Zijn noodkronen voor mijn voortanden wel mooi

Author:
celta
Posted:
wo, 04/28/2004 - 19:41
Voor het plaatsen van definitieve kronen moet ik eerst 4 weken met noodkronen lopen
Zijn deze wel mooi
fptak

Ja, noodkronen (beter: tijdelijke kronen) kunnen heel mooi gemaakt worden. Sterker: ze vervullen vaak een belangrijke rol in de esthetische tandheelkunde. Bijvoorbeeld als een bovenfront verfraaid wordt, dan wordt vaak eerst in het laboratorium een ideale proefopstelling gemaakt. Hier wordt een afdruk van gemaakt dat dienst doet als mal voor de tijdelijke kronen. Die worden dan tijdelijk geplaatst en dan wordt ervaren of ze inderdaad wat vorm en functie betreft zo mooi en goed zijn als dat gedacht werd. Zo nodig worden de lengte en de vorm aangepast zodat de lijn van de snijranden van de boventanden mooi meeloopt met de vorm van de onderlip. Pas als patient en behandelteam tevreden zijn met de tijdelijke kronen wordt hier een afdrukje van gemaakt. Dit doet dienst als uiteindelijk voorbeeld voor de tandtechnicus voor de vervaardiging van de defintieve kronen. Zo krijg je een voorspelbaar resultaat. Daarmee voorkom je dat je opeens met te lange, te korte of te bolle kronen komt te lopen.
Je kunt de tijdelijke kronen zelfs inkleuren om zo individuele accenten aan te brengen.
Vriendelijke groet,

Eric Tak
Praktijk Voor Esthetische Tandheelkunde

[ Dit Bericht is bewerkt door: fptak op 2004-04-30 15:37 ]
vr, 04/30/2004 - 15:35 Permalink
Cid

Gaat de plaatsing van een noodkroon altijd vooraf aan een definitieve, of kan ook van een bestaande restauratie direct een afdruk hiervoor gemaakt worden? Wordt van elementen op esthetisch minder kritieke locaties zoals kiezen veelal niet door de behandelaar zelf een noodkroon vervaardigd, gelijk bij de preparatie v/h element? Kan het kauwvlak van de definitieve kroon ook nog door de behandelaar worden bijgeslepen als de aansluiting nèt niet ideaal is, het luistert immers nogal nauw meestal...

Alvast bedankt, vriendelijke groet
za, 05/01/2004 - 01:23 Permalink
fptak

Noodkronen zijn niet nodig als in 1 zitting direct een porseleinen inlay of kroon wordt vervaardigd met behulp van een Cerec. Dan wordt een optische afdruk gemaakt en wordt uit een stukje porselein de restauratie gefraist.

Bij de indirecte technieken waarbij een afdruk wordt gemaakt en de kroon of inlay in het tandtechnisch laboratorium wordt gemaakt, zal de stomp worden beschermd door middel van een tijdelijke kroon. Meestal wordt door de tandarts een beginafdrukje gemaakt dat dienst doet als malletje voor de tijdelijke kroon. Dan is de vorm van de tijdelijke kroon een kopie van de situatie voorafgaand aan de behandeling.

Tijdelijke kronen zoals beschreven als esthetisch hulpmiddel worden alleen zo toegepast in situaties waarbij een vorm verandering gewenst is (of een andere "smile")

Het kauwvlak van de definitieve kroon kan door de behandelaar worden gecorrigeerd (afgeslepen , niet: bijgeslepen) als de hoogte nèt niet ideaal is. Daarna wordt het oppervlak gepolijst.


[ Dit Bericht is bewerkt door: fptak op 2004-05-01 10:42 ]
za, 05/01/2004 - 10:41 Permalink