2 berichten / 0 nieuw
tips voor angstige patienten
afbeelding van de digitale tandarts
de digitale tandarts
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 09/06/2001 - 02:00
door de digitale tandarts zo, 11/25/2001 - 20:28
#1

Angst voor de tandarts

Angst voor de tandheelkundige behandeling is een wijd verbreid en diepgeworteld fenomeen. Zo'n 800.000 nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling dat zij niet meer durven te gaan. Als mensen het tandartsbezoek uitstellen kan het dan niet anders dan dat mensen problemen krijgen aan tanden, kiezen en het tandvlees.

De oorzaken van deze angst kunnen heel verschillend zijn en zijn meestal terug te voeren naar de jeugd. In veel gevallen heeft men het nodige te verduren gehad bij de (school) tandarts. In andere gevallen is de angst 'afgekeken' van de ouders of afkomstig van sterk overdreven 'griezelverhalen' op school. De meeste mensen die tegen een tandartsbezoek opzien gaan gelukkig wel. De angst richt zich dan vaak op (het geluid van)
de boor. Anderen zijn bang voor de pijn en denken voortdurend dat zenuw of tong doorboord gaat worden.

TIPS OM ANGST AL VROEG TE VOORKOMEN

- Angstpreventie begint in de kinderleeftijd. Neem uw kind daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.

- Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle
of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het zelf te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.

- Blijft u er als ouder bij, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: "Je voelt absoluut niks". Als het dan tòch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen.

- Er is niets op tegen uw kind te belonen als het zich flink houdt. Een klein presentje, laat uw kind een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks.

TIPS VOOR MENSEN MET ANGST DIE WEL DURVEN

- Het is belangrijk te realiseren dat de tandheelkundige techniek de laatste jaren sterk is gevorderd. De spookverhalen uit de jeugd zijn allang verleden tijd. In principe kan tegenwoordig alles vrijwel pijnloos.

- Wat ook de oorzaak van uw angst is, belangrijk is dat er een sfeer van wederzijds vertrouwen is tussen u en uw tandarts.

- Als u bang bent een behandeling te ondergaan praat er dan over met uw tandarts. Hij is er dan op voorbereid en kan eventueel extra tijd voor u nemen.

- Laat u informeren over het soort behandelingen dat u te wachten staan, over wat er gaat gebeuren en waarom. Overweeg of het voor u prettiger is zo mogelijk in de spiegel mee te kijken tijdens de behandeling.

- Heeft u angst voor pijn? Sta er op dat u verdoofd wordt.

- Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van uw hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heeft u het gevoel dat u iets van de behandeling in eigen hand houdt.

- Probeer eens of u baat heeft bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding kan ook goed helpen. Vraag eventueel om muziek, waarbij u zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Naarmate uw aandacht voor de behandeling minder is, zal ook een eventueel vervelend gevoel minder zijn.

- Heeft uw tandarts geen begrip voor uw angst, schaam u dan niet desnoods een andere tandarts te zoeken. Eén die uitleg geeft en begrip toont voor u en uw wensen.

TIPS VOOR MENSEN MET ANGST DIE NIET DURVEN

Als mensen het tandartsbezoek lang uitstellen gaat het gebit zienderogen achteruit. Een slecht gebit doet je zelfvertrouwen en je sociale leven geen
goed. Er komt een moment dat je er iets aan moet laten doen. Waar moet je dan beginnen?

- Praat er met anderen over. Zij kunnen je ondersteunen bij een belangrijke stap: het begin van de restauratie van uw gebit en het einde van uw ellende.

- Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts. Wie staat bekend als aardig, neemt de tijd om mensen gerust te stellen en gaat goed met kinderen om. Zo vindt u een aardige tandarts bij u in de omgeving.

- Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets gedaan wordt. De eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt.

- Zit de angst te diep neem dan uw huisarts in vertrouwen en laat u doorverwijzen naar een 'angsttandarts' of een centrum voor bijzondere tandheelkundige hulp. Er zijn in Nederland zo'n 40 tandartsen die zich in
het behandelen van mensen met extreme angst hebben gespecialiseerd.

Met dank aan Dr. Ad de Jongh

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-11-30 20:15 ]

TomTomTom
Offline
Laatst gezien: 9 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 02/14/2011 - 17:53
door TomTomTom di, 04/16/2002 - 00:56

Heb ik hele andere soorten angsten dan angst voor pijn ( mijn angst is een hypochondrische angst, voor zaken als de giftigheid van amalgaam, etc.) Angst voor pijn heb ik hoegenaamd niet (heb zeker het een en ander mee gemaakt, verstandkiezen die door de kaakchirurg in mijn mond eerst door midden moesten worden gezaagd en daarna er uit worden gehakt, letterlijk, want stukjes bot kwamen mee.) In geval van cariees en angst voor pijn met boren zou men deze angst goed kunnen ombuigen als men anders gaat denken. Tenslotte is er altijd verdoving en waar gaat het om? Denk eens als volgt. Daar zitten volksstammen bacterieen de tand of kies, tandvlees of misschien zelfs bot, letterlijk op te vreten. De vijandige bacterieeen verschuilen zich in het rottende gaatje, in een soort grot (de vergelijking met Bin Laden /Al Quada dringt zich bijna op.) Hun verwoestende werking zal doorgaan als er niet wordt ingegrepen. En ingrijpen kan, want daar is de tandarts, een machtige "generaal" met krachtige wapens om de hele rottende boel met bacteriën te vernietigen en alles weer te helen. prachtig toch. De tandarts is dus een goede vriend, en niet de boeman. Men zou de tandarts met zijn boor dus helemaal niet hoeven te vrezen. hij geeft jouw verdoving en vernietigt de bacterieen en hun rottende huisvesting. Wie dus WEL de tandarts hebben te vrezen, dat zijn dus de bacterieen. Heb dus gerust wat liefde en vertrouwen over voor de tandarts die deze zal eliminerenen en voel je agressief t.a.v. die hondsbrutale bacteriën. Voor angst hoeft voor de patient geen plaats te zijn, de enige die daar reden voor hebben, zijn de bacteriën.
Kan iemand ook iets zeggen in hoeverre mijn angst voor het amalgaam en composiet "reeeel" zijn?