deze kies zou dan een noodvulling in komen.. nu gisteren bij het flossen is wat er nog van over was afgebroken. Er is nu nog een stukje aan de voorkant wat er over is en het ziet er echt niet uit. Als ik lach is het in het zicht en ik schaam me heel erg. Kan ik de tandarts bellen of ze er wat aan kunnen doen ? Ik baal zo... mijn schaamte is nu groter dan mijn angst wie had ooit gedacht...
vr, 11/12/2004 - 09:52 Permalink
glitzz

Kan ik de tandarts bellen of ze er wat aan kunnen doen ? Ik baal zo... mijn schaamte is nu groter dan mijn angst wie had ooit gedacht...


Ik zou gewoon even bellen en vragen of je sneller terecht kunt, omdat je kies is afgebroken. Als je kies is afgebroken lijkt het me dat ze dat toch het beste snel kunnen repareren om te voorkomen dat het vuil wordt enzo?

Succes!!
vr, 11/12/2004 - 11:34 Permalink
minique

Hoi Load,

Heb je gebeld? Doen, hoor, want tandartsen houden altijd wat plekjes voor mensen met problemen en als dit zo in het zicht zit, lijkt het me niet meer dan logisch dat je snel (misschien niet dezelfde dag, maar wel op korte termijn) terecht kunt!

:smt006 Monique
vr, 11/12/2004 - 17:13 Permalink
load

Bedankt voor de reacties.
Heb een afspraak voor maandag om 11 uur. Ben erg zenuwachtig. Heb de afspraak bij een collega van mijn tandarts omdat zij er niet is.
Tijdens het maken van de afspraak kwam mijn tandarts er nog even bij staan om me gerust te stellen dat de andere tandarts heel aardig was en dat wel weer bij haar terug moest komen en niet moest overlopen naar haar collega... :)
Maar ok hoe vriendelijk ze ook zijn ben heel zenuwachtig... vooral omdat er bijna niets meer over is... vraag me af of er nog wel wat mee te doen is... straks moeten ze het er helemaal uit halen en zit er daar zo'n lelijk gat. De hele week was al een vervelende week waar alles mis ging was er maar mis moest gaan... ik hoop zo dat er mogelijkheden zijn... weet iemand dit ?
Laat zowiezo weten hoe het maandag is gegaan...
Groet en goed weekend iedereen...
za, 11/13/2004 - 17:40 Permalink
minique

Hoi Load,

Het is hier vandaan natuurlijk heel moeilijk te zeggen wat de mogelijkheden zijn. Misschien is het mogelijk dat er een stuk wordt 'aangeplakt.' Als dat niet meer lukt, dan is misschien kroon (met stift in de wortel om steun te krijgen) een optie.
Probeer je niet al te veel zorgen te maken. Er is heel veel mogelijk in de tandheelkunde tegenwoordig!!!

Je hebt trouwens een super-tandarts als ik het zo hoor!

Heel veel succes toegewenst. En ik zal hoe dan ook aan je denken maandag!

:smt006 Monique
za, 11/13/2004 - 18:50 Permalink
load

Voel me zo slecht.. zit in een hoekje te huilen...
Aan de andere kant is ook een stukje van een kies afgebroken... voel me slecht lelijk onverzorgt... waarom moet dit nu allemaal gebeuren.. ben zo bang dat het niet gemaakt kan worden..
Heb me in tijden niet zo slecht gevoeld...
zo, 11/14/2004 - 14:13 Permalink
minique

Beste Load,

Wat komt dit op een ontzettend vervelend moment, zeg! Heb je de stap genomen om weer naar de tandarts te gaan, gebeurt dit en dan ook niet 1x maar 2x!!! Ik kan me heel goed voorstellen hoe je je nu voelt!!! Ik zou willen dat ik al je zorgen weg kon nemen, maar dat gaat nu eenmaal niet. Maar ik zeg wel (nog maar een keer) dat er ontzettend veel mogelijk is in de tandheelkunde tegenwoordig en dat je niet zomaar een kies kwijtraakt! Probeer het dus niet al te somber in te zien!!! Morgen zal je het weten.

Heel veel sterkte toegewenst en ik ga nu extra hard voor je duimen!

:smt006 Monique
zo, 11/14/2004 - 16:40 Permalink
load

Als eerste wil ik Monique bedankten voor alle lieve berichtsjes ! Doet me erg goed. (en natuurlijk iedereen die meeleeft )
Ben vandaag dus geweest. Het was niet mijn eigen tandarts en vond haar ook niet zo aardig. Vond ook dat ze niet op de hoogte was van mijn verleden angs en afspraken die er al staan. Ze heeft niet zoveel gedaan. Alleen schoongemaakt en noodvullingen erop.
Baal ongelooflijk. Ze heeft geboord en ook met die langzame... ben zo blij dat het geen pijn deed maar de angst was zo groot... nu lelijk vullingen erop die ook opvallen.
Nog 2 weken wachten voordat ze wat kunnen doen.
Had stiekum gehoopt dat er nu al iets werd gedaan zodat ik voor dit niet nog een keer erdoor heen moest.
Het is in ieder geval schoon. Blijf vandaag thuis. Kan me moeilijk positief opladen en daar baal ik van. Ik voel me erg ongelukkig door dit alles. Mijn schaamte neemt langzaam en zeker mijn angst over. Voel me nu heel onzeker en alleen. Beetje bij beetje zal alles wel goed komen alleen wou wel dat ik nu een paar maanden verder was...
ma, 11/15/2004 - 11:53 Permalink
minique

Hoi Load,

Jammer dat het je toch een beetje is tegengevallen. 'Tuurlijk had je gehoopt dat ze er vandaag al iets meer aan hadden kunnen doen! Dat is een hele logische gedachte.
Jammer dat ze alleen met noodvullingen hebben gewerkt, die vallen inderdaad meer op. Het is alleen nog maar de vraag of anderen het ook opvalt!

Ik vind het ook erg jammer dat deze tandarts niet goed op de hoogte was van je angst. Zeker in deze fase is dat best belangrijk! Je zou kunnen overwegen hier toch iets over te zeggen of te vragen hoe ze daarmee omgaan onderling (bijv. staat er iets in de dossiers van angstige patiënten waaraan een vervangende tandarts het (snel) zou kunnen zien?) Ik vind eigenlijk dat dat wel hoort.
Heb je over 2 weken wel je eigen tandarts weer?

Heeft deze tandarts je wel iets gerust kunnen stellen dat de kiezen nog wel opgebouwd kunnen worden (bijv. met vulmateriaal, anders met kroon evt. met stift)? En dat je ze dus niet helemaal verliest, waar je zo bang voor was?

Je schaamtegevoel herken ik wel. Ik heb zelf dit voorjaar linksboven een kies moeten laten trekken vanwege een breuk in de wortel. Die kies zit behoorlijk achterin en niemand die het zomaar ziet, maar toch hou ik er altijd rekening mee (bijv. liever iemand die het weet links naast me of nog liever helemaal niemand links naast me). Ook uit schaamtegevoel en ik kan dan ook niet wachten tot het allemaal weer opgevuld is (half januari gaat de kroon op het implantaat).

Load, probeer het ook eens positief te bekeken: je bent toch maar mooi naar een andere tandarts gegaan en hebt die iets in je mond laten doen. Dat is ook een flinke overwinning hoor! En het komt allemaal goed. Dat je daarvoor geduld moet hebben, is vervelend, maar het komt wel GOED!!!

:smt006 Monique
ma, 11/15/2004 - 12:07 Permalink
load

Hoi Monique,

Wat lief dat je dat vraagt... het gaat wel.
Voel me iets beter maar niet echt geweldig.
Ben 2 dagen thuis gebleven omdat ik mezelf niet kon opladen de deur uit te gaan. Ik weet wel dat het grootste gedeelte in mijn hoofd zit en dat ik het me weer 10 keer erger voorstel dan dat het is, maar zo voelt het. Ik baal van die ene kies. Ik ben ook bang dat die niet gemaakt kan worden en dan is het maar de vraag hoe dan verder en hoe lang dat lelijk gat daar blijft zitten. Die is namelijk in het zicht als je lacht. Ik baal omdat ik me net sociaal zekerder voelde om weer vanalles met mensen af te spreken en nu kan ik me daar niet toe zetten. Ik ben niet lelijk ik ben vtij jong voor dit soort problemen en dit maakt me dus zo onzeker. Mensen verwachten dit niet bij mij. Ben er nu wel vrij open over op mijn werk zodat ik het wel kwijt ben.
Van 1 noodvulling is ook al een stuk af. Wat wel te verwachten was want dat spul is niet bijster sterk. Het gat is nog bedekt en daar gaat het om. Durf bijna niet iets te eten omdat ik bang ben dat het verder afbreekt. Wil het nu allemaal achter de rug hebben.
Groet.
do, 11/18/2004 - 00:58 Permalink
minique

Zoals ik het begrijp, heb je dus niet echt een antwoord gekregen of je kies nog gerepareerd kan worden en zo ja, hoe dan. Dat is jammer, want dat zou je waarschijnlijk heel wat rust hebben gegeven. Antwoorden zijn zoooo belangrijk. Het lijkt me logisch dat je er nu ontzettend onzeker over bent. Dat mag ook gewoon!!!!
Maar hoe logisch ook, het beheerst nu je leven. En dat moet je proberen te doorbreken. Je moet ook weer wat vertrouwen krijgen dat het allemaal wel goed komt. Begrijp me goed: ik weet precies hoe moeilijk dat is en ik heb nu gemakkelijk praten, maar ik heb zelf ook met dit bijltje gehakt. Probeer je eraan vast te houden dat eraan gewerkt wordt en dat er (als de kies niet gered kan worden) er verschillende mogelijkheden zijn om het gat op te vullen.

Ik vind het trouwens hartstikke goed van je dat je het wel op je werk hebt verteld! Daar kun je een deel dan in ieder geval uiten.
En gebruik ook het forum om je spanning van je af te schrijven. Daar is het voor en als het jou maar een klein beetje rustiger kan maken, dan zijn er hier heel wat mensen die je daarbij willen helpen.

Beste Load, je bent een kanjer. Je bent al van zover gekomen, laat je nu niet uit het veld slaan. Het komt allemaal echt goed!!!

:smt006 Monique
do, 11/18/2004 - 11:26 Permalink