Kaasmolaren

Author:
Roel95
Posted:
di, 02/25/2003 - 22:08
Bij onze zoon is vastgesteld dat hij zogenaamde kaasmolaren heeft,is erg weinig info over te vinden.
wie kan ons verder helpen?????
kindertandarts

Met kaasmolaren wordt meestal de eerste blijvende kiezen bedoeld die een afwijking hebben in de aanleg van de kristal-structuur van het glazuur. De oorzaak hiervan is niet goed bekend, op dit moment wordt daarnaar onderzoek gedaan aan de ACTA.
De stoornis aan het glazuur is op verschillende manieren zichtbaar, er kunnen kleine putjes of deuken in het oppervlakte zitten. maar soms zie je ook diepe groeven of is het glazuur geheel of gedeeltelijk afwezig. Dit kan tot gevolg hebben dat die tanden of kiezen sneller gaatjes krijgen of extreem gevoelig reageren op warm en koud. Snijtanden kunnen er ook duidelijk mindermooi uitzien. De stoornissen kunnen erfelijk zijn, maar dat hoeft niet. Als de stoornis erfelijk is dan zijn alle tanden en kiezen in dezelfde mate aangetast. Bijniet-erfelijke gevallen kan de oorzaak liggen aan geboortetrauma's, infecties, ziekten in de stofwisseling of de invloed van bepaalde medicijnen, chemicalien en bestraling. de niet-erfelijke gevallen komen vaker voor dan de erfelijke

wat is er aan te doen?
Putjes en groeven kunnen met een tandkleurig vulmateriaal worden opgevuld. De storende esthetiek van voortanden kan op dezelfde wijze worden verbeterd. zijn bepaalde tanden of kiezen warm- en koudegevoelig dan kan de toepassing van composiet materiaal een goede oplossing bieden.

De meeste informatie is ook te is gecontroleerd in het boekje 'Ik breek door, gids voor het kindergebit' dat meestal in een bibliotheek beschikbaar is en waarin meer informatie staat. Zover ik weet is deze info niet op internet beschikbaar.
vr, 03/07/2003 - 15:20 Permalink